To Street-Life.gr συγκέντρωσε για λογαριασμό των πολυάσχολων αναγνωστών του μερικές από τις πιο αξιόλογες και ενδιαφέρουσες αναλύσεις, απόψεις και συνεντεύξεις από την επικαιρότητα κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2016, έτσι όπως εμφανίστηκαν στα ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Ο καινούριος κόσμος του 2016 – Aπό τον Θάνο Καμηλάλη | THE PRESS PROJECT

Το 2016 ήταν μια χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων που απασχόλησαν την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ένα μωσαϊκό γεγονότων ιδιαίτερης αξίας, που έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια ιστορία. Το 2016 ο κόσμος άλλαξε. Απομένει να δούμε αν αυτή η αλλαγή έγινε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.
… Ίσως τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που ολοκληρώνεται αφορούν εκλογικές αναμετρήσεις. Τα αποτελέσματα σε Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία και Αυστρία είναι λίγο – πολύ γνωστά, ωστόσο οι συνέπειες τους παραμένουν άγνωστες και θα επηρεάσουν σημαντικά τις παγκόσμιες εξελίξεις. Νικητής σχεδόν όλων των σημαντικότερων εκλογικών μαχών αποδείχτηκε η αμφισβήτηση των ασκούμενων πολιτικών, η κοινωνική δυσαρέσκεια και η αντίθεση στο παγκόσμιο status quo.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/105010/O-kainourios-kosmos-tou-2016


 

Τάσος Γιαννίτσης: Ποιοι υπέφεραν περισσότερο στην κρίση – Από την Αγγελική Μπιρμπίλη | ATHENS VOICE

Το ηλικιακό προφίλ των «φτωχών», η «αντίστροφη αλληλεγγύη», οι εθνικοί κίνδυνοι. Υπάρχει λύση στο εθνικό μας αδιέξοδο;
«Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης» είναι ο τίτλος της μελέτης που υπογράφουν ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης και ο καθηγητής Σταύρος Ζωγραφάκης (κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις). Σαν χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης ήττας, της δικής μας, αυτό το «αυστηρό» βιβλίο αποπειράται να αναλύσει και να τεκμηριώσει με στατιστικά στοιχεία τι πήγε στραβά και γιατί αποτυγχάνουμε συνεχώς με τις επιλογές μας.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/tasos-giannitsis-poioi-ypeferan-perissotero-stin


 

Της Γης οι Κολασμένοι επιστρέφουν; – Από τον Κώστα Βεργόπουλο | HUFFPOST GREECE

Άραγε η Δημοκρατία κινδυνεύει πράγματι στην εποχή μας; Λόγω της ανόδου νέων αντιδημοκρατικών και ακραίων δυνάμεων του λαϊκισμού, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς; Λόγω των καταχρήσεων και της ασυδοσίας των «κερδισμένων» της παγκοσμιοποίησης που έχουν οδηγήσει τους «χαμένους» του παιχνιδιού στην σημερινή αμφισβήτηση κάθε συστήματος;

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/kostas-vergopoulos/-_9173_b_13869704.html


 

Ο «γυμνός βασιλιάς»… ξεβρακώθηκε! – Από το Νίκο Μπογιόπουλο | THE PRESS PROJECT

Ο κ.Τσίπρας εξήγγειλε διανομή πλεονάσματος στους φτωχούς συνταξιούχους. Γνωστό το διάγγελμά του. Όπως και η πολιτική του αθλιότητα περί δήθεν καταβολής της «13ης σύνταξης».
Έτσι το είπε ο κ.Τσίπρας. Ότι κάνει πράξη την υπόσχεσή του για επιστροφή της 13ης σύνταξης! Θυμίζουμε: Ο Τσίπρας είναι ο ίδιος άνθρωπος που αντί να επιστρέψει την 13η σύνταξη, έκοψε κι ό,τι είχε απομείνει κι από την 12η και από την 11η κι από την 10η σύνταξη.
Πάμε τώρα να δούμε τι ακριβώς κάνει ο διάδοχος (σε όλα) του Σαμαρά…

