Το Street-Life.gr συγκέντρωσε για λογαριασμό των πολυάσχολων αναγνωστών του μερικές από τις πιο αξιόλογες και ενδιαφέρουσες αναλύσεις, απόψεις και συνεντεύξεις από την επικαιρότητα κατά το μήνα Ιούνιο του 2017, έτσι όπως εμφανίστηκαν στα ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Η ατέλειωτη διαπραγμάτευση του «υπερμνημονίου» – Από τον Θάνο Καμήλαλη | THE PRESS PROJECT

Η τελευταία συμφωνία Ελλάδας – δανειστών είναι, αν αφαιρεθούν οι υποσχέσεις, η ίδια συμφωνία που λίγες εβδομάδες νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει κατηγορηματικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρακτικά του Eurogroup της 22ης Μαϊου που είχε δημοσιεύσει το euro2day, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται να έχει χαρακτηρίσει την προσφερόμενη συμφωνία ως «τη χειρότερη των χειρότερων». Και αυτή η αντίδραση δεν πρόκειται για ένα στιγμιαίο ξέσπασμα του υπουργού Οικονομικών. Επί μήνες η θέση της κυβέρνησης ήταν ότι «τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα».

Τελικά, έκλεισαν όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές της και έμειναν ανοιχτές οι υποσχέσεις των δανειστών προς την Ελλάδα. Σταδιακά και με αφετηρία τον χειμώνα του 2016-2017, η κυβέρνηση αποδέχτηκε τη νομοθέτηση μέτρων από το 2017 για το 2019 (τα οποία θεωρούνταν αντιδημοκρατικά και εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου), αποδέχτηκε τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και το σχέδιο λιτότητας μέχρι το 2060, αποδέχτηκε όλες τις επιθυμίες του ΔΝΤ για μέτρα μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου (ουσιαστικά το τέταρτο μνημόνιο) και πλέον αποδέχεται την εφαρμογή των μέτρων, που είχαν τεθεί ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός… ότι το Ταμείο ανέβαλλε την οριστική του απόφαση για ακόμα 14 μήνες. Η υπόσχεση Τσίπρα για κατάργηση των μέτρων αν το ΔΝΤ δεν συμφωνήσει, αγνοείται…

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/112793/upermnimonio


 

Ο Αλέξης και η καρέκλα του – Από την Σοφία Νικολάου | HUFFPOST GREECE

Ακούγοντας το περιβόητο διάγγελμα Τσίπρα, μετά την «εκπληκτική» συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και προσπαθώντας να κατανοήσω σε ποια συμφωνία ακριβώς αναφέρεται ο πρωθυπουργός, καθώς αυτή για την οποία μιλούσε μάλλον ήταν κάποια άλλη, αναρωτήθηκα πόσες άραγε φορές στο πολιτικό του παρελθόν αυτός ο άνθρωπος έχει αναγκαστεί να δώσει μία πλήρως διαφορετική εικόνα από την πραγματική, προκειμένου να επιτύχει τους προσωπικούς σκοπούς του, που δεν είναι άλλοι από τη διατήρηση της εξουσίας.

…Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι που καταδεικνύει και τον αμοραλισμό του: σε όλη του τη μικρή πολιτική ιστορία, με μοναδικό σκοπό την κατάλυση της εξουσίας, διατηρεί τα δήθεν αριστερά επαναστατικά χαρακτηριστικά του στρογγυλεύοντας, όμως, με το πέρασμα του χρόνου κάθε ακραία θέση του κόμματός του, προκειμένου να γίνει αρεστός στο κομμάτι του κέντρου που συνήθως εκλέγει κυβερνήσεις. Δηλωμένος άθεος, κάνει συστηματικές εμφανίσεις σε εκκλησιαστικά δρώμενα, γνωρίζοντας πως η Εκκλησία, ακόμα κι αν δεν την πιστεύουμε, βοηθά.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/sofia-nikolaou/-_12127_b_17195220.html?utm_hp_ref=greece


 

Οι «αντισυστημικοί» – Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο | LIFO

