Ποιος/α είμαι; Πώς μπορώ να νιώσω εκπλήρωση; Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου; Η βαθιά ανάγκη να αναζητάμε απαντήσεις για αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα στην πορεία της ζωής μας είναι επιτακτική – συνειδητά ή ασυνείδητα – για όλους. Τα αρχέτυπα αναδύονται μέσα από μύθους και σύμβολα και αποτελούν κοσμικά ψυχικά πρότυπα συνειδητότητας. Αντικατοπτρίζουν κατά ένα τρόπο τις έμφυτες προδιαθέσεις μας και λειτουργούν ως εργαλεία στην αναζήτηση αυτής της εσωτερικής γνώσης.
Μας αφυπνίζουν και μας ενδυναμώνουν στο προσωπικό ταξίδι για την ανακάλυψη του αληθινού εαυτού μας, επηρεάζοντας καθοριστικά τον ψυχισμό μας.

“Αυτό που ονομάζουμε ανθρώπινη φύση είναι επίσης η αρχετυπική μας φύση… Τα αρχέτυπα πάντα βρίσκουν έκφραση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…
Η ζωή είναι ένα ταξίδι πάνω στο μαγικό χαλί των αρχετύπων, ένα ταξίδι στο οποίο ζούμε πάμπολλες περιπέτειες που έχουν σκοπό να μας διδάξουν τις κρυφές αλήθειες της ζωής και να μας δείξουν τη θέση μας στον κοσμικό σχεδιασμό.” – Caroline Myss

 

Η Κάρολαϊν Μις, συγγραφέας των best sellers “Ιερά Συμβόλαια”, “Γιατί οι Άνθρωποι Δεν Θεραπεύονται και Πως Μπορούν” και “H Ανατομία του Πνεύματος” ειδικεύεται στον τομέα της ενεργειακής ιατρικής και της ανθρώπινης συνειδητότητας εδώ και 20 χρόνια.
Στο βιβλίο της “Αρχέτυπα: Ποιος Eίσαι;” περιγράφει με σαφή και επεξηγηματικό τρόπο τον κόσμο των αρχετύπων, καθώς  και τα δέκα κύρια αρχετυπικά πρότυπα, έτσι όπως διαμορφώνονται μέσα από τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής

Ακολουθούν μερικά πολύ διαφωτιστικά αποσπάσματα.


 

“Πιστεύω εδώ και πολύ καιρό ότι μας είναι αδύνατον να μάθουμε ποιοι είμαστε αληθινά, αν δεν κατανοήσουμε τα αρχέτυπα και, πιο συγκεκριμένα, τα δικά μας προσωπικά αρχέτυπα, αφού αυτά είναι οι “ψυχικοί φακοί” μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Ως κοινωνία, βρισκόμαστε σε μία συνεχή προσπάθεια να κατανοήσουμε πως λειτουργούμε ψυχολογικά, τι μας κάνει να είμαστε έτσι όπως είμαστε, και τι μας θεραπεύει. Αυτά τα ερωτήματα έχουν αφυπνίσει μέσα μας μία ανάγκη όχι μόνο να συνειδητοποιήσουμε πώς μας επηρεάζουν τα αρχέτυπα, αλλά και πώς εκφράζονται στη ζωή μας. Τα αρχέτυπα είναι η νέα γλώσσα της δύναμης.

 

“Έχει έρθει πλέον η ώρα να κάνει η κοινωνία μας ένα κβαντικό άλμα επίγνωσης και να αναγνωρίσει τον κεντρικό ρόλο της διαίσθησης. Tα αρχέτυπα είναι το λεξιλόγιο της διαίσθησης, και όσο πιο εξοικειωμένοι είμαστε μαζί τους, τόσο πιο ξεκάθαρα θα επικοινωνούμε με την ίδια τη διαίσθηση μας. Τα αρχέτυπα μιλούν με μία γλώσσα μύθων και συμβόλων, απόλυτα κατάλληλη για μία κοινωνία που έχει πια τεράστια εξοικείωση με τους κώδικες της υψηλής τεχνολογίας, τα άμεσα μηνύματα και τη γλώσσα του Twitter. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα αρχέτυπα έχουν τις ρίζες τους στην κοσμική μας νοημοσύνη και όχι στην τεχνική μας γνώση. Όμως ήταν αναπόφευκτο να καταφέρει μια μέρα η ορθολογική μας διάνοια να συνδυαστεί με τη διαισθητική νοημοσύνη μας – και μέσα από τα αρχέτυπα, τα κατάφερε.

