Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

 

© Thomas Saliot

 

© Street-Life.gr

 

 

*ΕΠΑΝΕΣΤΙΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ*

© Gill Button

 

«Η κρίση είναι η πρόκληση και η ευκαιρία να αποκαλυφθούν τα πράγματα που έχουν αξία για εμάς, να ανακαλύψουμε πάλι τις ανάγκες μας, να αναπροσδιορίσουμε όσα μας προσφέρουν ευχαρίστηση, να αναδημιουργήσουμε μια ουσιαστική ζωή και να αναπλάσουμε τις εσωτερικές μας διεργασίες. Η κρίση μας αναγκάζει να διεισδύσουμε βαθιά μέσα μας, όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε πολύτιμα, δυναμικά, λησμονημένα κομμάτια του εαυτού μας, κρυμμένα για πολύ καιρό, ακόμη και από τον εαυτό μας. Η ζωή που μπορούμε να δημιουργήσουμε, μόλις ανοίξουμε αυτό το σεντούκι με τους θησαυρούς της ύπαρξης μας, ξεπερνά όχι μόνον τις προσδοκίες μας, αλλά και τη φαντασία μας.

 

© Niegel Van Wieck


…Οι κρίσεις δεν εμφανίζονται πάντοτε σαν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Συνήθως σκεφτόμαστε την κρίση σαν κάτι μεγάλο και έντονο – ακόμη και ένα σημαντικό θετικό γεγονός στη ζωή μας μπορεί να προκαλέσει μια κρίση – αλλά πολλές κρίσεις περνούν απαρατήρητες ή τις εκλαμβάνουμε ως κάτι άλλο. Τουλάχιστον οι καταστάσεις ανάγκης είναι εμφανείς· απαιτούν την άμεση προσοχή μας.

Οι περισσότερες κρίσεις είναι πιο διακριτικές, πιο δύσκολο να αναγνωριστούν – αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνες. Μια φαινομενικά ήρεμη ζωή μπορεί να κρύβει μια έντονη υπαρξιακή κρίση.

…Μεγάλο μέρος της πανδημικής κατάθλιψης, τόσο χαρακτηριστικής στη σύγχρονη ζωή, είναι απόρροια μιας ανέκφραστης κρίσης: είναι οι εσωτερικές πηγές πόνου, το ανεξήγητο κενό και η θλίψη που βιώνουμε, το αίσθημα ότι κάτι έχει πεθάνει μέσα μας.

…Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη “κρίση” σημαίνει επίσης “απόφαση”. Η κρίση είναι μια κατάσταση η οποία σας ωθεί να πάρετε μια απόφαση. Δεν μπορείτε να την αποφύγετε αρνούμενοι να πάρετε μια απόφαση, γιατί ακόμη και η άρνηση αυτή είναι μια απόφαση.

 

© Martine Johanna 

 

…Το πώς προσδιορίζετε τον εαυτό σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την αντίληψη του κόσμου για εσάς, αλλά και πόσο ουσιαστική είναι η παρουσία σας σε αυτό τον κόσμο.

…Το πώς προσδιορίζουμε τον εαυτό μας καθορίζει, λοιπόν, πόσο ευάλωτοι -ή πόσο ανθεκτικοί- είμαστε στις αλλαγές που μας επιφυλάσσει η ζωή. Οι βίαιες αλλαγές που βιώνουμε στη ζωή μας είναι συχνά οδυνηρές, επειδή ταυτιζόμαστε απόλυτα με τον τρόπο που μας προσδιορίζουν οι διάφορες δομές γύρω μας: η δουλειά μας, οι σχέσεις μας, η οικογένεια μας, οι επιτυχίες μας. Αν είμαστε τυχεροί, σταδιακά αποκτούμε μια καλύτερη αίσθηση της σχέσης μας με τους άλλους και αρχίζουμε να εντάσσουμε το “εγώ” μας σε κάτι που εκτείνεται πέρα από αυτά.
Αυτή η θεώρηση είναι σημαντική, επειδή η κρίση που περνάτε επιτίθεται στον πυρήνα της αντίληψης που έχετε για τον εαυτό σας. Είναι εύκολο να κατανοήσουμε πώς μια γυναίκα, η οποία ταυτίζει τον εαυτό της με το ρόλο της ως συζύγου, αισθάνεται ότι η ζωή της τελειώνει όταν τελειώσει ο γάμος της. Μια επιτυχημένη νεαρή επιχειρηματίας χάνει την επιχείρηση της. Ποια είναι τώρα;
Η αλλαγή της άποψης σας για τον εαυτό σας σας δίνει την ικανότητα να υψωθείτε πάνω από τις προκλήσεις της ζωής. Τότε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες προκλήσεις για να ενισχύσετε την αξία σας και την προοπτική να χαρείτε τη ζωή, να δημιουργήσετε και να επιτύχετε.