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/104114/O-gumnos-basilias-ksebrakothike


 

Όταν η ανάρτηση κάποιου αγανακτισμένου κερδίζει την ανάλυση ενός νομπελίστα – Από τον Στάθη Χαϊκάλη | LIFO

Οι πολίτες ψηφίζουν κόντρα στην κοινή λογική όχι τόσο γιατί τρελάθηκαν αλλά γιατί η στάση αυτών που την εκπροσωπούν δεν πείθει. «Οι ελίτ από το Λονδίνο στο Χάρβαρντ και από το Καίμπριτζ στο Χόλιγουντ πρέπει να πάρουν τοις μετρητοίς τα μαθήματα της τελευταίας χρονιάς. Εφόσον συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια στον πόνο που σκορπάει η αυξανόμενη ανισότητα των εισοδημάτων και η ανασφάλεια που διαχέουν οι εφαρμογές της τεχνολογίας, τότε η αποδοχή των ακραίων θέσεων θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη». Σε μια εποχή που η ανάρτηση ενός αγανακτισμένου στα social media μπορεί να έχει την ίδια διάδοση με τη συνέντευξη ενός νομπελίστα καθηγητή, οι χρυσές συνταγές πολιτικής επικοινωνίας προσπαθούν ακόμα να πείσουν ότι ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/opinions/124742


 

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει μετά την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα – Από τον Νίκο Άγουρο | HUFFPOST GREECE

Σύμφωνα με την έκθεση της Europol που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέρος της συμμαχίας εναντίον του ISIS είναι πιθανοί στόχοι τρομοκρατών είτε αυτοί καθοδηγούνται από τον ISIS είτε δρουν αυτόνομα. Παράλληλα τα συμπεράσματα των περισσότερων αναλυτών συγκλίνουν στο γεγονός ότι η ήττα και ο κατακερματισμός του Iσλαμικού Κράτους θα αυξήσει μακροπρόθεσμα την κλιμάκωση χρήσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να κλιμακωθεί η ιδεολογική προπαγάνδα των τζιχαντιστών, καθώς ηττούνται στρατιωτικά στη Συρία.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/nikos-agouros/-isis_b_13764966.html?utm_hp_ref=greece


 

Mε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο – Από τον Κώστα Κουκουμάκα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα προσφυγόπουλα είχαν μόλις κατέβει από το λεωφορείο και έτρεχαν προς το προαύλιο του σχολείου. Μια σταλιά παιδάκια, έξι με δέκα χρονών, κατάλαβαν αμέσως ότι ήμασταν «ξένοι» εδώ και προσπαθούσαν να μας αποφύγουν· κάποια το έκαναν σαν παιχνίδι και σύνθημα στην αυλή του σχολείου τους, ορισμένα όμως ήταν πράγματι αναστατωμένα. Κατεβάσαμε τη μηχανή και προσπαθήσαμε για τις επόμενες ώρες να κατανοήσουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια αυτών των παιδιών, που είχαν περάσει πάνω σε βάρκες το φουρτουνιασμένο Αιγαίο, έπειτα εγκλωβίστηκαν για μήνες με τις οικογένειές τους στην άθλια τεντούπολη της Ειδομένης και τα πρωινά ζουν ακόμη σε θλιβερά προσφυγικά καμπ στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.kathimerini.gr/889451/article/epikairothta/ellada/me-ta-prosfygopoyla-sto-sxoleio


 

Οι Γεωπολιτικές Διαστάσεις Του Ελληνικού “Δημογραφικού Χειμώνα” – Από τον Γιώργο Πρεβελάκη | ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris Ι) Γιώργος Πρεβελάκης αναλύει τις γεωπολιτικές συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων που προβλέπονται για τις επόμενες δεκαετίες και εξερευνά πιθανές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.
Σύμφωνα με την έρευνα για το δημογραφικό της διαΝΕΟσις, ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνεται. Η Ελλάδα του μέλλοντος προβλέπεται να έχει πληθυσμό μικρότερο και γηραιότερο από τον σημερινό. Ποιες επιπτώσεις συνεπάγονται για τη χώρα οι προοπτικές αυτές ως προς την ισχύ της, τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, τη θέση της στη διεθνή κοινότητα και τις εσωτερικές της ισορροπίες; Δηλαδή, ποιες γεωπολιτικές συνέπειες θα έχουν οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις;

