“Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να είναι σίγουροι ότι είναι δυστυχισμένοι παρά να ρισκάρουν να είναι ευτυχισμένοι.” – Άντονι Ρόμπινς

 

Υπάρχουν στιγμές που η καθημερινότητα και τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής μας ξεπερνούν. Στιγμές που αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι και ανήμποροι να δράσουμε είτε γιατί το τοπίο γύρω μας είναι ομιχλώδες και επικρατεί τρομερή αβεβαιότητα, είτε διότι είμαστε πολύ προσκολλημένοι στο προσωπικό μας δράμα, την ιστορία που έχουμε επινοήσει για τον εαυτό μας, ώστε να βολευόμαστε ανενόχλητοι, χωρίς ενοχές, στην αδράνεια και τη μεμψιμοιρία.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στον αυτόματο πιλότο, χωρίς σαφή κατεύθυνση και σκοπό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, την προσωπική εξέλιξη και τη συνεισφορά πέρα από τον εαυτό τους. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένος είναι κάποιος, υπάρχει πάντα ένα κενό μεταξύ του που είμαστε και που θα θέλαμε ιδανικά να φτάσουμε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως πραγματοποιείται μια αλλαγή; Πως παίρνεις ένα όνειρο και το κάνεις πραγματικότητα; Πως εκπληρώνεις το δυναμικό σου;

Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί ότι σπαταλάμε την ενέργεια και το χρόνο μας σε άσκοπες ή μη παραγωγικές δραστηριότητες που μας απομακρύνουν από τους στόχους μας;
Ποιος δεν θα ήθελε κατά βάθος να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις έμφυτες ικανότητες του και να συγκεντρωθεί πραγματικά σε κάτι που να του δημιουργεί το αίσθημα της ολοκλήρωσης; Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους, μετανιώνουν για πράγματα που δεν έκαναν, ρίσκα που δεν πήραν και χαρίσματα που άφησαν ανεκμετάλλευτα.

Όλες αυτές οι προτροπές παρακίνησης και προσωπικής ανάπτυξης ακούγονται ωραίες και απλές στη θεωρία αλλά δύσκολες στην πράξη, καθώς απαιτείται σιδερένια θέληση και αυτοπειθαρχία προκειμένου να επαναπρογραμματίσουμε το μυαλό μας προς μια θετική κατεύθυνση και να αποβάλλουμε παρωχημένες ή προβληματικές πεποιθήσεις.

Όλοι λειτουργούμε μέσα σε ένα δεδομένο σύστημα, σε δεδομένες συνθήκες αβεβαιότητας.
Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αν αυτό το σύστημα είναι καλό ή κακό, αλλά πως εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υπάρχον σύστημα προς όφελος μας αντί να μας χρησιμοποιεί αυτό, καθιστώντας μας “θύματα” των περιστάσεων. Να εστιάσουμε δηλαδή σε κάτι που μπορούμε να κάνουμε, να αναλάβουμε δράση και να ξαναγράψουμε την προσωπική μας ιστορία.

Για όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τον τρόπο, ο κορυφαίος στον τομέα του life coaching  Άντονι Ρόμπινς έχει αναπτύξει την δική του μέθοδο “αφύπνισης” για να ξεμπλοκάρει τις κρυφές μας δυνάμεις και να αναζωπυρώσει την αγωνιστικότητα μας, προκειμένου να ανακαλύψουμε το σκοπό μας και να απολαύσουμε το θείο δώρο της ζωής.

Ο αμερικανός Άντονι Ρόμπινς είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους life coaches και διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στην ψυχολογία της ηγεσίας και της αλλαγής, στη μεγιστοποίηση επιδόσεων καθώς και σε θέματα προσωπικής μεταμόρφωσης.

