Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

© Mark Rothko

 

© Ralph Fleck

 

© Cinta Vidal

 

© Reyna Noriega

 

© Fitacola

 

 

*H ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ*

 

© Henri Matisse

 

© Thomas Saliot 

 

[ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ]

 

«Δεν λιώνουν όλες οι ενώσεις όπως το χιόνι στον ήλιο, μερικές διαρκούν χωρίς να θεωρούν τη διάρκεια τους κάτι εξαιρετικό. Στη σύγκρουση ανάμεσα στην ορμή και στη φθορά, οι εραστές επιλέγουν τη μονιμότητα. Καμιά φορά φαίνεται ότι δεν θα τα καταφέρουν· περνούν σκοτεινές περιόδους, βαριούνται, εγκαταλείπουν ο ένας τον άλλον – τελικά όμως οι πληγές επουλώνονται. Στην ευαίσθητη σύζευξη του πάθους και της διάρκειας διαλέγουν τη διάρκεια, που φθείρει το πάθος αλλά ενισχύει την εμπιστοσύνη. Διαλέγουν τον σκελετό μιας μακράς χρονολογίας από τη σύντομη ανάφλεξη της επιθυμίας. Παρ’όλα αυτά, στέκονται με θαυμασμό μπροστά στα υπολείμματα του πάθους και ευγνωμονούν ο ένας τον άλλον που έμειναν μαζί. Αυτή η ευγενική επιμονή των παλιών ζευγαριών αξίζει την προσοχή μας ακόμα κι όταν δεν τη συμμεριζόμαστε.

 

© Helmut Newton

 

© Edward Hopper

 

© Eugenia Loli

 

Πώς να επιβραδύνουμε την αναπόφευκτη διάβρωση του γάμου από έρωτα; Επαναπροσδιορίζοντας τον με βάση την εκτίμηση, τη συνενοχή, τη φιλία, τα παιδιά, την αναζήτηση κάποιας αθανασίας μέσω της αναπαραγωγής. Πρέπει να φροντίσουμε να επικρατήσει το εύκρατο κλίμα του συναισθήματος, αντί για το τρελό πάθος η γλυκιά αγάπη που χτίζει τον κόσμο, γαληνεύει τις μέρες και βλέπει τον χρόνο σαν φίλο, όχι σαν εχθρό.

 

© Syd Brak

 

© Unskilled Worker (Helen Downie)

 

Η ευτυχία έλεγε η κυρία ντε Σεβινιέ, είναι το να υπάρχεις δίπλα σ’αυτούς που αγαπάς. Η πιο ευχάριστη εξέλιξη ενός γάμου ή μιας παρόμοιας ένωσης είναι η φιλία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας που προκύπτει. Η φιλία είναι το επιβραδυμένο πάθος, αυτό που μένει από τη συμβίωση και που αντιστέκεται στον χωρισμό, που παραδέχεται την ποικιλία των σχέσεων. Η ευτυχία είναι η αποδοχή άλλων μορφών συμβίωσης από εκείνη που διέπεται από το πάθος και την ένταση. Αυτές οι μορφές δεν απαγορεύουν την αναζωπύρωση του πάθους και την αφύπνιση της σάρκας.
“Καλός γάμος είναι μια ταιριαστή και ευχάριστη συζήτηση”, έγραφε ο Μίλτον τον 17ο αιώνα. Σωστός ορισμός αν προσθέσουμε ότι καμιά φορά η συζήτηση μπορεί να διακοπεί για λίγο χωρίς να συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο. Πρέπει να μάθουμε να βαριόμαστε μαζί, να βιώνουμε την πλήξη σαν μια απόδειξη γνώσης και πολιτισμού.

 

© JC Götting

 

© Stan Klimley

 

© Jack Vettriano

 

© Kenne Grégoire

 

© Fernando Botero 

 

Αν δεν υπάρχει σοφία του έρωτα, ίσως υπάρχει κάποια σύνεση όταν οπισθοχωρεί, όταν περνάει σε δεύτερο πλάνο, όταν ηττάται από κάτι πολύ πιο δυνατό. Η αληθινή αγάπη κοροϊδεύει τον έρωτα. Οι πρόγονοι μας προσπαθούσαν να εκτιμήσουν ο ένας τον άλλον από τη στιγμή που οι συγγενείς τους πάντρευαν· εμείς καλούμαστε να κάνουμε το αντίστροφο: να βρούμε υποκατάστατα του αρχικού πάθους· το ζευγάρι που διαρκεί είναι, παραδόξως, αυτό που αποδέχεται τη θνητότητα του και ζει σαν σκυταλοδρομία μια περιπέτεια που το υπερβαίνει. Η δύναμη του ερωτευμένου ντουέτου είναι η αστάθεια και η ευελιξία – το ότι προστατεύεται από όσα το καθιστούν ευάλωτο. Είναι ατελές άρα εξελίξιμο.
Αυτό που μένει είναι μια υπόσχεση ριγμένη στην άβυσσο της αμφιβολίας, ένα στοίχημα μακροζωίας, μια δήλωση εμπιστοσύνης στις γονιμοποιητικές δυνάμεις του χρόνου.
Υπάρχει μια λεπταίσθητη επιμονή σ’αυτή την κοινή μακρά διαδρομή, απ’όπου δεν λείπουν οι ενέδρες, οι πειρασμοί, η αποθάρρυνση και τα ερωτηματικά γύρω από το αγαπημένο πλάσμα που διαλέξαμε, την πίστη του και την ευτυχία του.»

 

(Απόσπασμα από το βιβλίο “Το παράδοξο του έρωτα” του Πασκάλ Μπρυκνέρ, μετάφραση – Σώτη Τριανταφύλλου, εκδόσεις Πατάκη)

 

© Henri de ToulouseLautrec

 

 

 

«LET THE SUNSHINE IN»

 

© Street-Life.gr

 

“Πιστεύω ότι όλα στη ζωή είναι τέχνη. Αυτό που κάνεις. Ο τρόπος που ντύνεσαι. Ο τρόπος που αγαπάς κάποιον, και το πως μιλάς. Το χαμόγελο και η προσωπικότητα σου. Τα πιστεύω σου και όλα τα όνειρα σου. Ο τρόπος που πίνεις το τσάι σου. Ο τρόπος που διακοσμείς το σπίτι σου. Ή διασκεδάζεις. Η λίστα με τα ψώνια σου. Το φαγητό που φτιάχνεις. Ο γραφικός χαρακτήρας σου. Και το πως αισθάνεσαι. Η ζωή είναι τέχνη.” 
(Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ)

 

© Zoe Leonard

© Jessica Durant

 

 

*Υστερόγραφο

“Pillow Talk” – Sylvia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.