Πως μπορείς να ανακάμψεις αποτελεσματικά μετά από μια κρίση; Είναι εφικτό να μετατρέψεις την κρίση σε κάτι θετικό και εποικοδομητικό μέσα από την ατομική σου προσπάθεια ώστε να βγάλεις στην επιφάνεια τις καλύτερες ιδιότητες που κρύβεις ως άνθρωπος, να γίνεις ο πιο λαμπερός σου εαυτός;

Το Street-Life.gr πιστεύει πως ναι, είναι εφικτό αρκεί να το πιστέψεις και να τολμήσεις να πάρεις τον έλεγχο της ζωή σου στα χέρια σου.  Είναι απλό στη σύλληψη αλλά όχι εύκολο στην υλοποίηση, το αποτέλεσμα όμως θα σε ανταμείψει.

Όπως και για πολλά σημαντικά ζητήματα, απαιτείται σωστή στρατηγική και γι’ αυτό το λόγο το Street-life.gr μοιράζεται μαζί σου μερικά αποσπάσματα από το καταπληκτικό βιβλίο της Laura Day “Διαχειριστείτε θετικά τις κρίσεις στη ζωής σας!“, το οποίο αποτελεί έναν αισιόδοξο, πρακτικό οδηγό προς “ναυτιλομένους” ώστε να δημιουργήσεις επιτέλους τη ζωή που επιθυμείς.

“Όταν γίνεστε κύριος του εαυτού σας, γίνεστε κύριος και του περιβάλλοντός σας” – Laura Day

 

Κρίση

“H κρίση είναι η πρόσκληση και η ευκαιρία να αποκαλυφθούν τα πράγματα που έχουν αξία για εμάς, να ανακαλύψουμε πάλι τις ανάγκες μας, να αναπροσδιορίσουμε όσα μας προσφέρουν ευχαρίστηση, να αναδημιουργήσουμε μια ουσιαστική ζωή και να αναπλάσουμε τις εσωτερικές μας διεργασίες.”

“Η κρίση μας αναγκάζει να διεισδύσουμε βαθιά μέσα μας, όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε πολύτιμα, δυναμικά, λησμονημένα κομμάτια του εαυτού μας, κρυμμένα για πολύ καιρό, ακόμη και από τον εαυτό μας. Η ζωή που μπορούμε να δημιουργήσουμε, μόλις ανοίξουμε το σεντούκι με τους θησαυρούς της ύπαρξης μας, ξεπερνά όχι μόνον τις προσδοκίες μας, αλλά και τη φαντασία μας.”

 

Αντίδραση

“Μερικές αλλαγές είναι πέρα από τον άμεσο έλεγχο μας, όπως μια τυχαία πράξη βίας ή ένα απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο. Όμως, αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πως αντιδρούμε σε αυτές. Η αντίδραση μας σε μια αλλαγή είναι ένας ισχυρός δείκτης για τον τρόπο που θα επηρεαστεί η ζωή μας από αυτήν.”

 

Εγκατάλειψη

“Για να ζήσουμε τη ζωή μας και να κάνουμε τις πολλές μετατροπές που απαιτούνται, πρέπει να είμαστε ικανοί να εγκαταλείψουμε την παλιά πραγματικότητα συνειδητά και έτοιμοι για τη δημιουργία μιας καινούριας. Η νέα πραγματικότητα θα είναι το δώρο σας, επειδή κατορθώσατε να μετατρέψετε την κρίση σε ευλογία.

“Το μωρό που είναι στη μήτρα ξαναγεννιέται στη γέννηση του, αναπνέει, υποχρεώνεται να επικοινωνήσει για να έχει τροφή, ζεστασιά, ασφάλεια. Μόλις βιώσετετην απώλεια αυτού που ήσασταν -την απώλεια του “εαυτού” σας στη μήτρα- δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η κατάσταση που υπήρχε -αυτό που ήσασταν- παύει να υφίσταται.

Η επιστροφή είναι αδύνατη και αυτό είναι η τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Όμως, υπάρχει πάντοτε η κίνηση προς τα εμπρός, αυτό είναι το θείο δώρο και προνόμιο του ανθρώπου.”

