Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

© Juarez Machado

 

© Marcel Dyf 

 

 

*KEEP CALM & HAKUNA MATATA…*

 

© William Schneider

«Ο Nόμος του Aυτοσαμποτάζ: Ο καθένας μας έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να βλέπει τον κόσμο, να ερμηνεύει τα γεγονότα και τις ενέργειες των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Αυτή είναι η στάση μας και καθορίζει κατά μεγάλο μέρος το τι μας συμβαίνει στη ζωή. Αν η στάση μας είναι φοβισμένη, βλέπουμε το αρνητικό σε κάθε περίσταση. Σταματάμε να ρισκάρουμε. Κατηγορούμε τους άλλους για τα λάθη που γίνονται, κι έτσι δεν μαθαίνουμε από αυτά. Αν νιώθουμε εχθρικοί ή καχύποπτοι, κάνουμε τους άλλους να αισθάνονται τα ίδια συναισθήματα απέναντι μας. Σαμποτάρουμε την καριέρα και τις σχέσεις μας, δημιουργώντας ασυνείδητα τις συνθήκες που φοβόμαστε περισσότερο. Η ανθρώπινη στάση ωστόσο είναι εύπλαστη. Κάνοντας τη στάση μας πιο θετική, ανοιχτή και ανεκτική σε άλλους ανθρώπους, μπορούμε να προκαλέσουμε μια διαφορετική δυναμική – μπορούμε να μάθουμε από τις αντιξοότητες, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες από το τίποτα και να προσελκύσουμε ανθρώπους κοντά μας. Πρέπει να διερευνύσουμε τα όρια της θέλησης μας και πόσο μακριά μπορεί να μας οδηγήσει.

 

© Harry Zelinski

Έχουμε μέσα μας τραύματα και απωθημένη οδύνη από την παιδική ηλικία. Στην κοινωνική μας ζωή, καθώς μεγαλώνουμε, συσσωρεύουμε απογοητεύσεις και προσβολές. Και συχνά μας βασανίζει η αίσθηση ότι είμαστε άχρηστοι, ότι δεν αξίζουμε τα καλά πράγματα της ζωής. Όλοι έχουμε στιγμές μεγάλης αμφιβολίας για τον εαυτό μας. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ιδεοληπτικές σκέψεις που κυριαρχούν στο μυαλό μας. Μας κάνουν να περιορίζουμε τα βιώματα μας, γιατί είναι ένας τρόπος διαχείρισης του άγχους και των απογοητεύσεων μας. Μας κάνουν να στρεφόμαστε στο αλκοόλ ή σε άλλους εθισμούς που μουδιάζουν τον πόνο.
Χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, υιοθετούμε μια αρνητική και φοβισμένη στάση απέναντι στη ζωή και φυλακιζόμαστε από μόνοι μας. Αλλά δεν είναι μοιραίο και αναπόφευκτο να έρθουν έτσι τα πράγματα.

Αυτή η ελευθερία προέρχεται ουσιαστικά από την υιοθέτηση ενός γενναιόδωρου πνεύματος – προς τους άλλους και προς τον εαυτό μας.

 

© Sergio Ceccotti

…Μπορούμε να σταματήσουμε να αντιδρούμε σε ό,τι κάνουν και λένε οι άνθρωποι. Να μάθουμε να κρατάμε υγιή απόσταση και να πάψουμε να παίρνουμε τα πάντα προσωπικά.
Ο ψυχικός κόσμος ελευθερώνεται για υψηλότερες αναζητήσεις.

