Μία λαχταριστή, αν και όχι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, συνταγή, σήμα κατατεθέν της βρετανικής κουζίνας, που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια-φίλοι-και λοιποί, ότι πρέπει δηλαδή για το επόμενο σαββατο-κυριακάτικο γεύμα. Καιρός λοιπόν να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, φτιαγμένο απ’τα χεράκια σου. Το Shepherd’s Pie είναι η επιτομή του comfort food για τους Βρετανούς (όπως αντίστοιχα ο δικός μας μουσακάς στην Ελλάδα), γι’αυτό και αποτελεί βασικό πιάτο στο μενού των περισσότερων pubs αλλά και αρκετών καλών εστιατορίων στο εξωτερικό. Mε ρίζες στην βικτωριανή εποχή, η λεγόμενη Πίτα του Βοσκού – Shepherd’s Pie, είναι ένα απλό και πολύ νόστιμο φαγητό φούρνου που στη βάση του έχει μαγειρεμένο αρνίσιο κιμά ή ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας (όπως φτιαχνόταν τα παλιά χρόνια προτού εφευρεθούν οι μηχανές για τον κιμά) και από πάνω πλούσια επικάλυψη από πουρέ πατάτας. Στη Σκωτία χρησιμοποιούσαν ζύμη αντί για πουρέ πατάτας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μοσχαρίσιος κιμάς το πιάτο μετατρέπεται σε Cottage Pie. Γενικά, κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου φαγητού, το Street-Life.gr παρουσιάζει την αυθεντική βασική συνταγή του Shepherd’s Pie και από εκεί κι έπειτα ο καθένας μπορεί να την εμπλουτίσει με επιπλέον μυρωδικά ή λαχανικά κατά βούληση. ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) – 600 γρ. αρνίσιος κιμάς ή αρνίσιο κρέας από μπούτι ή πλάτη κομμένο σε μικρά κομμάτια (εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα περισσεύματα από ψητό αρνί) – 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα – 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες – 2 καρότα ψιλοκομμένα σε κυβάκια – 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα – 2 κούπες ζωμό κρέατος – 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας ή 1 κονσέρβα τοματάκια – 2 κουτ. σούπας Worcestershire sauce (θα την βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ) – ελαιόλαδο – 1 κοφτή κουτ. σούπας θυμάρι – αλάτι, πιπέρι Για τον πουρέ πατάτας – 1 κιλό μεγάλες πατάτες – 120 ml πλήρες γάλα – 2 γεμάτες κουτ. σούπας βούτυρο – αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις μια κουτ. σούπας λάδι και τσιγαρίζεις σε μεσαία θερμοκρασία τον κιμά ή τα ψιλοκομμένα κομμάτια κρέατος μέχρι να πάρουν χρώμα. 2. Τα αφαιρείς από το τηγάνι και τα βάζεις στην άκρη σε ένα πιάτο. 3. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνεις άλλη μια κουτ. σούπας λάδι και σωτάρεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα σέλερι και καρότα και συνεχίζεις το σωτάρισμα για λίγα λεπτά. 4. Βάζεις τον τσιγαρισμένο κιμά πάλι στο ίδιο τηγάνι και ανακατεύεις. Προσθέτεις το ζωμό, την Worcestershire sauce, τον πελτέ ή την κονσέρβα ντομάτας, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις καλά και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για 20-30 λεπτά ή περισσότερο αν έχεις χρησιμοποιήσει κομμάτια κρέατος ώστε να δέσει το μίγμα. Συμπληρώνεις με νερό αν χρειαστεί (το μίγμα δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό, αλλά ούτε και πολύ νερουλό) και προσθέτεις περισσότερο ελαιόλαδο, ντομάτα, Worcestershire sauce, αλάτι-πιπέρι-θυμάρι κατά βούληση. 5. Όσο μαγειρεύεται ο κιμάς, ετοιμάζεις τον πουρέ πατάτας. Καθαρίζεις τις πατάτες και τις κόβεις στα 4 ώστε να βράσουν πιο γρήγορα. Τις ρίχνεις σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζεις μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. 6. Μόλις ετοιμαστούν, τις σουρώνεις και τις τοποθετείς σε μια κατσαρόλα. Ρίχνεις κατευθείαν το γάλα, το βούτυρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις λιώνεις με το ειδικό εργαλείο. Προσοχή, ο πουρές πρέπει να είναι αρκετά σφιχτός ώστε να μπορεί να σταθεί πάνω από τον κιμά. 7. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C. 8. Μόλις ψηθεί ο κιμάς/κρέας τον τοποθετείς καλά σε ένα πυρέξ και προσθέτεις προσεκτικά από πάνω τον πουρέ πατάτας ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια του πυρέξ. Με ένα πηρούνι πιέζεις ελαφρά την επιφάνεια του πουρέ ώστε να ψηθεί καλύτερα στο φούρνο και να γίνει πιο τραγανός. Ραντίζεις την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 9. Βάζεις το πυρέξ στο φούρνο και το αφήνεις να ψηθεί για 30 λεπτά στους 200°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Τα κατάφερες! Η πίτα του βοσκού είναι έτοιμη! Tην αφήνεις λίγο να κρυώσει και τη σερβίρεις με πράσινα βραστά ή ωμά λαχανικά και φυσικά ένα ωραίο κόκκινο κρασί. Cheers babes! Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