Τα ζυμαρικά (pasta) στις διάφορες παραλλαγές και συνταγές τους αποτελούν, κατά γενική ομολογία, ένα από τα πιο αγαπημένα και απολαυστικά comfort foods. Η καταγωγή τους είναι αδιαμφισβήτητα ιταλική, καθώς η πρώτη αναφορά σε αυτά χρονολογείται το 1154 στην Σικελία, ενώ στην Ιταλία μόνο υπάρχουν 600 διαφορετικά είδη και σχήματα ζυμαρικών, τα οποία μαγειρεύονται με διαφορετικό τρόπο ανά περιοχή. Πρόκειται λοιπόν για ένα από τα εθνικά φαγητά των Ιταλών. Η μεγάλη δημοφιλία των ζυμαρικών στον έξω κόσμο προέκυψε στις αρχές του 20ου αιώνα, με την άφιξη των πρώτων Ιταλών μεταναστών στην Αμερική. Τα σπαγγέτι καρμπονάρα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά των Ιταλών και μαγειρεύεται με λίγα αλλά εκλεκτά υλικά: guanciale (παστό χοιρινό μάγουλο) ή παντσέτα (το κομμάτι από την κοιλιά του χοιρινού), αυγά, αλάτι, πιπέρι και πεκορίνο ρομάνο. Η προσθήκη κρέμας γάλακτος στην καρμπονάρα, την οποία πολλοί συνηθίζουν, αποτελεί βασικά “γαστρονομική παρέμβαση” των Γάλλων και των Αμερικανών και εκλαμβάνεται από τους Ιταλούς ως προσβολή όχι μόνο απέναντι στην παράδοση τους αλλά και στη γεύση. Αυτή ήταν άλλωστε και η αφορμή για τα λεγόμενα carbonara wars. Αν και κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες για την προέλευση αυτής της συνταγής, η επικρατέστερη εκδοχή αναφέρει ότι την έφεραν από την περιοχή του Λάτσιο στην Ούμπρια οι ανθρακωρύχοι (οι carbonari) που πήγαιναν να πουλήσουν κάρβουνο στη Ρώμη, στα μέσα περίπου του 20ου αιώνα. Οι Ρωμαίοι την υιοθέτησαν και έτσι εξαπλώθηκε η φήμη της παγκοσμίως, ως ένα ρωμαϊκό πιάτο, σήμα-κατατεθέν της πόλης. Η συνταγή του Street-Life.gr για τα “αυθεντικά σπαγγέτι καρμπονάρα” προέρχεται από τον διάσημο σεφ Αντόνιο Καρλούτσιο, που έγινε γνωστός ως ο “νονός της ιταλικής γαστρονομίας” και έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 2017. Η συνταγή είναι γρήγορη, ελαφριά, νοστιμότατη και πανεύκολη, για όσους όμως διστάζουν να την δοκιμάσουν από φόβο μήπως τα αυγά τους βγουν ομελέτα, ακολουθεί και σχετικό βίντεο με τον Αντόνιο Καρλούτσιο επί το έργον, για τη σωστή εκτέλεση της. ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) – Μισό πακέτο σπαγγέτι ή σπαγγετόνι (τα πιο χοντρά σπαγγέτι) – 75 γρ. γκουαντσιάλε ή παντσέτα, κομμένα σε κυβάκια – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο – 2 αυγά και 1 κρόκος αυγού – 50 γρ. τριμμένο πεκορίνο ρομάνο ή εναλλακτικά παρμεζάνα και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα – αλάτι, μαύρο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Ρίχνεις τα σπαγγέτι σε καλά αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τα αφήνεις να βράσουν ώσπου να γίνουν al dente (περίπου 1-2 λεπτά νωρίτερα από τις οδηγίες του πακέτου). Δεν ρίχνεις λάδι στο αλατισμένο νερό. 2. Παράλληλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζεις τα κυβάκια γκουαντσιάλε ή παντσέτας μέχρι να γίνουν τραγανά. 3. Χτυπάς καλά τα αυγά σε μεγάλο μπωλ και προσθέτεις το τριμμένο τυρί και αρκετό πιπέρι. Ανακατεύεις. Αυτή είναι η σάλτσα της καρμπονάρας. 4. Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνεις, αφότου όμως έχεις κρατήσει λίγο από το νερό τους στην άκρη, ένα ποτηράκι περίπου, για να το χρησιμοποιήσεις στη σάλτσα. 5. Βγάζεις το τηγάνι με το χοιρινό από τη φωτιά και ρίχνεις μέσα τα σπαγγέτι, ανακατεύοντας καλά με μια μεγάλη λαβίδα. 6. Τα αφήνεις ένα λεπτάκι να κρυώσουν λίγο, ώστε να μην ζεματάνε όταν ρίξεις το μίγμα με τα αυγά. Αυτό είναι το μυστικό για να μην γίνουν τα αυγά scrambled και να αναμειχθούν σωστά με τα ζυμαρικά, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη κρεμώδης υφή της σάλτσας. 7. Στη συνέχεια, προσθέτεις το μίγμα αυγών-τυριού και ανακατεύεις. Για να έχεις μια πιο κρεμώδη σάλτσα μπορείς να προσθέσεις μερικές κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών που έχεις κρατήσει στην άκρη. 8. Σερβίρεις αμέσως και γαρνίρεις την καρμπονάρα με επιπλέον τριμμένο τυρί. Συνοδεύεται άψογα με ένα ήπιο, λευκό, ιταλικό κρασί όπως το Pinot Grigio. Saluti! Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