Όταν αισθανόμαστε γενναιόδωροι απέναντι στους άλλους, η γενναιοδωρία μας τους ελκύει και νιώθουν την ανάγκη να συμβαδίσουν με το πνεύμα μας. Όταν αισθανόμαστε γενναιόδωροι απέναντι στον εαυτό μας, δεν νιώθουμε πλέον την ανάγκη να κάνουμε τεμενάδες και να παίζουμε το παιχνίδι της ψεύτικης ταπεινότητας, ενώ στην πραγματικότητα απεχθανόμαστε την αποτυχημένη ζωή μας. Μέσω της δουλειάς μας και μέσω της απόκτησης όσων χρειαζόμαστε μόνοι μας, χωρίς να εξαρτιόμαστε από τους άλλους, μπορούμε να σταθούμε στο ύψος μας και να πραγματώσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως άνθρωποι. Μπορούμε να σταματήσουμε να αναπαράγουμε τα αρνητικά συναισθήματα που υπάρχουν γύρω μας. Μόλις νιώσουμε τη συναρπαστική δύναμη που δίνει αυτή η νέα στάση, θα θέλουμε να την επεκτείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Χρόνια αργότερα, σε μια επιστολή προς ένα φίλο, ο Τσέχοφ προσπάθησε να συνοψίσει την εμπειρία του στον Ταγκαρόγκ, αναφερόμενος στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο: “Γράψε για το πώς αυτός ο νεαρός στύβει τον εαυτό του και βγάζει από μέσα του τον σκλάβο σταγόνα σταγόνα και πώς ένα ωραίο πρωί ξυπνά και διαπιστώνει ότι το αίμα που κυλά στις φλέβες του δεν πλέον το αίμα ενός σκλάβου, αλλά ενός αληθινού ανθρώπου”.

 

© Remy Daza Rojas

Μας αρέσει να φανταζόμαστε ότι έχουμε αντικειμενική γνώση του κόσμου. Θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό που αντιλαμβανόμαστε καθημερινά είναι η πραγματικότητα και πως αυτή η πραγματικότητα είναι λίγο ως πολύ ίδια για όλους. Αλλά δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Κανείς δεν βλέπει ούτε βιώνει τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι η προσωπική μας εκδοχή της πραγματικότητας, που είναι δική μας δημιουργία. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα έχουμε κάνει ένα κρίσιμο βήμα στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.

…Ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο μέσα από έναν συγκεκριμένο φακό που χρωματίζει και διαμορφώνει τις αντιλήψεις μας. Ας ονομάσουμε αυτόν τον φακό στάση μας.

 

© Patrick Kinuthia

…Αυτό σημαίνει το εξής: στη διάρκεια μιας μέρας, το μυαλό μας ανταποκρίνεται σε χιλιάδες ερεθίσματα από το περιβάλλον. Ανάλογα με την κατασκευή του εγκεφάλου μας και την ψυχοσύνθεση μας, ορισμένα ερεθίσματα – σύννεφα στον ουρανό, πλήθος ανθρώπων – οδηγούν σε ισχυρότερες ενεργοποιήσεις και αντιδράσεις. Όσο ισχυρότερη είναι η αντίδραση, τόσο περισσότερο δίνουμε προσοχή. Κάποιοι από εμάς είναι πιο ευαίσθητοι σε ερεθίσματα που άλλοι συνήθως αγνοούν.

…Δεν αντιλαμβανόμαστε συνειδητά αυτή τη διαδικασία. Απλά βιώνουμε τις συνέπειες των ευαισθησιών και των διεγέρσεων του εγκεφάλου, οι οποίες προστίθενται σε μια διάθεση ή ένα συναισθηματικό υπόβαθρο που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε κατάθλιψη, εχθρότητα, ανασφάλεια, ενθουσιασμό ή τάση για περιπέτεια.

…Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε για τη στάση δεν είναι μόνο το πώς χρωματίζει τις αντιλήψεις μας, αλλά και το πώς καθορίζει ενεργά ό,τι μας συμβαίνει στη ζωή – την υγεία μας, τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και την επιτυχία μας.
Η στάση μας έχει μια αυτοεκπληρούμενη δυναμική.