Μέσα από μία φαινομενικά απλή αλλά ταυτόχρονα πρωτοποριακή και εξαιρετικά αποτελεσματική προσέγγιση ο Άντονι Ρόμπινς αποκωδικοποιεί τα κίνητρα και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που κρύβονται πίσω από την ανθρώπινη συμπεριφορά, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει και προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τις φοβίες τους, να ανακτήσουν το έλεγχο της ζωής τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Ουσιαστικά δηλαδή βοηθάει τους ανθρώπους να αλλάξουν την “ιστορία” που έχουν επινοήσει για τον εαυτό τους.

Σκοπός του έργου του είναι να ξεκλειδώσει και να απελευθερώσει τις δυνάμεις που κρύβει ο καθένας μέσα του, ώστε να αποκτήσει την ποιότητα ζωής που επιθυμεί και να κατακτήσει την προσωπική ολοκλήρωση.

“Στη ζωή, πολλοί άνθρωποι ξέρουν τι να κάνουν, αλλά τελικά λίγοι κάνουν αυτό που ξέρουν. Το να ξέρεις δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αναλάβεις δράση.”

Επιχειρηματίας, περιζήτητος ομιλητής και ένας από τους πιο ευπώλητους συγγραφείς στην κατηγορία βιβλίων αυτο-βοήθειας (“Unlimited Power: The New Science Of Personal Achievement”, “Unleash the power within”, “Awaken the Giant Within”, “Unshakeable: Your Financial Freedom Playbook”, “Money: Master the Game”) με πλούσιο ανθρωπιστικό έργο, o Άντονι Ρόμπινς έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων – στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, κορυφαίους επιχειρηματίες, πολιτικούς ηγέτες, αθλητές, ηθοποιούς, δασκάλους, γονείς, απλούς, καθημερινούς ανθρώπους ανεξαρτήτως κοινωνικού status που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής – μέσα από τις δημοφιλείς ζωντανές ομιλίες του, σεμινάρια, βιβλία και προσωπικές συνεδρίες.

Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα και ολόκληρο το βίντεο από την ομιλία του με τίτλο “Why we do what we do” (με ελληνικούς υπότιτλους) στο συνέδριο TED την οποία έχουν παρακολουθήσει περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και δύο ακόμα διαφωτιστικά βίντεο “Finding The Real You” και “3 Ways to effect success “ που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με το θέμα της προσωπικής ανάπτυξης και ολοκλήρωσης.

 

“Τι σας παρακινεί να δράτε; Ποια είναι τα κίνητρα στη ζωή σας σήμερα; Όχι πριν 10 χρόνια. Ή λειτουργείτε στο ίδιο μοτίβο; Διότι πιστεύω ότι η αόρατη δύναμη της εσωτερικής παρόρμησης, όταν ενεργοποιηθεί, είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο.”

“Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι το συναίσθημα είναι η δύναμη της ζωής. Όλοι μας έχουμε θαυμάσια μυαλά. Οι περισσότεροι από εμάς εδώ έχουμε θαυμάσια μυαλά, σωστά; Δεν ξέρω για τις άλλες κατηγορίες, αλλά όλοι ξέρουμε πώς να σκεφτόμαστε. Με το μυαλό μας μπορούμε να εκλογικεύσουμε οτιδήποτε. Μπορούμε τα πραγματοποιήσουμε οτιδήποτε. Συμφωνώ με τα όσα ειπώθηκαν πριν λίγες ημέρες, με την ιδέα ότι οι άνθρωποι δουλεύουν για το ατομικό τους συμφέρον.
Αλλά όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν φορές που αυτό είναι χαζομάρα. Δεν δουλεύετε για το ατομικό σας συμφέρον πάντοτε, γιατί όταν εμπλέκεται το συναίσθημα, αλλάζει ο τρόπος που λειτουργεί το μυαλό μας.”

