Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

© Ceviga Frahm

 

© Street-Life.gr

 

 

*ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ*

 

© Philip Galley

 

«Nα κάνετε θετικές σκέψεις: Έτσι θα ζήσετε περισσότερο: Η υπερβολική ανησυχία και το στρες μπορούν να τιθασευτούν από τα θετικά συναισθήματα. Όταν διαπιστώνετε ότι οι σκέψεις σας είναι αρνητικές, κάντε μια θετική σκέψη και επικεντρωθείτε σε αυτήν, χωρίς παρεμβολές, για 17 δευτερόλεπτα. Αν το πετύχετε, έρευνες έχουν δείξει ότι η θετική ενέργεια θα εγκατασταθεί στο συνειδητό του εγκεφάλου σας. Δουλέψτε πάνω σ΄αυτό…
Μάθετε να αντιστέκεστε σε εξωτερικές εμπειρίες που διακόπτουν την καθαρή ροή της θετικής ενέργειας.

 

© Patrick Kinuthia

 

Σε χαλεπούς καιρούς, κάνετε συχνά διαλείμματα: Αν δεν φροντίσουμε τον εαυτό μας σε αγχώδεις καταστάσεις, μειώνουμε την ενέργεια μας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια.
…Θυμίστε στον εαυτό σας ότι και η ψυχή σας έχει ανάγκες· δε μπορείτε να δώσετε στους άλλους περισσότερα από όσα έχετε.

 

© Arthur Sarnoff 

 

Mη βάζετε στα παιδιά σας κανόνες που δεν είστε έτοιμες να επιβάλετε: Μάθετε στα παιδιά σας πώς να διασκεδάζουν, πώς να είναι ευτυχισμένα και πώς να βοηθούν τους άλλους. Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα σας.
…Τα παιδιά ευημερούν όταν οι γονείς τους τα καταλαβαίνουν, τα αγαπούν και τους δίνουν το χρόνο και την προσοχή τους. Σκεφτείτε θετικά κάθε φάση της εξέλιξης τους. Θ’απλώσουν τις φτερούγες τους και θα δοκιμάσουν τα όρια τους. Έτσι μαθαίνουν και αναπτύσσονται, έτσι κατακτούν την αυτογνωσία και την αυτοκυριαρχία. Αφήστε να καταλάβουν ότι περιμένετε από αυτά να γίνουν άξια της εμπιστοσύνης σας. Μετά, εμπιστευθείτε τα.
…Αποφασίστε ποιοι κανόνες είναι σημαντικοί από την προσωπική σας εμπειρία, και να τους αλλάζετε όταν αλλάζουν και οι συνθήκες. Η ασφάλεια τους είναι ένας βασικός κανόνας.
…Αφήστε τα παιδιά σας να δουν ότι δουλεύετε σκληρά, αλλά και ότι χαίρεστε επίσης τη ζωή σας. Η ζωή δεν είναι μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι είναι προνόμιο να είστε γονιός, να χαίρεστε τη συντροφιά των παιδιών σας, να έχετε τη δυνατότητα να τα διδάξετε – μέσα από το συνεχές, σταθερό σας παράδειγμα – την αγάπη, τη δικαιοσύνη, την ευγένεια και τη στοργή. Αν πιστεύετε ότι τα παιδιά σας είναι θαυμάσια, θα γίνουν.

 

© Andrew Atroshenko 

 

Δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν: Δώστε χαρά στον εαυτό σας. Μάθετε να τον συγχωρείτε. Χτίστε την αυτοπεποίθηση και την αγάπη για τον εαυτό σας κοιτάζοντας πόσο μακριά έχετε φτάσει και πόσα έχετε ξεπεράσει. Εξελίσσεστε έτσι· γίνεστε ένα πιο διαισθητικό, πιο παραγωγικό άτομο.

Είστε διαφορετικές από τους γονείς σας, τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς σας. Διαφυλάξτε την προσωπική σας ζωή και την εσωτερικότητα σας. Ξέρετε ότι ποτέ δεν θα μπορέσετε να προσαρμοστείτε στις προσδοκίες των άλλων. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας προσπαθώντας να “ξεμάθουμε” πολλά από απ’αυτά που έχουμε διδαχτεί. Δε μπορούμε να κληρονομήσουμε μια φιλοσοφία· δε μπορούμε να προσποιηθούμε ότι αισθανόμαστε και νιώθουμε όπως οι άλλοι.
…Δεν μπορείτε να ζείτε αληθινά, και ταυτόχρονα να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για το ντύσιμο σας, για τις επιλογές σας, για το πώς αξιολογείτε το χρόνο σας. Είστε ο μόνος άνθρωπος τον οποίο μπορείτε να ικανοποιήσετε απολύτως. Όταν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, έχετε κάτι θαυμάσιο να προσφέρετε στους άλλους – και πάντοτε με τους δικούς σας όρους. Μην εκτίθεστε στην κριτική ανθρώπων που δε μπορούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της ύπαρξης σας. Η προσωπική σας ευθύνη είναι να είστε εσείς· να παραμείνετε αληθινοί απέναντι στον εαυτό σας. Δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν.