Στόχος της ζωής μας θα έπρεπε να είναι η αναρρίχηση υψηλότερα, πάνω από τις ήδη συσσωρευμένες εμπειρίες, προς τον νεότερο, δυνατότερο, πιο λαμπερό και χαρούμενο, πιο υπέροχο εαυτό που ήταν γραφτό να είμαστε.

Εντούτοις μένουμε προσκολλημένοι – στις καλές εμπειρίες όσο και στις κακές – και με τον τρόπο αυτό παραμένουμε τελματωμένοι.

Για να ζήσετε μια ολοκληρωμένη ζωή, πρέπει να είστε πρόθυμοι να αφήσετε πίσω σας τον εαυτό σας. Δεν είναι εύκολο, ποτέ δεν ήταν και ούτε θα γίνει, γιατί όσο δυσλειτουργικός κι αν είναι ο παλιός μας εαυτός, μας προσδιόριζε και προσδιοριζόμασταν από αυτόν.”

“Η εγκατάλειψη του παρελθόντος είναι ό,τι πιο δύσκολο για έναν άνθρωπο. Όλα όσα θεωρείτε “εαυτό” και “οικογένεια” εμπεριέχονται στην ιστορία σας.

“Μαθαίνω να ζω καλά” σημαίνει “μαθαίνω να αφήνω το παρελθόν πίσω μου”. Αυτή η γνώση και η ικανότητα μας προσφέρουν χαρά και επιτυχία.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να παραιτούμαστε από πράγματα που είναι επιζήμια, όπως μια κακή σχέση ή μια στείρα εργασία. Αλλά η εγκατάλειψη ακόμη και αυτών των πραγμάτων είναι συχνά αδύνατη, αν δεν εγκαταλείψετε πρώτα την αντίληψη του “εαυτού” σας που είναι συνυφασμένη με αυτά.”

“Σε κάθε διαδοχική φάση της ζωής μας, αναγκαζόμαστε να παραιτηθούμε από την μέχρι τότε θεώρηση του εαυτού μας και και να αρχίσουμε πάλι τη διαδικασία αυτοπροσδιορισμού μας.
Εφηβεία. Ενηλικίωση. Μητρότητα ή πατρότητα. Γεράματα. Σε κάθε κεφάλαιο της ζωής μας, πρέπει να αρχίζουμε την αναζήτηση για την απάντηση στην ίδια απλή ερώτηση: Ποιος είμαι;

Σε όλα τα επίπεδα -ως άτομα, εταιρείες ή κοινωνία- αντιμετωπίζουμε την αλλαγή αναποτελεσματικά, επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας ανθεκτικές δομές που υποβάλλονται μονο σε κάποιες εξελικτικές μετατροπές. Συχνά αντιστεκόμαστε στην αλλαγή -προσπαθώντας απελπισμένα να αρπαχτούμε από αυτά που είχαμε- για να διατηρήσουμε την ψευδαίσθηση του ελέγχου.

Συχνά, ως επιβεβαίωση ότι διαθέτουμε έλεγχο, προσπαθούμε να αναδομήσουμε ή να θεραπεύσουμε  το παλιό αντί να κινηθούμε προς τα εμπρός, αντί, με άλλα λόγια να εξελιχθούμε. Εξέλιξη δεν σημαίνει απαραίτητα εγκατάλειψη. Γνωρίζω πολλές σχέσεις που πέθαναν και, παρ’ όλα αυτά, αναγεννήθηκαν σε κάτι διαφορετικό αλλά μόνιμο.”

“Η κοινωνία δεν μας διδάσκει τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες μεταβολές.
Δεν υπάρχει δεύτερη πράξη στις ζωές των Αμερικανών”, έλεγε ο συγγραφέας Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. Έτσι, αντιστεκόμαστε στην αλλαγή με παθολογικούς και, σε τελική ανάλυση, μάταιους τρόπους.

Για να υπάρξει δεύτερη πράξη, πρέπει πρώτα να πέσει η αυλαία στην πρώτη. Αυτή είναι όλη η ουσία.

Αν δεν εξελιχθείτε, όπως το μωρό που δεν το χωράει πια η μήτρα, θα μείνετε στάσιμοι. Η στασιμότητα παίρνει συχνά τη μορφή ασθένειας, κατάθλιψης, παχυσαρκίας ή και χειρότερα.
Αν δεν συμμετέχετε ενεργά στη ζωή σας, τότε είστε θύμα της.”