 

“Τα αρχέτυπα είναι τα κλειδιά της προσωπικής μας δύναμης. Έχω δει τεράστιες αλλαγές όταν κάποιος αφυπνίζεται και αντιλαμβάνεται αυτή τη δύναμη.
…Ανακαλύπτοντας ότι τα αρχέτυπα καθοδηγούν τη ζωή μας, εισερχόμαστε στον πυρήνα της ύπαρξης μας, ίσως για πρώτη φορά. Είναι σαν να φοράμε επιτέλους τα ρούχα που προοριζόμασταν από τη μοίρα να φορέσουμε.”

 

“…Το πεδίο των αρχετύπων έχει το δικό του λεξιλόγιο, το οποίο συνδέεται με την εσωτερική σφαίρα της ψυχής. Στην ορθολογική, επιστημονική κοινωνία μας, οι πληροφορίες που παρουσιάζονται ως “εξαιρετικά σημαντικές αλλά αόρατες”, γενικά δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν δεκτές.”

 

“Τα αρχετυπικά πρότυπα κρατούν το κλειδί του αληθινού εαυτού μας. Κατά κάποιον τρόπο, γνωρίζουν περισσότερα για εμάς απ’όσα γνωρίζουμε εμείς για τον εαυτό μας. Αναγνωρίζοντας και διερευνώντας τα αρχετυπικά μας πρότυπα, καταλαβαίνουμε τον αληθινό μας εαυτό.”

 

“Ορισμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά είναι εγγενώς ανθρώπινα: η έγνοια για τους άλλους, η προστασία των μικρών, η αφοσίωση, η ικανότητα να αγαπάμε, η ανάγκη να προστατεύουμε το σπιτικό και την οικογένεια μας. Και όλες αυτές οι έμφυτες ανθρώπινες ιδιότητες αντιπροσωπεύονται από αρχέτυπα, από αυτά τα παγκόσμια απρόσωπα πρότυπα επιρροής που υπάρχουν μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο – στην ψυχή του ανθρώπινου είδους, θα λέγαμε, την οποία μοιραζόμαστε με όλους τους ανθρώπους.”

 

“Από τη γέννηση μας, ζούμε τα αρχετυπικά πρότυπα που είναι ενεργά μέσα στον ψυχισμό μας. Οι άνθρωποι αγαπούμε τα πρότυπα γιατί φέρνουν τάξη στη ζωή μας. Αναζητούμε συνεχώς πρότυπα στον κόσμο, ιδιαίτερα στους ανθρώπους, γιατί ξέρουμε διαισθητικά ότι αν καταλάβουμε τα πρότυπα συμπεριφοράς κάποιου θα καταλάβουμε πως σχετίζεται με τον εαυτό του, τη ζωή του και με εμάς.
… Διαβάζουμε αυτομάτως ο ένας τα αρχέτυπα του άλλου – αυτό αποτελεί φυσικό μέρος του διαισθητικού μηχανισμού επιβίωσης του ανθρώπου. Εμπιστευόμαστε τα πρότυπα που μας είναι οικεία, τα αρχέτυπα που αναγνωρίζουμε διαισθητικά. Όταν δεν εμπιστευόμαστε κάποιον, αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το αρχέτυπο του ή επειδή έχουμε συναντήσει κάποιον άλλο με το ίδιο αρχέτυπο και δεν μας αρέσει ο τρόπος που φέρεται.”