 

© Ania Hobson

 

Η προσκόλληση σε μια στενή αντίληψη για τον εαυτό σας σας κάνει ευάλωτους σε πάρα πολλά είδη κρίσεων. Η αυτογνωσία σας είναι ιδιαίτερα περιορισμένη όταν βιώνετε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, παύετε να είστε αυτό που θα ήσασταν, αλλά δεν είστε ακόμη αυτό που θα γίνετε.

Η αυτογνωσία είναι σημαντική όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε συλλογικό.
Μια εταιρεία θα ξεκινήσει τον κύκλο ζωής της προμηθεύοντας ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, αλλά όταν αλλάζει ο κόσμος, η άποψη της εταιρείας για το τι είναι σημαντικό, με άλλα λόγια η ταυτότητα της, πρέπει επίσης να αλλάζει.

 

© Graziano Panfili

 

Θα βοηθηθείτε πολύ αν σκεφτείτε τον εαυτό σας όχι ως άτομο, αλλά σαν ένα πλήρες οικοσύστημα. Σκεφτείτε ένα φυσικό οικοσύστημα και το τεράστιο δίκτυο αλληλοσυνδεόμενων μερών του. Τα μυριάδες τμήματα ενός οικοσυστήματος είναι αλληλένδετα, υφασμένα σε ένα σύνθετο αλλά και εύθραυστο σύστημα. Το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει μια ισορροπία δυναμικής· οι όποιες ήσσονες ταλαντεύσεις αφομοιώνονται εύκολα από το σύστημα. Μερικές φορές, κάτι έξω από το οικοσύστημα το αλλάζει ριζικά.
Ένα καινούριο είδος αρπακτικού κάνει την εμφάνιση του. Μια επίμονη ξηρασία εξαντλεί τα αποθέματα νερού του οικοσυστήματος. Τέτοιες διαταραχές δεν αφομοιώνονται εύκολα· αντίθετα, επηρεάζουν όλο το οικοσύστημα.

…Τελικά η ισορροπία θα επαναπροσδιοριστεί και θα αποκατασταθεί μόνη της, αλλά το οικοσύστημα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο.

 

© Christiane Lyons

 

Η ελάχιστη μετατόπιση στην αντίληψη ή στη συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει θεμελιώδεις αλλαγές στις εσωτερικές δυναμικές, αυτές τις οποίες ονομάζετε “η ζωή μου”.
Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μια σκοτεινή αίθουσα θεάτρου, όπου ανοίγει ξαφνικά μια πόρτα πλημμυρίζοντας τη σκοτεινή αίθουσα με φως, αλλάζοντας έτσι την αντίληψη μας για το χώρο και για τη θέση μας σε αυτόν. Συχνά ζούμε αποφεύγοντας εκείνες τις ακτίνες φωτός, επειδή φοβόμαστε τι μπορούν να φωτίσουν. Οι ακτίνες αυτές είναι ενίοτε μικρές αλλαγές στην ανάπτυξη μας ή στη συμπεριφορά μας και συχνά η κυριαρχία άλλων ανθρώπων ή εξωγενών παραγόντων πάνω μας. Όταν, όμως, συμβαίνει αυτό, πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στο νέο οικοσύστημα και στη καινούρια θέση μας μέσα σε αυτό.