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.dianeosis.org/2016/12/prevelakis_demographics/


 

Ο βασανιστικός θάνατος του δημοσιογράφου – Από τον Νίκο Γεωργιάδη | ATHENS VOICE

Το σύστημα, ποιο σύστημα, αυτό που τέλος πάντως αυτοαποκαλείται πολιτικό σύστημα σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αλλά επειδή δεν είναι σύστημα ακριβώς αλλά ένα παρασύστημα, κάτι σαν παρακράτος αλλά λιγότερο σοβαρό, την πάτησε. Τώρα τρέχουν και οι νεόπλουτοι της «Εύφορης Δημοσιογραφικής Κοιλάδας» και οι μπατιρισμένοι πρώην αυλικοί, και στο ενδιάμεσο συνθλίβονται όλοι εκείνοι, όχι πολλοί, αλλά καλοί κ’ αγαθοί, που κάποτε έσκυβαν πάνω από τα κείμενά τους και μιλούσαν και έγραφαν σε καλά ελληνικά, και διάβαζαν, ναι διάβαζαν. Δεν ήταν ποτέ πολλοί αλλά ήταν εκεί και με την υπογραφή και τα μολύβια τους.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/o-vasanistikos-thanatos-toy-dimosiografoy


 

Μικρό χρονικό της κρίσης στον ελληνικό Τύπο – Από την Χριστίνα Γαλανοπούλου | LIFO

Όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ συναισθηματικά για τις εφημερίδες που έκλεισαν, κλείνουν ή κινδυνεύουν με λουκέτο είναι απολύτως κατανοητά, ανθρώπινα και συναδελφικά, ωστόσο δεν αθωώνουν κανέναν. Ούτε τους εκδότες, ούτε τις συνδικαλιστικές ενώσεις, ούτε καν τους δημοσιογράφους. Γι’ αυτό ο αναγνώστης αδυνατεί να ταυτιστεί και να (συμ)πονέσει, γιατί δεν αγνοεί το παρελθόν και γιατί, φυσικά, κάτι τον προϊδεάζει για το μέλλον. Η πρωτογένεια, η έλλειψη υστεροβουλίας, η οσμή αξιοπιστίας σε μία προσπάθεια, δύσκολα ξεπερνιούνται, όταν συνηθίσει κανείς σ’ αυτά.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/opinions/126501


 

Επάγγελμα: δημοσιογράφος στην Τουρκία του 2016 – Από τον Αθανάσιο Έλλις | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ασλι Αϊνταντασμπάς είναι από τις σημαντικότερες δημοσιογράφους της Τουρκίας… Σήμερα αρθρογραφεί στην Τζουμχουριέτ και είναι αναλύτρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Αρθρα της δημοσιεύονται συχνά στις κορυφαίες εφημερίδες του κόσμου, από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, την Ουάσιγκτον Ποστ και τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ μέχρι το Νιούσγουικ, το Φορμπς και το Politico.
Συνάδελφοί της, αλλά και πολιτικοί από όλο το ιδεολογικό φάσμα, της αναγνωρίζουν εμπειρία, γνώσεις και αντικειμενικότητα. Μιλώντας στο «Κ», περιγράφει με δραματικούς τόνους, μέσα και από την προσωπική της εμπειρία, την ποιοτική διολίσθηση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης και τον ουσιαστικό αφανισμό της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα της.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.kathimerini.gr/889449/article/epikairothta/kosmos/epaggelma-dhmosiografos-sthn-toyrkia-toy-2016


 