 

© Gemma Correll

 

Mια πρόσκληση δεν είναι και υποχρέωση: Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι ενάντια στη θέληση σας. Μη νιώθετε ποτέ ενοχές όταν αρνείστε -ευγενικά- μια πρόσκληση. Οι αληθινοί φίλοι δε μας καταπιέζουν. Όταν νιώθετε μέσα σας καλά, να είστε σίγουρες ότι κάνετε το σωστό.
Ποιες προσκλήσεις πρέπει να δέχεστε; Με ποιον πρέπει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Γιατί; Μάθετε να είστε πραγματικά επιλεκτικές. Αυτά που δεν κάνετε είναι συχνά εξίσου σημαντικά με αυτά που κάνετε.

 

© Marta Penter

 

Να είστε ευγνώμονες, αλλά να μην περιμένετε ευγνωμοσύνη: Όταν περιμένουμε οι άλλοι να εκτιμούν όλα όσα κάνουμε, προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για απογοήτευση.
…Ότι κι αν κάνετε, κάντε το με αγάπη και καθαρή καρδιά.

…Μάθετε να εκτιμάτε τις προσπάθειες σας και την ανάγκη σας να νοιάζεστε για τους άλλους. Αν μειώσετε τις προσδοκίες σας για “χίλια ευχαριστώ”, αφήνετε χώρο για μεγαλύτερη ικανοποίηση. Κάντε το καλύτερο δυνατό σε κάθε περίσταση, όχι επειδή επιζητάτε τον έπαινο ή την ευγνωμοσύνη, αλλά επειδή δεν ταιριάζει με το χαρακτήρα σας να κάνετε κάτι λιγότερο. Κάντε αυτό που πρέπει. Εκτιμήστε τον εαυτό σας. Ξέρετε τι κάνετε.

 

© Mathilde Crétier

 

O πόνος είναι αναπόφευκτος, το μαρτύριο είναι επιλογή: Αναζητήστε τις μικρές καθημερινές χαρές ωσάν να επρόκειτο η ζωή να διαρκέσει εκατό χρόνια. Αν το μάθετε αυτό, θα σας βοηθήσει στις περιόδους της θλίψης. Πιστεύω στη γιατρειά, στην ίαση, στην επούλωση των πληγών, όχι στο πένθος. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβληθούμε στον εαυτό μας ώστε να αποδεχτούμε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να πάμε μπροστά στη ζωή μας.

 

© Fernando Botero

 

Nα δίνετε ανώνυμα: Υπάρχουν πολλοί μικροί τρόποι προσφοράς που μας στοιχίζουν ελάχιστα σε χρήμα και σχεδόν καθόλου σε χρόνο. Όταν δεν βρομίζουμε το περιβάλλον, είμαστε μέρος μιας τεράστιας θετικής διαφοράς. Το να μαζεύουμε κάτι πεταμένο στο δρόμο καθώς κάνουμε τον περίπατο μας είναι μια συνήθεια που προσθέτει επίσης στο γενικότερο καλό και μας δίνει ικανοποίηση. Το να αφήνουμε την περιοχή που κάναμε πικνίκ καθαρή για τους επόμενους εκδρομείς είναι μια μορφή προσφοράς. Το να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα στη μικρή μας κοινωνία, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν κανόνες ή νόμοι ή άλλοι άνθρωποι που με την παρουσία τους θα μας αναγκάσουν να φερθούμε σωστά, είναι μια σημαντική μορφή προσφοράς.

 

© Alex Gross

 

Bγάζετε την τεχνολογία από την πρίζα χωρίς να ζητάτε συγγνώμη: Σας συμβουλεύω να βγάζετε τακτικά την πρίζα και να δραπετεύετε. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας σας απομακρύνει από την ανθρωπότητα και σας χωρίζει από τη διαισθητική σας φύση… Καθώς ανταποκρίνεστε σε όλες τις μηχανές σας,αρχίζετε να αισθάνεστε σαν μηχανές και οι ίδιοι, χάνοντας την επαφή με τις προσωπικές σας αρετές, αυτές που σας συνδέουν με το δικό σας προορισμό στη ζωή.
…Η τεχνολογία δεν κοιμάται. Λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Η αυτόματη επικοινωνία εξοικονομεί χρόνο – αλλά πληρώνουμε ακριβό αντίτιμο. Μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, συνεχώς συνδεδεμένοι με τους άλλους. Δε χαιρόμαστε πια την επικοινωνία με το κέντρο μας, με τον εσωτερικό μας κόσμο.

