O ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Photo: Pinterest

 

© Sergio Ceccotti

 

*GROUP THERAPY*

«Κάθε απώλεια εμπεριέχει και μια αίσθηση προδοσίας. Ίσως προδώσατε τον εαυτό σας επιτρέποντας τη διαιώνιση μιας άσχημης κατάστασης ή εγκαταλείποντας εκούσια τη δύναμη σας, κάτι που πληρώνετε τώρα, ή διατηρώντας μια κακή συνήθεια, όπως το υπερβολικό φαγητό ή το κάπνισμα, που τώρα αντιλαμβάνεστε ότι σας κλέβει τη ζωή σας.

Ίσως προδοθήκατε από την ίδια σας την εξέλιξη. Ίσως δεν επιθυμείτε πια πράγματα, ανθρώπους ή καταστάσεις που νομίζατε ότι θα ήταν μια παντοτινή πολύτιμη παρακαταθήκη για εσάς. Ίσως προδοθήκατε από έναν άνθρωπο, από το σώμα σας (μια σοβαρή ασθένεια), από την εταιρεία που εργαζόσασταν, από την κοινωνία ή το περιβάλλον σας, ακόμη και από το Θεό σας. Οι κανόνες με τους οποίους ζούσατε έχουν αλλάξει, άλλοτε από εξωγενείς και άλλοτε από ενδογενείς παράγοντες, και έχετε πάψει να τους εμπιστεύεστε.

 

© Casey Weldon

 

© Jenny Holzer

 

Όταν σας προδίδουν, αυτό που χρειάζεστε είναι να βρείτε μια καινούρια πηγή δύναμης στον κόσμο, στον εαυτό σας και στις αρχές σας. Αφετηρία σας είναι η επικοινωνία σας με τον κόσμο, οι λεπτομέρειες, η «γήινη πραγματικότητα» της κατάστασης σας. Τα αποτελέσματα της νέας αυτής πηγής δύναμης θα σας δώσουν την πραγματική και σταθερή ανατροφοδότηση, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε την κατάσταση σας.

Δεν έχετε χαθεί· απλώς βρίσκεστε σε λάθος τόπο, αλλά μόνο προσωρινά. Μπορείτε να βρείτε νέες και πιο ταιριαστές αρχές. Θα διαπιστώσετε ότι δεν χάσατε τον εαυτό σας, αλλά ότι έχετε γίνει ένα άτομο που μπορεί να λειτουργήσει πιο δημιουργικά και δυναμικά στον καινούριο κόσμο σας. Το σημαντικό εδώ είναι ότι ο κόσμος που σας περιβάλλει θα ανταποκριθεί στις ενέργειες σας με έναν νέο και πιο δυναμικό τρόπο.

© Kenton Nelson

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα γύρω σας είναι, ως δια μαγείας, τακτοποιημένα αρμονικά. Μαθαίνω να περπατώ σημαίνει πέφτω, σηκώνομαι, ξεσκονίζω τα ρούχα μου και έχω την αποφασιστικότητα να δοκιμάσω πάλι. Μη γίνεστε επικριτής των προσπαθειών σας. Αναλώνετε χρόνο και ενέργεια την οποία θα ήταν καλύτερο να κατευθύνετε στο να κάνετε πάλι εκείνο το βήμα προς τα εμπρός.
Οι αποτυχίες μας είναι η απόδειξη ότι η επιτυχία δεν βρίσκεται μακριά. Οι αποτυχίες είναι η απόδειξη της προσπάθειας σας.

 

© Eugenia Loli

…Η μόνη σας επιλογή είναι να καθορίσετε πώς θέλετε να ζήσετε στον πραγματικό κόσμο και να δημιουργήσετε αυτό που θέλετε.

…Πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την προδοσία; Αναγνωρίζουμε πως είναι απαραίτητο τμήμα της εξέλιξης μας σε ευτυχισμένα, δημιουργικά και ολοκληρωμένα άτομα.

