Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

 

© Amy Friend

 

© T.S. Harris 

 

 

*ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ…*

 

© Graziano Panfili

«”Αρκετά με αυτή τη μίζερη, μεμψίμοιρη ζωή. Σταμάτα τους πιθηκισμούς! Γιατί ταράζεσαι; Πού είναι το καινούργιο εδώ; Τι σου προκαλεί τέτοια σύγχυση; Το αίτιο ή ο υπεύθυνος; Δες το καλύτερα. Η ύλη; Εξέτασε τη. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από αυτά. Και σε ό,τι αφορά τους θεούς, θα μπορούσες πια να προσπαθείς να είσαι πιο ευθύς και καλός. Το ίδιο είναι, είτε τα εξετάζεις για εκατό χρόνια είτε για τρία μόνο.” – Μάρκος Αυρήλιος. Τα Εις Εαυτόν. Θ’. 37

 

© Tamara de Lempicka

“Ο χαρακτήρας” έγραψε η Τζόαν Ντίντιον σε ένα από τα καλύτερα δοκίμια της, “η θέληση δηλαδή να αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη της ζωής του είναι η πηγή του αυτοσεβασμού”.

Ο Μάρκος Αυρήλιος μας παρακινεί (μαζί και τον εαυτό του) να μη χάνουμε χρόνο γκρινιάζοντας γι’αυτά που δεν έχουμε ή για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Πρέπει να σταματήσουμε τα μαϊμουδίσματα και να γίνουμε κύριοι της ζωής μας. Ο χαρακτήρας μπορεί να καλλιεργηθεί, και από αυτό θα πηγάσει ο αυτοσεβασμός. Αλλά αυτό προϋποθέτει να κάνουμε την αρχή, και μάλιστα στα σοβαρά. Όχι αργότερα, όχι αφού απαντηθούν κάποια ερωτήματα ή αντιμετωπιστούν ορισμένοι περισπασμοί, αλλά τώρα.
Αμέσως. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη κάνετε το πρώτο βήμα.

 

© Mia Risberg

 

© Duncan Hannah 

Το να είστε χωρίς αυτόν τον χαρακτήρα είναι η χειρότερη μοίρα απ’όλες. Όπως το έθεσε η Ντίντιον στο “Περί αυτοσεβασμού”: “H ζωή χωρίς αυτοσεβασμό είναι να ξενυχτάς κάποιο βράδυ χωρίς να μπορείς να φτάσεις το ζεστό γάλα, τη φαινοβαρβιτόλη και το κοιμισμένο χέρι πάνω στο κάλυμμα του κρεβατιού, αθροίζοντας αμαρτήματα διάπραξης και παράλειψης, τις φορές που προδόθηκε η εμπιστοσύνη, τις υποσχέσεις που καταπατήθηκαν επιδέξια, τα δώρα που κατασπαταλήθηκαν αμετάκλητα λόγω οκνηρίας, ατολμίας ή αδιαφορίας”. 

Είστε τόσο καλύτεροι από αυτό…»

 

(Αποσπάσματα από το βιβλίο “Άδραξε τον χρόνο – Μικρές σοφίες της καθημερινότητας” των Ryan Holiday & Stephen Hanselman – μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, εκδόσεις Πεδίο)

 

© Carol Bennett

“Παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου και συμβαίνει κάτι φοβερό: Δεν έχεις κανέναν να ρίξεις το φταίξιμο.”
(Erica Yong)

 

*Υστερόγραφο

“Fly Me To The Moon” – Bobby Womack

Leave a Reply

Your email address will not be published.