“Και αυτό που θα ήθελα να σας ζητήσω να κάνετε, μέχρι το τέλος της ομιλίας, είναι να εξερευνήσετε πού βρίσκεστε σήμερα, για δύο λόγους. Πρώτον, για να συνεισφέρετε περισσότερα. Και δεύτερον, έτσι ώστε να μπορέσουμε, όχι μόνο να κατανοήσουμε περισσότερο τους άλλους, αλλά ίσως να τους εκτιμήσουμε περισσότερο, και να δημιουργήσουμε τους δεσμούς που θα μπορούσαν να εμποδίσουν κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην κοινωνία μας σήμερα. Απλά θα πολλαπλασιαστούν από την ίδια την τεχνολογία που μας συνδέει, διότι μας κάνει να διασταυρωνόμαστε. Και αυτή η διασταύρωση δεν δημιουργεί πάντοτε την εικόνα όπου «όλοι καταλαβαίνουν τους πάντες, και όλοι εκτιμούν τους πάντες».”

“Είχα μία έμμονη ιδέα εδώ και 30 χρόνια, και αυτή ήταν, «Τι κάνει τη διαφορά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων; Τι κάνει τη διαφορά στην απόδοσή τους;». Γιατί αυτό είναι που με προσέλαβαν να κάνω. Πρέπει να παράγω το αποτέλεσμα εδώ και τώρα.”

“Πώς πραγματοποιείς μία αλλαγή; Αλλά επίσης ψάχνω να βρω τι είναι αυτό που σμιλεύει την ικανότητα ενός ανθρώπου να συνεισφέρει, να κάνει κάτι πέρα από τον εαυτό του. Το πραγματικό ερώτημα είναι, ξέρετε, κοιτάω τη ζωή και λέω ότι υπάρχουν δύο βασικά μαθήματα. Το ένα είναι η επιστήμη του επιτεύγματος, με σχεδόν τα πάντα να έχουν τελειοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι: «Ο τρόπος με τον οποίο παίρνεις κάτι αόρατο και το κάνεις ορατό», σωστά; Πώς παίρνεις ένα όνειρό σου και το κάνεις πραγματικότητα; Είτε είναι η επιχείρησή σου, η συνεισφορά σου στην κοινωνία, τα λεφτά – οτιδήποτε είναι για σένα – τα σώμα σου, η οικογένειά σου.
Αλλά το άλλο μάθημα στη ζωή που σπάνια τελειοποιούμε είναι η τέχνη της εκπλήρωσης. Επειδή η επιστήμη είναι εύκολη, σωστά; Ξέρουμε τους κανόνες. Γράφεις τον κώδικα.Τον ακολουθείς και παίρνεις τα αποτελέσματα. Μόλις μάθεις το παιχνίδι απλά ανεβάζεις το ποντάρισμα, έτσι; Αλλά όσο αφορά την εκπλήρωση, αυτό είναι τέχνη. Και ο λόγος είναι ότι έχει σχέση με την εκτίμηση και με τη συνεισφορά. Μπορείς να νιώσεις περιορισμένα πράγματα μόνος σου.”

“Είχα μια ενδιαφέρουσα εργασία, στην προσπάθεια να απαντήσω στην πραγματική ερώτηση, ποια είναι η διαφορά στη ζωή κάποιου, αν πάρετε κάποιον σαν αυτούς τους ανθρώπους που τους δόθηκαν τα πάντα; Όπως για παράδειγμα όλα τα μέσα που λένε ότι χρειάζονται. Τους δώσατε όχι έναν Η/Υ των 100 δολαρίων, τους δώσατε τον καλύτερο υπολογιστή. Τους δώσατε αγάπη, τους δώσατε χαρά. Είσασταν εκεί για να τους παρηγορήσετε. Και αυτοί οι άνθρωποι πολύ συχνά – και γνωρίζετε κάποιους, είμαι σίγουρος – καταλήγουν με όλη αυτή την αγάπη, την παιδεία, τα χρήματα και το υπόβαθρο, να περνάνε την υπόλοιπη ζωή τους στην αποτοξίνωση. Και μετά συναντάτε ανθρώπους που έχουν περάσει ανείπωτο πόνο – κακοποιημένους ψυχολογικά, σεξουαλικά, πνευματικά – και όχι πάντα, αλλά συχνά, γίνονται οι άνθρωποι που συνεισφέρουν τα περισσότερα στην κοινωνία.”