Εννοείται, η τιμιότητα δεν αυτοδιαλαλείται. Το ποιος τελικά «συναλλάσσεται» με κόμματα, Τράπεζες, ολιγάρχες, ή αμφίβολα πρόσωπα αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα, μέσα στα χρόνια – κι εφόσον έχει έρθει αντιμέτωπος με τους πειρασμούς του (τους εσωτερικούς και εξωτερικούς).
Το να περηφανεύεται κανείς ότι είναι τίμιος (ή «αντισυστημικός») στο κέντρο της Αγοράς, δείχνει ανωριμότητα. Πριν κατέβει το φαΐ απ’ τη φωτιά, κανείς δεν ξέρει αν είναι καλός μάγειρας.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/opinions/149605


 

Είναι η ανισότητα, ηλίθιε! Συνέντευξη στον Μιχάλη Νεβραδάκη – Από τον Mark Blyth | THE PRESS PROJECT

Ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής διεθνούς πολιτικής οικονομίας του πανεπιστημίου Brown Μαρκ Μπλάιθ έχει μελετήσει εκτενώς την αυξανόμενη ανισότητα και μία από τις πλέον πιθανές αιτίες της: τις πολιτικές οικονομικής λιτότητας. Ο Μπλάιθ είναι συγγραφέας βιβλίων όπως το «Λιτότητα: η ιστορία μιας επικίνδυνης ιδέας» και συνεργάζεται συχνά με πληθώρα εντύπων, μεταξύ των οποίων ο Guardian και το Foreign Affairs.

Σε αυτήν τη συνέντευξη, η οποία αρχικά μεταδόθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Dialogos τον Φεβρουάριο, ο Μπλάιθ αναλύει τις επιπτώσεις της λιτότητας, τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit και των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του Τραμπ, τους βασικούς λόγους πίσω από αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα, την αντίθεση σε συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» όπως η TPP και η TTIP και την πιθανότητα μιας ελληνικής αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/112901/Einai-i-anisotita-ilithie


 

Το μυστικό σχέδιο λεηλασίας της ΕΥΔΑΠ – Από τον Θάνο Καμήλαλη | THE PRESS PROJECT

Στα τέλη του 2016, κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισαν, παρά τις αντιδράσεις, να μοιράσουν 40 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της εταιρείας, βάσει μίας «μυστικής» οικονομικής μελέτης, που (θεωρητικά) τους έδινε αυτήν την ευχέρεια. To TPP αποκαλύπτει τη μελέτη της Ernst & Young, που επιτρέπει τη διανομή ακόμα και 185 εκατ ευρώ από τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν έχει λάβει υπόψιν της τη ρευστότητα και βιωσιμότητα της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης στην Ελλάδα…

…Επομένως, η οικονομική βιωσιμότητα της ΕΥΔΑΠ δεν εξετάζεται, ωστόσο η μελέτη θεωρεί δυνατή τη διανομή 185 εκατ. ευρώ στους μετόχους της εταιρείας μέχρι το 2019. Η δημοσιοποίηση της μελέτης φαίνεται ότι επιβεβαιώνει (και με το παραπάνω) τις ανησυχίες των εργαζομένων, καταρρίπτοντας την επιχειρηματολογία για «δυνατότητα διανομής μερίσματος έως και 180 εκατ. ευρώ» που προέβαλλε το ΤΑΙΠΕΔ, συνεπικουρούμενο από τον υπουργό Οικονομικών.

Πηγές του TPP σημειώνουν ότι η «λεηλασία των αποθεματικών» θα οδηγήσει την ΕΥΔΑΠ σε τραπεζικό δανεισμό, βάζοντας την σε πρωτόγνωρους γι’ αυτήν κινδύνους, ενώ παράλληλα αφαιρεί τη δυνατότητά της να προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων αλλά και σε κοινωνική πολιτική.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/112180/To-mustiko-sxedio-leilasias-tis-EUDAP


 

Έρευνα: Πώς τα social media χρησιμοποιούνται για προπαγάνδα και χειραγώγηση κοινής γνώμης ανά τον κόσμο – Από τον Κώστα Μαυραγάνη | HUFFPOST GREECE

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για σκοπούς προπαγάνδας αποτέλεσε το αντικείμενο του Computational Propaganda Research Project του Oxford Internet Institute, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

