Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

© Viatcheslav Plotnikov

 

© Laura Rigo

 

*Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ*

© Roy Lichtenstein

«Από τη φύση μας διαθέτουμε το πιο θαυμαστό εργαλείο για την επικοινωνία μας με τους άλλους και την επίτευξη κοινωνικής δύναμης – την ενσυναίσθηση. Όταν καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να μας επιτρέψει να καταλαβαίνουμε τη διάθεση και τη σκέψη των άλλων, δίνοντας μας τη δύναμη να προβλέπουμε τις ενέργειες τους και να κάμπτουμε με ήπιο τρόπο την αντίσταση τους. Αυτό το όργανο ωστόσο αμβλύνεται από τον συνήθη εγωκεντρισμό μας. Είμαστε όλοι ναρκισσιστές, κάποιοι περισσότερο από άλλους.
Η αποστολή μας στη ζωή είναι να αποδεχτούμε αυτή την αυτοαγάπη και να μάθουμε πώς να στρέφουμε την ευαισθησία μας προς τα έξω, προς τους άλλους, αντί προς τα μέσα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίζουμετους τοξικούς ναρκισσιστές που βρίσκονται ανάμεσα μας προτού μας μπλέξουν στα δράματα τους και δηλητηριαστούμε από τον φθόνο τους.

 

© Edwin Georgi

…Η ενσυναίσθηση είναι κάτι περισσότερο από μια διανοητική κατάσταση – είναι ένας διαφορετικός τρόπος να σχετιζόμαστε με τους άλλους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζετε είναι η γενική σας βεβαιότητα ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά τους ανθρώπους και ότι μπορείτε να κρίνετε αστραπιαία και να τους κατηγοριοποιήσετε. Αντί γι’αυτό, πρέπει να ξεκινάτε με την βεβαιότητα ότι είστε αδαείς και ότι έχετε από τη φύση σας προκαταλήψεις που θα σας κάνουν να κρίνετε λανθασμένα τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν παρουσιάζουν προς τα έξω ένα προσωπείο που ταιριάζει στους σκοπούς τους. Και αυτό το προσωπείο το εκλαμβάνετε ως πραγματικότητα. Αφήστε στην άκρη την τάση σας να εκφέρετε γρήγορες κρίσεις. Ανοίξτε το μυαλό σας για να βλέπει τους ανθρώπους κάτω από ένα νέο φως. Μη θεωρείτε δεδομένο ότι είστε ίδιοι ή ότι συμμερίζονται τις αξίες σας. Κάθε άτομο που συναντάτε είναι μια χώρα που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη, με μια πολύ ιδιαίτερη ψυχολογική χημεία που πρέπει να εξερευνήσετε προσεκτικά. Είστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι να εκπλαγείτε απ’όσα θα ανακαλύψετε. Αυτό το ευέλικτο, ανοιχτό πνεύμα μοιάζει πολύ με τη δημιουργική ενέργεια – την προθυμία να εξετάζουμε περισσότερες δυνατότητες και επιλογές. Μάλιστα, η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης θα βελτιώσει και τις δημιουργικές σας δυνάμεις.

 

© Jeffrey T. Larson

Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε αυτή την αλλαγή στη στάση σας είναι οι πολυάριθμες καθημερινές συνομιλίες σας. Δοκιμάστε να αντιστρέψετε τη συνηθισμένη σας παρόρμηση να μιλάτε και να λέτε τη γνώμη σας και αντί γι’αυτό δείξτε προθυμία να ακούσετε την άποψη του άλλου. Έχετε τεράστια περιέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Διακόψτε τον αδιάκοπο εσωτερικό μονόλογο σας όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε. Δώστε όλη σας την προσοχή στον άλλο. Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι το πόσο προσεκτικά ακούτε, έτσι ώστε στη διάρκεια της συνομιλίας να είστε σε θέση να ανταποδώσετε στον άλλο τα πράγματα που είπε ή να εκφράσετε πράγματα που έμειναν μεν ανείπωτα αλλά διαισθανθήκατε. Αυτό θα έχει εξαιρετικά σαγηνευτικό αποτέλεσμα.