Our so-called life – Aπό την Σώτη Τριανταφύλλου | ATHENS VOICE

Αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο είναι ο «άνθρωπος της μάζας»· το κακομαθημένο και αχάριστο παιδί που κληρονομεί οφέλη που δεν αξίζει (για τα οποία δεν έχει εργαστεί) και κατά συνέπεια δεν τα εκτιμά. Το «παιδί» είναι ένας άνθρωπος μαλθακός, ασπόνδυλος και την ίδια στιγμή σε έξαλλη κατάσταση· καταστροφικός, επιρρεπής στην ασχήμια. Η ζωή, η «κοινωνία» δεν του δίνει όσα υποτίθεται ότι του οφείλει.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/our-so-called-life


 

Η βραβευμένη Ελληνίδα θεωρητική φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη μιλάει στο LiFO.gr – Από την Μαρούσα Θωμά | LIFO

Βραβεύτηκε πρόσφατα με το “New Horizons in Physics”, ένα από τα πιο εμβληματικούς τίτλους στον τομέα της επιστήμης της, την χαρακτηρίζουν ως την Ελληνίδα Άινστάιν και είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει την έδρα Αρίσταρχος που επιχορηγείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πρωτοποριακό για τις έρευνές του, Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter Institute του Καναδά. Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, η νεαρή Ελληνίδα θεωρητική φυσικός από τη Μεσσηνία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη (και να μας κάνει περήφανους). Επικοινωνήσαμε μαζί της και έκλεψε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της για να μας μιλήσει…

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/science_articles/125791


 

Ένας κόσμος σε κατάσταση χάους – Από τον Χρόνη Πολυχρονίου | THE PRESS PROJECT

Είναι ο (Δυτικός) κόσμος σε κατάσταση χάους; Πήραμε συνέντευξη από τον Χ. Πολυχρονίου για την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζητήσαμε τις απόψεις του για μια σειρά από σχετικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της ακροδεξιάς και της συνθηκολόγησης της αριστεράς.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/105040/Enas-kosmos-se-katastasi-xaous


 

Έχουμε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; – Από την Μαργαρίτα Πουρνάρα | INSIDE STORY

Η Tate Modern του Λονδίνου ολοκληρώθηκε σε πέντε χρόνια και το Κέντρο Pompidou στο Παρίσι σε μια εξαετία. Όμως το Φιξ στην Αθήνα χρειάστηκε τουλάχιστον 15 χρόνια και μισάνοιξε πριν λίγο καιρό, με μια περιοδική έκθεση στο ισόγειο. Ίσως φταίει το γεγονός ότι στο κουφάρι της παλιάς ζυθοποιίας εκφράστηκαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο οι τεράστιες παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη πολιτεία…
Το inside story παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία για την υπόθεση αυτή. Και προσπαθεί να απαντήσει σε δέκα ερωτήματα που περιγράφουν την περίπλοκη ιστορία του Φιξ.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/emst?token=3RYMQS77QR&utm_source=insideStory&utm_campaign=37aece8e92-unsubscribed20161217&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-37aece8e92-125885477


 

Οι σημαντικότερες στιγμές του 2016 μέσα από τις φωτογραφίες του Reuters | HUFFPOST GREECE

Με το βραβείο Πούλιτζερ για την φωτογραφική κάλυψη του προσφυγικού στην Ευρώπη τιμήθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters από κοινού με τους New York Times…
Οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν στα βραβεία δεν ήταν άλλες από εκείνες του Γιάννη Μπεχράκη, φωτογράφου του Reuters σε Ελλάδα και Κύπρο, που έδειχναν τους πρόσφυγες να καταφθάνουν στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Με αφορμή την συγκεκριμένη βράβευση, δημοσιεύουμε μια ανασκόπηση τις φετινής χρονιάς μέσα από μερικά φωτογραφικά καρέ που μας χάρισε το πρακτορείο.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/2016/12/25/diethnes-reuters-photografies-stigmes_n_13848978.html?1482694708&utm_hp_ref=greece


 

2016: Η ανασκόπηση της χρονιάς μέσα από τις φωτογραφίες που εντυπωσίασαν, συγκλόνισαν και συγκίνησαν – Από τον Θανάση Χαραμή | LIFO