 

Αλλαγή

“Δεν είστε ένα μοναχικό, ασύνδετο μόριο ενέργειας. Δημιουργείτε ένα πεδίο ενέργειας, σχέσεων και συνεπειών. Αν αλλάζει ο κόσμος σας, αλλάζετε κι εσείς. Η θεωρία της σχετικότητας μας λέει ότι η συγκεκριμένη δυναμική λειτουργεί και αντίστροφα: όταν αλλάζετε τον εαυτό σας, αλλάζει και ο κόσμος σας – αλλάζει το σύμπαν.
Αν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο σας, αρχίστε μεταβάλλοντας τον εαυτό σας. Όταν αλλάζετε, μεταδίδετε τις αλλαγές στον κόσμο σας και μεταβάλλετε τη δυναμική των πάντων στο σύμπαν.

 

Όχι άλλη ζημιά

“Σε περιόδους αλλαγών αλλά και γενικότερα στη ζωή, καθημερινά έρχεστε αντιμέτωποι με πολλά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είστε σε εγρήγορση για να μη δημιουργείτε καινούρια προβλήματα ή δυσκολίες στον εαυτό σας.
Παρατηρήστε τους ανθρώπους στη ζωή σας που σας δημιουργούν προβλήματα ή σας κάνουν να νιώθετε μειονεκτικά. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ή σας δίνεται η ευκαιρία, ρωτήστε τον εαυτό σας: “Τι πιθανότητες υπάρχουν εδώ για ένα καινούριο τραύμα;”

Ένα αθώο -κατά την άποψη σας- ραντεβού για γεύμα με έναν ζηλόφθονο φίλο των παιδικών σας χρόνων ίσως σας προκαλέσει ένα καινούριο ψυχικό τραύμα. Όταν καταργείτε το πρόγευμα ενώ το βάρος σας είναι κάτω του κανονικού, δημιουργείτε το ενδεχόμενο για μια καινούρια βλάβη στον οργανισμό σας. Μια βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο με την πεποίθηση ότι δεν θα ξοδέψετε χρήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχετε, ενέχει το ενδεχόμενο νέας ζημιάς (στον προϋπολογισμό σας και κατ’ επέκταση στη ζωή σας γενικά). Γι’ αυτό επαναλάβετε μετά από μένα: Όχι άλλη ζημιά!

” Όσο περισσότερο χρόνο και όσο πιο κοντά βρίσκεστε στο “μολυσμένο” περιβάλλον, τόσο περισσότερο δηλητηριάζεστε. Η τοξικότητα είναι το αντίθετο της υγείας. Η υγεία – η πλήρης χρήση της δύναμης σας για θετικές αλλαγές – είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.”

 

Συγχώρεση

“Συγχωρώ δεν σημαίνει δικαιολογώ τη συμπεριφορά, το άτομο ή το γεγονός που με έχει βλάψει. Απλώς δεν τους επιτρέπω να κατέχουν χώρο στη ζωή μου. Οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί να επιβιώνουν και να ευημερούν. Όταν γνωρίζετε πως κάθε φορά που αρνείστε τη συγχώρεση χάνετε, η συγχώρεση γίνεται τρόπος ζωής. Δεν θα σας καρφώσουν πισώπλατα επειδή συγχωρήσατε. Αντίθετα, θα έχετε κερδίσει από την εμπειρία, χωρίς, όμως, να διαιωνίζετε τη ζημιά.

Για να συγχωρήσετε πρέπει πρώτα να παραδεχτείτε μέσα σας τι νιώθετε πως έχετε χάσει, καθώς επίσης ότι η προσκόλληση σ’ εκείνα τα συναισθήματα απλώς διαιωνίζει την αίσθηση της απώλειας. Η συγχώρεση αποβάλλει την αίσθηση της απώλειας και απελευθερώνει την ενέργεια που είχε παγιδευτεί από τη μομφή. Η συγχώρεση σας απελευθερώνει και σας δυναμώνει.”