…Τα ευρήματα είναι (τουλάχιστον) ανησυχητικά: Όπως επισημαίνει ο Φίλιπ Χάουαρντ, καθηγητής Σπουδών Διαδικτύου (Internet Studies), «τα ψέματα, τα σκουπίδια, η παραπληροφόρηση» της παραδοσιακής προπαγάνδας είναι έχουν εξαπλωθεί ευρύτατα online, και μάλιστα «υποστηρίζονται από τους αλγορίθμους του Facebook ή του Twitter». Στην περίπτωση των ΗΠΑ, ο Σάμιουελ Γούλεϊ, διευθυντής έρευνας του project, έκανε λόγο για «κατασκευή ομοφωνίας» (manufacturing consensus)- δηλαδή τη δημιουργία ψευδαίσθησης δημοτικότητας, έτσι ώστε ένας πολιτικός να αποκτά μεγαλύτερο «βάρος» από ό,τι είχε προηγουμένως.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/20/eidhseis-tech-ereyna-social-media-propaganda_n_17221012.html


 

Social media vs ΜΜΕ: 1-0 – Από την Τζένη Τσιροπούλου | THE PRESS PROJECT

Η Ελλάδα, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος κρατάει τα σκήπτρα ως η χώρα όπου οι πολίτες της εμπιστεύονται λιγότερο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ανησυχούν περισσότερο από όλους τους άλλους λαούς για την επιρροή πολιτικών και κεφαλαίου στο δημοσιογραφικό περιεχόμενο, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου του Reuters για την Μελέτη της Δημοσιογραφίας, του Πανεπιστημίου της Οξφόδρης.

…Ενώ υπάρχει έντονη συμμετοχή των αναγνωστών μέσω του σχολιασμού και της αναδημοσίευσης των ειδήσεων, ταυτόχρονα, συναντάμε πρώτη την Ελλάδα στο λεγόμενο «news avoidance», δηλαδή, την πλήρη αποστροφή των ανθρώπων προς την ενημέρωση. «Υπάρχει ένα κομμάτι στην Ελλάδα που έχει πάθος με τις ειδήσεις και εκφράζει άποψη για τα πολιτικά στα social media, αλλά υπάρχει κι ένα κομμάτι που έχει κουραστεί πολύ από την ειδησεογραφία και αποστασιοποιείται, κι ας αφορούν οι ειδήσεις άμεσα την ίδια του τη ζωή.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/112921/Sti-xora-ton-social-media


 

Ο Γολγοθάς του ελεύθερου επαγγελματία- ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Από την Κατερίνα Παναγοπούλου | ATHENS VOICE

Αναμονή επί 10 μήνες για να διορθωθούν λάθη, εισφορές επί ανύπαρκτων εισοδημάτων και ουρές από τις 5 το πρωί
Αναμονή επί 10 μήνες για να διορθωθούν λάθη, εισφορές επί ανύπαρκτων εισοδημάτων και ουρές από τις 5 το πρωί.

Άθλος τείνει να θεωρείται το να είναι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα. Πέρα από τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα γραφειοκρατίας, ο ΕΦΚΑ, που κλείνει ήδη 7 μήνες λειτουργίας, μετατρέπει σε Γολγοθά την προσπάθεια των ασφαλισμένων να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/o-golgothas-toy-eleytheroy-epaggelmatia-eno-i


 

Η Ρωσία διαιρεί και βασιλεύει στην Ευρώπη – Από τον Τάσο Τέλλογλου | INSIDE STORY

Πριν από λίγες μέρες βεβαιωθήκαμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. Στόχος όμως είναι και η Ευρώπη και ο έλεγχος των σημαντικών αποφάσεων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ είναι αποφασισμένες να μην το επιτρέψουν, αλλά διαφωνούν στη στρατηγική.

…«Η ιδέα είναι απλή για τους Ρώσους», λέει σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από κάποιες μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία). Μπορείς να αρχίσεις να αποσταθεροποιείς τη μία μετά την άλλη. Πρώτα τη Βρετανία, χάρη στην περίφημη ευκαιρία που έδωσε το πολιτικό της προσωπικό με το δημοψήφισμα του Brexit, έπειτα τη Γαλλία με την επιχείρηση κατά του Μακρόν, μένει να δούμε τι θα κάνουν στη Γερμανία…».