Οι φωτογραφίες που φέτος κυριάρχησαν άλλοτε διηγούνται μικρές ιστορίες που μας απασχόλησαν όλους και βρέθηκαν στην κορυφή του ενδιαφέροντος και άλλοτε απλά καταγράφουν τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, στιγμές που ξάφνιασαν με τη δύναμή τους ή ήταν απλά τόσο εντυπωσιακές που προκάλεσαν αίσθηση.
Αυτό είναι το 2016, μέσα από ένα άλμπουμ που προσπαθεί να αφηγηθεί όλη τη σύγχυση, τα δυνατά συναισθήματα και την αγωνία της χρονιάς που φεύγοντας αφήνει κυρίως ένα αίσθημα ανακούφισης.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/world_articles/126793


 

Η μάχη για την ψυχή του Κολλεγίου Αθηνών – Από τον Γιάννη Παλαιολόγο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η διολίσθηση του Κολλεγίου, στα μάτια των επικριτών του, από σχολείο των αρίστων από κάθε κοινωνική τάξη σε προνομιακό πεδίο αναπαραγωγής και διαιώνισης της οικονομικής ελίτ, η σταδιακή επικράτηση των πελατειακών σχέσεων και του κληρονομικού δικαιώματος ως κριτηρίων επιλογής των μαθητών, αντανακλά την ευρύτερη παρακμή της εγχώριας αστικής τάξης. Η «ελληνοποίηση» αυτή του σχολείου είναι που κρύβεται πίσω από την πολυετή σύγκρουση μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ), που διοικεί ουσιαστικά το Κολλέγιο και του Συμβουλίου Επιτρόπων (Board of Trustees), του έτερου οργάνου διοίκησης, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.kathimerini.gr/888348/gallery/epikairothta/ellada/h-maxh-gia-thn-yyxh-toy-kollegioy-a8hnwn


 

Φλερτάροντας με το τέρας της Χρυσής Αυγής – Από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο | LIFO

Μήπως η καλή μας αριστερή κυβέρνηση έχει πάθει κοκομπλόκο με τους ναζί;

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/opinions/124309


 

Τα μέτωπα του Ερντογάν – Από τον Χρήστο Λουτράδη | HUFFPOST GREECE

Αυτή την περίοδο η τουρκική εξωτερική πολιτική βάλλεται από δύο παράγοντες που ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν τους αντιμετώπιζε με τέτοια σφοδρότητα. Από τη μια την εντεινόμενη οικονομική κρίση που αρχίζει και ξεδιπλώνεται και στην καθημερινότητα του Τούρκου πολίτη και από την άλλη η πολυπλοκότητα και η διαφορετικότητα των στόχων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν εξαντλείται σε μια μόνο περιοχή αλλά σε πολλαπλές περιοχές με διαφορετικές ιστορικές αναφορές, δυναμικές και πολιτιστικές καταβολές.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/christos-loutradis/-_8928_b_13670650.html


 

Η τζιχάντ στο μεγαλύτερο κράτος της Ευρώπης – Από τον Γιάννη Μαντζίκο | INSIDE STORY

Καθώς γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τη φρικιαστική επίθεση του Βερολίνου, μαθαίνουμε περισσότερα όχι μόνο για το δράστη Ανίς Αμρί, αλλά και για το Abu Walaa, το δίκτυο προσηλυτισμού του ISIS που δρα στη Γερμανία. Πόσο βαθιά φτάνουν τα πλοκάμια της αραβικής τρομοκρατίας στην ευρωπαϊκή χώρα, και ποια κατηγορία πολιτών θεωρείται η πιο επικίνδυνη;

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/jihad-germania?token=6Q6317891M


 

Συνομιλώντας με τις θρησκείες στην Ελλάδα. Τι απαντούν ιεράρχες και εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών σε κρίσιμες ερωτήσεις (Μέρος Α’) – Από τον Αλέξη Γαγλία | HUFFPOST GREECE