“Όλοι σε αυτό το δωμάτιο – δεν θα ήσασταν σε αυτό το δωμάτιο αν το πιστεύατε αυτό – αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει ότι η βιογραφία είναι το πεπρωμένο. Το παρελθόν ισούται με το μέλλον. Και φυσικά έτσι είναι αν το πιστεύεις. Αλλά αυτό που ξέρουν οι άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο, και αυτό που ωστόσο πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, διότι μπορεί να ξέρεις κάτι διανοητικά, να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και να μην το κάνεις, να μην το εφαρμόζεις.
Αλήθεια, θα υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι η απόφαση είναι η υπέρτατη δύναμη.”

“Αλλά εάν ρωτήσετε τους ανθρώπους: γιατί δεν κατάφερες κάτι; Κάποιον που δουλεύει για εσάς ή ένα συνεργάτη, ή ακόμη και τον εαυτό σας. Όταν αποτυγχάνετε να πραγματοποιήσετε ένα στόχο, ποιος είναι ο λόγος που οι άνθρωποι λένε ότι απέτυχαν να πραγματοποιήσουν κάτι; Τι σας λένε; Δεν είχα…δεν ήξερα αρκετά, δεν είχα τη…γνώση. Δεν είχα τα…χρήματα, Δεν είχα το…χρόνο. Δεν είχα την…τεχνολογία. Ξέρετε τώρα… Δεν είχα το σωστό διευθυντή…”

“…Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι ποτέ τα μέσα, είναι η επινοητικότητα. Και αυτό που δεν είναι απλά μια έκφραση αλλά το εννοώ, είναι ότι αν έχετε συναίσθημα, ανθρώπινο συναίσθημα, κάτι που βίωσα από εσάς προχθές σε ένα επίπεδο τόσο έντονο όσο δεν έχω βιώσει ποτέ, και αν επικοινωνούσατε με αυτό το συναίσθημα, πιστεύω ότι θα τον τσακίζατε και θα κερδίζατε.
…Άρα είναι το συναίσθημα. Και αν έχουμε το σωστό συναίσθημα, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν είστε αρκετά δημιουργικοί, παιχνιδιάρηδες, ευχάριστοι, μπορείτε να πείσετε οποιονδήποτε. Ναι ή όχι;
…Αν δεν έχετε τα χρήματα, αλλά είστε αρκετά δημιουργικοί και αποφασισμένοι, θα βρείτε τον τρόπο. Άρα αυτό είναι το υπέρτατο μέσο. Αλλά αυτή δεν είναι η ιστορία που μας λένε, σωστά; Η ιστορία που μας λέει ο κόσμος είναι ένας σωρός άλλες δικαιολογίες.”

“Τι καθορίζει τα μέσα που διαθέτουμε; Είπαμε ότι οι αποφάσεις διαμορφώνουν το πεπρωμένο, στο οποίο και επικεντρώνομαι εδώ. Αν οι αποφάσεις το διαμορφώνουν, αυτό που το καθορίζει είναι τρεις επιλογές. Σε τι θα επικεντρωθείτε; Εδώ και τώρα πρέπει να αποφασίσετε σε τι θα δώσετε την προσοχή σας. Αυτή τη στιγμή, συνειδητά ή ασυνείδητα. Μόλις αποφασίσετε να επικεντρωθείτε σε κάτι πρέπει να του δώσετε νόημα, και όποιο κι αν είναι αυτό το νόημα, δημιουργεί συναίσθημα. Αυτό είναι το τέλος ή η αρχή; Ο Θεός με τιμωρεί ή με ανταμείβει ή μήπως είναι μόνο μια ζαριά; Και τότε το συναίσθημα δημιουργεί αυτό που πρόκειται να κάνουμε ή την ενέργεια.
Σκεφτείτε λοιπόν τη δική σας ζωή. Τις αποφάσεις που έχουν διαμορφώσει το πεπρωμένο σας. Αυτό ακούγεται αρκετά βαρύ, αλλά τα τελευταία πέντε, δέκα, 15 χρόνια, πώς ήταν κάποιες από τις αποφάσεις που πήρατε, που αν ήταν διαφορετικές, η ζωή σας θα ήταν τελείως αλλιώτικη; Πόσοι μπορούν να σκεφτούν κάτι τέτοιο; Ειλικρινά, για καλό ή για κακό;”