 

© Erica Lambertson

Στο πλαίσιο αυτής της στάσης να δείχνετε στους ανθρώπους το ίδιο επίπεδο επιείκειας με αυτό που δείχνετε στον εαυτό σας. Για παράδειγμα, όταν σφάλλουμε, όλοι έχουμε την τάση να το αποδίδουμε στις περιστάσεις που μας ώθησαν να κάνουμε το συγκεκριμένο λάθος. Αλλά όταν οι άλλοι κάνουν ένα λάθος τείνουμε να το βλέπουμε ως ελάττωμα του χαρακτήρα, ως κάτι που απορρέει από την ατελή προσωπικότητα τους. Αυτό είναι γνωστό ως προκατάληψη της απόδοσης αιτίων. Πρέπει να πάτε κόντρα σε αυτό. Με την ενσυναισθητική στάση, εξετάζετε πρώτα τις περιστάσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν ένα άτομο να κάνει ό,τι έκανε, αναγνωρίζοντας του το ίδιο δικαίωμα στο τεκμήριο αθωότητας που διεκδικείτε για εσάς.

 

© Kirsten Sims

Τέλος, η υιοθέτηση αυτής της στάσης εξαρτάται από την ποιότητα της αγάπης για τον εαυτό σας. Εάν αισθάνεστε πολύ ανώτεροι από τους άλλους ή εάν σας κυριεύουν ανασφάλειες, οι στιγμές της ενσυναίσθησης και του ενδιαφέροντος σας για τους άλλους ανθρώπους θα είναι επιφανειακές. Αυτό που χρειάζεστε είναι η πλήρης αποδοχή του χαρακτήρα σας, ασφαλώς και των ελαττωμάτων σας, που πρέπει όχι μόνο να βλέπετε καθαρά, αλλά και να εκτιμήσετε και να αγαπήσετε. Δεν είστε τέλειοι. Δεν είμαστε άγγελοι. Έχετε την ίδια φύση με τους άλλους. Με αυτή τη στάση, μπορείτε να γελάτε με τον εαυτό σας και να αφήνετε τις εκδηλώσεις αγένειας να κυλούν από πάνω σας χωρίς να σας αγγίζουν. Από μια θέση πραγματικής εσωτερικής δύναμης και ανθεκτικότητας, μπορείτε πιο εύκολα να κατευθύνετε την προσοχή σας προς τα έξω.

© Julie Houts

 

© Mark Spain 


…Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι το πιο σημαντικό: να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ένα αξιοθαύμαστο κοινωνικό εργαλείο που δεν καλλιεργείτε. Ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι να το δοκιμάσετε. Σταματήστε τον αδιάκοπο εσωτερικό μονόλογο σας και δώστε βαθύτερη προσοχή στους ανθρώπους. Συντονιστείτε με τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις των ατόμων και της ομάδας. Διαβάστε τη συγκεκριμένη ψυχολογία κάθε ατόμου και τι τους παρακινεί. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη δική τους οπτική, μπείτε στον κόσμο τους και στο σύστημα αξιών τους. Ξαφνικά θα αντιληφθείτε έναν ολόκληρο κόσμο μη λεκτικής συμπεριφοράς που ως τότε δεν ξέρατε ότι υπήρχε, λες και τα μάτια σας βλέπουν το υπεριώδες φως. Μόλις αισθανθείτε αυτή τη δύναμη, θα νιώσετε τη σημασία της και θα ξανοιχτείτε σε νέες κοινωνικές δυνατότητες.»

(Αποσπάσματα από το βιβλίο “Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης” του Robert Greene, μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου – εκδόσεις Διόπτρα)

 

*Υστερόγραφο

“Shallow”- Lady Gaga & Bradley Cooper

Leave a Reply

Your email address will not be published.