Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ MAΪΟΥ

 

Φωτο: Street-Life.gr

 

 

Θηλυκή ενέργεια

Άνοιξη στο φουλ. Ανθοφορία, γονιμότητα, ομορφιά, δημιουργία, εξισορρόπηση, ενεργοποίηση, μεταμόρφωση, αναζωογόνηση. Ανακαλύπτοντας ξανά τις μικρές χαρές της ζωής, παρά τις αντιξοότητες.

 

Έργο-Κολάζ του Mariano Peccinetti

 

Έργο της Yang Na

 

Έργο του J Louis

 

Έργο της Jessica Watts

 

 

Spring Cleaning

Εαρινό καθάρισμα και ξεσκαρτάρισμα. Στην προκειμένη περίπτωση γκαρνταρόμπας – ντουλάπας μιας και ζεσταίνει ο καιρός. Εξάλλου, μια ενδυματολογική ανανέωση ποτέ δεν βλάπτει. Ο οργανισμός έχει ανάγκη να ξεσκάσει και να ξαλαφρώσει από τα βάρη της καθημερινότητας και την ασταμάτητη ροή δυσάρεστων ειδήσεων.
Μερικές φορές οι σημαντικές αλλαγές ξεκινάνε από τα έξω προς τα μέσα.

 

Illustration: J.H. Lynch

 

Illustration: Fucci

 

Illustration: Deborah Azzopardi

 

Τα ρούχα αποτελούν, μεταξύ άλλων, ένα μέσο εξωλεκτικής επικοινωνίας με το περιβάλλον, επηρεάζουν (καλώς ή κακώς) τις αρχικές εντυπώσεις και αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο καθένας τον εαυτό του.
Η δημιουργική αυτοέκφραση μέσω της εμφάνισης θα έπρεπε να είναι ένα χαρούμενο, ανάλαφρο παιχνίδι, μια ευχάριστη διέξοδος από την άχαρη καθημερινότητα και όχι άλλη μια πηγή άγχους.

Illustration: Izak Zenou

 

Illustration: Gemma Correll

Illustration: Ekaterina Veselova

 

Άπειρες “στυλιστικές” συμβουλές και υποδείξεις αγορών από sites/περιοδικά μόδας/instagram feeds που αγωνιούν να σε επαναφέρουν στην “τάξη”: “Δεν έχεις ανανεώσει ακόμα την καλοκαιρινή σου γκαρνταρόμπα; Ντροπή και αίσχος μικρή, ξεμυαλισμένη καταναλώτρια – σύνελθε.
Σου έχουμε έτοιμα όλα τα νέα “trends” που πρέπει να υιοθετήσεις άμεσα για να εναρμονιστείς με την ενδυματολογική ομοιογένεια της εποχής. Δες τι φοράνε οι αγαπημένες μας ιέρειες της μόδας Χ, Υ, Ζ και πως μπορείς να το αποκτήσεις γρήγορα και οικονομικά (ασχέτως αν πραγματικά σου ταιριάζει). Τρέξε τώρα να προλάβεις!”

Είναι ο ασυγκράτητος καταναλωτισμός ένα από τα “παυσίπονα” της σύγχρονης εποχής;

Έργο του Alex Gross

 

“Οι πληροφορίες που καταναλώνουμε είναι εξίσου σημαντικές με την τροφή που βάζουμε στο σώμα μας. Επηρεάζουν τη σκέψη μας, τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη θέση μας στον κόσμο. Και τους γύρω μας.”  — Evan Williams, συνιδρυτής των Twitter και Medium

 

Φωτο: Pinterest

 

Μήπως το Spring Cleaning θα έπρεπε να περιλαμβάνει σε πρώτη φάση ένα καλό ξεσκαρτάρισμα των περιοριστικών αντιλήψεων, κλισέ και διαφόρων “πρέπει” που επηρεάζουν την αγοραστική μας συμπεριφορά και την ευρύτερη στάση απέναντι στην εμφάνιση μας;

 

Φωτο: Pinterest

 

Illustration: Bartosz Kosowski

 

Το Street-Life.gr προτείνει μερικές εναλλακτικές τακτικές για αποτελεσματικό
Spring Cleaning

 

1. Άδειασε το μυαλό σου από όλες τις τρέχουσες επιταγές της μόδας. Ο κλάδος της μόδας είναι μια βιομηχανία. Με απώτερο σκοπό το κέρδος και την επικράτηση έναντι του ανταγωνισμού. Η εκμετάλλευση των ανασφαλειών των καταναλωτών με ευφάνταστους τρόπους είναι ένας τρόπος για την επίτευξη των στόχων της.