 

“Τα αρχέτυπα, τα σύμβολα και οι μύθοι αποτελούν πλευρές της διαισθητικής νοημοσύνης μας. Είμαστε από τη φύση μας διαισθητικοί, γιατί μας είναι απαραίτητο για την ίδια την επιβίωση μας.
…Ας μην ξεχνάμε ότι η γλώσσα της φαντασίας μας αποτελείται από μύθους και σύμβολα, ενώ οι φαντασιώσεις είναι μία από τις πρώτες γλώσσες που χρησιμοποιεί ο παιδικός νους. Είμαστε σε επαφή με τη φαντασία και τα όνειρα μας πριν αρχίσει να λειτουργεί η λογική.”

 

“Η γλώσσα των αρχετύπων είναι η παγκόσμια γλώσσα της ανθρώπινης ψυχής που μας ενώνει όλους μέσα από το συλλογικό ασυνείδητο, όπως το ονόμασε ο Ελβετός ψυχολόγος Καρλ Γιουνγκ. Ο Γιουνγκ έβλεπε τα αρχέτυπα ως το υπέρτατο εργαλείο “πλοήγησης” της ψυχής, το οποίο παρέχει μία πύλη επικοινωνίας ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο και μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι.”

 

“Αυτό που ο Γιουνγκ ονομάζει συλλογικό ασυνείδητο, προσωπικά το βλέπω ως ένα ‘Ενδο-δίκτυο’, ένα εσωτερικό ψυχικό “δίκτυο υψηλής ταχύτητας” που μας συνδέει με όλους τους άλλους ανθρώπους μέσα από ένα τεράστιο σύστημα αρχετύπων. Κάθε αρχέτυπο είναι από μόνο του ένα “λογισμικό”, ένα “πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή”, με το δικό του συγκεκριμένο σύνολο μύθων και το δικό του απόθεμα συμβόλων και πολιτισμικών θρύλων που συνδέεται με τον καθένα από αυτούς τους μύθους.”

 

“Τα πάντα στη ζωή μας είναι διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη δύναμη, και όλη αυτή η δύναμη διακινείται μέσα από αυτό το πλέγμα των αρχετύπων.
…Στην πραγματικότητα, κανένα αρχέτυπο δεν έχει αυστηρά καθορισμένα όρια επιρροής. Τα χαρακτηριστικά κάθε αρχετύπου – ή τουλάχιστον πολλών αρχετύπων – εκδηλώνονται σε όλο το φάσμα του τρόπου ζωής.”

 

“Όμως γιατί ανάγουμε κάθε επιλογή μας σε έναν υπολογισμό δύναμης που μεταδίδεται στο ενεργειακό δυναμικό πλέγμα; Επειδή συνδεόμαστε όλοι μεταξύ μας, είμαστε όλοι μέρος του ίδιου δικτύου της ζωής. Γεννιόμαστε ήδη συνδεδεμένοι με αυτό το Ενδο-δίκτυο, αυτό το ενεργειακό πλέγμα δύναμης, και φτάνουμε στη ζωή έχοντας ήδη το “σακίδιο” μας γεμάτο από τις έμφυτες αλήθειες και την έμφυτη σοφία που υπάρχει στην ανθρώπινη εμπειρία. Πρόκειται για πράγματα που τα γνωρίζουμε ενστικτωδώς. Για παράδειγμα, έχουμε μία βαθιά κατανόηση του σωστού και του λάθους, του καλού και του κακού. Είναι κάτι που υπάρχει στο κυτταρικό μας DNA.”