 

© Philip Barlow

 

Ένας άλλος λόγος που κάνει την αλλαγή δύσκολη είναι ότι συχνά την αποδίδουμε σε κακοτυχία, σε προσωπική ανεπάρκεια ή σε εξωγενείς δυνάμεις τις οποίες αγνοούμε ή δεν ελέγχουμε. Με άλλα λόγια, αρνούμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη για βασικές αλλαγές και σκαμπανεβάσματα που συμβαίνουν στη ζωή μας.
Μερικές αλλαγές είναι πέρα από τον άμεσο έλεγχο μας, όπως μια τυχαία πράξη βίας ή ένα απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο. Όμως, αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πώς αντιδρούμε σε αυτές. Η αντίδραση μας σε μια αλλαγή είναι ένας ισχυρός δείκτης για τον τρόπο που θα επηρεαστεί η ζωή μας από αυτήν.

 

© Sarah Joncas

 

Γιατί δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις που παίρνουμε; Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, προετοιμάζονται για μια νέα αρχή.
Ένας νέος χρόνος. Μια νέα ζωή. Βάζουν στόχους και παίρνουν αποφάσεις με αισιοδοξία και προσδοκία· καλωσορίζουν το νέο χρόνο με μια λίστα από στόχους στους οποίους έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Το επόμενο πρωί ξυπνούν αποφασισμένοι να αλλάξουν συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής μέσα σε μία μέρα.

…Το μόνο πρόβλημα, όπως ξέρουμε όλοι βαθιά μέσα μας, είναι ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι αποτελεσματική. Οι μεγάλοι στόχοι αποτελούν μια συνταγή σίγουρης αποτυχίας αλλά και απαρέσκειας για τον εαυτό μας.
Διαμορφώνουμε τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας στο πέρασμα του χρόνου. Παραμένουμε προσκολλημένοι με πάθος ακόμη και στους πιο απογοητευτικούς τρόπους ύπαρξης, επειδή μας είναι οικείοι. Τι μας κάνει να πιστεύουμε, παρά τις αντίθετες εμπειρίες της ζωής μας, ότι αν απλώς δεσμευτούμε ότι θα αλλάξουμε, θα οδηγηθούμε σε μια αλλαγή που αντέχει στο χρόνο;

 

© Zander Bice 

 

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να επιτύχουν μια μόνιμη αλλαγή, επειδή βλέπουν τη λάθος “πλευρά της εξίσωσης”. Κάτι τόσο χειροπιαστό όπως η απώλεια βάρους, για παράδειγμα, δεν είναι μια απλή σωματική αλλαγή, αλλά μια προς τα έξω αντανάκλαση της εσωτερικής μας αλλαγής.
…Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, η απώλεια βάρους είναι απλώς το προϊόν της εσωτερικής σας αλλαγής. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο να συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα αυτής της αλήθειας. Οι εξωτερικές αλλαγές αντανακλούν τις εσωτερικές. Για να αποκτήσετε όσα επιθυμείτε – είτε πρόκειται για απώλεια βάρους ή για μια προαγωγή στη δουλειά σας – επικεντρωθείτε στις εσωτερικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε, και οι εξωτερικές θα ακολουθήσουν απολύτως φυσικά και αναπόφευκτα.

 

© Eiichi Yamamoto

 

Κάθε εμπειρία προγραμματίζει τις αντιδράσεις σας σε μελλοντικά βιώματα, μέχρι να επιλέξετε τις κοσμικές εμπειρίες που επιβεβαιώνουν ένα συγκεκριμένο σύστημα αρχών, έναν τρόπο για να προσδιορίσετε τον εαυτό σας σε σχέση με τα πιστεύω σας.

…Παρατηρήστε πώς, όποτε η πραγματικότητα προκαλεί τα πιστεύω σας και σας φέρνει αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο να παραιτηθείτε από αυτά, αισθάνεστε προδομένοι. Η απώλεια δημιουργεί ένα αίσθημα προδοσίας. Όταν μια απώλεια ή άλλη αναταραχή καταστρέφει τα πιστεύω σας, παύετε να είστε ο ίδιος άνθρωπος – αλλά σας προσφέρεται η δυνατότητα μιας καινούριας αρχής.

