Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

© Juniper Briggs

 

© Jules de Balincourt

 

 

DOLCE VITA

 

«Ολόκληρος ο κόσμος είναι μεταβολή, και η ίδια η ζωή είναι απλώς αυτό που θεωρούμε ότι είναι.»
(Μάρκος Αυρήλιος)

 

© Minji Moon

 

«Τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια καλή, ευτυχισμένη, ολοκληρωμένη ζωή με νόημα; Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα περί του σκοπού εντός της ζωής;
Πιστεύω ότι η απάντηση μπορεί να βρεθεί μόνο αν κατανοήσουμε τι είδους πλάσματα είμαστε, τους πολλούς τρόπους με τους οποίους είμαστε διαιρεμένοι. Έχουμε διαμορφωθεί από την επιλογή ατόμων ώστε να είμαστε εγωιστικά πλάσματα που παλεύουν για πόρους, ευχαρίστηση και κύρος, και από την επιλογή ομάδων ώστε να είμαστε πλάσματα της κυψέλης που ποθούν να αφομοιωθούν μέσα σε κάτι μεγαλύτερο. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα που χρειάζονται αγάπη και συναισθηματικούς δεσμούς, και εργατικά πλάσματα με ανάγκη για επενέργεια, ικανά να διαμορφώσουμε μια κατάσταση ζωτικής δέσμευσης με τη δουλειά μας.

 

© John Holcroft

 

© Erica Lambertson

 

© Patricia Treib

 

Είμαστε ο αναβάτης και ο ελέφαντας, και η ψυχική μας υγεία εξαρτάται από το πώς συνεργάζονται οι δυο τους, αξιοποιώντας ο καθένας τις ιδιαίτερες ικανότητες του άλλου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εμπνευσμένη απάντηση στο ερώτημα “Ποιο είναι το νόημα της ζωής;”. Ωστόσο, βασιζόμενοι στην αρχαία σοφία και τη σύγχρονη επιστήμη, μπορούμε να βρούμε πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα του νοήματος εντός της ζωής.

 

© Street-Life.gr

 

© Madeleine Gross

 

Η τελική εκδοχή της υπόθεσης της ευτυχίας είναι ότι η ευτυχία πηγάζει από το ανάμεσα.
Η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορούμε να το βρούμε, να το αποκτήσουμε ή να το πετύχουμε απευθείας. Θα πρέπει να διαμορφώσουμε τις σωστές συνθήκες και μετά να περιμένουμε.
Μερικές από τις συνθήκες βρίσκονται εντός μας, όπως η συνοχή ανάμεσα στα μέρη και τα επίπεδα της προσωπικότητας μας. Άλλες απαιτούν σχέσεις με πράγματα πέρα από εμάς: Ακριβώς όπως τα φυτά χρειάζονται ήλιο, νερό και καλό χώμα για να ευδοκιμήσουν, οι άνθρωποι χρειάζονται αγάπη, δουλειά και μια σύνδεση με κάτι μεγαλύτερο.

 

© Roger Wilkerson

 

© Kirsten Sims

 

Αξίζει να προσπαθήσετε για να διαμορφώσετε τις σωστές σχέσεις ανάμεσα στον εαυτό σας και τους άλλους, ανάμεσα στον εαυτό σας και τη δουλειά σας, και ανάμεσα σε εσάς και σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας. Αν διαμορφώσετε αυτές τις σχέσεις σωστά, θα αναδυθεί μια αίσθηση σκοπού και νοήματος.»

 

(Αποσπάσματα από το βιβλίο “Η υπόθεση της ευτυχίας” του Jonathan Haidt, μετάφραση Γεωργία Μίχα – Γιάννης Παπαδόγγονας – Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης Sci-clopedia)

 

© Kim Starr

 

«Προσπαθήστε να είστε καλός με τους άλλους, να αποφεύγετε τα λιπαρά, να διαβάζετε ένα καλό βιβλίο πού και πού, να περπατάτε, και να ζείτε σε αρμονία με τους ανθρώπους κάθε θρησκεύματος και εθνικότητας»
Monty Python – “Το νόημα της ζωής” (1983)

 

 

*Υστερόγραφο

 

“Una Furtiva Lagrima” – Luciano Pavarotti

Leave a Reply

Your email address will not be published.