 

“Σκεφτείτε για μια στιγμή το ερώτημα πάνω στο οποίο έγραψα αυτό το βιβλίο. ‘Ποιοι είστε, πραγματικά;’ Στη διάρκεια της ζωής μας, όλοι αναρωτιόμαστε ποιοι είμαστε. Είναι κάτι που το κάνουμε συχνά και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά χρειαζόμαστε τη σωστή γλώσσα για να εμβαθύνουμε εντός μας και να βρούμε τις απαντήσεις. Κάνουμε αυτή την ερώτηση επειδή στην πραγματικότητα προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο μας δόθηκε το δώρο αυτής της ζωής: ‘Για ποιο λόγο γεννήθηκα;’ Αυτό το ερώτημα αποτελεί μία αρχετυπική δίοδο, ένα σημείο καμπής στην πορεία στην οποία μας οδηγεί η επιθυμία μας να γνωρίσουμε τον εαυτό μας πιο βαθιά. Συμβολίζει μία ωρίμανση με την οποία παύουμε να ορίζουμε τον εαυτό μας με βάση τα πράγματα που έχουμε, και θέλουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε ή να είμαστε ή να συνεισφέρουμε. Έχω τον Καλλιτέχνη μέσα μου; Γεννήθηκα για να είμαι Οραματιστής; Για να μάθουμε τη βαθύτερη αλήθεια για τον εαυτό μας πρέπει να ταξιδέψουμε στο εσωτερικό μας με τη δύναμη των αρχετύπων μας.”

 

“Σε αυτό το βιβλίο, σας παρουσιάζω το Ενδο-δίκτυο και τα δέκα αρχετυπικά πρότυπα που αντικατοπτρίζουν τις τάσεις δύναμης στην εποχή μας: Τον Υπέρμαχο, τον Καλλιτέχνη-Δημιουργό, τον Αθλητή, το Φροντιστή, τη Φασιονίστα, τον Διανοούμενο, τη Βασίλισσα-Διευθύντρια, τον Αντάρτη, τον Πνευματικό Αναζητητή και τον Οραματιστή. Κάθε αρχέτυπο παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μια αρχετυπικής οικογένειας, μίας ομάδας αρχετύπων με παρόμοια πρότυπα. Αυτές οι γενικές αρχετυπικές οικογένειες καλύπτουν και τους άντρες και τις γυναίκες.”

 

“Τα δέκα αρχέτυπα που περιγράφονται στο βιβλίο αντιπροσωπεύουν τις κύριες μορφές δύναμης που καθορίζουν τους ανθρώπους σήμερα και συμπεριλαμβάνουν τη βαθύτερη πάλη τους με την προσωπική ενδυνάμωση.
…Καθώς αλλάζει η κοινωνία, αλλάζουν και οι αρχετυπικές εικόνες που κυβερνούν το Ενδο-δίκτυο, μεταβάλλοντας τους ορισμούς της ομορφιάς, της δύναμης και των στόχων ζωής.

…Εκφράζουν επίσης τις πιο πιεστικές προσωπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα. Οι προσωπικές προκλήσεις είναι αρχετυπικές γιατί προέρχονται και αυτές από τα αρχετυπικά μας πρότυπα. Κανείς δεν γεννιέται με υγιή αυτοεκτίμηση, όμως το επίπεδο της αυτοεκτίμησης μας κατευθύνει ό,τι κάνουμε στη ζωή. Ιδιαίτερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να αναπτύξουν αυτή την εσωτερική αίσθηση δύναμης και προσωπικής ταυτότητας. Χωρίς αυτόν το ζωτικό πυρήνα αυτοεκτίμησης δεν θα μπορείτε να ακούσετε τη διαισθητική σας καθοδήγηση.”

 

“Τα αρχετυπικά πρότυπα φιλτράρουν κάθε πλευρά της ζωής μας, γι’αυτό είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε πώς εκφράζονται στις καθημερινές μας αποφάσεις και ρουτίνες. Τα αρχέτυπα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουμε χρήματα, ψωνίζουμε και το τι αγοράζουμε και τι όχι. Επηρεάζουν την ποιότητα των σχέσεων μας και το ποιος μας έλκει και γιατί. Και επηρεάζουν τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα: διαφωνίες που έχετε ξανά και ξανά, δυσκολίες στη δουλειά που επανεμφανίζονται κάθε τόσο, και άλλα πρότυπα που επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα. Οτιδήποτε επανέρχεται είναι μία ένδειξη για το ποια αρχέτυπα λειτουργούν στη ζωή σας.”

