Από την παιδική μας ακόμα ηλικία, οι περισσότερες γυναίκες, ως μικρά κορίτσια, έχουμε διδαχθεί ότι πρέπει “να είμαστε καλές, γλυκές, χαμογελαστές, ευγενικές, εξυπηρετικές, να ζητάμε συγνώμη και να μιλάμε μόνο όταν μας απευθύνουν το λόγο“. Αυτό το στερεότυπο του “καλού κοριτσιού” το οποίο ασυνείδητα έχει εγγραφεί στο DNA μας, μακροπρόθεσμα δημιουργεί προβλήματα όταν πρόκειται να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο στην εργασία και κατ’ επέκταση στη ζωή μας.

Το συγκεκριμένο πρότυπο, στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ανεπαρκές όταν καλούμαστε ως ενήλικες πλέον να πετύχουμε στόχους στη ζωή μας, με αποτέλεσμα άθελα μας να σαμποτάρουμε τις προσπάθειες μας και να συμβιβαζόμαστε με καταστάσεις και συνθήκες κατώτερες των προσδοκιών και του δυναμικού μας εν γένει.

Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού αποτελεί το κυρίως θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο Νice girls don’t get the corner office – 101 Unconscious Mistakes Women Make That Sabotage Their Careers της Dr. Lois Frankel (το συστήνω σε όλες ανεπιφύλακτα).
Η Dr. Lois Frankel είναι συγγραφέας, executive coach – διεθνώς αναγνωρισμένη σύμβουλος σε θέματα γυναικείας ηγεσίας και ανάπτυξης και πρόεδρος της Corporate Coaching International.

Όπως ισχυρίζεται η ίδια, η έννοια του “corner office” (του καλού γωνιακού γραφείου) είναι σχετική και εντελώς προσωπική για κάθε γυναίκα. Ουσιαστικά αφορά σε οτιδήποτε στοχεύει μια γυναίκα στη ζωή της, είτε πρόκειται για την CEO μιας μεγάλης επιχείρησης, είτε για μια ελεύθερη επαγγελματία που εργάζεται από το σπίτι ή ακόμα και από την παραλία.

“Πολλές φορές οι άνθρωποι μου λένε “Δεν θέλω πραγματικά ένα καλό γραφείο, θέλω απλά περισσότερα”. Ε, λοιπόν αυτό είναι το γωνιακό γραφείο σας!”

Όταν συμπεριφερόμαστε σαν τα “καλά κοριτσάκια” της παιδικής μας ηλικίας δεν ζητάμε αυτό που θέλουμε. Μπορεί οι άλλοι να μας βλέπουν ως σκληρά εργαζόμενες αλλά σίγουρα όχι ως ηγετικές φυσιογνωμίες στον εργασιακό μας χώρο.

Η αποστολή της Dr. Lois Frankel συνοψίζεται στο να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε με ποιους τρόπους ενεργούμε και σαμποτάρουμε τον εαυτό μας βάσει στερεοτύπων και πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε νέα πρότυπα συμπεριφοράς, που θα αρμόζουν σε “ενήλικες γυναίκες” χωρίς να χάνουμε τη θηλυκότητα μας ή να γινόμαστε κακές, αποφεύγοντας παράλληλα τη μίμηση αντρικών συμπεριφορών.

Eκ των πραγμάτων, υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τους άντρες και τις γυναίκες στην κοινωνία. Σε έναν επαγγελματικό χώρο δεν θέλουμε άντρες που φέρονται σαν γυναίκες ή γυναίκες που φέρονται σαν άντρες. Κατά βάση όμως όλοι θέλουν καλούς ανθρώπους γύρω τους.
Οι επιτυχημένες γυναίκες δεν είναι μόνο καλές. Είναι ευθείς και άμεσες, δεν απέχουν από δύσκολες συζητήσεις, είναι διατεθειμένες να ρισκάρουν, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε ισορροπία και αρμονία με τη θηλυκή τους φύση.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα διαφωτιστικά αποσπάσματα από συνεντεύξη της Dr. Lois Frankel  και χρήσιμες συμβουλές για την επαγγελματική και όχι μόνο ενηλικίωση των “καλών κοριτσιών”.

 

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα με τα “καλά κορίτσια”

 

Όταν φέρεσαι σαν το μικρό καλό κορίτσι που σου έμαθαν να είσαι στην παιδική σου ηλικία, οι άνθρωποι δεν σε παίρνουν στα σοβαρά. Δεν ζητάς αυτό που θέλεις και οι υπόλοιποι σε βλέπουν σαν κάποια που πιθανόν να εργάζεται σκληρά, όχι όμως σαν κατάλληλη για προαγωγή. Μπορεί να κάνεις θαύματα και να σε “αγιοποιούν”, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν αναγνωρίζεσαι επαγγελματικά.
Όταν λοιπόν συμπεριφέρεσαι σαν το “καλό κορίτσι”, ελαττώνεται η ικανότητα σου να αποπνέεις την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία που απαιτείται για να διεκδικήσεις και να επιτύχεις επαγγελματικά.