Διαχρονικά οι αυθεντικές θρησκευτικές διδασκαλίες και τα ιερά κείμενα παρείχαν στον μέσο άνθρωπο ένα σύστημα ηθικών αξιών και μια νοηματοδότηση της μοναχικής ατομικότητας μες στον μεγάλο κόσμο. Μετρίασαν την απελπισία του αναπόφευκτου θανάτου και έδωσαν στον άνθρωπο σωτηριολογικό κίνητρο να δει στους άλλους τον εαυτό του.
Η Huffington Post Greece στην ορθόδοξη- όσον αφορά την παράδοση και το μεγαλύτερο μέρος του ποιμνίου- αλλά πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική Ελλάδα, συνομίλησε με ιεράρχες, ιερωμένους και εκπροσώπους διαφορετικών θρησκειών, εκκλησιών και δογμάτων. Απευθύναμε σε όλους τις ίδιες 8 ερωτήσεις, θρησκειολογικής/ θεολογικής χροιάς.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/2016/12/30/koinonia-life-sinomilontas-me-tis-thriskeies-stin-ellada-a_n_13880444.html


 

Μην πυροβολείτε τον πληροφοριοδότη – Από τους Μηνά Κωνσταντίνου & Θάνο Καμηλάλη – THE PRESS PROJECT

Τα τελευταία χρόνια, διαρροές απόρρητων εγγράφων έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της σύγχρονης εποχής. Το παράδοξο όμως είναι ότι οι πληροφοριοδότες (whistleblowers) αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, ακόμα και μετά το θετικό αντίκτυπο των αποκαλύψεων τους στην κοινωνία. Άνθρωποι όπως ο Αντουάν Ντελτούρ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Τζούλιαν Ασάνζ, η Τσέλσι Μάνινγκ αλλά και αρκετοί ακόμα εξακολουθούν να κινούνται ανάμεσα σε ένα παράλογο δίπολο. Ήρωες, σύμβολα της δημοκρατίας, προστάτες του δημοσίου συμφέροντος για την κοινωνία. «Προδότες», «κλέφτες», «εγκληματίες» για τις κρατικές αρχές.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/104416/Oi-iroes-kai-prodotes-tou-simera


 

Ο Αντώνης Δρακουλαράκος, ένας από τους 100 καλύτερoυς σεφ στον κόσμο, μιλά στη LIFO – Από τον Μ. Hulot | LIFO

O δημιουργός του «Sushimou», ο οποίος βραβεύτηκε φέτος στο Chefs World Summit, αφηγείται τη ζωή του και όσα του δίδαξε ένα καθοριστικό ταξίδι στην Ιαπωνία.
…”Καλό φαγητό είναι το γκουρμέ, κι όταν λέμε γκουρμέ, εννοούμε φαγητό περιποιημένο. Πάντα λέω στους μάγειρες «φτιάξ’ το σαν να έχουν έρθει οι δικοί σου άνθρωποι να τους περιποιηθείς».”

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/print/athinaioi/124474


 

Θυμάστε τον Λαμπρόπουλο; – Από τον Γιάννη Νένε | ATHENS VOICE

Όσα δεν ξέρουν οι κάτω των 40 για το πιο ιστορικό υπερ-κατάστημα της Αθήνας.
Η ερώτηση στους κάτω των 40 φέρνει στο πρόσωπο ένα αόριστο χαμόγελο με κενό βλέμμα. Στους άνω των 40 φέρνει ένα χαμόγελο νοσταλγίας, το πρόσωπο γλυκαίνει και το μυαλό τους μοιάζει να ανεβαίνει σε μία κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στον όροφο με τα παιχνίδια.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/life/city/thymaste-ton-lampropoylo


 

Πώς να διδάξουμε στα παιδιά μας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων | PAIDORAMA.COM

Υπάρχει μια περίοδος του έτους, η οποία έχει ξεχωριστή σημασία για όλους μας, αλλά ακόμη περισσότερο για τα μικρά παιδιά. Η περίοδος των Χριστουγέννων κρύβει μια μαγεία με πολλά φανερά, αλλά και κρυφά νοήματα, στα οποία οι ενήλικες συχνά δεν δίνουν μεγάλη σημασία, ενώ τα παιδιά, αντίθετα, μέσα από αυτά απορροφούν πληροφορίες, χωρίς καν να τις αναγνωρίζουν. Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος να «αναζητήσουμε» τα συναισθήματά μας, μεταλαμπαδεύοντάς τα στα παιδιά μας. Μια ευκαιρία για εμάς, ένα σπουδαίο δώρο για τα παιδιά…