 

“Μπορεί ο καθένας μας να συνδέεται με πολλά αρχέτυπα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αλλά δεν έχουμε έναν τεράστιο αριθμό από κύρια προσωπικά αρχέτυπα. Αν συνέβαινε αυτό, ο ψυχισμός μας θα κατέρρεε. Μάλλον ο καθένας μας έχει μια ομάδα αρχετύπων που σχηματίζουν το δικό του Ενδο-δίκτυο επιρροών, και τα οποία εκφράζονται άλλοτε μόνο του το καθένα και άλλοτε ενώνοντας την ενέργεια του με άλλα αρχέτυπα.”

 

“Μπορεί για χρόνια να αρνιόμαστε τα αρχετυπικά πρότυπα της συμπεριφοράς μας, πάντα όμως το αρχέτυπο θα κερδίσει σε κάποιο σημείο. Κάτι μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρότυπο συμπεριφοράς, και με αυτή την επίγνωση παίρνουμε πίσω τη δύναμη μας.”

 

“Κατά μία έννοια, περιοριζόμαστε από την αρχετυπική μας συγκρότηση. Μπορούμε να διακριθούμε μόνο σε αυτό που είμαστε και όχι σε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Γεννιόμαστε με ένα δεδομένο σύνολο από ικανότητες, ταλέντα, προτερήματα, ελαττώματα και προκλήσεις ζωής εντυπωμένα ήδη στο DNA μας. Αυτό, όπως λένε μερικοί, είναι “το χαρτί που μας μοίρασε η ζωή”. Τα αρχετυπικά πρότυπα είναι εντυπωμένα μέσα μας από τη γέννηση μας, ίσως και ακόμη νωρίτερα, από τη μήτρα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα κύρια αρχέτυπα μας, μπορούμε όμως να ωριμάσουμε στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τις επιρροές τους. Μπορούμε να μεταμορφώσουμε το Πληγωμένο Παιδί σε Μαγικό Παιδί, αλλά οι ρίζες του Πληγωμένου Παιδιού θα υπάρχουν πάντα μέσα μας. Δηλαδή τα τραύματα της παιδικής ηλικίας δεν θα μας αφήσουν ποτέ, αλλά μπορούμε να θεραπεύσουμε την επιρροή που ασκούν πάνω μας.”

 

“… Στην ουσία, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε τα αρχέτυπα μας σαν να είναι ρούχα, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε πραγματικά κατά βάθος.
… Καθώς γνωρίζουμε τον εαυτό μας με τα χρόνια, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα αρχετυπικά μας πρότυπα και τη βαθιά επιρροή που ασκούν στον ψυχισμό μας. Η ζωή μας φέρνει ευκαιρίες για να δούμε τον εαυτό μας σε δράση: στον έρωτα, στην εγκυμοσύνη, όταν μας πάνε όλα στραβά, όταν αντιμετωπίζουμε στρες, όταν ενεργούμε αυθόρμητα, όταν βιώνουμε μια απώλεια, όταν δείχνουμε φιλευσπλαχνία. Εξελισσόμαστε και ωριμάζουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο των αρχετύπων μας.”