 

© Cinta Vidal

 

Nα θυμάστε πως όλοι αγωνίζονται: Η κατώτερη ανθρώπινη φύση μας θέλει να μας κάνει να νιώθουμε μοναδικοί στον πόνο, στο άγχος και στις δυσκολίες της γήινης ζωής. Ρωτάμε: “Γιατί εγώ; Γιατί σ’εμένα;”. Φανείτε ευγενικές και υπομονετικές με τον εαυτό σας και τους άλλους. Όλοι -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη. Όταν αποκτούμε μια συλλεκτική συνείδηση όπου όλοι είμαστε ενωμένοι αλλά και αυτόνομες ψυχές ταυτόχρονα, γινόμαστε πιο συμπονετικοί, συμπάσχουμε περισσότερο, αγαπάμε περισσότερο.
Οι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο που μπορούν με τα μέσα που διαθέτουν και υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
…Διατηρήστε τη θετική σας ενέργεια. Να είστε πρόσχαρες και φορείς καλών ειδήσεων, όσο ασήμαντες κι αν φαίνονται. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες, θέλει τους άλλους να δείχνουν γενναίοι. Με τη συμπόνοια, με μια ζεστή αγκαλιά κι ένα χαμόγελο, θα τους θυμίσετε ότι έχουν ανθρώπους να τους στηρίξουν: δεν είναι μόνοι.

 

© Claire Tabouret

 

Αφουγκραστείτε τη σοφία των παιδιών σας: Για ένα παιδί, ο κόσμος είναι κάτι θαυμαστό. Δείτε τα παιδιά σας σαν τους πραγματικούς δασκάλους σας. Είναι ειλικρινή, επιδεκτικά, αυθόρμητα, διαισθητικά. Τα παιδιά βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον υλικό και συναισθηματικό εαυτό τους. Μας διδάσκουν τι σημαίνει να είμαστε σε απόλυτη επαφή με τα αισθήματα μας – να είμαστε αυθεντικοί.
…Ποτέ δεν μπορείς να δώσεις υπερβολική αγάπη σ’ένα παιδί. Την αξίζουν ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Όσο πιο καθαρή θετική ενέργεια μεταδίδετε στα παιδιά σας, τόσο καλύτερα εξελίσσονται στη ζωή. Η ευθύνη μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τα παιδιά να αναπτύξουν τα ταλέντα τους.

 

© Hiroshi Sato

 

Kουνήστε τα πόδια σας: Είστε γεμάτες επιθυμίες, ευχές, πράγματα που θέλετε να βιώσετε και να εκφράσετε. Δε μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι και να κάνουμε ερωτήσεις. Οι απαντήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, βρίσκονται στις πράξεις μας· στην ώθηση της ενέργειας μας.
…Οι Κινέζοι λένε ότι το σκουλήκι δεν πηγαίνει στους μεντεσέδες. Να κινείστε διαρκώς. Η παθητικότητα προκαλεί απογοήτευση και κατάθλιψη στη δυναμική της ζωής σας, στην πηγή της ενέργειας σας. Θέλετε να κουραστείτε, όχι να σκουριάσετε.
…Στοιχηματίστε στον εαυτό σας. Κανένας εκτός από εσάς δεν μπορεί να σας κινητοποιήσει.

 

Μάθετε να αγνοείτε πράγματα ή καταστάσεις: Bρείτε τρόπους για να πετύχετε μια ισορροπία ευτυχίας ανάμεσα στο τι κάνετε και στο τι επιλέγετε να μην κάνετε.

 

© Mariano Peccinetti

 

Εκφράστε μια πρωτότυπη άποψη: O καθένας μας αντιμετωπίζει την πρόκληση να προχωρήσει τη σκέψη του πιο πέρα από τη σκέψη των προηγουμένων. Τολμήστε να σκεφτείτε και να μοιραστείτε σκέψεις που δεν έχουν εκφραστεί πριν από εσάς. Μόλις η αντίληψη σας επεκταθεί, δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ πίσω. Μάθετε να βλέπετε τα πράγματα χωρίς προκαταλήψεις, φοβίες ή συμβιβασμούς, κατευθείαν στην καρδιά της αλήθειας. Προσπαθήστε να μην αφήνετε άσχετους ανθρώπους να σας παρασύρουν σε άλλους δρόμους ή να σας αποθαρρύνουν στην αναζήτηση σας για καινοτομία, στην ανάγκη σας να συνεισφέρετε με τη δική σας γνήσια ματιά στον κόσμο. Αν δεν κάνετε τη συνεισφορά σας, δε θα μάθετε ποτέ γιατί είστε εδώ ή πως θα πρέπει να ζήσετε τη ζωή σας.