 

© Coby Whitmore

Μη φοβάστε να υπερτονίσετε τον ρόλο της θέλησης. Είναι μια υπερβολή που έχει λόγο ύπαρξης. Οδηγεί σε μια θετική αυτοεκπληρούμενη δυναμική, και αυτό είναι το μόνο που σας ενδιαφέρει. Αντιμετωπίστε τη διαμόρφωση της στάσης σας ως τη σημαντικότερη δημιουργία στη ζωή σας και μην την αφήνετε ποτέ στην τύχη.

…Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι επικεντρώνονται στα συγκεκριμένα προβλήματα τους – την κατάθλιψη, την έλλειψη κινήτρων, τις κοινωνικές ανεπάρκειες τους, την πλήξη τους. Αλλά αυτό που διέπει όλα τα αυτά τα φαινομενικά ξεχωριστά προβλήματα είναι η στάση μας, το πώς βλέπουμε τον κόσμο σε καθημερινή βάση. Είναι το πώς βλέπουμε και ερμηνεύουμε τα γεγονότα. Βελτιώστε τη συνολική στάση και όλα τα άλλα θα βελτιωθούν – οι δημιουργικές δυνάμεις, η ικανότητα αντιμετώπισης του στρες, τα επίπεδα εμπιστοσύνης, οι σχέσεις με τους άλλους. 

…Μια αρνητική, περιοριστική στάση έχει στόχο να περιορίζει τον πλούτο της ζωής με αντίτιμο τις δημιουργικές μας δυνάμεις, το αίσθημα της ικανοποίησης, τις κοινωνικές μας απολαύσεις και τις ζωτικές μας δυνάμεις. Δίχως να σπαταλήσετε έστω και μία μέρα παραπάνω υπό τέτοιες συνθήκες, ο στόχος σας είναι να ελευθερωθείτε, να επεκτείνετε αυτό που βλέπετε και όσα βιώνετε. Ο στόχος είναι να ανοίξετε το διάφραγμα του φακού όσο περισσότερο γίνεται.

 

© Peregrine Heathcote 

...Δείτε τον εαυτό σας ως εξερευνητή. Με το δώρο της συνείδησης, στέκεστε μπροστά σε ένα τεράστιο και άγνωστο σύμπαν που εμείς οι άνθρωποι μόλις αρχίσαμε να εξερευνούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να προσκολλώνται σε συγκεκριμένες ιδέες και αρχές, πολλές από τις οποίες είχαν υιοθετήσει ήδη από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Κατά βάθος, φοβούνται το άγνωστο και το αβέβαιο. Αντικαθιστούν την περιέργεια με τη βεβαιότητα.
Στα τριάντα τους φέρονται ήδη σαν να γνωρίζουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν.

Ως εξερευνητές, αφήνετε όλη αυτή τη βεβαιότητα πίσω σας. Αναζητάτε συνεχώς νέες ιδέες και νέους τρόπους σκέψης.

Οι ιδέες είναι πράγματα που υπάρχουν για να παίζετε μαζί τους. Αν τις κρατήσετε για πολύ καιρό, νεκρώνονται. Επιστρέφετε στο παιδικό πνεύμα και στην περιέργεια σας, στα χρόνια πριν αναπτύξετε το εγώ σας, τότε που το να έχετε δίκιο σας απασχολούσε λιγότερο από τις σχέσεις σας με τον υπόλοιπο κόσμο. Εξερευνήστε κάθε μορφή γνώσης, απ’ όλους τους πολιτισμούς και τις χρονικές περιόδους. Η επιδίωξη σας είναι να βρείτε δημιουργικές προκλήσεις.

 

© Fernando Botero

Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να βάζουμε όρια στο πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε στη ζωή. Με τα χρόνια εσωτερικεύουμε τις επικρίσεις και τις αμφιβολίες των άλλων. Αποδεχόμενοι αυτά που πιστεύουμε ότι είναι τα όρια της νοημοσύνης και των δημιουργικών μας δυνάμεων, δημιουργούμε μια αυτοεκπληρούμενη δυναμική. Γίνονται τα όρια μας. Δεν χρειάζεται να είστε τόσο ταπεινοί και διακριτικοί σε αυτόν τον κόσμο. Αυτή η ταπεινοφροσύνη δεν είναι αρετή, αλλά μάλλον μια αξία που εκθειάζουν οι άλλοι για να σας κρατήσουν κάτω. Ό,τι κι αν κάνετε τώρα, στην πραγματικότητα είστε ικανοί για πολύ περισσότερα, και με αυτή τη σκέψη κατά νου θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια πολύ διαφορετική δυναμική.

