Μια νόστιμη παραλλαγή της κλασικής συνταγής για φακές. Ένα εύκολο στην εκτέλεση, πολύ χορταστικό και ωφέλιμο πιάτο για τις μέρες που δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις ή βαριέσαι να φας πάλι κρέας ή μακαρόνια. Τα ταπεινά όσπρια άλλωστε έχουν πάρει πλέον ξεχωριστή θέση στα μενού ορισμένων υπερτιμημένων ελληνικών εστιατορίων, οπότε γιατί να πληρώνεις 20 ευρώ για τη δήθεν γκουρμεδιά οσπρίων που σου πλασάρουν, όταν μπορείς να φτιάξεις κάτι καλύτερο μόνος/η σου; ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα – για λιγότερα άτομα απλά μειώνεις αναλόγως τις ποσότητες) – 2 κούπες φακές – 2 μεσαίου μεγέθους πατάτες κομμένες σε κυβάκια. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κινόα ή φαγόπυρο. – 2 μεσαίου μεγέθους καρότα σε κυβάκια – 2 σκελίδες σκόρδο – 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα – 2 φύλλα δάφνη – 3 ντομάτες ψιλοκομμένες – 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας – μια κουταλιά του τσαγιού ζάχαρη – νερό κατά βούληση, αναλόγως με το πόσο σουπέ προτιμάς τις φακές σου – 2 μεσαία κομμάτια τζίντζερ τριμμένα στον τρίφτη – 1 γεμάτη κουταλιά του τσαγιού καλής ποιότητας turmeric (κουρκουμάς, που θα βρεις σε μαγαζιά με μπαχαρικά) – μισό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο – αλάτι & πιπέρι κατά βούληση – λάδι, κατά βούληση – λίγο ξύδι πριν το σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Ρίχνεις τις φακές μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη σε βραστό νερό, κατά την κλασική συνταγή φακές-σούπα, αναλόγως πάντα με το πόσο σουπέ θες να είναι το φαγητό σου. 2. Όταν πάρουν μια βράση οι φακές, προσθέτεις όλα τα παραπάνω υλικά, εκτός από τα καρότα και τις πατάτες (ή κινόα – φαγόπυρο) που τα ρίχνεις 15 λεπτά προτού ψηθούν οι φακές, για να μην λιώσουν. 3. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τσεκάρεις αν χρειάζεται να προσθέσεις επιπλέον νερό. 4. Ο χρόνος ψησίματος (30-45 λεπτά) εξαρτάται από την ποιότητα των φακών, οπότε τσεκάρεις δοκιμάζοντας και φυσικά δεν ξεχνάς να προσθέσεις τα καρότα και τις πατάτες. 5. Οι εξωτικές φακές σου είναι έτοιμες. Προσθέτεις το λάδι στο τέλος (κατά βούληση), ώστε να είναι πιο ελαφρύ και υγιεινό το φαγητό, ξύδι της αρεσκείας σου εάν επιθυμείς και σερβίρεις με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αφότου έχεις αφαιρέσει τα φύλλα δάφνης. 6. Το πιάτο συνοδεύεται πολύ ωραία με φέτα και φρυγανισμένο ψωμί ή ναν (το ινδικό ψωμί). Καλή όρεξη! Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