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.paidorama.com/pws-na-didaksoume-sta-paidia-mas-to-pragmatiko-noima-twn-xristougennwn.html


 

2016: The Year the Internet Became Real – Από την Leigh Alexander | NEW YORK MAGAZINE

You will now need to think about what you’ve digitized or shared — your nudes, a kinky email to an ex you now hate, your medical correspondence — that they could dig up and rub in your face if the spotlight should ever, for some reason, fall on you. Somehow things have reversed, and now the internet is a place for your buttoned-up self, with the untidy entrails of your real life shoved under the bed, lurking outside the edges of your normal-looking Instagrams.
The internet has transformed from a place you could safely hide certain feelings and appetites into a place where you can get in trouble for them.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://nymag.com/selectall/2016/12/2016-the-year-the-internet-became-real.html


 

Here Is a List of Every Other Year-End List Worth Reading | VULTURE

There are too many memes, too many sneaker trends, too many must-stream podcasts for any one person — or one best-of list — to keep up with. So here’s a cheat sheet: Power through the best of 2016’s power rankings, from the year’s top ten sex scenes, to the top five musicals, to the 30 male models worth following on Instagram. Forget making your list and checking it twice — here’s every internet ranking of the strangest, buzziest, grossest, and most creative work this year had to offer.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.vulture.com/2016/12/master-list-of-year-end-lists.html


 

Five Essential Lessons I Learned In 20 Years Of Managing People – Από τον Greg Satell | FAST COMPANY

One longtime manager explains how he learned that you don’t actually need the best people.
…When I first became a manager two decades years ago, in my mid-twenties, I probably wasn’t quite ready for it. But then again, you’re never quite ready to lead until you actually do it. As I’ve learned since, managing other people isn’t so much the art of orchestrating plans but, as Mintzberg suggests, one of guiding teams through plans gone awry. Here’s what I’ve learned about how to do that.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.fastcompany.com/3066591/lessons-learned/five-essential-lessons-i-learned-in-20-years-of-managing-people


 

The Management Ideas That Mattered Most in 2016 – Από την Katherine Bell | HARVARD BUSINESS REVIEW

One of our favorite parts of the HBR year is looking back at what we published to find the ideas that, in retrospect, stand out the most — articles that taught us something truly new or surprised us with wholly new ways of thinking about topics we thought we were tired of, as well as the articles our readers found most interesting or useful.
…2016 was a worrying and unpredictable year. But the articles below — and many others we published this year — give me as much faith as ever that good, principled, innovative management can help us solve our way out of even the most difficult problems.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://hbr.org/2016/12/the-management-ideas-that-mattered-most-in-2016&ab=Article-Links-End_of_Page_Recirculation


 

Life on Earth is Dying. Thousands of Species Cease to Exist – Από τον Robert J. Burrowes | GLOBAL RESEARCH

This is because the primary driver of the human-induced mass extinction is not such things as some people hunting a particular lifeform to extinction, horrendous though this is. In fact, just two things drive most species over the edge: our systematic destruction of land habitat – forests, grasslands, wetlands, peatlands, mangroves… – in our endless effort to capture more of the Earth’s wild places for human use (whether it be residential, commercial, mining, farming or military) and our destruction of waterways and the ocean habitat by dumping into them radioactive contaminants, carbon dioxide, a multitude of poisons and chemical pollutants, and even plastic.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.globalresearch.ca/life-on-earth-is-dying-thousands-of-species-cease-to-exist/5561829


 

Deutsche Bank Flew and Fell. Some Paid a High Price – Από τον Landon Thomas Jr. | THE NEW YORK TIMES

On Dec. 22, the bank agreed to pay $7.2 billion to settle a claim with the Justice Department that it pushed toxic mortgages on investors in the years leading up to the American housing bust.
The fine was one of the last — and among the stiffest — penalties imposed upon global investment banks by the Obama administration for their role in the financial crisis. And it was also a fitting coda to a turbulent 21-year run by the trading and banking unit at Deutsche that was inspired by three derivative specialists who had been poached from Wall Street years earlier.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.nytimes.com/2016/12/30/business/dealbook/deutsche-bank-flew-and-fell-some-paid-a-high-price.html?


