Μια λαχταριστή και πανεύκολη συνταγή για αρωματικό και ζουμερό κουνελάκι στην κατσαρόλα, με προέλευση από την εξωτική Κρήτη.

Το κουνέλι σε όλες τις παραλλαγές του αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά πιάτα της κρητικής κουζίνας. Το ιδανικό είναι να βρεις, από γνωστό ή συγγενή, ένα μικρό κουνέλι “ελευθέρας βοσκής” και φρέσκο που έχει τραφεί με αγνά υλικά ή εναλλακτικά κάποιο από καλή φάρμα, που ειδικεύεται στο είδος.
Το κρέας του, εκτός από νόστιμο, είναι άπαχο και με ελάχιστα λίπη, οπότε μπορεί να καταναλωθεί άφοβα απ’όλους.

Η συγκεκριμένη κρητική συνταγή που προτείνει το Street-Life.gr είναι σαφώς πιο ελαφριά από το κλασικό τηγανητό κουνέλι και προέρχεται από τη μαμά μου (ευχαριστώ μαμά!), η οποία μας αποκαλύπτει τα μυστικά για ένα πετυχημένο μαγείρεμα κουνελιού: ολονύχτιο μαρινάρισμα σε κρασί, καλής ποιότητας ελαιόλαδο, μικρό κουνέλι γάλακτος κομμένο σε μικρές μερίδες και αργό ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά.

Μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή ως μεζές.


ΥΛΙΚΑ
(για 4 άτομα)

Για την μαρινάδα

– 1 σφηνάκι ξύδι
– 1 ποτήρι νερού λευκό ή κόκκινο κρασί
– 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
– 1 μικρό κλωνάρι δενδρολίβανο ή μια κουτ. γλυκού τριμμένο
– 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
– 1 κουτ. γλυκού φρέσκο φασκόμηλο
– 2 φύλλα δάφνης
– 10 κόκκοι μπαχάρι

Για το μαγείρεμα

– 1 κουνέλι γάλακτος (περίπου 1,5 κιλό), κομμένο σε μικρές μερίδες
– 2 μικρά ποτήρια λευκό ή κόκκινο κρασί
– 1 κούπα ελαιόλαδο
– 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
– 1 μικρό κλωνάρι δενδρολίβανο ή μια κουτ. γλυκού τριμμένο
– 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
– 1 κουτ. γλυκού φρέσκο φασκόμηλο
– 2 φύλλα δάφνης
– αλάτι, πιπέρι

 

(…από τα χεράκια της μαμάς)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζητάς από τον χασάπη να σου κόψει το κουνελάκι γάλακτος, κατά προτίμηση (για να βγει πιο μαλακό στο ψήσιμο), σε μικρές μερίδες ώστε να είναι πιο τρυφερό και νόστιμο όταν ψηθεί.

2. Ξεπλένεις καλά τα κομμάτια του κουνελιού με νερό για να φύγει το αίμα και ρίχνεις ένα σφηνάκι ξύδι σε μια λεκάνη με νερό. Αφήνεις το κρέας να μουλιάσει για μια ώρα για να φύγουν οι μυρωδιές.

3. Παράλληλα ετοιμάζεις την μαρινάδα σε ένα άλλο σκεύος και τοποθετείς τις μερίδες του κουνελιού. Ανακατεύεις καλά το κρέας για να πάει παντού η μαρινάδα και το αφήνεις σκεπασμένο στο ψυγείο να μαριναριστεί για ένα ολόκληρο βράδυ, ή τουλάχιστον για 2-3 ώρες, αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεση σου.

4. Την επόμενη μέρα στραγγίζεις καλά το κρέας από την μαρινάδα και πετάς ότι έχει απομείνει από τα υγρά.

5. Ζεσταίνεις σε υψηλή θερμοκρασία το λάδι χρησιμοποιώντας μια φαρδιά κατσαρόλα με μεγάλο πάτο. Φροντίζεις ώστε το λάδι να καλύπτει καλά όλη την επιφάνεια του σκεύους. Μην ξεχνάς ότι το κουνέλι χρειάζεται αρκετό λάδι για να ψηθεί σωστά.

6. Τσιγαρίζεις καλά τα κομμάτια του κουνελιού και μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτεις το κρεμμύδι και τα μυρωδικά (δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, δάφνη) – αλάτι – πιπέρι και ανακατεύεις καλά.

7. Χαμηλώνεις σε μέτρια τη θερμοκρασία  και μόλις πιει τα υγρά του ρίχνεις σε δυο δόσεις τα δύο ποτηράκια κρασιού, ώστε να απορροφηθεί σταδιακά το κρασί.

8. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, χαμηλώνεις κι άλλο τη θερμοκρασία, ρίχνεις ένα μεγάλο ποτήρι με χλιαρό νερό, ανακατεύεις καλά, ξύνοντας τα καραμελωμένα κομμάτια και σκεπάζεις την κατσαρόλα. Το αφήνεις να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 45-60 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του κουνελιού και συμπληρώνεις με επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Για να μαλακώσει καλά πρέπει να είναι ελαφρώς σκεπασμένο με τα υγρά του. Το κρέας είναι ψημένο όταν ξεκολλά από τα κοκκαλάκια.

9. Μόλις ψηθεί το κρέας, αυξάνεις ξανά τη θερμοκρασία για να ξεκάψει και να μείνει με το λάδι του και στη συνέχεια το βγάζεις από το μάτι της κουζίνας.

10. Το ευωδιαστό, κρασάτο κουνελάκι με μυρωδικά είναι έτοιμο! Συνοδεύεται ιδανικά με ρύζι, στο οποίο θα περιχύσεις το ζουμί του ή τηγανητές πατάτες. Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published.