 

“Μπορεί κάποιοςνα προσποιηθεί ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι, αλλά τελικά “θα μείνει από καύσιμα” και δεν θα μπορεί να συνεχίσει επειδή δεν είναι αυτός ο αυθεντικός εαυτός του.
…Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που ζούσαν μια ζωή μετέωρη γιατί είχαν προσηλωθεί σε κάτι για το οποίο ήταν ακατάλληλοι αφού δεν είχαν τα απαραίτητα αρχέτυπα. Μερικοί ήθελαν να γίνουν Ηθοποιοί. Κάποιοι ήθελαν να γίνουν Ψυχαγωγοί. Μια γυναίκα φαντασιωνόταν ότι ήταν η μοίρα της να γίνει μεγάλη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Όμως, κανείς από αυτούς δεν είχε τα αρχέτυπα που χρειάζονταν, κάτι που αντικατοπτριζόταν στην έλλειψη ταλέντου αλλά και στην απουσία ευκαιριών για να προχωρήσουν σε αυτό τον τομέα. Οι ευκαιρίες είναι μία προέκταση των αρχετύπων μας, και μπορούμε να τις ενεργοποιήσουμ μόνο μέσα από τα αρχέτυπα που έχουμε.”

 

“Τα αρχέτυπα δεν ανταποκρίνονται στην προσευχή, ούτε προσφέρουν προσωπική καθοδήγηση. Είναι απρόσωπα πρότυπα συνειδητότητας που σχηματίζουν την ουσία της ανθρώπινης φύσης. Όμως, ταυτόχρονα είναι ένα ενεργό μέρος της συνειδητότητας μας και αλληλεπιδρούν συνεχώς με τις “σπίθες” ενέργειας που παράγουμε. Έτσι, αυτά τα κοσμικά ψυχικά πρότυπα ανανεώνουν τους παλιούς μύθους δίνοντας τους πιο σύγχρονη ενδυμασία και παρακολουθώντας έτσι την κοινωνική εξέλιξη.
… Οι μύθοι αντικατοπτρίζουν την ενδυμασία της εποχής. Όμως, αν αφαιρέσουμε αυτή την ενδυμασία, θα δούμε από κάτω την ίδια ιστορία ξανά και ξανά.”

 

“Μπορεί να διερευνάτε τα αρχέτυπα σας για διασκέδαση και μόνο, σαν μια ψυχαγωγική περιπέτεια που θα σας μάθει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας. Όμως η κρυφή δύναμη της διευρεύνησης των αρχετύπων είναι ότι όντως θα σας μάθει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας – για τον πραγματικό εαυτό σας. Κανείς μας δεν ξέρει ποιος είναι ή γιατί είναι έτσι όπως είναι. Πρέπει να ψάξουμε βαθιά μέσα μας γι’αυτή τη γνώση. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσει μέσα σας η περιέργεια για τον εαυτό σας, θα αρχίσετε μία αναζήτηση εσωτερικής γνώσης: ‘Ποιος είμαι; Ποιος είναι ο σκοπός μου; Ποια είναι η φύση της εσωτερικής μου δύναμης;’ Αυτά δεν είναι συνηθισμένα ερωτήματα και δεν απαντιούνται με το να βρούμε τη σωστή δουλειά ή τον σωστό εραστή. Είναι κραυγές από τα βάθη του είναι σας, που σας καλούν να ανακαλύψετε τον πραγματικό εαυτό σας, ο οποίος λαχταρά να γίνει δεκτός χωρίς δισταγμό και φόβο. Τα αρχέτυπα κρατούν το αποτύπωμα αυτού του αληθινού εαυτού.”

 

“Το να αντιληφθούμε την αλήθεια των αρχετύπων μας σημαίνει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και να φροντίζουμε τις ανάγκες μας – και τις εξωτερικές και τις εσωτερικές. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ερμηνεύουμε αυή τη γλώσσα των συμβόλων και των μύθων μας, στην οποία ανταποκρινόμαστε περισσότερο σε βαθύτερο επίπεδο.
Οι άνθρωποι σήμερα αποκτούν μεγαλύτερη αυτεπίγνωση και διερευνούν τον εσωτερικό Εαυτό τους μέσα από τη θεραπεία και τη συμβουλευτική, καθώς και το διαλογισμό και την πνευματικότητα. Έχουμε αντιληφθεί τη διαίσθηση μας. Τώρα χρειαζόμαστε διαφορετικά εργαλεία συνειδητότητας για να κινηθούμε στη ζωή μας, και ένα από τα βασικά εργαλεία είναι η κατανόηση του ποιοι είμαστε και πως λειτουργούμε σε αρχετυπικό επίπεδο.”