“Η καλύτερη εκδίκηση είναι να ζεις καλά”

 

Ενδυνάμωση

“Όταν σας προδίδουν, αυτό που χρειάζεστε είναι να βρείτε μια καινούρια πηγή δύναμης στον κόσμο, στον εαυτό σας και στις αρχές σας. Αφετηρία σας είναι η επικοινωνία σας με τον κόσμο, οι λεπτομέρειες, η “γήινη πραγματικότητα” της κατάστασης σας.  Τα αποτελέσματα της νέας αυτής πηγής δύναμης θα σας δώσουν την πραγματική και σταθερή ανατροφοδότηση, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε την κατάσταση σας.”

Δεν έχετε χαθεί, απλώς βρίσκεστε σε λάθος τόπο, αλλά μόνο προσωρινά. Μπορείτε να βρείτε νέες και πιο ταιριαστές αρχές. Θα διαπιστώσετε ότι δεν χάσατε τον εαυτό σας, αλλά ότι έχετε γίνει ένα άτομο που μπορεί να λειτουργήσει πιο δημιουργικά και δυναμικά στον καινούριο κόσμο σας. Το σημαντικό εδώ είναι ότι ο κόσμος που σας περιβάλλει θα ανταποκριθεί στις ενέργειες σας με έναν νέο και πιο δυναμικό τρόπο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα γύρω σας είναι, ως δια μαγείας, τακτοποιημένα αρμονικά. Μαθαίνω να περπατώ σημαίνει, πέφτω, σηκώνομαι, ξεσκονίζω τα ρούχα μου και έχω την αποφασιστικότητα να δοκιμάσω πάλι.

“Μη γίνεστε επικριτής των προσπαθειών σας. Αναλώνετε χρόνο και ενέργεια την οποία θα ήταν καλύτερο να κατευθύνετε στο να κάνετε πάλι εκείνο το βήμα προς τα εμπρός. Οι αποτυχίες μας είναι η απόδειξη ότι η επιτυχία δεν βρίσκεται μακριά. Οι αποτυχίες είναι η απόδειξη της προσπάθειας σας.

 

Προσωπικός Μύθος

“Δεν είστε η ιστορία σας. Στην πραγματικότητα, η ιστορία σας είναι ανακριβής, υποκειμενική και – εκτός κι αν σας βοηθάει να επιτύχετε κάτι – περιττή. Είστε οι επιλογές σας.

“Ποιος είναι ο προσωπικός σας μύθος; Αν δεν είστε σίγουροι, σκεφτείτε πως θα σας περιέγραφαν οι γονείς ή τα αδέλφια σας.

Συχνά συνεχίζετε να ζείτε τον προσωπικό σας μύθο όπως σας δόθηκε στην παιδική σας ηλικία. Σε περιόδους μετάβασης, ο ξεπερασμένος προσωπικός σας μύθος γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για εσάς.”

“Ο μύθος σας είναι το υπαρξιακό μοντέλο που εγκαταλείπετε για να ξεκινήσετε από την αρχή. Μια φορά κι έναν καιρό, ο προσωπικός σας μύθος έσωσε τη ζωή σας.”

“Αλλά όπως όλα στη φύση, εξελισσόμαστε, και οι μύθοι που μας συντηρούσαν κάποτε μπορούν τώρα να μας αιχμαλωτίσουν.”

“Όταν επιλέγετε συνειδητά και θαρραλέα να θρηνήσετε και να προχωρήσετε, ξαναγράφετε την ιστορία σας, όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και για εκείνους που σας περιβάλλουν.”

Έχουμε την τάση να δημιουργούμε από αυτά που ήμασταν. Σας προκαλώ να δημιουργήσετε από αυτά που επιλέγετε να είστε. Η περίοδος μιας κρίσης είναι ιδανική για να ξαναγράψετε τον προσωπικό σας μύθο. Βρίσκεστε στο τέλος μια ιστορίας και στην αρχή μιας άλλης. Μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε το παλιό σας θέμα (όπως έχετε κάνει τόσες φορές στο παρελθόν) ή μπορείτε να ξαναγράψετε την ιστορία, αρχίζοντας αυτήν τη στιγμή – και καθώς θα το κάνετε, θα γιατρεύετε κάθε πτυχή του μέλλοντος σας.

 


Αποσπάσματα από το βιβλίο “Διαχειριστείτε θετικά τις κρίσεις στη ζωή σας!” της Laura Day – εκδόσεις Φυτράκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.