Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

© Street-Life.gr

 

 

 

© Jessica Watts

 

 

 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

“NEW YEAR – NEW YOU”

 

© Eugenia Loli

 

© Sarah Joncas

 

© Derek Gores

 

© Rebecca Miller

 

© Fanny Nushka

 

© Danny Galieote

 

© Blair Breitenstein

 

© Jonathan Viner

 

© Charles Copeland

 

© Greg Guillemin

 

© Agnès Vergnes

 

 

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

“DECLUTTER – DETOX – UNPLUG”

Πηγή: Pinterest

 

Γράφονται πολλά για τα oφέλη και την αποτελεσματικότητα του decluttering – καθάρισμα και ξεσκαρτάρισμα περιττών αντικειμένων –  και του detox – αποτοξίνωση του σώματος, ειδικά αυτή την περίοδο, μιας και ο Ιανουάριος θεωρείται ο μήνας της ανανέωσης (με την ευρύτερη έννοια) και των νέων ξεκινημάτων και στόχων με σύμμαχο την ελπίδα ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

© Kenton Nelson

Τι γίνεται όμως με την διανοητική ισορροπία – το ξεσκαρτάρισμα και την αποτοξίνωση του μυαλού, το οποίο καλείται να καταστρώσει τα εν λόγω σχέδια;

© Fanny Nushka

Έχουμε την τάση να κουβαλάμε όχι μόνο πράγματα, αλλά και δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, έμμονες ιδέες και συναισθήματα του παρελθόντος που μας ρίχνουν ψυχολογικά.
Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να υποδεχτούμε το νέο και θεωρητικά καλύτερο αν δεν κάνουμε χώρο στο μυαλό και στη ζωή μας για αυτό. Αν δεν “καθαρίσουμε” το μυαλό μας και δεν επαναφέρουμε την προσοχή μας στο σημαντικό και ουσιώδες.
Πως θα φυτέψεις νέους σπόρους αν δεν ξεχορταριάσεις πρώτα τον κήπο σου; Πως μπορείς να προχωρήσεις με τα περιττά, συσσωρευμένα φορτία του παρελθόντος στην πλάτη; Σου αρέσει να είσαι ένας παθητικός παρατηρητής της ζωής σου;

 

Πηγή: Pinterest

Ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία όπου έχει εδραιωθεί πλέον μία επίπλαστη αίσθηση του κατεπείγοντος για-τα-πάντα και κυριαρχεί το αποπνικτικό FOMO των social media.

Ο μέσος όρος διάρκειας προσοχής (το λεγόμενο “attention span“) των ανθρώπων ήταν κάποτε 20 λεπτά, ενώ τώρα, βάσει ερευνών, είναι μόνο 9 δευτερόλεπτα (προσοχή χρυσόψαρου δηλαδή).

© Alex Gross

Πολλοί αντιλαμβάνονται αυτή την κατάσταση διαρκούς “αποσπασματικής προσοχής” και την αυξανόμενη αδυναμία συγκέντρωσης λόγω του περισπασμού του μυαλού από αμέτρητα ερεθίσματα κάθε λεπτό της ώρας, ως αναγκαίο κακό ή “παράπλευρη απώλεια” της σύγχρονης καλωδιωμένης- ψηφιακής εποχής.
Είναι όμως πράγματι έτσι;

© Steve Cutts

 

© Miles Aldridge

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα κινητά τηλέφωνα, το internet και τα social media, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται τα media και η καθημερινή ειδησεογραφία (έλεος πια, πήξαμε στο περιεχόμενο-κονφετί/”κλίκαρε-με-λέμε”/σοκ & τρόμος – διαρκής τηλεοπτική αποχαύνωση και ότι να’ναι για να γεμίζουν οι σελίδες) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτό το νέο καθεστώς “λειτουργίας” του μυαλού. Η επιλογή του τρόπου χρήσης τους όμως εναπόκειται στην κρίση του καθενός. Χωρίς αυτοπειθαρχία δεν επιτυγχάνεται τίποτα.

© Dilbert.com

 

© Domenic Bahmann

 

© Mike Stefanini

Όταν κάτι σου προκαλεί δυσφορία ή σε χαλάει, το κόβεις. Ο καθένας έχει την ελευθερία να διαλέξει συνειδητά και όχι παθητικά τι θα ταϊσει το μυαλό του, που θα στρέψει την προσοχή του, σε τι θα διοχετεύσει την ενέργεια του, ώστε να διατηρήσει την ψυχική του ηρεμία και την πνευματική του διαύγεια. Για να προχωρήσει στην αναμενόμενη δράση στους διάφορους τομείς της ζωής του, ως αποτέλεσμα μιας στοιχειώδους ενδοσκόπησης και αυτοσυγκέντρωσης – που συνήθως δεν ευδοκιμούν σε ανταριασμένα μυαλά.
Η ικανότητα για ακλόνητη συγκέντρωση και εστίαση στο παρόν αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη εποχή.

 

Πηγή: Pinterest

 

Επομένως, για να επιτευχθούν οι καθιερωμένοι “στόχοι της νέας χρονιάς” απαιτείται ήρεμο, καθαρό μυαλό και διαύγεια. Ένα διαρκές ξεσκαρτάρισμα – decluttering εφ’όλης της ύλης, μυαλού και παλιών -άχρηστων – αντικειμένων που φορτώνουν το χώρο. Μια καλή και στέρεη βάση για την επίτευξη της εσωτερικής ισορροπίας.

“Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους.” – Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

 

© Kornelia Debosz

 

 

*Υστερόγραφο

Pizzicato Five – “Cha-Cha-Cha”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.