Αυτή η συνταγή προέρχεται από την Κένυα, είναι το λεγόμενο fish stew, κομμάτια από φιλέτο ψαριού, τα οποία σιγοψήνονται στην κατσαρόλα μαζί με μυρωδικά, μπαχαρικά και ρύζι, δίνοντας μια ελαφριά πικάντικη και αρωματική γεύση στο ψάρι. Ότι καλύτερο δηλαδή για το καλοκαίρι!
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά της Αφρικής, βγαίνει σε διάφορες παραλλαγές και είναι πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του (δεν παίρνει πάνω από 20-30 λεπτά).
Μην σε τρομάζει το “πικάντικο”, αυτό είναι κάτι που το καθορίζεις εσύ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Είναι ένα πολύ απλό και νοστιμότατο φαγητό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα με τις “απλές” συνταγές.
Επιπλέον, καιρός δεν είναι να δοκιμάσεις και κάτι διαφορετικό; Φτιάξτο και δεν θα το μετανιώσεις!


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

– 700-800 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού (χωρίς κόκκαλα) κομμένο σε κομμάτια
– 1 γεμάτη κούπα ρύζι μπασμάτι
– 3 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κύβους
– 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
– 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
– 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
– 2 κοτσάνια σέλινο μαζί με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
– 2 μεσαία κομμάτια τζίντερ (περίπου 5 εκ. το καθένα) ψιλοτριμμένα
– 1 κουτ. τσαγιού ρίγανη
– μισό ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
– μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 1 κουτ. τσαγιού καλής ποιότητας turmeric (κουρκουμάς) – το ήξερες ότι ο κουρκουμάς είναι πολύ ωφέλιμος και αντιοξειδωτικός;
– 3 κουτ. σούπας κρέμα καρύδας (coconut milk) ή εναλλακτικά λάδι καρύδας (μη σε φοβίζει η καρύδα, διότι πραγματικά απογειώνει τη γεύση του συγκεκριμένου πιάτου)
– αλάτι κατά βούληση
– μισό κουτ. τσαγιού πιπέρι καγιέν
– 1 αποξηραμένη ή φρέσκια πιπερίτσα τσίλι (μπορείς να βάλεις όσο θέλεις, αναλόγως με τα γούστα σου)
– χυμό από ένα λάιμ ή λεμόνι
– νερό

 

aromatiko_fileto_psariou_me_ryzi

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σωτάρεις ελαφριά το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα για 3 λεπτά.

2. Ρίχνεις ντομάτες, πιπεριές, τριμμένο τζίντζερ, σέλινο, κουρκουμά, τσίλι, αλάτι, πιπέρι και τον τοματοπελτέ μαζί με ένα ποτήρι νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνεις να βράσουν για 5 λεπτά.

3. Προσθέτεις το ψάρι σε κομμάτια, αφού το έχεις αλατίσει προηγουμένως και ανακατεύεις καλά.

4. Τα αφήνεις να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

5. Στη συνέχεια προσθέτεις μία κούπα ρύζι μπασμάτι και 2 κούπες νερό, καθώς και την κρέμα καρύδας και ανακατεύεις καλά. Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις το μίγμα να σιγοψηθεί.

6. Μόλις ετοιμαστεί το ρύζι (10 λεπτά) και έχει πιει το νερό του, κλείνεις το μάτι και ρίχνεις το λάδι (κατά βούληση). Θα παρατηρήσεις ότι στις συνταγές που σου προτείνω το λάδι μπαίνει πάντα στο τέλος του μαγειρέματος διότι έτσι γίνεται πιο ελαφρύ και υγιεινό το φαγητό.

6. Τέλος, προσθέτεις χυμό λάιμ ή λεμονιού, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μαϊντανό και ανακατεύεις προσεκτικά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά και να μην γίνει νιανιά το ψάρι.

7. Σερβίρεται ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, έξτρα φρέσκια ψιλοκομμενη τσίλι πιπερίτσα (για τους μερακλήδες) και λίγο από τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο-μαϊντανό. Και φυσικά με παγωμένο λευκό κρασί.

Εύκολο δεν ήταν; Καλή όρεξη & hakuna matata!

Leave a Reply

Your email address will not be published.