Μήπως έχεις διάθεση να ξεδώσεις με λίγο comfort food (κλασσικά και πεντανόστιμα εδέσματα με μπόλικες θερμίδες, σήμα κατατεθέν των κυριακάτικων γευμάτων της παιδικής μας ηλικίας), χωρίς να σκέφτεσαι δίαιτες και περιορισμούς; Ίσως με κάτι ελαφρώς διαφορετικό από τα πατροπαράδοτα ελληνικά φαγητά της μαμάς; Το Street-Life.gr σου βρήκε τη λύση και ονομάζεται “βιεννέζικο σνίτσελ με γερμανική πατατοσαλάτα”, δύο πολύ δημοφιλή και παραδοσιακά πιάτα τόσο της αυστριακής όσο και της γερμανικής κουζίνας που όλοι έχουμε απολαύσει στην ελληνική παραλλαγή τους. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε τις αυθεντικές συνταγές τους και να εμπλουτίσουμε τη λίστα των comfort foods. Το βιεννέζικο σνίτσελ (Wiener Schnitzel) είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Αυστρίας, παρόλο που οι γνώμες ως προς την αρχική του προέλευση διίστανται, και στην αυθεντική εκδοχή του χρησιμοποιείται τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο κρέατος κομμένο σε φέτες που έχουν χτυπηθεί για να λεπτύνουν (τα λεγόμενα σκαλοπίνια). Τα σνίτσελ, δηλαδή οι παναρισμένενες λεπτές φέτες μαλακού και τραγανιστού συγχρόνως κρέατος, μπορούν να γίνουν και με χοιρινό κρέας, το οποίο σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται “Schnitzel Wiener Art”, ή με κοτόπουλο. Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι λεπτομέρειες στον τρόπο παρασκευής τους, οι οποίες παρατίθενται παρακάτω. Παραδοσιακά σερβίρεται με πατατοσαλάτα και σαλάτα μαρουλιού. Η πατατοσαλάτα (Kartoffelsalat) είναι ένα από τα πιο κλασσικά και απολαυστικά πιάτα της γερμανικής κουζίνας που συνοδεύει άψογα τόσο τα σνίτσελ όσο και τα λουκάνικα ή κάθε άλλο ψητό κρέας. Πανεύκολη συνταγή, όμως οι Γερμανοί σεφ εστιάζουν την προσοχή τους σε τρία σημεία: 1) στην πατάτα, η οποία δεν πρέπει να διαλύεται όταν την κόβουμε (αφότου έχει κρυώσει) ή να θυμίζει πουρέ στο τελικό αποτέλεσμα (οι σκληρές ελληνικές πατάτες είναι ιδανικές), 2) στην ποιότητα του μπέικον, το οποίο κάνει τη γεύση πιο πλούσια και έντονη και 3) στη βινεγκρέτ, η οποία πρέπει να είναι δυνατή, αλμυρή και όξινη στη γεύση, δεδομένου ότι οι βραστές πατάτες είναι πολύ πιο ήπιες και άνοστες γευστικά. Επιπλέον, η βινεγκρέτ στην αυθεντική συνταγή ζεσταίνεται και μαγειρεύεται ώστε να απορροφάται καλύτερα από τις πατάτες, κάνοντας τις πιο εύγεστες και νόστιμες. Η συνταγή που ακολουθεί μπορεί να εμπλουτιστεί και με επιπλέον υλικά. Για το Βιεννέζικο Σνίτσελ ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) – 4 λεπτές φέτες από μοσχαρίσια σκαλοπίνια, 150 – 180 γρ. και όχι πάνω από 4 χιλιοστά πάχους το καθένα (αν δεν έχεις σφυρί κρέατος με διπλή επιφάνεια, μπορείς να ζητήσεις από το χασάπη να στα ετοιμάσει βάσει των οδηγιών, όμως είναι σημαντικό το κρέας να μην έχει τρύπες ή κενά στην επιφάνεια από το χτύπημα.) – 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 2 αυγά – 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος – 2 κούπες τριμμένη φρυγανιά – 3 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι καλής ποιότητας – φρεσκοτριμμένο πιπέρι – 2 κούπες σπορέλαιο (αποφεύγουμε το ελαιόλαδο για να μην βαραίνει η γεύση του σνίτσελ) – 3 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο – 1 λεμόνι κομμένο στα 4 (photo: Pinterest) ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύεις το αλεύρι με μία κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι. 2. Σε ένα φαρδύ μπωλ χτυπάς ελαφρά τα 2 αυγά με την κρέμα γάλακτος. 