Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

© Dillon Marsh

 

© Street-Life.gr

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΞΕΓΝΟΙΑΣΙΑ

 

© Elizabeth Lennie

 

Aκολουθούν μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο “Η τέχνη της εγκόσμιας σοφίας” του Baltasar Gracián – μετάφραση Μάια Παπαγιαννοπούλου, εκδόσεις Φυτράκη.

 

 Μη διασαλεύετε την ισορροπία.

Ιδίως όταν η θάλασσα – ο κόσμος, οι φίλοι, οι οικείοι – είναι τρικυμιώδης. Η ζωή στους κόλπους της κοινωνίας έχει και τις φουρτούνες της. Όταν ξεσπούν οι θύελλες της βούλησης, φρόνιμο είναι να καταφεύγει κανείς σε απάνεμους λιμένες και να περιμένει στωικά την εκτόνωση της καταιγίδας. Συχνά, οι θεραπείες επιδεινώνουν τη νόσο αντί να αποφέρουν την ίαση. Παραχωρήστε την πρωτοκαθεδρία στη φύση και στη χρηστότητα. Αφήστε την να εκτυλίξει τις προθέσεις της, να αναπτύξει ανεμπόδιστα την πορεία της. Ο προικισμένος γιατρός ξέρει πότε να γράφει συνταγές και πότε όχι. Σε ορισμένες περιστάσεις, δε, η μη χορήγηση αγωγής συνιστά τεκμήριο άφθαστης επιστημονικής γνώσης. Η δήλωση αδυναμίας δράσης, η παραδοχή της τρωτότητας, συμβάλλει ενίοτε στην ταχύτερη εκτόνωση της φυσικής μάνητας. Όποιος σήμερα υποκλίνεται στο χρόνο, κερδίζει ως έπαθλο μελλοντικούς θριάμβους. Δε θέλει πολύ για να θολώσουν τα νερά του χειμάρρου. Ούτε μπορεί κανείς να παρέμβει για να αποκαταστήσει τη διαύγεια τους. Ας αφήσει, λοιπόν, τα πράγματα να κυλήσουν σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό τους. Η πιο πρόσφορη μέθοδος για την άρση της αταξίας είναι η ανεμπόδιστη διαγραφή του κύκλου της.

 

© Street-Life.gr

 

 Να σκέφτεστε προτού ενεργήσετε.

Η φρόνηση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάληψη της δράσης. Όταν κατά την πράξη υποπτευόμαστε ότι θα αποτύχουμε, οι άλλοι, και ειδικά οι αντίπαλοι, αντιλαμβάνονται τους ενδοιασμούς μας. Όταν η ορθοφροσύνη κλυδωνίζεται μες στη δίνη των συναισθημάτων, η έκβαση είναι πάντα δυσμενής: μόλις καταλαγιάσει ο αχός, κάνει την εμφάνιση της η γελοιοποίηση. Είναι άκρως επισφαλής η απόδυση σ’ένα εγχείρημα όταν αμφιβάλλουμε για τη σκοπιμότητα του. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να μην πράττουμε. Η σωφροσύνη αρνείται τη σύμπραξη με την πιθανότητα. Βαδίζει πάντοτε στην κατάφωτη λεωφόρο της λογικής. Πώς είναι δυνατόν να έχει αίσια κατάληξη μια ενέργεια που η σύνεση την έχει καταδικάσει από τη φάση της σύλληψης της κιόλας; Ακόμη και αποφάσεις που πέρασαν τον εσωτερικό έλεγχο nemine discrepante (αναντίρρητα) οδηγούν ενίοτε σε δυσμενές τέλος. Τι να περιμένει λοιπόν κανείς από όσες έχουν εκ προοιμίου απορριφθεί από την κριτική ικανότητα ως βεβιασμένες;

 

© T.S. Harris

 

 Μην προσκολλάστε στην αφροσύνη.

Κάποιοι καλλιεργούν δεσμούς εξάρτησης με τα λάθη τους. Όταν διαπράττουν ένα σφάλμα, θεωρούν συνεπές να συνεχίζουν την εσφαλμένη πορεία. Κατά βάθος αυτοεπικρίνονται, αλλά δημοσίως επιστρατεύουν κάθε λογής προφάσεις προκειμένου να υπερασπιστούν τις επιλογές τους. Στο ξεκίνημα της άκριτης συμπεριφοράς, οι άλλοι απλώς τους θεώρησαν απερίσκεπτους. Στη συνέχεια, όμως, με τις διαρκείς υποτροπές τους, οι δράστες επέσυραν το στίγμα των ανοήτων. Τίποτα δεν πρέπει να μας δεσμεύει εσαεί: ούτε η επιπόλαιη υπόσχεση, ούτε η εσφαλμένη απόφαση. Κάποιοι επιτείνουν την αβελτηρία τους και εξωθούν στα απώτατα όρια την κοντόφθαλμη οπτική και τη δυσκαμψία τους. Θέλουν να είναι συνεπείς άφρονες.