Στα αγόρια μαθαίνουν αντίστοιχα στην παιδική τους ηλικία – “Μην αφήνεις κανέναν να σε εκμεταλλεύεται“, “Να είσαι σκληρός“, “Μην κλαις” – και δεν εννοώ ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα καλά μηνύματα, είναι όμως μηνύματα που δεν απαιτούν κάποιου είδους αναπροσαρμογή στην ενήλικη ζωή. Τα αγόρια εκπαιδεύονται από μικρά πως να γίνουν άντρες. Δεν υπάρχουν στερεότυπα τύπου “καλά αγόρια“.

Για τις γυναίκες αντιθέτως είναι δύσκολο να γίνει αυτή η μετάβαση. Πρέπει εσύ η ίδια να δώσεις την άδεια στον εαυτό σου να εξελιχθεί από το μικρό καλό κορίτσι σε ενήλικη γυναίκα, διότι κανένας άλλος δεν πρόκειται να το κάνει για σένα.
Η Σιμόν ντε Μποβουάρ είχε πει “Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι” και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αφομοιώσουν όλες οι γυναίκες.

 

Τα τρία μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο

 

1. Δεν διαπραγματεύονται
Οι έρευνες δείχνουν ότι μετά από ένα χρόνο εργασίας και κατόπιν αποφοίτησης τους από το κολλέγιο, οι άντρες κερδίζουν 7-15% περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες. Αν εξετάσεις αυτό το δεδομένο σε βάθος χρόνου και στα πλαίσια μια μακροχρόνιας καριέρας, οι γυναίκες αφήνουν πάρα πολλά χρήματα πάνω στο τραπέζι.
Γι’αυτό το λόγο οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να διαπραγματεύονται με άνεση. Είναι μια δεξιότητα που μπορείς απλά να μάθεις. Ξεκίνα για εξάσκηση με μικρές διαπραγματεύσεις στην καθημερινότητα σου. Παρακολούθησε μαθήματα, εργαστήρια, βρες έναν coach, όμως μάθε πως να το κάνεις διότι σε όλη σου τη ζωή θα χρειαστεί να διαπραγματεύεσαι για κάτι, είτε αυτό είναι χρήματα, είτε μια θέση, ένα project ή ένα άτομο με το οποίο συνεργάζεσαι.

2. Δεν ζητάνε
Οι γυναίκες πιστεύουν ότι η σκληρή δουλειά αρκεί για να πάνε μπροστά. Η πραγματικότητα είναι ότι η σκληρή δουλειά σε βοηθά να διατηρήσεις τη θέση που έχεις. Αυτό που σε εξελίσσει και σε πάει μπροστά είναι η εστίαση στην επόμενη θέση εργασίας που θέλεις να κατακτήσεις, η προετοιμασία γι’αυτή τη θέση και το σθένος να την διεκδικήσεις. Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να ζητάνε αυτό που θέλουν. Αυτό μπορεί να είναι περισσότερο προσωπικό, μεγαλύτερο προϋπολογισμό κ.ο.κ. Πολλές φορές οι γυναίκες πετυχαίνουν πράγματα με λιγότερα χρήματα, πόρους ή άτομα απ’όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό. Όταν πρέπει να γίνουν “θαύματα”, οι άντρες τα αναθέτουν στις γυναίκες. Ρωτάω τους άντρες “τι κάνετε όταν τα αφεντικά σας ζητάνε να κάνετε θαύματα” και εκείνοι συνήθως μου απαντούν: 1) To διαπραγματεύομαι, 2) Γελάω και 3) Το αναθέτω σε μία γυναίκα.

3. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει ισότητα
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες κοιτώντας γύρω τους διαπιστώνουν ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα. Με βάση αυτό το σκεπτικό δεν συμπεριφέρονται ως ισότιμες και κατ΄επέκταση δεν τους φέρονται αντίστοιχα σαν να είναι και όλο αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο.
Έχω ένα ρητό που λέει “Να ενεργείς σαν να…”. Αυτό σημαίνει να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι απολύτως ίση με κάθε άλλο άτομο που βρίσκεται σε ένα δωμάτιο, είτε αυτό το άτομο είναι ο διευθυντής μιας επιχείρησης, είτε ο επιστάτης. Διότι είσαι ίση. Αρχικά μπορεί να αισθανθείς άβολα και να σκεφτείς “Ποια είμαι εγώ που θα μιλήσω έτσι μπροστά στο διευθυντή;”. Ποια είσαι, λοιπόν; Είσαι κάποια που πληρώνεται για να σκέφτεται και να προσθέτει αξία στην επιχείρηση. Αυτή είσαι και αυτό σου δίνει κάθε δικαίωμα να μιλάς και να εκφέρεις άποψη.

