Τα αλμυρά κέικ αποτελούν ένα γευστικό έδεσμα πολλαπλών χρήσεων. Λειτουργούν ιδανικά ως ορεκτικό ή σνακ για σπίτι-σχολείο-γραφείο-πικνίκ-ταξίδια, αλλά ακόμα και ως ελαφρύ γεύμα μαζί με μια φρέσκια σαλάτα. Στη Γαλλία το cake salé είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά – κάθε σπίτι διαθέτει τη δική του παραλλαγή και σερβίρεται συνήθως κομμένο σε μπουκίτσες ως hors d’oeuvre για κρασί ή ποτά. Η παραδοσιακή γαλλική εκδοχή του αλμυρού κέικ περιλαμβάνει γαλλικό τυρί gruyère, ζαμπόν και ελιές. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της απλής αλλά νοστιμότατης συνταγής είναι ότι διατηρώντας τη βασική φόρμουλα του μίγματος μπορείς να παίξεις με τα υλικά (ψητό κοτόπουλο, σολωμός, γαλοπούλα, μπέικον, διάφορα τυριά, μυρωδικά, πιπεριές, ψητά λαχανικά κ.α.) και να φτιάξεις τους δικούς σου συνδυασμούς γεύσεων, αναλόγως με το τι υπάρχει διαθέσιμο στην κουζίνα σου. Επιπλέον, εκτός από ευέλικτη, είναι μια γρήγορη και πανεύκολη συνταγή. Η πρόταση για αλμυρό κέικ του Street-Life.gr που ακολουθεί αποτελεί μια παραλλαγή της παραδοσιακής γαλλικής συνταγής ως προς τα επιμέρους υλικά. ΥΛΙΚΑ – 1 3/4 (250 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 1 γεμάτη κουτ. γλυκού baking powder – 4 μεσαία αυγά, ελαφρά χτυπημένα – 150 ml ελαιόλαδο – 150 ml γάλα – 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα – 250 γρ. φέτα σε κύβους – 15-20 μεγάλες πράσινες ή μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες – 6-7 μεγάλες ροδέλες λιαστής ντομάτας, ψιλοκομμένες – 150-200 γρ. ψητό ζαμπόν ή γαλοπούλα κομμένα σε κυβάκια – 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο δυόσμο – 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι – 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι – 1 κουτ. σούπας σουσάμι (προαιρετικά) Photo: Street-Life.gr ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζεις το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder και δυόσμο-αλάτι-πιπέρι. 2. Σε ένα άλλο μικρότερο μπωλ χτυπάς ελαφρά τα αυγά, προσθέτεις το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά το μίγμα. 3. Ρίχνεις το μίγμα με τα υγρά στο μεγάλο μπωλ με το αλεύρι, αναμιγνύεις τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα και στη συνέχεια προσθέτεις τα τυριά, τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες. Ανακατεύεις απαλά το μίγμα (δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μίξερ). 4. Μεταφέρεις το μίγμα σε μια καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ, πασπαλίζεις αν θέλεις με λίγο σουσάμι και το ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά στους 180°C. Εάν χρησιμοποιήσεις φορμάκια για μάφινς ο χρόνος ψησίματος είναι 12-15 λεπτά. 5. Μόλις ψηθεί, αφήνεις το κέικ να κρυώσει, το αφαιρείς από τη φόρμα και σερβίρεις. Συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκια πράσινη σαλάτα ή ντομάτα. Bon Appétit! Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