” Η ιστορία του κόσμου μας είναι αυτές οι αποφάσεις. Όταν μια γυναίκα σηκώνει το ανάστημά της και λέει: «Όχι, δεν θα πάω στο πίσω μέρος του λεωφορείου», δεν επηρέασε μόνο τη ζωή της. Αυτή η απόφαση διαμόρφωσε την κουλτούρα μας. Ή κάποιος που στάθηκε μπροστά στο τανκ.”

“Έχετε κάνει ποτέ κάτι και αφού το κάνατε να πείτε: “Εγώ το έκανα αυτό!” Σωστά; Δεν ήταν η ικανότητά σας, ήταν η κατάστασή σας. Η εικόνα που έχετε για τον κόσμο είναι αυτό που σας πλάθει σε βάθος χρόνου. Η εικόνα που έχετε για τον κόσμο είναι το φίλτρο. Αυτό είναι που μας διαμορφώνει. Αυτό είναι που κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν αποφάσεις. Όταν θέλουμε να επηρεάσουμε κάποιον, πρέπει να ξέρουμε τι τον επηρεάζει ήδη. Και αυτό αποτελείται, πιστεύω, από τρία μέρη. Πρώτον: ποιος είναι ο στόχος σας; Τι αναζητάτε; Το οποίο πιστεύω, δεν είναι οι επιθυμίες σας. Μπορείτε να επιτύχετε τις επιθυμίες και τους στόχους σας. Πόσοι είχατε ποτέ κάποιο στόχο ή επιθυμία και σκεφτήκατε: Δεν υπάρχει τίποτε άλλο; Πόσοι έχουν βρεθεί εκεί;… Άρα είναι οι ανάγκες που έχουμε.”

“Πιστεύω πως υπάρχουν έξι ανθρώπινες ανάγκες. Δεύτερον: μόλις μάθετε ποιος είναι ο στόχος που σας παρακινεί και τον ξεσκεπάσετε – δεν τον διαμορφώνετε, τον ξεσκεπάζετε – τότε ανακαλύπτετε ποιος είναι ο χάρτης σας: ποιες είναι οι πεποιθήσεις που σας λένε πώς να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο τρόπος να καλύψουν αυτές τις ανάγκες είναι να καταστρέψουν τον κόσμο, για κάποιους είναι να χτίσουν κάτι, να δημιουργήσουν κάτι, να αγαπήσουν κάποιον. Και μετά είναι τα καύσιμα που επιλέγετε.”

“Άρα πολύ γρήγορα, έξι ανάγκες.Αφήστε με να σας πω ποιες είναι. Η πρώτη: σιγουριά. Αυτά δεν είναι στόχοι ή επιθυμίες, είναι κοινά για όλους. Όλοι χρειάζονται σιγουριά ότι μπορούν να αποφύγουν τον πόνο και να νιώθουν τουλάχιστο άνετα. Πώς το καταφέρνετε αυτό; Ελέγχετε τους πάντες; Καλλιεργείτε κάποιο ταλέντο; Τα παρατάτε; Καπνίζετε; …Αλλά, ενώ αναζητούμε τη σιγουριά με διαφορετικούς τρόπους, αν αποκτήσουμε πλήρη σιγουριά, τι άλλο έχουμε; Τι νιώθετε όταν είστε σίγουροι; Τι θα συμβεί; Πότε θα συμβεί; Πώς θα συμβεί; Τι θα νιώθατε; Υπέρτατη βαρεμάρα. Έτσι η Θεά, μέσα στην υπέρτατη σοφία Της, μας έδωσε μια δεύτερη ανθρώπινη ανάγκη, η οποία είναι η αβεβαιότητα. Χρειαζόμαστε την ποικιλία. Χρειαζόμαστε την έκπληξη.”