 

© Matthew Quick

 

Προσαρμογή στις συνθήκες του περιγύρου.

Μην παρουσιάζετε το ίδιο πρόσωπο σε όλους, ούτε να σπαταλάτε άσκοπα ενέργεια. Μη δίνετε υπέρμετρη βαρύτητα σε καταστάσεις που απαιτούν περιορισμένη δέσμευση ενδιαφέροντος. Μην ξοδεύετε άσκοπα γνώση και ικανότητες. Ο καλός γερακάρης επιστρατεύει σε κάθε περίσταση μόνο όσα πτηνά χρειάζετεται για να κάνει τη δουλειά του. Η καθημερινή επίδειξη είναι απευκταία, εφόσον θέλετε να διατηρήσετε το πλεονέκτημα της έκπληξης. Για να αιφνιδιάζετε τους άλλους πρέπει να εμφανίζετε τακτικά ψιχία καινοτομίας στη συμπεριφορά σας. Έτσι συντηρείται ο μύθος, καλλιεργούνται οι προσδοκίες και δεν διατρέχετε τον κίνδυνο να ανιχνευθούν τα όρια των δυνατοτήτων σας.

 

© J.H. Lynch

 

 Προσηλωθείτε στις πράξεις, αλλά συγχρόνως δώστε βαρύτητα στο φαίνεσθαι.

Η εντύπωση που δίνουν τα πράγματα εξαρτάται περισσότερο από τα φαινόμενα παρά από την ουσία. Ο ικανός άνθρωπος πρέπει να ξέρει και να δείχνει την αξία του. Ό,τι δεν φαίνεται είναι σαν να μην υπάρχει. Η λογική, για να τύχει σεβασμού ή ευλάβειας, πρέπει να φορέσει το κατάλληλο προσωπείο. Οι αδαείς υπερέχουν αριθμητικά των σωφρόνων – σε συντριπτικό βαθμό. Η πλάνη θριαμβεύει, οι καταστάσεις τυγχάνουν επιδερμικής θεωρήσεως, τα φαινόμενα συνήθως απατούν. Ένα ελκυστικό “κέλυφος” είναι η καλύτερη συστατική επιστολή περί εσωτερικού πλούτου.

 

© Mark Miller

 

Σταθμίστε το επίμαχο ζήτημα.

Συλλάβετε τον παλμό της τρέχουσας υπόθεσης. Πολλοί βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, εκτρέπονται από την πορεία τους, επιδίδονται σε ακατάσχετη λογόρροια ή αναλώνονται σε άσκοπες εκλογικεύσεις, δίχως να υπεισέρχονται στην καρδιά του προβλήματος. Διαγράφουν ατέρμονες κύκλους γύρω από την ουσία, κουράζοντας εαυτούς και συνομιλητές, αλλά δεν προσεγγίζουν ποτέ τον πυρήνα της. Τέτοιες συμπεριφορές είναι το έμβλημα των τρυκιμισμένων εγκεφάλων, ανίκανων να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι. Οι φορείς τους σπαταλούν χρόνο και υπομονή σε ευτελείς ενασχολήσεις, σε πράγματα ανάξια λόγου, με αποτέλεσμα αργότερα, όταν έρθει η ώρα της διεκπεραίωσης των ουσιωδών υποθέσεων, να μην προλαβαίνουν.

 

© Street-Life.gr

 

Αναγνωρίστε το μέγιστο προσωπικό σας ελάττωμα.

Κάθε χάρισμα έχει ως αντιστάθμισμα ένα ψεγάδι, που θα σας διαφεντεύει σαν αδυσώπητος τύραννος, αν του παραδοθείτε. Η εξουδετέρωση της ατέλειας ξεκινά με την επισήμανση της: όταν αναγνωρίζουμε ένα μειονέκτημα, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για την εξάλειψη του. Δώστε του την ίδια προσοχή που του επιφυλάσσουν όσοι σας το προσάπτουν. Η κατάκτηση της προσωπικής ολοκλήρωσης απαιτεί εμβριθή στοχασμό. Μόλις συνθηκολογήσει η μείζων ατέλεια, θα ακολουθήσουν πειθήνια και οι υπόλοιπες.

 

© Tania Marmolejo

 

Να αντιμετωπίζετε τα εύκολα σαν δύσκολα και τα δύσκολα σαν εύκολα,

προς αποφυγήν αποθαρρύνσεως αλλά και για να μην καλλιεργείτε υπέρμετρη αυτοπεποίθηση. Αρκεί ο οραματισμός της υλοποίησης μιας πράξης για να αποτραπεί η εκτέλεση της. Ωστόσο, το ανέφικτο υποκλίνεται στην φιλοπονία. Σε στιγμές ύψιστου κινδύνου, μη σκέφτεστε. Απλώς ενεργήστε. Αποφύγετε την έμμονη επεξεργασία των δυσχερειών.