 

“Όλοι περνάμε περιόδους κατά τις οποίες φτάνουμε σε ένα σταυροδρόμι, ένα σημείο επιλογής, και η κατεύθυνση της ζωής μας αλλάζει ριζικά λόγω της απόφασης που παίρνουμε. Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να βιώσουμε αλλαγές αρχετύπων, να βγούμε από τη σφαίρα επιρροής ενός ή περισσότερων κυρίαρχων αρχετύπων του συμπλέγματος που επηρέαζε τη ζωή μας, και να περάσουμε στην επιρροή ενός άλλου.”

 

“Είστε κάτι πολύ περισσότερο από την προσωπικότητα σας, τις συνήθειες σας, τα επιτεύγματα σας. Είστε ένα απείρως πολύπλοκο ανθρώπινο ον με ιστορίες, μύθους και όνειρα – και φιλοδοξίες κοσμικών διαστάσεων. Μη σπαταλάτε το χρόνο σας υποτιμώντας τον εαυτό σας. Κάντε μεγάλα όνειρα. Χρησιμοποιήστε τα αρχέτυπα σας. Αν είστε Καλλιτέχνης, ασχοληθείτε με την τέχνη. Αν είστε Οραματιστής, φανταστείτε κάτι που χρειάζεται το μέλλον, μετά συνεργαστείτε με έναν Επιχειρηματίαγια να το υλοποιήσετε. Χρησιμοποιήστε την ενέργεια του αρχετύπου σας για να εκφράσετε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο έχετε γεννηθεί. Ο προορισμός μας δεν είναι να ζήσουμε μία ασφαλή ζωή. Είναι να ζήσουμε μία ζωή στο έπακρο.”

 

Ακολουθούν συνοπτικά τα δέκα αρχέτυπα που παρουσιάζονται στο βιβλίο και αντικατοπτρίζουν τις συλλογικές μυθικές προκλήσεις της εποχής μας.

Ο Υπέρμαχος
Αρχετυπική Οικογένεια: Υπέρμαχος
Άλλες Εκφράσεις: Οικολόγος, Φυσιολάτρης, Υπερασπιστής
Ταξίδι Ζωής: Να είστε συνειδητός φορέας κοινωνικής-περιβαλλοντικής αλλαγής.
Μοναδική Πρόκληση: Να βρείτε έναν αγώνα που ενεργοποιεί τη δύναμη και το ταλέντο σας αντί για το θυμό σας ή την προσωπική σας ατζέντα.

Ο Καλλιτέχνης – Δημιουργός
Αρχετυπική Οικογένεια: Δημιουργός
Άλλες Εκφράσεις: Ψυχαγωγός, Εξιστορητής
Ταξίδι Ζωής: Να καλλιεργήσει τη φαντασία και να εξερευνήσει νέες μορφές δημιουργικής έκφρασης.
Μοναδική Πρόκληση: Να ξεπεράσει το φόβο ότι δεν είναι πρωτότυπος.

Ο Αθλητής
Αρχετυπική Οικογένεια: Σωματική
Άλλες Εκφράσεις: Ανταγωνιστής, Σπόρτσμαν
Ταξίδι Ζωής: Να βιώσει τη ζωή μέσα από τη δύναμη και την αντοχή του σώματος.
Μοναδική Πρόκληση: Να σέβεται τις δυνάμεις και τους περιορισμούς του σώματος.

Ο Φροντιστής
Αρχετυπική Οικογένεια: Φροντίδα
Άλλες Εκφράσεις: Τροφός, Γονιός, Εραστής, Ερωμένη, Αδελφός, Αδελφή, Δάσκαλος, Σωτήρας
Ταξίδι Ζωής: Να φροντίζει τους άλλους με τρόπους που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Μοναδική Πρόκληση: Ο φόβος μήπως θεωρηθεί ότι είναι εγωιστής ή δεν μπορεί να φροντίσει τους άλλους.

