Πρόκειται για μια εξαιρετικά νόστιμη και θρεπτική σούπα λαχανικών με ζυμαρικά ή ρύζι και φασόλια, ιταλικής προέλευσης, η οποία αποτελεί την τέλεια επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα και όχι μόνο. Η λέξη “μινεστρόνε” (minestrone) ουσιαστικά σημαίνει πηκτή σούπα λαχανικών και στην Ιταλία υπάρχουν πολυάριθμες εκδοχές του συγκεκριμένου πιάτου. Ωστόσο, παρά την ευκολία στην παρασκευή της, υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της συνταγής και να απογειωθεί η γεύση της, η οποία είναι πραγματικά μοναδική. 1. Ο ζωμός: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιηθεί καλής ποιότητας ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου. Εναλλακτικά, φρέσκος ζωμός λαχανικών για τους vegetarians. 2. To soffrito, δηλαδή το αργό σωτάρισμα των λαχανικών (όπως κρεμμύδι, σκόρδο ντομάτα, σέλινο, καρότα κλπ.) τα οποία αποτελούν τη βάση της σούπας, ώστε να δέσουν καλά οι γεύσεις και τα αρώματα του κάθε λαχανικού. 3. Η εποχικότητα των λαχανικών – συστατικών: Η συγκεκριμένη σούπα, λόγω της ευελιξίας της στη χρήση των λαχανικών, είναι κατάλληλη για κάθε εποχή του χρόνου, όμως οι Ιταλοί δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη επιλογή μόνο εποχικών λαχανικών κατά την παρασκευή της. Εν ολίγοις, έχοντας τα παραπάνω στοιχεία ως μπούσουλα, μπορείς να πειραματιστείς ελεύθερα και να χρησιμοποιήσεις όποιο διαθέσιμο εποχικό λαχανικό υπάρχει στο ψυγείο σου, δημιουργώντας τη δική σου εκδοχή μινεστρόνε – with a twist. Ως προς τα φασόλια θεωρούνται πιο κατάλληλα τα λευκά και οι χάντρες, με τις μωβ ραβδώσεις. Για τα ζυμαρικά υπάρχουν άπειρες επιλογές, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι ή ακόμα και σπασμένα σπαγγέτι όπως συνηθίζουν στην Ιταλία. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπημένη αναλογία λαχανικών και υδατάνθρακα. Η ακόλουθη συνταγή είναι μια πλήρης χειμερινή εκδοχή της ιταλικής σούπας μινεστρόνε. ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) – 200 γρ. φασόλια λευκά ή χάντρες τα οποία έχουν μουλιάσει σε νερό από το προηγούμενο βράδυ – 1 κούπα ζυμαρικά (οτιδήποτε μικρό σε μέγεθος ή θρυμματισμένα σπαγγέτι) – 1 ντομάτα, ζουληγμένη – 1 μικρή καθαρισμένη πατάτα – 1 φύλλο δάφνης – αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι – ελαιόλαδο – 5 φέτες μπέικον ή καπνιστή παντσέτα, τεμαχισμένες σε κύβους – 2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα – 2 καρότα, κομμένα σε μισοφέγγαρα – 2-3 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα – μισό κεφάλι φινόκιο ή μάραθο, ψιλοκομμένο – 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες – 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα τοματάκια ή τριμμένη ντομάτα – μισό μπρόκολο, τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια – 200 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο – 1-1,5 λίτρα ζωμό κρέατος, κοτόπουλου ή λαχανικών – τα φύλλα και κοτσάνια από 2-3 κλωνάρια βασιλικού (προαιρετικά) – τριμμένη παρμεζάνα ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βράζεις τα μουλιασμένα φασόλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης, την λιωμένη ντομάτα και την πατάτα, ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους και να μαλακώσουν πιο εύκολα. Μόλις ψηθούν, τα σουρώνεις, αφαιρείς την πατάτα-ντομάτα-δάφνη (κρατάς περίπου μισό ποτήρι από το ζωμό) και τα αφήνεις στην άκρη, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι. 2. Όσο βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζεις το σοφρίτο λαχανικών. Σε μια μεγάλη και φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνεις λίγο λάδι και προσθέτεις: μπέικον/καπνιστή παντσέτα, κρεμμύδια, καρότα, σέλινο, φινόκιο, σκόρδο και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια βασιλικού. Σε περίπτωση που αντί για φινόκιο, χρησιμοποιήσεις μάραθο, τότε το προσθέτεις στο τέλος μαζί με το σπανάκι. 3. Αφήνεις τα λαχανικά να σωταριστούν αργά σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτεις τις ντομάτες από την κονσέρβα και στη συνέχεια αφήνεις τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 15 ακόμα λεπτά. Συμπληρώνεις με ζωμό αν χρειαστεί για να μην στεγνώσουν. 4. Σε αυτό το στάδιο ρίχνεις στο παραπάνω μίγμα το σπανάκι, το μπρόκολο, το ζωμό κρέατος-κοτόπουλου ή λαχανικών και τα βρασμένα φασόλια. Ανακατεύεις και προσθέτεις τα ζυμαρικά. Τα αφήνεις να βράσουν μέχρι να ψηθούν τα ζυμαρικά. Αν η σούπα παραείναι πηκτή, προσθέτεις επιπλέον ζωμό. Δοκιμάζεις και αν χρειαστεί προσθέτεις αλάτι ή πιπέρι. 5. Μόλις ετοιμαστούν τα ζυμαρικά, βγάζεις την κατσαρόλα από το μάτι για να μην πήξει η σούπα και προσθέτεις ελαιόλαδο (κατά βούληση) και ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα. Η σούπα μινεστρόνε είναι έτοιμη. Σερβίρεις σε βαθύ πιάτο, με τριμμένη παρμεζάνα και φρυγανισμένο ψωμί. Buon appetito! Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