O ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

© Courtney Murphy

 

© Philip Barlow

 

© Fuco Ueda

 

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ VIBES – “MOVING ON”

Επιστροφή στη ζούγκλα της μεγαλούπολης. Η έναρξη κάθε νέας εποχής ενδείκνυται για ένα ακόμα φρεσκαρισματάκι, εφ’όλης της ύλης. Ιδανικά θα ήθελες να κρατούσαν λίγο παραπάνω οι καλοκαιρινές διακοπές, ωστόσο ενδόμυχα ελπίζεις ότι οι μπαταρίες σου έχουν φορτίσει επαρκώς και είσαι έτοιμος/η να επανεστιάσεις την ενέργεια σου – και κυρίως το μυαλό σου – στο εδώ και τώρα. Ένα ρεκτιφιέ, μια ανανέωση όπου χρειάζεται, δηλαδή.

 

© Cinta Vidal

 

© Chelsea Gustafsson

 

© Chelsea Gustafsson

 

© Celia Jacobs

 

© Roy Lichtenstein

 

© Tony Toscani

 

© Jonathan Viner

 

© Greg Girard

 

© Michelle Hamer

 

 

“SMOOTH OPERATORS”

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ & ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Φαινομενική Αδράνεια: “Δεν βλέπουμε το φυτό να αναπτύσσεται…”

 

© Michael Pederson

 

© Alexandra Noel


“Η κινέζικη σκέψη στοχάστηκε σε εντυπωσιακό βάθος την έννοια της διαδικασίας, της ωρίμανσης.

… Πρέπει να αφήσουμε τη διαδικασία να εξελιχθεί, δίχως όμως να την εγκαταλείψουμε…. Αποφεύγουμε τόσο την ανυπομονησία όσο και την αδράνεια. Ούτε βολονταρισμός, ούτε παθητικότητα. Αντίθετα, υποβοηθώντας τη διαδικασία της ανάπτυξης, αξιοποιούμε τις ροπές που έχουν ήδη τεθεί σε κίνηση και τις βοηθάμε να εκδηλωθούν πλήρως.

 

© Gideon Rubin

 

..Έχοντας ως βάση την εικόνα της ανάπτυξης ενός φυτού, η κινέζικη σκέψη αντιλαμβάνεται την αποτελεσματική δράση να ενεργεί με τρόπο έμμεσο και διακριτικό, σαν μια “επιρροή”, όπως η φύση.
… “Να το κάνεις να αναπτυχθεί”: αυτό που κάνουμε εδώ, όσο κοπιαστικό κι αν είναι, αποτελεί απλώς μια διακριτική υποβοήθηση σε μια ανάπτυξη που συντελείται από μόνη της. Υποβοηθώ αυτό που με ευνοεί: το αποτέλεσμα θα ξεπηδήσει μέσα από την ίδια την κατάσταση. Το αποτέλεσμα δεν το παράγω εγώ, ως κάποιος που θέλει και που προσβλέπει σε κάτι. Το αποτέλεσμα προκύπτει μέσα από τις ίδιες τις συνθήκες, τις οποίες εγώ απλώς εκμεταλλεύομαι. Οι συνθήκες δουλεύουν για μένα. Στην αρχή, θα είναι ή το Εγώ ή η κατάσταση: η κινέζικη σκέψη ξεκινά από την κατάσταση και όχι από το Εγώ, το “υποκείμενο”.

 

© Robert C. Jackson

 

H κινέζικη αποτελεσματικότητα είναι διακριτική. Δεν βλέπουμε το φυτό να αναπτύσσεται. Ομοίως, δεν βλέπουμε τον στρατηγό που ενεργεί σε προκαταρκτικό στάδιο, βοηθώντας τις συνθήκες να ωριμάσουν. Ενεργώντας σε προκαταρκτικό στάδιο, επηρεάζει τις περιστάσεις όσο αυτές είναι ακόμα εύπλαστες και εύκαμπτες, δίχως να χρειάζεται να ασκήσει πίεση, πολύ περισσότερο δε να ασκήσει βία. Ο κόπος φαίνεται. Η προοδευτική επέλευση του αποτελέσματος, όχι.

© Roy Lichtenstein

 

…Οι Κινέζοι θα πουν: ολόκληρη η πραγματικότητα είναι στ’αλήθεια μια διαδοχή μεταμορφώσεων. Η πράξη ξεχωρίζει, λάμπει, φαίνεται. Όμως μονάχα η μεταμόρφωση είναι αληθινά πραγματική. Διότι η πράξη είναι, εντός της αδιάκοπης ροής των πραγμάτων, μια εστίαση της προσοχής, μια παγίωση, μια συρρίκνωση, πράγμα που δομικά την καταδικάζει να παραμείνει εφήμερη κι επιφανειακή.

…Εδώ, το αποτέλεσμα δεν παράγεται – με θόρυβο και ηρωισμό. Αντίθετα: εκμαιεύεται. Η αποτελεσματικότητα είναι θεαματική. Η “δραστικότητα” αποδίδει.

 

© Roy Lichtenstein

…Η στρατηγική δεν είναι στην ουσία της τίποτα άλλο παρά η ικανότητα να εντοπίσεις τους πρόσφορους παράγοντες και να τους αξιοποιήσεις προς όφελος σου (“Δυναμικό της κατάστασης”).”

 

(Απόσπασμα από το βιβλίο “Εγκώμιο της απραξίας – Η αποτελεσματικότητα στην κινέζικη σκέψη” του Φρανσουά Ζυλλιέν, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.)

 

*Υστερόγραφο

“This Is What You Are” – Mario Biondi & the High Five Quintet

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.