Οι πίτες και τα κάθε λογής πιτάκια αποτελούν αναμφισβήτητα αγαπημένο παραδοσιακό έδεσμα και κάθε γωνιά της Ελλάδας προσφέρει τη δική της εκδοχή. Mήπως όμως θα ήθελες να δοκιμάσεις και κάτι πιο εξαντρίκ αυτή τη φορά; Το Street-life.gr εμπνέεται από τη μακρινή Ινδία και παρουσιάζει μια διαφορετική, εξωτική συνταγή, τα υπερ-νόστιμα, αρωματικά και εθιστικά “ινδικά πιτάκια σαμόσας”, για όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες στο καυτό ζήτημα “Πίτες και Πιτάκια“. Για την ιστορία, τα Samosas έφτασαν στην Ινδία από τη Μέση Ανατολή κατά τον 13o-14ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές ορεκτικό όχι μόνο στην Ινδία αλλά και στην Αραβική Χερσόνησο, το Ισραήλ, καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Τα διάσημα τριγωνικά πιτάκια Samosas (γνωστά και ως Sambosa, Sambusak ή Sambusa στις κατά τόπους περιοχές της Ασίας και Μέσης Ανατολής) είναι ένα από τα πιο κλασσικά street-food εδέσματα τα οποία κυκλοφορούν σε μικρά ή μεγαλύτερα τριγωνικά μεγέθη και σε πολυάριθμες παραλλαγές είτε με λαχανικά όπως πατάτα-αρακά-κρεμμύδι-καρότο-καρυκεύματα είτε με κιμά από μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, πρόβατο κ.ο.κ., αλλά και με όσπρια όπως οι φακές. Τις περισσότερες φορές σερβίρονται τηγανητά, όμως μπορούν κάλλιστα να ψηθούν στο φούρνο για πιο ελαφρύ και υγιεινό αποτέλεσμα. Για μερικούς ισχύει η άποψη ότι τα καλύτερα πιτάκια είναι αυτά που φτιάχνουν και προσφέρουν οι άλλοι σε εμάς. Το άνοιγμα φύλλου είναι κάτι που ομολογουμένως αρκετοί θα προτιμούσαν να αποφύγουν, όμως στην προκειμένη περίπτωση α) η ετοιμασία του φύλλου είναι σχετικά πανεύκολη για όσους θαρραλέους και μερακλήδες το τολμήσουν και β) μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτοιμο, κατεψυγμένο χοντρό φύλλο για πίτες. Παρακάτω παρουσιάζονται δύο κλασσικές, αυθεντικές συνταγές για την παρασκευή και γέμιση των λαχταριστών, τριγωνικών σαμόσας. Μία με λαχανικά και μία με κιμά από κρέας. Σε κάποιες περιοχές συνδυάζουν τον κιμά με την πατάτα όμως το αποτέλεσμα γευστικά δεν είναι το ίδιο σε ένταση σε σχέση με τον σκέτο κιμά, κατά την προσωπική μου άποψη. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσεις και την εκδοχή με τις φακές αντί για τον αρακά, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται οι μικρές πράσινες φακές που μοιάζουν με μπίλιες. Τα πιτάκια σαμόσας αποτελούν ιδανικό ορεκτικό ή μεζεδάκι για πάρτυ, οικογενειακά γεύματα και άλλες συνεστιάσεις. YΛΙΚΑ Για τη ζύμη Επιλογή Α (έτοιμο φύλλο) – 2 χοντρά φύλλα για πίτες Επιλογή Β (φύλλο από τα χεράκια σου) – 2 κούπες (250 ml x 2) αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο – 5-6 κουτ. σούπας κρύο νερό – 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι – 1 /2 κουτ. γλυκού αλάτι Για τη γέμιση Mόνο με λαχανικά (κατάλληλη και για vegetarians) – 3 μεσαίου μεγέθους πατάτες – 1 κούπα βρασμένο αρακά ή βρασμένες φακές – 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο – 1 μικρό καρότο, τριμμένο – 1 κούπα λάχανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά) – 100 γρ. φέτα / cottage cheese ή το ινδικό τυρί paneer σε κυβάκια (προαιρετικά) – 1 πιπερίτσα τσίλι, τριμμένη ή ψιλοκομμένη (αν σου αρέσουν τα καυτερά, προσθέτεις άλλη μία) – μισό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο – 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (στο μέγεθος του αντίχειρα) τριμμένο – 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο – 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, αλεσμένο – 1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σπόρους, αλεσμένο – 2 κλωνάρια κανέλας ή 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη – 1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη – 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη – 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά (turmeric) – 1/3 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι – αλάτι – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο *Σημείωση 1: Eάν χρησιμοποιήσεις μπαχαρικά όπως κάρδαμο και μαραθόσπορο ολόκληρα σε σπόρους, τότε τα σωτάρεις πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο για ένα λεπτό ώστε να αναδυθούν τα αρώματα τους και μετά τα αλέθεις ή τα πολτοποιείς στο γουδί. Αφού ολοκληρώσεις την παραπάνω διαδικασία μπορείς να τα προσθέσεις στα υπόλοιπα μπαχαρικά σε σκόνη. **Σημείωση 2: Ως προς τα καρυκεύματα – και στις δύο γεμίσεις – μπορείς εναλλακτικά να χρησιμοποιήσεις 1 κοφτή κουτ. γλυκού garam masala (ινδικό μίγμα καρυκευμάτων από κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, κύμινο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, δάφνη) που θα βρεις στα εξειδικευμένα μαγαζιά με μπαχαρικά. Με κιμά από κρέας (μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, χοιρινό, πρόβατο) – 500 γρ. κιμά, αλεσμένο δύο φορές – 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο – 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες – 1 καρότο, τριμμένο – 1 κούπα λάχανο, ψιλοκομμένο – Μπαχαρικά, όπως παραπάνω (βλέπε γέμιση με λαχανικά) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για το έτοιμο φύλλο 1. Aνοίγεις τα φύλλα και τα χωρίζεις σε τετράγωνα κομμάτια έχοντας ως μπούσουλα την παρακάτω φωτογραφία. Photo: xawaash.com 2. Μόλις ετοιμαστεί η γέμιση τα γεμίζεις με βάση τις παραπάνω οδηγίες και κολλάς καλά τις άκρες και τα τελειώματα χρησιμοποιώντας λίγο νερό. Για τη χειροποίητη ζύμη 1. Ανακατεύεις το αλεύρι με το θυμάρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ. 2. Προσθέτεις το ελαιόλαδο και ανακατεύεις το μίγμα με τα δάχτυλα ώστε να αρχίσει να θρυμματίζεται. 3. Ρίχνεις σιγά σιγά το νερό και ζυμώνεις το μίγμα μέχρι να μαλακώσει και να μην κολλάει. Αν χρειαστεί προσθέτεις επιπλέον νερό. 4. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, τη σκεπάζεις με μια πετσέτα και την αφήνεις να σταθεί για 30 λεπτά. 5. Φτιάχνεις μικρά μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγεις με τον πλάστη ώστε να πάρουν κυκλικό σχήμα. Η τελική ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ χοντρή για να ψηθεί/τηγανιστεί σωστά. Χωρίζεις τη ζύμη με μαχαίρι σε δύο ημικύκλια και στη συνέχεια τα γεμίζεις σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες, χρησιμοποιώντας νερό για να κολλήσουν οι άκρες και τα τελειώματα. Photo: novicehousewife.com Για τη γέμιση με πατάτα και λαχανικά 1. Καθαρίζεις καλά τις πατάτες και τις βράζεις σε νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις ψηθούν και κρυώσουν τις κόβεις σε μικρά κυβάκια. 2. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις 2 κουτ. σούπας λάδι σε μεσαία θερμοκρασία και προσθέτεις το τριμμένο τζίντζερ και τις ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες. Σωτάρεις για ένα λεπτό. 3. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σωτάρεις μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια χαμηλώνεις τη φωτιά και ρίχνεις το τριμμένο καρότο και το λάχανο. Ανακατεύεις για 1-2 λεπτά. 4. Προσθέτεις τον βρασμένο αρακά ή τις βρασμένες φακές και όλα τα μπαχαρικά. 5. Συνεχίζεις το ανακάτεμα για μερικά λεπτά ακόμα και μετά προσθέτεις τις ψιλοκομμένες πατάτες και το τυρί σε κυβάκια. Ανακατεύεις καλά. Προσθέτεις τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και επιπλέον αλάτι ή λάδι αν χρειαστεί. 6. Αφού ανακατευτούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις, μεταφέρεις το μίγμα σε ένα μπωλ. Το πολτοποιείς ελαφριά με ένα πηρούνι και το αφήνεις για 15-20 λεπτά να κρυώσει. Για τη γέμιση με κιμά κρέατος 1. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις 2 κουτ. σούπας λάδι σε μεσαία θερμοκρασία και προσθέτεις το τριμμένο τζίντζερ και τις ψιλοκομμένες καυτερές πιπερίτσες. Σωτάρεις για ένα λεπτό. 2. Ρίχνεις τον κιμά και σωτάρεις καλά για 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. 3. Προσθέτεις όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύεις καλά. 4. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σωτάρεις μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια χαμηλώνεις τη φωτιά και ρίχνεις το τριμμένο καρότο και το λάχανο. Ανακατεύεις για 1-2 λεπτά. Προσθέτεις τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και επιπλέον αλάτι αν χρειαστεί. 5. Αφού ανακατευτούν καλά τα υλικά και οι γεύσεις μεταφέρεις το μίγμα σε ένα μπωλ. Το αφήνεις για 15-20 λεπτά να κρυώσει. Πως τηγανίζονται / ψήνονται – Για το τηγάνισμα ζεσταίνεις σε μεσαία φωτιά σπορέλαιο σε αντικολλητικό τηγάνι (στους 175°C) και τηγανίζεις για 4-5 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Προς το τέλος χαμηλώνεις λίγο τη θερμοκρασία. – Για ψήσιμο στο φούρνο προθερμαίνεις το φούρνο και τοποθετείς τα πιτάκια σαμόσας σε αντικολλητικό χαρτί. Λαδώνεις την επιφάνεις τους με πινελάκι και τα ψήνεις στους 180°C για 30-40 λεπτά. Σερβίρονται ιδανικά με ντιπ raita – το ινδικό τζατζίκι – που περιλαμβάνει κρύο γιαούρτι, τριμμένο αγγούρι, φρεσκοκομμένο κόλιανδρο ή δυόσμο και λίγες σταγόνες λάιμ ή με chutney μέντας. Καλή όρεξη! Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