Αυθεντικές συνταγές & σπιτικές εκτελέσεις για τους φίλους του τσαγιού Οι ευεργετικές και τονωτικές ιδιότητες του τσαγιού είναι γνωστές σε όλους, γι’αυτό και το Street-Life.gr προτείνει τρεις ιδιαίτερα αρωματικές, εξωτικές και γευστικές συνταγές που μπορείς να απολαμβάνεις όλο το χρόνο, στη ζεστή αλλά και πιο δροσερή εκδοχή τους. Επιπλέον, τα ακόλουθα αφεψήματα έχουν πολυάριθμα οφέλη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ιδιαίτερα όταν ετοιμάζονται από τα χεράκια σου. Μη διστάσεις λοιπόν να δοκιμάσεις την σπιτική εκδοχή τους, η οποία είναι σαφώς ανώτερη από τα αντίστοιχα τυποποιημένα φακελάκια τσαγιού, διότι η γεύση και το άρωμα τους πραγματικά θα σε αποζημιώσουν. Για την παρασκευή παγωμένου τσαγιού μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις τη διπλάσια ποσότητα τσαγιού από την αναγραφόμενη. Τσάι με τζίντζερ, λεμόνι και μέλι Αφέψημα ασιατικής καταγωγής με πρωταγωνιστή το τζίντερ (πιπερόριζα), το οποίο φημίζεται παγκοσμίως για τις αναρίθμητες θεραπευτικές και δυναμωτικές του ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενισχύει τη χώνεψη, την απώλεια κιλών και καταπολεμά αποτελεσματικά τη γρίπη, το κρυολόγημα, αλλά και τους πόνους περιόδου. ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) – 1 κομμάτι φρέσκο, καθαρισμένο τζίντζερ μήκους 5 εκ. (στο μέγεθος ενός αντίχειρα), κομμένο σε λεπτές φέτες ή τριμμένο στον τρίφτη – 3 κούπες νερό – ο χυμός μισού λεμονιού ή παραπάνω αν προτιμάς πιο ξινή γεύση – μέλι – φετούλες λεμονιού για γαρνίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνεις το νερό με τις φέτες τζίνζερ. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις να σιγοβράσει για 10 περίπου λεπτά. 2. Μόλις ετοιμαστεί, το σουρώνεις σε μια τσαγιέρα και ρίχνεις το χυμό λεμονιού. 3. Σερβίρεις σε κούπα προσθέτοντας 2 φετούλες λεμονιού και μέλι κατά βούληση. Ινδικό τσάι μασάλα Εξαιρετικά διαδεδομένο όχι μόνο στην Ινδία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο πλέον, φτιάχνεται με μαύρο τσάι και ένα μίγμα μπαχαρικών σε διάφορες παραλλαγές. Στην αυθεντική εκδοχή του παρασκευάζεται με γάλα (masala chai latte) όπως συνηθίζουν στην Ινδία ή μόνο με νερό, αν το προτιμάς σκέτο. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται είτε στην αρχική τους μορφή είτε σε σκόνη (σε αυτή την περίπτωση μπορείς να διατηρήσεις το μίγμα και για μελλοντική χρήση). Μπορείς να προσαρμόσεις την ποσότητα και το είδος των μπαχαρικών κατά βούληση, αναλόγως με το πόσο πικάντικο θες να είναι το αποτέλεσμα. Δυνατό τσάι, κρεμώδες, με πικάντικη, αρωματική γεύση, αποτελεί ένα ιδανικό υποκατάστατο του καφέ. Τονωτικό, διεγερτικό, αντιφλεγμονώδες, βοηθάει την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς συνδυάζει τις θεραπευτικές ιδιότητες όλων των μπαχαρικών του μίγματος. ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) – 2 κούπες νερό – 2 φακελάκια μαύρο τσάι ή μια κουτ. σούπας σε σκόνη/κόκκους – 3 σπόρια κάρδαμο – 2-3 καρφάκια γαρύφαλλου (μοσχοκάρφι) – 1 ξυλάκι κανέλας – 2 κόκκους μαύρο πιπέρι – 1 πρέζα τζίντζερ σε σκόνη (προαιρετικά) – 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) – 1 κούπα γάλα – ζάχαρη, κατά βούληση (Φωτογραφία: AlekhyaDas ) ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό προσθέτεις το μίγμα μπαχαρικών. Το αφήνεις να βράσει για 2-3 λεπτά. 2. Προσθέτεις στο νερό το μαύρο τσάι και όση ζάχαρη επιθυμείς και τα βράζεις για άλλα 1-2 λεπτά. 3. Χαμηλώνεις τη φωτιά, ρίχνεις το γάλα και αφήνεις το μίγμα να σιγοβράσει για 2 λεπτά ακόμα. 4. Σουρώνεις και σερβίρεις το τσάι σε μια κούπα ή τσαγιέρα. Μαροκινό τσάι με μέντα Αυτό τo γλυκό πράσινο τσάι με φρέσκα φύλλα μέντας αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές αφέψημα στο Μαρόκο και στη Βόρεια Αφρική, σήμα κατατεθέν της μαροκινής φιλοξενίας και κουλτούρας. Εξαιρετικά αρωματικό και γευστικό, σερβίρεται παραδοσιακά σε μικρά γυάλινα ποτήρια (ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες), κρατώντας την τσαγιέρα ψηλά ώστε να αεριστεί το τσάι και να δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνεια του ποτηριού. Αναζωογονητικό, αντιοξειδωτικό, βοηθάει την πέψη, ανακουφίζει από τα συμπτώματα ναυτίας και ενισχύει τη φρεσκάδα της αναπνοής. ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) – 2 κουτ. σούπας πράσινο τσάι, ποικιλία gunpowder ή 3 φακελάκια πράσινου τσαγιού – 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη ή παραπάνω αν το προτιμάς πιο γλυκό – τα φύλλα (χωρίς τα κοτσάνια) από ένα μικρό ματσάκι φρέσκιας μέντας ή δυόσμου, που έχεις ήδη ξεπλύνει – 5-6 κούπες νερό (Φωτογραφία: Honestly Yum) ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βράζεις καλά το νερό. 2. Βάζεις το πράσινο τσάι σε ένα άδειο κατσαρολάκι ή σε τσαγιέρα με ενσωματωμένο σουρωτήρι και προσθέτεις τα φύλλα μέντας ή δυόσμου (χωρίς τα κοτσάνια), κρατώντας μερικά στην άκρη για το σερβίρισμα. 3. Ρίχνεις από πάνω το βραστό νερό και στη συνέχεια τη ζάχαρη και ανακατεύεις. 4. Αδειάζεις λίγο από το μίγμα σε μια κούπα και το ξαναρίχνεις στο κατσαρολάκι ή στην τσαγιέρα ώστε να αεριστεί το τσάι και να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για άλλες τρεις φορές. 5. Αφήνεις το μίγμα στο κατσαρολάκι για 4-5 λεπτά για να αναδυθούν τα αρώματα και να εκχυλιστεί το τσάι. Το σουρώνεις και το ρίχνεις σε τσαγιέρα. 6. Σερβίρεις στα γυάλινα ποτηράκια από ψηλά προς τα χαμηλά και γαρνίρεις με φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου. Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