…Γίνετε πιο σημαντικοί από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που αφήσατε πίσω σας ή σας έχουν αφήσει.

 

© Maria Folger

…Δεν είστε ένα μοναχικό, ασύνδετο μόριο ενέργειας. Δημιουργείτε ένα πεδίο ενέργειας, σχέσεων και συνεπειών.
Αν αλλάζει ο κόσμος σας, αλλάζετε κι εσείς. Η θεωρία της σχετικότητας μας λέει ότι η συγκεκριμένη δυναμική λειτουργεί και αντίστροφα: όταν αλλάζετε τον εαυτό σας, αλλάζει και ο κόσμος σας – αλλάζει το σύμπαν.

© Gill Button

Αν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο σας, αρχίστε μεταβάλλοντας τον εαυτό σας. Όταν αλλάζετε, μεταδίδετε τις αλλαγές στον κόσμο σας και μεταβάλλετε τη δυναμική των πάντων στο σύμπαν. Εσείς και οι συνθήκες της ζωής σας αλλάζουν τώρα, καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές.
Κάνοντας αυτά τα βήματα, μεταβάλλουμε το σύμπαν στο οποίο ανήκουμε.
Για να αλλάξετε τον κόσμο σας, αλλάξτε πρώτα τον εαυτό σας. Το αντίστροφο είναι εξίσου αληθινό: όταν γίνεστε κύριος του εαυτού σας, γίνεστε κύριος και του περιβάλλοντος σας.

 

© Ikko Narahara

 

…Η αντικειμενικότητα και η πραγματικότητα μπορεί να είναι οδυνηρές, αλλά αυτό το άκαμπτο ζευγάρι σχηματίζει μια στέρεη βάση, επάνω στην οποία μπορείτε να οικοδομήσετε τα όνειρα σας.

Αναρωτηθείτε τι θα σας έκανε να νιώσετε ότι έχετε αυτό που χρειάζεστε. Πώς θα ήταν η εικόνα του εαυτού σας γιατρεμένου; Ασχοληθείτε με αυτή την εικόνα.

…Διαθέστε χρόνο για να γίνετε εκείνο το πορτρέτο, να προσποιηθείτε ότι είναι ήδη υπαρκτό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει και η διαισθητικότητα να σας βοηθήσει να βρείτε τα απαραίτητα εφόδια για να το αναγνωρίσετε όταν θα πραγματώνεται.

Το δύσκολο με τις κρίσεις είναι ότι σπάνια ασκείται κανείς στο πώς να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία.
…Ασκηθείτε σε σενάρια κρίσης στα οποία επιβιώνετε και εξελίσσεστε. Το μυαλό και η διαίσθηση σας απασχολούνται στην εξεύρεση λύσεων πριν δημιουργηθεί η κρίση.

 

© David Downton

…Λοιπόν, ποιος ή ποια είστε;

Δεν είστε η ιστορία σας. Στην πραγματικότητα, η ιστορία σας είναι ανακριβής, υποκειμενική και -εκτός κι αν σας βοηθάει να επιτύχετε κάτι – περιττή. Είστε οι επιλογές σας.
…Δεν είναι η ιστορία σας εκείνη που υπαγορεύει τη ζωή σας, αλλά οι επιλογές σας.

Όλοι μας έχουμε μια ιστορία, ένα δράμα, ένα μύθο τον οποίο προβάλλουμε επανειλλημένα στη ζωή μας. Συνήθως είναι μια ιστορία που κληρονομήσαμε και είχε δημιουργηθεί, πριν καν γεννηθούμε, από την ιστορία των γονιών μας και από τις περιστάσεις της γέννησης μας, και η οποία, τις περισσότερες φορές, είχε δοθεί σε αυτούς με τον ίδιο τρόπο. Ο κόσμος γύρω μας και οι άνθρωποι μέσα σε αυτόν είναι απλώς ηθοποιοί του ίδιου έργου.