“Τρίτη ανθρώπινη ανάγκη: η σπουδαιότητα. Όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε σημαντικοί, ξεχωριστοί, μοναδικοί. Μπορεί να το καταφέρεις αυτό με το να βγάζεις περισσότερα λεφτά. Με το να είσαι πιο κοντά στη θρησκεία. Με το να φτάσεις σε κατάσταση να βάζεις περισσότερα τατουάζ και σκουλαρίκια σε σημεία του σώματος που οι άλλοι δεν θέλουν να ξέρουν. Οτιδήποτε χρειαστεί. Ο πιο γρήγορος τρόπος να το κάνεις αυτό, αν δεν έχεις κανένα υπόβαθρο, καμία κουλτούρα, καμία πίστη και κανένα μέσο ή εφευρετικότητα, είναι η βία. Αν κολλήσω ένα όπλο στο κεφάλι σας και φοράω κουκούλα, αυτόματα γίνομαι σημαντικός. Από το μηδέν στο δέκα. Πόσο ψηλά; Δέκα.”

“Να τι χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα: επαφή και αγάπη – η τέταρτη ανάγκη. Όλοι τη θέλουμε. Οι περισσότεροι συμβιβάζονται με την επαφή γιατί η αγάπη είναι πολύ τρομακτική. Δεν θέλουμε να πληγωθούμε.
…Ακούστε ποια είναι η αλήθεια – τη χρειαζόμαστε. Μπορούμε να την αποκτήσουμε μέσα από την οικειότητα, τη φιλία, την προσευχή, το περπάτημα στη φύση. Αν τίποτε άλλο δεν σας κάνει, πάρτε ένα σκύλο.”

“Αυτές τις τέσσερις ανάγκες κάθε άνθρωπος βρίσκει τρόπο να τις καλύπτει. Ακόμη και αν λέτε ψέμματα στον εαυτό σας, θα πρέπει να έχετε διχασμένη προσωπικότητα. Αλλά οι τελευταίες δύο ανάγκες – οι πρώτες τέσσερις καλούνται οι ανάγκες της προσωπικότητας, έτσι τις λέω – οι δύο τελευταίες είναι οι ανάγκες του πνεύματος. Και εδώ είναι που έρχεται η πληρότητα. Δεν θα νιώσετε πληρότητα από τις πρώτες τέσσερις. Θα βρείτε ένα τρόπο -κάπνισμα, ποτό, οτιδήποτε- για να καλύψετε τις πρώτες τέσσερις, αλλά τις δύο τελευταίες – Πέμπτη ανάγκη: πρέπει να εξελιχτείτε. Όλοι ξέρουμε την απάντηση εδώ. Αν δεν εξελίσσεσαι, τότε τι; Αν μια σχέση δεν εξελίσσεται, αν μια επιχείρηση δεν εξελίσσεται, εάν εσύ δεν εξελίσσεσαι, δεν έχει σημασία το πόσα χρήματα έχεις, πόσους φίλους έχεις, πόσοι άνθρωποι σε αγαπάνε, νιώθεις χάλια. Και ο λόγος που εξελισσόμαστε, πιστεύω, είναι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε κάτι που να έχει αξία.”

“Διότι η έκτη ανάγκη είναι η επιθυμία να συνεισφέρουμε πέρα από τον εαυτό μας. Γιατί όλοι ξέρουμε, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, ότι το μυστικό του να ζεις είναι να δίνεις. Όλοι ξέρουμε ότι η ζωή δεν είναι για τον εαυτό μου, είναι για εμάς. Ο πολιτισμός μας το γνωρίζει αυτό. Αυτό το δωμάτιο το γνωρίζει αυτό.
…Και αυτή η αποστολή μπορεί να αγγίξει και άλλους ανθρώπους.”