Καθώς παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας, οι πεποιθήσεις μας λειτουργούν σαν προβολείς αλλά και σαν παρωπίδες, επίσης. Κρύβουν κάθε γεγονός που τις απειλεί και φωτίζουν ό,τι τις δικαιώνει ή τις ενισχύει. Με άλλα λόγια, το σύστημα των πεποιθήσεων μας διαπρέπει στην αυτοάμυνα! Όλοι μας έχουμε τις προκαταλήψεις μας – ειδικά απέναντι σε ό,τι αμφισβητεί αυτό που νομίζουμε πως είμαστε και αυτό στο οποίο έχουμε βασίσει τη ζωή μας.
Η κρίση συμβαίνει επειδή τα πιστεύω μας προκαλούνται τόσο, ώστε χάνουν τα σύνορα τους. Άθελα μας βρισκόμαστε σε αναζήτηση καινούριων πεποιθήσεων για να στηρίξουμε τις πράξεις μας και τη ζωή μας.

 

© William Schneider

 

…Είστε αυτό που πιστεύετε πως είστε. Ζείτε στον κόσμο που πιστεύετε ότι ζείτε. Τα πιστεύω σας πλαισιώνουν και στηρίζουν όσα βλέπετε στον κόσμο, καθώς και τις παρορμήσεις και τα κίνητρα σας. Όταν δεν μπορείτε να πιστοποιήσετε αυτή την πραγματικότητα, όταν τα πιστεύω σας ή οι όροι σας δεν σας επιτρέπουν να λειτουργείτε αποτελεσματικά – βιώνετε μια κρίση.

…Όποτε πρέπει να υιοθετήσουμε μια αλλαγή, οι πολύτιμες γιa εμάς εσωτερικές μας αντιδράσεις και τα μοτίβα – τα οποία υποστηρίζαμε ως τότε – μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο ανάμεσα σ’ εμάς και στην επιτυχία. Οι στόχοι που θέτουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν υλοποιούνται επειδή κάνουμε μια λίστα με αλλαγές τις οποίες απαιτούμε από τον εαυτό μας, χωρίς όμως να έχουμε πρώτα αντιμετωπίσει τα πολλά αλληλοσυνδεόμενα τμήματα του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος, να βρουν καλύτερη δουλειά ή να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, πρέπει να αλλάξουν κάτι στο ατομικό τους οικοσύστημα -στις συνήθειες τους, στον περίγυρο τους, στις αντιλήψεις τους ή στις σχέσεις τους- όπου ο στόχος είναι το φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα.

Όταν αλλάζουν οι πεποιθήσεις σας, αλλά δεν αλλάζει και η ζωή σας μαζί τους, καταλήγετε να ζείτε στη σκιά, μοχθείτε να διατηρήσετε τα πιστεύω σας σε μια ζωή και σ’έναν κόσμο που δεν ανήκετε πια.

…Στη ζωή σας δεν πρέπει να θεωρείτε τίποτε ασήμαντο ή ανάξιο λόγου. Όλα είναι σημαντικά.

 

© Marta Penter

 

…Δεν είστε ένα μοναχικό, ασύνδετο μόριο ενέργειας. Δημιουργείτε ένα πεδίο ενέργειας, σχέσεων και συνεπειών.
Αν αλλάζει ο κόσμος σας, αλλάζετε κι εσείς. Η θεωρία της σχετικότητας μας λέει ότι η συγκεκριμένη δυναμική λειτουργεί και αντίστροφα: όταν αλλάζετε τον εαυτό σας, αλλάζει και ο κόσμος σας – αλλάζει το σύμπαν.

Αν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο σας, αρχίστε μεταβάλλοντας τον εαυτό σας. Όταν αλλάζετε, μεταδίδετε τις αλλαγές στον κόσμο σας και μεταβάλλετε τη δυναμική των πάντων στο σύμπαν. Εσείς και οι συνθήκες της ζωής σας αλλάζουν τώρα, καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές.
Κάνοντας αυτά τα βήματα, μεταβάλλουμε το σύμπαν στο οποίο ανήκουμε. Για να αλλάξετε τον κόσμο σας, αλλάξτε πρώτα τον εαυτό σας. Το αντίστροφο είναι εξίσου αληθινό: όταν γίνεστε κύριος του εαυτού σας, γίνεστε κύριος και του περιβάλλοντος σας.»

 

(Αποσπάσματα από το βιβλίο “Διαχειριστείτε θετικά τις κρίσεις στη ζωή σας!” της Laura Day –  μετάφραση Σταύρος Τούσας, Eκδόσεις Φυτράκη)

 

© Bradley Hankey

 

*Υστερόγραφο

“This Is My Life” – Shirley Bassey

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.