Η Φασιονίστα
Αρχετυπική Οικογένεια: Μόδα
Άλλες Εκφράσεις: Σχεδιάστρια, Στιλίστρια, Μοντέλο, Ντίβα
Ταξίδι Ζωής: Να ζήσει μια ζωή με επίκεντρο όχι την εμφάνιση, αλλά την αυτοενδυνάμωση.
Μοναδική Πρόκληση: Να ανακαλύψει πόσο οδυνηρό είναι να κρίνεσαι για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά σου αντί για την ποιότητα των εσωτερικών χαρακτηριστικών σου.

Ο Διανοούμενος
Αρχετυπική Οικογένεια: Σκέψη
Άλλες Εκφράσεις: Επαγγελματίας, Μαθητής
Ταξίδι Ζωής: Να επιδιώκει τη γνώση για χάρη της γνώσης και να ανακαλύπτει την αλήθεια σε όλες τις εκφράσεις της.
Μοναδική Πρόκληση: Να παραμένει δεκτικός σε νέες ιδέες.

Η Βασίλισσα – Διευθύντρια
Αρχετυπική Οικογένεια: Βασιλική
Άλλες Εκφράσεις: Διευθύνουσα Σύμβουλος, Πριγκίπισσα
Ταξίδι Ζωής: Να μάθει πως να είναι υπεύθυνη για την ευημερία των άλλων.
Μοναδική Πρόκληση: Να βρει το σκοπό ή τους σκοπούς στους οποίους αξίζει να επενδύσει τη δύναμη και την επιρροή της.

Ο Αντάρτης
Αρχετυπική Οικογένεια: Αντάρτης
Άλλες Εκφράσεις: Μαύρο Πρόβατο, Φεμινίστρια
Ταξίδι Ζωής: Να σπάσει τους φραγμούς που περιορίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπινου πνεύματος.
Μοναδική Πρόκληση: Να βρει την προσωπική του φωνή και μορφή έκφρασης.

Ο Πνευματικός Αναζητητής
Αρχετυπική Οικογένεια: Πνευματική
Άλλες Εκφράσεις: Μύστης, Θεραπευτής
Ταξίδι Ζωής: Να γίνει ένα εναρμονισμένο πνευματικό ανθρώπινο ον.
Μοναδική Πρόκληση: Να δημιουργήσει μία ζωή που συνενώνει τις πνευματικές, συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες.

Ο Οραματιστής
Αρχετυπική Οικογένεια: Οραματική
Άλλες Εκφράσεις: Επιχειρηματίας, Εφευρέτης, Πρωτοπόρος
Ταξίδι Ζωής: Να φέρει το μέλλον στο παρόν.
Μοναδική Πρόκληση: Να παραμείνει αφοσιωμένος σε ένα όραμα μέχρι να το υλοποιήσει.

Πινακοθήκη Αρχετύπων: Αλχημιστής, Δάσκαλος, Δεσποσύνη, Διαμεσολαβητής, Δικαστής, Δικτυωτής, Εθισμένος, Εξιστορητής, Εραστής, Ηδονιστής, Θεά-Ηρωίδα, Θεραπευτής, Θύμα, Καλόγρια, Καταστροφέας, Μητέρα, Παιδί, Πολεμιστής, Πόρνη, Σαμποτέρ, Σκλάβος, Τζογαδόρος.

Ένας άλλος τρόπος να ανακαλύψετε το αρχέτυπο σας είναι να μεταβείτε στον διαδικτυακό τόπο www.archetypes.com και να κάνετε ένα απλό, διασκεδαστικό τεστ.

 


Αποσπάσματα από το βιβλίο “Αρχέτυπα – Ποιος Είσαι;” της Caroline Myss, εκδόσεις Διόπτρα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Caroline Myss και το έργο της μπορείτε να βρείτε εδώ: www.myss.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.