…Πρώτα πρέπει να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τη φυσική τάση να παίρνετε όσα κάνουν ή λένε οι άλλοι ως κάτι που σας αφορά προσωπικά, ειδικά εάν αυτά που λένε ή κάνουν είναι δυσάρεστα.
…Γίνεστε ο βολικός στόχος των απογοητεύσεων και της δυσαρέσκειας που συσσωρεύονται μέσα τους με τα χρόνια. Προβάλλουν τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα σε εσάς.
…Αν το άλλο άτομο είναι πραγματικά κακόβουλο, με το να μην αφήνετε το συναίσθημα να σας παρασύρει θα έχετε την απαιτούμενη πνευματική διαύγεια για να σχεδιάσετε την αντεπίθεση σας.

 © Alex Gross

…Δείτε τους ανθρώπους ως φυσικά γεγονότα. Βγαίνουν σε μεγάλη ποικιλία, όπως τα λουλούδια ή οι πέτρες. Υπάρχουν ανόητοι και άγιοι και κοινωνιοπαθείς και εγωμανείς και ευγενικοί αγωνιστές. Υπάρχουν ευαίσθητοι και αναίσθητοι. Όλοι παίζουν ρόλο στην κοινωνική μας οικολογία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να αλλάξουμε την επιβλαβή συμπεριφορά των ανθρώπων που είναι κοντά μας ή στη σφαίρα επιρροής μας.
Όμως δεν μπορούμε να επανασχεδιάσουμε την ανθρώπινη φύση, ακόμα κι αν κατά κάποιον τρόπο τα καταφέρναμε, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο. Πρέπει να αποδεχτείτε την ποικιλομορφία και το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι αυτό που είναι. Το ότι είναι διαφορετικοί από εσάς δεν πρέπει να θεωρηθεί πρόκληση για το εγώ ή την αυτοεκτίμηση σας, αλλά κάτι που αποδέχεστε και ενστερνίζεστε.

 

© Fanny Nushka

…Η ψυχή δεν είναι το μυαλό ή το σώμα, αλλά το συνολικό πνεύμα που ενσαρκώνουμε, ο τρόπος μας να βιώνουμε τον κόσμο. Είναι αυτό που κάνει ένα άτομο ξεχωριστό και η έννοια της ψυχής σχετίζεται με τις πρώτες ιδέες περί προσωπικότητας.

…Δεν υποδουλώνεστε στην πικρία ή στην οργή. Αντί να κατηγορείτε τους άλλους ή τις περιστάσεις, βλέπετε τον ρόλο που έπαιξαν η δική σας στάση και οι δικές σας πράξεις σε κάθε μας αποτυχία. Προσαρμόζεστε στις περιστάσεις αντί να διαμαρτύρεστε γι’ αυτές. Αποδέχεστε και αγκαλιάζετε την αβεβαιότητα και το απροσδόκητο ως πολύτιμες ιδιότητες της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο η ψυχή σας παίρνει το περίγραμμα της ίδιας της ζωής και γεμίζει με αυτή τη ζωτική δύναμη.
Μάθετε να μετράτε τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε με το βάθος της ψυχής τους και, στον βαθμό του δυνατού, προσπαθήστε να συνδέεστε με ανθρώπους που ανήκουν στη θετική κατηγορία.»

(Αποσπάσματα από το βιβλίο “Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης – Αποκωδικοποιήστε τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω σας” του Robert Greene – μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, εκδόσεις Διόπτρα)

 

 

*Υστερόγραφο

“Chain Reaction” – Diana Ross

Leave a Reply

Your email address will not be published.