 

© Jeffrey T. Larson 

 

Μη φυλάτε τα καλύτερα για το τέλος: Γίνετε όμορφες, νιώστε υπέροχα, κάντε ότι μπορείτε για να απολαύσετε το σήμερα. Ποιος και τι σας εμποδίζει;
Υπάρχουν πολλά μικρά, απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε “σε μια γιορτή”, ακόμα κι όταν τα οικονομικά σας είναι “σφιχτά”. Ζω μια όμορφη, ευτυχισμένη ζωή δε σημαίνει ξοδεύω χρήματα – σημαίνει πώς διαλέγω να περάσω τη ζωή μου. Οι άνθρωποι είναι τόσο φυλακισμένοι μέσα στις υποχρεώσεις τους, που πείθουν τον εαυτό τους ότι θα συμβεί κάτι υπέροχο και στη δική τους ζωή, αλλά στο μέλλον – ενώ μπορούν να αδράξουν τη χαρά σ’αυτές τις ανεπανάληπτες, φευγαλέες στιγμές. Το καλύτερο είναι πάντοτε αυτό που έχουμε σήμερα.

 

© Nigel Van Wieck

 

Κανείς άλλος δεν ξέρει ούτε καταλαβαίνει πραγματικά: Η συναισθηματική σας ζωή είναι σύνθετη και μεταβάλλεται συνεχώς. Eίναι προτιμότερο ν’αφήνετε τους άλλους να σας αγαπάνε έτσι όπως είστε – μην έχετε ανέφικτες προσδοκίες από την ικανότητα τους να σας καταλαβαίνουν. Κανένας άλλος δεν είναι εσείς. Κανένας δεν ξέρει πώς είναι να είστε εσείς. Μην το περιμένετε από τους άλλους. Αν το κάνετε, προετοιμάζετε τον εαυτό σας για μια απογοήτευση.
…Χρησιμοποιήστε την εσωτερική σας πυξίδα. Ο καθένας μας είναι στο δικό του μονοπάτι, κινείται με διαφορετική ταχύτητα και προς διαφορετική κατεύθυνση.
…Καλλιεργήστε τον εαυτό σας. Δεν είναι δουλειά κάποιου άλλου να σας ξέρει ή να σας καταλαβαίνει. Αποδεχτείτε αυτή την αλήθεια και συνάψτε ειρήνη μαζί της.

 

© Tran Nguyen

 

Εμπρός αλλά και μέσα: O εξωτερικός μας κόσμος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του στατικός, θορυβώδης και μπερδεμένος. Φαίνεται να υπάρχει μια αρνητική κλίση σχεδόν στα πάντα – το βλέπετε στις συζητήσεις των ανθρώπων όπου κι αν πηγαίνετε. Βομβαρδίζεστε συνεχώς από πράγματα που σας κάνουν να ανησυχείτε.
…Προκαλέστε το μυαλό σας να μην πέσει στην παγίδα της ανησυχίας για το χειρότερο. Μην αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις να σας διαποτίζουν. Στραφείτε αμέσως προς τα μέσα για αναζωογόνηση και εσωτερική γαλήνη.
Όταν στρέφεστε προς τα μέσα, η κούπα σας είναι πάντοτε περισσότερο από μισογεμάτη. Είναι μάλιστα, πιο πιθανό να ξεχειλίσει, ρέοντας με καινούρια έμπνευση, καινούριες επιθυμίες και καινούρια ενέργεια που καλεί τη δύναμη της ζωής σας να εξελιχθεί και να ανθίσει. Δώστε στον εξωτερικό εαυτό σας την υπόσχεση ότι θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση όσο καλύτερα μπορείτε. Τίποτα δεν πρόκειται να σας καταβάλει. Επιστρέψτε στον εσωτερικό σας κόσμο και συγκεντρώστε τη δύναμη σας. Όταν στρεφόμαστε προς τα μέσα, ηρεμούμε αμέσως και αρχίζουμε να αναπνέουμε βαθιά· είμαστε και πάλι σε επαφή με το κέντρο μας. Νιώθουμε δραστήριοι, ζωντανοί και συγκροτημένοι, όχι διαλυμένοι.