3. Σε ένα τρίτο μπωλ ανακατεύεις την τριμμένη φρυγανιά με δύο κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι. 4. Πλένεις και ταμπονάρεις καλά τα μοσχαρίσια σκαλοπίνια-σνίτσελ με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αλατοπιπερώνεις κατά βούληση. 5. Ζεσταίνεις πρώτα το σπορέλαιο και μετά ρίχνεις και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσοχή, το λάδι πρέπει να υπερκαλύπτει το πάχος του σνίτσελ προκειμένου να ψηθεί σωστά. Το λάδι είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία του φτάσει στους 160°C (αν έχεις θερμόμετρο λαδιού) ή όταν η επιφάνεια του αρχίσει να αχνίζει κανονικά. 6. Περνάς τα σνίτσελ πρώτα από το αλεύρι, μετά από το μίγμα με το αυγό και στο τέλος από τη τριμμένη φρυγανιά (με αυτή ακριβώς τη σειρά). 7. Με μία λαβίδα τοποθετείς προσεκτικά το σνίτσελ στο τηγάνι με το ζεστό λάδι και το τηγανίζεις περίπου 1 λεπτό από κάθε μεριά, μέχρι να πάρει χρυσοκαφέ χρώμα η επιφάνεια του. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο κρέας, περιμένοντας πρώτα για 2-3 λεπτά το λάδι να ξαναζεσταθεί προτού τηγανίσεις το επόμενο κομμάτι, στην περίπτωση που δεν χωράνε όλα στο ίδιο σκεύος. 8. Αφήνεις το κάθε ψημένο σνίτσελ για 10 δευτερόλεπτα σε χαρτί κουζίνας και το σερβίρεις αμέσως ζεστό με μία φετούλα λεμονιού. Για τη Γερμανική Πατατοσαλάτα ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) – 600 γρ. πατάτες (όχι πολύ μεγάλες) – 100 γρ. καλής ποιότητας μπέικον (3-4 χοντρές φέτες) – 2 μεσαία λευκά ή κόκκινα κρεμμύδια – 6 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο – 150 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών – 2 κουτ. σούπας λευκό ξύδι – 1 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου dijon – αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι – ψιλοκομμένος μαϊντανός ή άνηθος – 2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (photo: kitchenjournals.com) ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Πλένεις και βράζεις τις πατάτες μαζί με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζεις αμέσως. Τις αφήνεις να κρυώσουν για 2-3 ώρες και στη συνέχεια τις κόβεις σε κύβους και τις τοποθετείς σε ένα σκεύος σερβιρίσματος. 2. Κόβεις τα κρεμμύδια και το μπέικον σε μικρά, χοντρά κομμάτια. 3. Ζεσταίνεις σε μεσαία θερμοκρασία 4 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Τοποθετείς τα κρεμμύδια και το μπέικον στο τηγάνι και τα σωτάρεις μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να ψηθεί το μπέικον. 4. Προσθέτεις στο τηγάνι το λευκό ξύδι και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία. Ρίχνεις το ζωμό κρέατος ή λαχανικών και μετά τη μουστάρδα και ανακατεύεις καλά μέχρι να διαλυθεί. Αλατοπιπερώνεις. 5. Περιχύνεις τις κομμένες πατάτες με το ζεστό μίγμα. Προσθέτεις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή εναλλακτικά βούτυρο, το οποίο προηγουμένως έχεις ζεστάνει σε ένα κατσαρολάκι και το έχεις αφήσει να κρυώσει. Ανακατεύεις ελαφρά τις πατάτες και τις αφήνεις για 1-2 ώρες να απορροφήσουν το μίγμα. 6. Γαρνίρεις με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σερβίρεις το βιεννέζικο σνίτσελ και τη γερμανική πατατατοσαλάτα μαζί με μια σαλάτα μαρούλι και απολαμβάνεις το νοστιμότατο γεύμα σου με τη συνοδεία παγωμένης μπύρας. Καλή όρεξη και “Prost“! Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