 

© Harry Zelinski

Ποιος είναι ο προσωπικός σας μύθος;

…Συχνά συνεχίζετε να ζείτε τον προσωπικό σας μύθο όπως σας δόθηκε στην παιδική σας ηλικία. Σε περιόδους μετάβασης, ο ξεπερασμένος προσωπικός σας μύθος γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για εσάς.
…Ο μύθος σας είναι το υπαρξιακό μοντέλο που εγκαταλείπετε για να ξεκινήσετε από την αρχή. Μια φορά κι έναν καιρό, ο προσωπικός σας μύθος έσωσε τη ζωή σας…

Αλλά, όπως όλα στη φύση, εξελισσόμαστε, και οι μύθοι που μας συντηρούσαν κάποτε μπορούν τώρα να μας αιχμαλωτίσουν. Αναλογιστείτε τι στερεί ο προσωπικός σας μύθος από εσάς τώρα.

…Αν βιώνετε μια κρίση, ο παλιός σας μύθος δεν κάνει πια για εσάς και είναι καιρός να διαβάσετε την ιστορία, να γράψετε τη λέξη «τέλος» και να ξεκινήσετε μια καινούρια και πιο ευχάριστη.

 

© Janet Hill 

…Έχουμε την τάση να δημιουργούμε από αυτά που ήμασταν. Σας προκαλώ να δημιουργήσετε από αυτά που επιλέγετε να είστε. Η περίοδος μιας κρίσης είναι ιδανική για να ξαναγράψετε τον προσωπικό σας μύθο. Βρίσκεστε ανάμεσα στο τέλος μιας ιστορίας και στην αρχή μιας άλλης.
Μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε το παλιό σας θέμα (όπως έχετε κάνει τόσες φορές στο παρελθόν) ή μπορείτε να ξαναγράψετε την ιστορία, αρχίζοντας αυτήν τη στιγμή· και καθώς το κάνετε, θα γιατρεύετε κάθε πτυχή του μέλλοντος σας.

 

© William Schneider

…Δεν είστε δέσμιοι των συνηθειών σας. Συνήθως ο εξωτερικός εχθρός, άτομο ή κατάσταση, δεν είναι ο πραγματικός εχθρός. Εχθρός είναι όποιος ή ό,τι σας εμποδίζει να περάσετε μια κρίση και να προχωρήσετε σε ένα καινούριο ξεκίνημα ή σας καθυστερεί στη διάρκεια του ταξιδιού σας.

… Αναδημιουργούμε μια ιστορία ξανά και ξανά – μέχρι να τελειώσουμε μαζί της. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί το υποσυνείδητο. Θα περάσετε από την ίδια κατάσταση πάλι, αν δεν αναγνωρίσετε τη δυναμική που ελκύετε και δεν δουλέψετε για να την αλλάξετε. Η κρίση σας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε νέες σχέσεις που θα σας στηρίξουν και να εισαγάγετε αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις.

 

© Sergio Ceccotti

…Έχετε παίξει την παλιά κασέτα υπερβολικά πολύ καιρό. Είναι καιρός πια να βρείτε μια καινούρια.

Δεν είναι απαραίτητο να πιστεύετε στον εαυτό σας. Μερικές φορές αυτό είναι αδύνατον.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και να δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο, το χώρο, τα προσόντα και τη συγχώρεση ώστε να βρείτε τη σωστή κατεύθυνση για άλλη  μια φορά.»

 

© Sandra Cattaneo Adorno

(Αποσπάσματα από το βιβλίο “Διαχειριστείτε θετικά τις κρίσεις στη ζωή σας!” της Laura Day  μετάφραση Σταύρος Τούσας, Eκδόσεις Φυτράκη)

 

*Υστερόγραφο

“Porqué” – Pochill

Leave a Reply

Your email address will not be published.