…Κάντε ένα βήμα πίσω, βγείτε από τη δίνη και κάντε ένα βήμα πιο πέρα. Μπροστά.

 

© Fernando Botero

 

Όταν αλλάζετε ένα πράγμα, μπορείτε να τα αλλάξετε όλα: Όταν το νερό τρέχει προς το βράχο, δε σταματά: συνεχίζει το ταξίδι του γύρω από το εμπόδιο. Τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ποτέ ακριβώς με τον τρόπο που εσείς θέλετε. Όταν είμαστε άκαμπτοι και δε μπορούμε να δούμε τις νέες πιθανότητες, σε κάθε αναγκαστική παράκαμψη, εκνευριζόμαστε. Ένα σκληρό, αλύγιστο κλαδί βελανιδιάς τσακίζεται σε έναν τυφώνα.
Ακολουθήστε το παλιό κινέζικο ρητό από το Ταό Τε Κινγκ: “Λυγίστε και μείνετε ίσιοι”. Αντισταθείτε στην αντίσταση. Ορισμένες αλλαγές της ζωής απαιτούν μια φρέσκια ματιά στις άλλες πτυχές της ζωής σας. Κοιτάξτε την εικόνα της ζωής σας από την ανώτατη οπτική της θεώρηση. Στη συνέχεια, κοιτάξτε τις ατομικές σας επιλογές, πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και δημιουργήστε την καλύτερη ζωή που μπορείτε. Εσείς κάνετε αυτές τις αλλαγές ζωής. Εσείς διαλέγετε την καλύτερη δυνατή επιλογή. …Κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό και ευλύγιστο.

 

© Eric Bowman 

 

Μη βλέπετε τους άλλους όπως θέλετε, αλλά όπως είναι: Προσφέρετε ενθάρρυνση, αγάπη, ένα καλό παράδειγμα, κι αφήστε τους άλλους στην ησυχία τους. Έχετε ήδη τα χέρια σας γεμάτα. Το σύμπαν θα προστρέξει σε βοήθεια τους μέσα από τους κατάλληλους δασκάλους, όταν θα είναι έτοιμοι να μάθουν. Συνεχίστε να επικεντρώνεστε στον εσωτερικό σας εαυτό και στη δική σας ανάπτυξη. Όλοι τελικά επιλέγουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους πόσο ψηλά θα τολμήσουν να πετάξουν. Πιστέψτε στις δυνατότητες τους. Πιστέψτε στις αρετές τους. Μα δεχτείτε τους όπως πραγματικά είναι.

 

© Juarez Machado

 

Ασφάλεια υπάρχει μόνο εντός μας: H μόνη πραγματική ασφάλεια είναι αυτή που υπάρχει μέσα μας. Οι εξωτερικές συνθήκες είναι συχνά έξω από τον έλεγχο μας. Φροντίστε εκείνα που μπορείτε να ελέγχεται, αλλά μην αρχίσετε να προσπαθείτε να επανορθώσετε κάθε άδικο μόνες σας, χωρίς καμιά βοήθεια. Δεν μπορείτε να τα βάλετε με όλον τον κόσμο. Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει ν’αφήσετε στο σύμπαν να τις αναλάβει. Η εσωτερική μας ασφάλεια μας δίνει την ελευθερία να κινούμαστε έχοντας μιαν αίσθηση εσωτερικής γαλήνης, πίστης και ελπίδας. Αντί να φοβάστε το μέλλον και να αναζητείτε τη σιγουριά, σκεφτείτε τις ευκαιρίες που μπορεί να σας περιμένουν.
Δεν χρειάζεται να χάνουμε την ισορροπία μας με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Αντίθετα, θα πρέπει να μένουμε επικεντρωμένοι σε όλα τα καλά που υπάρχουν στη ζωή μας. Η ευμάρεια σας καλλιεργείται από εσάς, σκέψη με τη σκέψη, ώρα με την ώρα. Όταν το μυαλό σας είναι προετοιμασμένο, έχετε τον έλεγχο της διάθεσης και της στάσης σας. Μη φοβάστε τη ζωή.
Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να καλμάρετε τους φόβους σας, να αποκτήσετε πίστη και ελπίδα είναι να σκεφτείτε τις ευλογίες σας.»

 

(Αποσπάσματα από το βιβλίο «Όλα όσα θέλω να γνωρίζουν οι κόρες μου – Ένα μικρό βιβλίο για τα μεγάλα θέματα της ζωής» της Alexandra Stoddard, μετάφραση – Σταύρος Τούσας, εκδόσεις Φυτράκη)

 

© Street-Life.gr

 

 

*Υστερόγραφο

“La Passione” – Shirley Bassey

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.