Οι μπάρες δημητριακών (granola bars) αποτελούν μια πολύ γευστική, υγιεινή, χορταστική και εναλλακτική πρόταση για σνακ, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους. Μπορείς να τις απολαύσεις όλες τις ώρες της ημέρας (στο σπίτι, στο γραφείο, πριν ή μετά το γυμναστήριο), έχουν λίγες θερμίδες, είναι ιδανικές για ένα γρήγορο πρωινό και δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό.

Γενικά, πρόκειται για ένα σνακ παντός καιρού με λίγες θερμίδες, ιδανικό για εκείνες τις ώρες που σε πιάνει η λιγούρα για κάτι γλυκό και θες να τσακίσεις τις σοκολάτες και ότι άλλο βρεις μπροστά σου. Το σούπερ ατού φυσικά είναι ότι ετοιμάζονται πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα.

Ουσιαστικά, οι μπάρες δημητριακών παρασκευάζονται από νιφάδες βρώμης, μέλι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μπορείς να προσαρμόσεις τη βασική συνταγή που ακολουθεί επιλέγοντας όποια φρούτα και ξηρούς καρπούς προτιμάς και να κάνεις τους δικούς σου μοναδικούς συνδυασμούς, αρκεί να διατηρήσεις τις αναλογίες στη δοσολογία και να λάβεις υπόψη σου μερικά τρικ ώστε να μην θρυμματίζονται οι μπάρες αλλά να είναι μαλακές και μαστιχωτές.

 

ΥΛΙΚΑ

– 2,5 κούπες νιφάδες βρώμης
– 1,5 κούπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σου (σταφίδες, βερύκοκα, κράνμπερι, δαμάσκηνα, σύκα, μήλα κλπ.)
– 1/2 κούπα ξηρούς καρπούς αλεσμένους ελαφρά στο μπλέντερ (αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορους, λιναρόσπορους κλπ.)
– 2/3 της κούπας μέλι
– 1/4 της κούπας βούτυρο ή λάδι καρύδας
– 1 κοφτή κουτ. γλυκού κανέλα
– 1 κοφτή κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη (προαιρετικά)
– 1 πρέζα αλάτι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα τετράγωνο ταψί μεσαίου μεγέθους τοποθετείς χαρτί ψησίματος. Το χαρτί θα πρέπει να περισσεύει στις άκρες έτσι ώστε να μπορείς να το αφαιρέσεις εύκολα μαζί με το μίγμα μετά το ψήσιμο.

2. Σε ένα μεγάλο μπωλ τοποθετείς τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και τους ελαφρά αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Προσθέτεις κανέλα/τζίντερ/αλάτι.

3. Αλέθεις στο μπλέντερ μισή κούπα με τις νιφάδες βρώμης και τις προσθέτεις στο παραπάνω μίγμα μαζί με τις υπόλοιπες δύο κούπες βρώμης.

4. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων και στη συνέχεια το ανακατεύεις με το μέλι. Τα προσθέτεις στο μίγμα και ανακατεύεις πολύ καλά τα υλικά.

5. Ρίχνεις το μίγμα ομοιόμορφα στο ταψί και πιέζεις πολύ καλά με μια σπάτουλα, για 2 λεπτά τουλάχιστον ώστε να γίνει συμπαγές. Αυτό είναι το τρικ για να μην θρυμματιστούν οι μπάρες όταν θα τις κόψεις.

6. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20-25 λεπτά.

7. Μόλις ψηθεί το μίγμα, το βγάζεις από το φούρνο και το αφήνεις να κρυώσει για 1 ώρα. Στη συνέχεια το αφαιρείς μαζί με το χαρτί ψησίματος, το τοποθετείς σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής και το κόβεις σε κομμάτια.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published.