Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

© Street-Life.gr

 

© Thomas Saliot

 

*ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ*

«Και τότε η ιέρεια μίλησε και είπε: Μίλησε μας για το Λογικό και το Πάθος.
Κι εκείνος αποκρίθηκε λέγοντας:
Η ψυχή σας είναι πολλές φορές πεδίο μάχης, όπου το λογικό σας και η κρίση σας κάνουν πόλεμο ενάντια στο πάθος και την όρεξη σας.

 

© Tamara de Lempicka

Μακάρι να μπορούσα να γίνω ειρηνοποιός στην ψυχή σας, και να μετατρέψω τη διχόνοια και τον ανταγωνισμό των στοιχείων σας σε ενότητα και αρμονία. Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό, αν κι εσείς οι ίδιοι δε γίνετε ειρηνοποιοί, κι ακόμα, οι εραστές όλων των στοιχείων σας;
Το λογικό σας και το πάθος σας είναι το πηδάλιο και τα πανιά της θαλασσοπόρας ψυχής σας.
Αν τα πανιά σας ή το πηδάλιο σας σπάσει, το καράβι σας θα χορεύει ή θα παρασύρεται από τα κύματα, ή θα σταθεί ακίνητο στη μέση της θάλασσας.

 

© Henri Matisse

 

Γιατί το λογικό, όταν κυβερνά μόνο, είναι μια δύναμη που φυλακίζει· και το πάθος, αφύλαχτο, είναι μια φλόγα που καίει μέχρι την αυτοκαταστροφή.
Για τούτο, αφήστε την ψυχή σας να ανυψώνει το λογικό σας μέχρι τα ύψη του πάθους, για να μπορεί να τραγουδά·
Κι αφήστε την να κατευθύνει το πάθος σας με το λογικό, για να μπορεί το πάθος σας να ζει μέσα από την καθημερινή ανάσταση του, και σαν το φοίνικα να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του.

Θα’θελα να βλέπατε την κρίση και την επιθυμία σας όπως θα βλέπατε δυό αγαπημένους φιλοξενούμενους στο σπίτι σας.
Σίγουρα δε θα τιμούσατε τον ένα καλεσμένο περισσότερο από τον άλλον· γιατί αυτός που προσέχει περισσότερο τον ένα, χάνει την αγάπη και την πίστη και των δυό.

 

© Pablo Picasso

Ανάμεσα στους λόφους, όταν κάθεστε στη δροσερή σκιά των ασημόφυλλων λευκών, και χαίρεστε την ειρήνη και τη γαλήνη των μακρινών αγρών και των λιβαδιών – αφήνετε τότε την καρδιά σας να πει με τη σιωπή, “Ο Θεός αναπαύεται στο λογικό”.

Κι όταν έρχεται η καταιγίδα, και οι τρομεροί άνεμοι ταράζουν το δάσος, κι ο κεραυνός κι η αστραπή φανερώνουν το μεγαλείο του ουρανού, – τότε αφήνετε την καρδιά σας να πει με δέος, “Ο Θεός κινείται με το πάθος”.

 

© Jeffrey T. Larson

Κι αφού είστε κι εσείς μια ανάσα στη σφαίρα του Θεού, κι ένα φύλλο στο δάσος του Θεού, κι εσείς θα’πρεπε να αναπαύεστε στο λογικό και να κινείστε με το πάθος.»

 

(Αποσπάσματα από το βιβλίο του Χαλίλ Γκιμπράν “Ο Προφήτης / Ο Κήπος του Προφήτη” – μετάφραση Ευάγγελος Γράψας, εκδόσεις Μπουκουμάνης)

 

© Street-Life.gr

 

*Υστερόγραφο

“Tell It Like It Is” – Nina Simone

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.