 

© Street-Life.gr

 

Ο ρόλος της αθώας περιστεράς είναι μονοδιάστατος.

Πρέπει να συνδυάζετε την αθωότητα της περιστεράς με την πανουργία του όφεως. Να εναλλάσσετε ρόλους. Ο καλοκάγαθος είναι ο πλέον επιρρεπής στην εξαπάτηση. Όποιος δεν ψεύδεται ποτέ, εύκολα πιστεύει ό,τι του λένε: θεωρεί την φιλαλήθεια αυτονόητη· ενώ όποιος δεν εξαπατά εναποθέτει με ευκολία την εμπιστοσύνη του στον καθένα. Εκείνος που πέφτει στην παγίδα της απάτης δεν είναι κατ’ανάγκην μωρός. Ενίοτε, αυτού του είδους η τρωτότητα αποτελεί ένδειξη αγαθότητας. Δύο τύπων άνθρωποι διαπρέπουν στην πρόγνωση των κινδύνων: αυτοί που έχουν αντλήσει διδάγματα από προσωπικές εμπειρίες και εκείνοι που έχουν διδαχθεί από τα παθήματα των άλλων. Να είστε στην πρόβλεψη απειλών τόσο σχολαστικοί, όσο πολυμήχανοι στην αντιμετώπιση τους. Αποφύγετε την υπέρμετρη καλοσύνη αν δεν θέλετε να αφυπνίσετε τη φαυλότητα των άλλων. Να είστε όφις και περιστερά συνάμα: όχι τέρατα, αλλά πολυδιάστατες υπάρξεις.

 

© Carol Bennett

 

Να έχετε φίλους.

Εμπλουτίζουν την ύπαρξη. Στα μάτια μας, όλοι οι φίλοι είναι αγαθοί και σώφρονες. Όταν τους έχουμε κοντά μας, όλα εξελίσσονται κατ’ευχήν. Το μέτρο της αξίας μας είναι τα λόγια και οι προθέσεις των άλλων απέναντι μας, που υλοποιούνται μέσω της διαδρομής από την καρδιά στο στόμα. Τίποτα δεν σαγηνεύει όσο οι υπηρεσίες προς τους άλλους: ο πιο πρόσφορος τρόπος για να δημιουργήσετε φιλίες είναι η φιλική συμπεριφορά. Ό,τι έχουμε εξαρτάται από τους άλλους. Ζει κανείς είτε με φίλους είτε με εχθρούς. Φροντίστε, λοιπόν, να αποκτάτε ένα καινούριο σύμμαχο κάθε μέρα, που θα διαδραματίσει το ρόλο, αν όχι του έμπιστου προσώπου, τουλάχιστον του ακολούθου. Να διαλέγετε με σχολαστικότητα. Έτσι θα εξασφαλίσετε στον κύκλο σας ικανό αριθμό ατόμων άξιων εμπιστοσύνης.

 

© Thomas Saliot

 

Έντιμος άνθρωπος.

Η καλή διαγωγή έχει εκλείψει, τα χρέη της ευγνωμοσύνης μένουν ανεκπλήρωτα και ελάχιστοι άνθρωποι επιφυλάσσουν στους άλλους τη συμπεριφορά που τους αρμόζει. Σ’ολόκληρο τον κόσμο σήμερα, οι υψηλότερες υπηρεσίες είναι εκείνες που μένουν συχνότερα ανανταπόδοτες. Έθνη επιφυλάσσουν εχθρική συμπεριφορά προς άλλα έθνη. Από ορισμένους, φοβάται κανείς την προδοσία. Από κάποιους, την ασυνέπεια. Από άλλους, το δόλο. Μελετήστε την ανάρμοστη συμπεριφορά των άλλων, όχι για να τη μιμηθείτε, αλλά για να θωρακιστείτε από τις επιθέσεις της. Η ακεραιότητα σας κινδυνεύει από την αλλότρια ολέθρια διαγωγή. Όμως το ποιόν των άλλων δεν ωθεί ποτέ τον έντιμο άνθρωπο να λησμονήσει το δικό του.

 

© Street-Life.gr

 

(Αποσπάσματα από το βιβλίο “Η τέχνη της εγκόσμιας σοφίας” του Baltasar Gracián – μετάφραση Μάια Παπαγιαννοπούλου, εκδόσεις Φυτράκη)

 

*Υστερόγραφο

“The Summer Wind” – Madeleine Peyroux

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.