Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

© Street-Life.gr

 

© Street-Life.gr

 

*ΑΝΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ*

 

© Street-Life.gr

 

 

© Street-Life.gr

 

«Αποφύγετε τις βιασύνες. Όποιος οργανώνει σωστά τη ζωή του, ξέρει και να την απολαμβάνει. Πολλοί έχουν ακόμη υπόλοιπο βίου όταν στερεύει η τύχη τους.

Μες τη δίνη της σπουδής σπαταλούν το μερίδιο της ευτυχίας που τους αναλογούσε και, όταν, κάποια στιγμή, το συνειδητοποιούν, θέλουν να γυρίσουν το ρολόι για να αξιοποιήσουν τις χαμένες ευκαιρίες. Με τα δικά τους μέτρα, ο χρόνος κινείται με απελπιστική βραδύτητα. Αμαξηλάτες της ζωής, κεντρίζουν τους ίππους της και προσδίδουν στην πορεία της ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Θέλουν να καταβροχθίσουν σε μία ημέρα όσα απαιτείται μια ολάκερη ζωή για να αφομοιωθούν. Προεξοφλούν τους θριάμβους τους, καταπίνουν το μέλλον, κι επειδή έχουν μονίμως την τάση να προτρέχουν αντιμετωπίζουν πρόωρα το φάσμα της κενότητας.

© Street-Life.gr

 

© Street-Life.gr

 

Η αυτοσυγκράτηση είναι αναγκαία σε όλα τα πεδία: ακόμη και στην επιθυμία για γνώση: αποφεύγουμε τον κίνδυνο της διαστρέβλωσης κατά τη μάθηση. Στο επίπεδο της ποσότητας, η εμπειρία υπερέχει της τύχης.

Να ενεργείτε με σβελτάδα, αλλά να απολαμβάνετε με ραθυμία. Καλή η δράση, αλλά δεν συγκρίνεται με την απόλαυση – όταν η πρώτη ολοκληρώνει τον κύκλο της, μας βρίσκει ικανοποιημένους· όταν εκπνέει η δεύτερη, βυθιζόμαστε στη θλίψη.»

 

(Απόσπασμα από το βιβλίο “Η τέχνη της εγκόσμιας σοφίας” του Baltasar Gracián – μετάφραση Μάια Παπαγιαννοπούλου, εκδόσεις Φυτράκη)

 

© Street-Life.gr

 

© Street-Life.gr

 

© Street-Life.gr

 

*Υστερόγραφο

“Carnaval de Sao Vicente” – Cesaria Evora

Leave a Reply

Your email address will not be published.