 

Illustration: Jessica Durrant

 

2. Αποτοξινώσου από τα ακατάπαυστα καταναλωτικά μηνύματα, τις παρορμητικές αγορές και την εικονική πραγματικότητα των διαφόρων “ιερειών της μόδας” στα social media. Ελαχιστοποίησε το θόρυβο από τα ερεθίσματα.

Illustration: Κωνσταντίνος Κακανιάς

 

3. Αναθεώρησε την έννοια του “καλού ντυσίματος”. Στυλ δεν σημαίνει να ακολουθείς πιστά τις τρέχουσες μόδες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές του στυλ και όχι μια μοναδική που αν την ακολουθήσεις θα μεταμορφωθείς ξαφνικά στο σούπερ κομψό, γεμάτο αυτοπεποίθηση άτομο που ονειρευόσουν.

“Στυλ είναι να ξέρεις ποιος είσαι, τι θέλεις να πεις και να μη σου καίγεται καρφί.” – Gore Vidal

Έργο της Gill Button

 

4. Ανάδειξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου και απελευθερώσου από τα στερεότυπα, την κοινωνική πίεση και την ανάγκη για ενδυματολογική “συμμόρφωση” με τα τρέχοντα πρότυπα. Οι γυναίκες που θεωρούνται διαχρονικά κομψές δεν προέκυψαν επειδή ακολουθούν τους κανόνες της μόδας, αλλά επειδή δημιουργούν τους δικούς τους και η καθεμία από αυτές διαθέτει ή διέθετε μια έντονη αίσθηση του στυλ κι ένα μοναδικό διακριτό τρόπο ντυσίματος.

Έργο της Stina Persson

 

5. Ανάκτησε την αυτοπεποίθηση σου χωρίς να είσαι δέσμια των κανόνων και της δικτατορίας της μόδας. Θα ανακαλύψεις μια πιο σέξυ, λαμπερή και ζωντανή πλευρά της προσωπικότητας σου που πιθανόν να αγνοούσες μέχρι σήμερα. Κάθε γυναίκα διαθέτει τη δική της ξεχωριστή γοητεία.

Illustration: Caroline Andrieu

 

6. Ψώνισε στην ντουλάπα σου  (το λεγόμενο “Shop your wardrobe”). Υπάρχοντα ρούχα σε νέους συνδυασμούς, βάζοντας τη φαντασία σου να δουλέψει. (“Δεν ψώνισα τίποτα για ένα μήνα, βρήκα νέους συνδυασμούς για τα ρούχα μου και κοίτα τι έπαθα!”)

“Κάνε λιγότερες αγορές. Καλύτερες επιλογές. Κάνε τις να διαρκούν. Ποιότητα, όχι ποσότητα. Όλοι αγοράζουν πλέον πάρα πολλά ρούχα.” – Vivienne Westwood

 

Illustration: Jim Schaeffing

 

7. Οι μόδες είναι εφήμερες αλλά το στυλ διαχρονικό. Κάθε τι που είναι στη μόδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σε κολακεύει. Μελέτησε τις αναλογίες σου και βρες τι σου ταιριάζει. Μάθε τους κανόνες και ανάτρεψε τους συνειδητά. Απελευθερώσου από τα “πρέπει” της κάθε συντάκτριας μόδας/ influncer / insta-whatever. H πλύση του εγκεφάλου σου αποτελεί μέρος της δουλειάς τους.

 

Έργο του Jean André

 

8. Κάνε τη μόδα να δουλέψει για σένα. Το διαφορετικό ή αυθεντικά αντισυμβατικό μπορεί να υποδηλώνεται με πιο ήσυχο αλλά σαφή τρόπο και συχνά σχετίζεται με το βαθμό αυτοπεποίθησης και την ικανότητα φιλτραρίσματος της αντιλαμβανόμενης πραγματικότητας. Η άκριτη συμμόρφωση με τις επιταγές της μόδας ή του κοινωνικού περίγυρου και τα στυλιστικά κουτάκια τύπου “πως να φαίνεσαι πιο λουσάτη, πιο artsy, πιο hipster, πιο κάπως” είναι το πραγματικό ενδυματολογικό έγκλημα.

 

Illustration: Don Oehl

 

 

Illustration: Henn Kim

 

 

*Υστερόγραφο

Patricia – Perez Prado & His Orchestra 

Leave a Reply

Your email address will not be published.