 

The psychological research that helps explain the election – Από την Maria Konnikova | THE NEW YORKER

At the end of most years, I’m typically asked to write about the best psychology papers of the past twelve months. This year, though, is not your typical year. And so, instead of the usual “best of,” I’ve decided to create a list of classic psychology papers and findings that can explain not just the rise of Donald Trump in the U.S. but also the rising polarization and extremism that seem to have permeated the world. To do this, I solicited the opinion of many leading psychologists, asking them to nominate a paper or two, with a brief explanation for their choice.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.newyorker.com/science/maria-konnikova/the-psychological-research-that-helps-explain-the-election?


 

Why time management is ruining our lives – Από τον Oliver Burkeman | ΤΗΕ GUARDIAN

One of the sneakier pitfalls of an efficiency-based attitude to time is that we start to feel pressured to use our leisure time “productively”, too – an attitude which implies that enjoying leisure for its own sake, which you might have assumed was the whole point of leisure, is somehow not quite enough. And so we find ourselves, for example, travelling to unfamiliar places not for the sheer experience of travel, but in order to add to our mental storehouse of experiences, or to our Instagram feeds. We go walking or running to improve our health, not for the pleasure of movement; we approach the tasks of parenthood with a fixation on the successful future adults we hope to create.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.theguardian.com/technology/2016/dec/22/why-time-management-is-ruining-our-lives


 

10 Forces That Shaped Fashion in 2016 – Από BOF Τeam & MCKinsey & Company | BUSINESS OF FASHION

BoF and McKinsey & Company’s in-depth report, The State of Fashion 2017, examines the trends that shaped the global fashion industry in 2016, from pervasive uncertainty to the deepening of discount culture.
This has been one of the hardest years the fashion industry has ever experienced. Across all market segments, product categories and geographies, the industry has been shocked by tremors in the global macroeconomic and geopolitical sphere, large-scale shifts in consumer behaviour, and intensifying business pressures to produce more for less — less time, less money and less effort.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.businessoffashion.com/articles/voices/10-forces-that-shaped-fashion-in-2016?


 

Nude selfies, cold shoulders and the Hadids: the year in fashion – Από την Jess Cartner-Morley | ΤΗΕ GUARDIAN

Here are 19 of the trends that defined 2016

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.theguardian.com/fashion/2016/dec/13/nude-selfies-cold-shoulders-and-the-hadids-the-year-in-fashion


 

The Tina Fey Interview, by David Letterman – Aπό τον David Letterman (as told by Stephen Galloway) | THE HOLLYWOOD REPORTER

Letterman was making one of his rare forays out of retirement to conduct an in-depth interview with Fey, the 46-year-old creator and star of 30 Rock and executive producer of Unbreakable Kimmy Schmidt. One of the most iconic women in entertainment, whose films include 2004’s Mean Girls and 2010’s Date Night, Fey (who has an overall deal with Universal) wrote the best-selling memoir Bossypants, was the first female head writer on Saturday Night Live and may have changed the course of American politics with her deadly impersonation of Sarah Palin.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.hollywoodreporter.com/features/tina-fey-david-letterman-interview-parenting-anxiety-alec-baldwin-952250


 

Michael Fassbender’s Secret: Stop Overthinking – Από την Amanda Petrusich | ESQUIRE

Maybe it’s his devilish grin. Or his rugged handsomeness. Or his ability to humanize some of the darkest characters ever committed to film. Michael Fassbender has a gift that makes great directors want to line up for him. But what happens to the life of a private man when he always has to reveal himself?

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.esquire.com/entertainment/a50341/michael-fassbender-interview/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.