“Έτσι τελικά – μου τελειώνει και ο χρόνος – ο στόχος που σε διαμορφώνει – ορίστε τι είναι διαφορετικό με τους ανθρώπους. Έχουμε τις ίδιες ανάγκες, αλλά είσαι τέρας σιγουριάς; Αυτό είναι που εκτιμάς περισσότερο, ή η αβεβαιότητα; Αυτός εδώ ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είναι τέρας σιγουριάς αν σκαρφάλωνε μέσα από αυτές τις σπηλιές. Σας οδηγεί η σπουδαιότητα ή η αγάπη; Όλοι χρειαζόμαστε και τις έξι αλλά ανάλογα ποιο είναι το κυρίαρχο σύστημά σας, σας οδηγεί σε διαφορετική κατεύθυνση. Και καθώς κινείστε προς μια κατεύθυνση, έχετε ένα προορισμό ή ένα πεπρωμένο. Το δεύτερο κομμάτι είναι ο χάρτης. Σκεφτείτε το σαν το λειτουργικό σύστημα που σας λέει πώς να φτάσετε εκεί. Και ο χάρτης κάποιων ανθρώπων είναι: «Θα σώσω ζωές ακόμη και αν πεθάνω για τους άλλους», και γίνονται πυροσβέστες. Κάποιος άλλος λέει, «Θα σκοτώσω ανθρώπους για να το καταφέρω». Προσπαθούν να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες της σπουδαιότητας, σωστά; Θέλουν να τιμήσουν το Θεό ή την οικογένειά τους, αλλά έχουν διαφορετικό χάρτη.”

“Τώρα, ακούστε τι θα σας πω για το συναίσθημα. Υπάρχουν 6.000 συναισθήματα για τα οποία έχουμε ονόματα στην αγγλική γλώσσα, που είναι απλά μια γλωσσική αναπαράσταση, σωστά, αυτό αλλάζει αναλόγως τη γλώσσα.
…Μαντέψτε πόσα συναισθήματα βιώνουν οι άνθρωποι; Λιγότερα από 12. Και τα μισά από αυτά τους κάνουν να νιώθουν χάλια. Άρα έχουν πέντε ή έξι καλά συναισθήματα, σωστά; Σαν να νιώθουν «χαρούμενος, χαρούμενος, ενθουσιασμένος, ωχ σκατά, μπερδεμένος, μπερδεμένος, συγκλονισμένος, σε κατάθλιψη». Πόσοι από εσάς ξέρετε κάποιον που ό,τι και να γίνει βρίσκει ένα λόγο να τσαντιστεί; Πόσοι ξέρετε έναν τέτοιο άνθρωπο; Ή, ό,τι και να γίνει, βρίσκουν ένα τρόπο να είναι χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι. Πόσοι ξέρετε κάποιον τέτοιο άνθρωπο;”

“Άρα η πρόσκλησή μου προς τα εσάς είναι αυτή: εξερευνήστε τον ιστό σας, τον ιστό εδώ μέσα – τις ανάγκες, τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα που σας ελέγχουν. Για δύο λόγους: για να έχετε περισσότερα να δώσετε και για να το καταφέρετε, όλοι μας θέλουμε να το κάνουμε, διότι αυτό είναι που θα σας γεμίσει. Και δεύτερον, έτσι ώστε να εκτιμήσετε – όχι απλά να καταλάβετε, αυτό είναι διανοητικό, είναι το μυαλό – αλλά να εκτιμήσετε τι παρακινεί τους άλλους ανθρώπους. Είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ο κόσμος μας.”

 

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; – ANTHONY ROBBINS / ΣΥΝΕΔΡΙΟ TED

 

FINDING THE REAL YOU – ANTHONY ROBBINS

 

3 WAYS TO EFFECT SUCCESS – ANTHONY ROBBINS / OPRAH WINFREY NETWORK

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Άντονι Ρόμπινς μπορείς να βρεις εδώ:

http://www.anthonyrobbins.com/
https://www.anthonyrobbinsfoundation.org/
http://fortune.com/2014/10/30/tony-robbins-best-advice-executive-coach/
https://en.wikipedia.org/wiki/Tony_Robbins

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.