 

Πως μπορούν οι γυναίκες να προωθήσουν τον εαυτό τους στο χώρο εργασίας χωρίς να θεωρηθούν εγωκεντρικές

 

1. Υπάρχει ένα θαυμάσιο βιβλίο που λέγεται Brag – The Art of Tooting Your Own Horn Without Blowing It της Peggy Klaus. Διαβάστε το διότι είναι πραγματικά διαφωτιστικό.

2. Βγάλτε την έκφραση “Ω, δεν ήταν τίποτα” από το λεξιλόγιο σας. Κάποιες φορές, προώθηση του εαυτού σας σημαίνει να αποδέχεστε τις φιλοφρονήσεις και να αφήνετε τους άλλους να καταλάβουν ότι γνωρίζετε πως κάνατε καλή δουλειά. Αντί να λέτε “Ω, δεν ήταν τίποτα, ήμασταν τυχεροί σε αυτό το έργο“, πείτε κάτι τύπου “Ευχαριστώ που το αναγνωρίζετε, δούλεψα πραγματικά πολύ σκληρά γι’αυτό, είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα και χαίρομαι ιδιαιτέρως να ξέρω ότι είστε κι εσείς εξίσου ευχαριστημένοι“. Κάτι τέτοιο δεν δίνει την εντύπωση ότι είστε εγωκεντρικές, αλλά απλά ευγνώμονες επειδή κάποιος αναγνώρισε την προσπάθεια σας.

3. Aν εργάζεστε σε μεγάλη επιχείρηση, τότε 3-4 εβδομάδες πριν την αξιολόγηση των επιδόσεων σας, καλό είναι να στείλετε στο διευθυντή σας μία σύντομη σύνοψη με τα κυριότερα επιτεύγματα σας από την προηγούμενη περίοδο. Συνοδεύστε τη σύνοψη σας με ένα μικρό σημείωμα που θα αναφέρει “Ξέρω ότι έρχεται σύντομα η στιγμή της αξιολόγηση επιδόσεων και δεν θα είχα την απαίτηση να θυμάστε όλα όσα πετύχει αυτό το διάστημα, γι’αυτό ελπίζω αυτή η σύνοψη να σας φανεί χρήσιμη”. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώνετε το αφεντικό σας για ότι κάνετε.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να υποστηρίξουν τις μικρές κόρες τους

 

1. Αγοράστε το βιβλίο “Nurture by Nature” των Paul D. Tieger & Barbara Barron-Tieger.
Αυτό το βιβλίο εξηγεί πως να ανακαλύψετε και να αναδείξετε την προσωπικότητα, τις τάσεις και τις προτιμήσεις των παιδιών σας, ώστε να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση. Διότι είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς προσπαθούν να δημιουργήσουν παιδιά-κλώνους των εαυτών τους.

2. Γράψτε την κόρη σας σε μαθήματα αυτοάμυνας.
Όχι μόνο για να την διδάξουν αυτοάμυνα, αλλά κυρίως διότι ένα δυνατό σώμα οδηγεί σε ένα ισχυρό μυαλό. Όταν ξέρεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις και τα πάντα.

3. Ξεκινήστε να μαθαίνετε στα παιδιά σας την έννοια του χρήματος από μικρή ηλικία.
Αν δώσετε ένα δολάριο χαρτζιλίκι στο παιδί σας, μάθετε του ότι από αυτό το ένα δολάριο θα βάλει στην άκρη το 25% για κάποια περίπτωση έκτακτης ανάγκης, 25% θα δώσει σε άτομα που είναι λιγότερο τυχερά από αυτό, 25% θα βάλει σε ξεχωριστό κλειστό λογαριασμό ως επένδυση, που δεν θα πειράξει μέχρι να φτάσει σε μεγάλη ηλικία και το υπόλοιπο 25% μπορεί να το διαχειριστεί όπως εκείνο θέλει. Το χρήμα είναι δύναμη και πρέπει να μάθουμε τις κόρες μας πως να ξοδεύουν και πως να επενδύουν τα χρήματα τους ώστε να γίνουν οικονομικά ισχυρές.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Dr. Lois Frankel μπορείς να βρεις εδώ:

www.drloisfrankel.com


 

Πηγή: www.jaydelovell.com/how-women-can-get-what-they-want-an-interview-with-dr-lois-frankel/

Leave a Reply

Your email address will not be published.