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/russia-dysi?token=D5AY3U415X&utm_source=insideStory&utm_medium=email&utm_campaign=freenl&utm_content=%2Farticle%2Frussia-dysi&utm_source=insideStory&utm_campaign=d547b1b150-unsubscribed20170701&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-d547b1b150-125885477&ct=t(unsubscribed_Newsletter_1_7_2017)


 

Ντόναλντ Τραμπ: Ναρκισσιστική διαταραχή – Από την Σώτη Τριανταφύλλου | ATHENS VOICE

Tι ανέδειξε ένα τέτοιο άτομο στην προεδρία;
…Πράγματι είναι ένα πλάσμα που δεν θα μπορούσε να έχει γεννηθεί αλλού. Διαθέτει όμως όλα τα παθολογικά γνωρίσματα της αμερικανικής κοινωνίας και κανένα από τα υγιή. Έγινε δισεκατομμυριούχος επιδεικνύοντας ανελέητα ανταγωνιστική ανηθικότητα, είναι νοσηρά εξωστρεφής (σαν να του λείπει οποιαδήποτε εσωτερική ζωή), τυραννικός εργοδότης και συνεργάτης, δικομανής, ανάγωγος και κουτοπόνηρος. Αν και οι ΗΠΑ θεμελιώθηκαν στον ατομισμό, η ιστορία τους είναι διάστικτη από αξίες και πράξεις αυταπάρνησης και αλτρουισμού – πλην όμως, εδώ και τριάντα ή σαράντα χρόνια ολόκληρη η κοινωνία μεταμορφώθηκε σε ριάλιτι σόου, σε παιχνιδότοπο του Εγώ. Στα κοινωνικά δίκτυα το πόπολο ακολουθεί την Κιμ Καρντάσιαν: το μηδέν ανεβαίνει στον αφρό.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/ntonalnt-tramp-narkissistiki-diatarahi


 

Τρόμος στη Βρετανία: Τι γνώριζε η Τερέζα Μέι; – Από τον John Pilger | THE PRESS PROJECT

Αυτό που δεν λέγεται στην προεκλογική περίοδο της Βρετανίας είναι το εξής: Οι αιτίες της θηριωδίας στο Μάντσεστερ, με τη δολοφονία είκοσι δύο νέων κυρίως ανθρώπων από έναν τζιχαντιστή, αποκρύπτονται προκειμένου να προστατευθούν τα μυστικά της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.
Κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το γιατί οι υπηρεσίες ασφαλείας της MI5 δεν έκαναν τίποτα ενώ είχαν στοιχεία για τρομοκράτες και γιατί η κυβέρνηση δεν προειδοποίησε το κοινό για την απειλή και τώρα απλά υπόσχεται διεξαγωγή «εσωτερικής έρευνας».

…Η θηριωδία στο Μάντσεστερ ξεσκεπάζει τη βρετανική εξωτερική πολιτική με την φαουστιανού τύπου συμμαχία με το εξτρεμιστικό Ισλάμ, ιδιαίτερα με τη σέχτα που είναι γνωστή ως ουαχαμπισμός ή σαλαφισμός και της οποίας ο βασικός θεματοφύλακας και τραπεζίτης είναι το πετρελαϊκό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο μεγαλύτερος πελάτης όπλων της Μεγάλης Βρετανίας.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/112399/Tromos-sti-Bretania-Ti-gnorize-i-Tereza-Mei


 

Και τώρα νέο, μαλακό, Brexit με μηδέν λιπαρά – Από τον Μιχάλη Γιαννεσκή | THE PRESS PROJECT

Οι διαπραγματεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης με την ΕΕ για το Brexit άρχισαν την περασμένη Δευτέρα. Βέβαια μετά το εκλογικό φιάσκο των Συντηρητικών μόνο ευφημιστικά μπορούν να χαρακτηριστούν «διαπραγματεύσεις». Το Brexit γίνεται καθημερινά μαλακότερο, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών δηλώνουν ανώνυμα ότι το Mayxit (Τερέζα-Μέι-exit) είναι μόνο θέμα χρόνου.

…Οι επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών, που οι Συντηρητικοί εφαρμόζουν επί χρόνια, φάνηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην πρόσφατη πυρκαγιά της πολυώροφης δημοτικής πολυκατοικίας στο Λονδίνο. Τουλάχιστον 80 άτομα πέθαναν στην πυρκαγιά, διότι για να μειωθεί το κόστος της μόνωσης της πολυκατοικίας κατά περίπου 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, χρησιμοποιήθηκε εύφλεκτο και απαγορευμένο μονωτικό υλικό. Και αυτό συνέβη στον πλουσιότερο δήμο της Βρετανίας που ενώ έχει αποθέματα 270 εκατομμυρίων στερλινών, κάνει περικοπές για να μειώσει τους φόρους των εύπορων δημοτών του, και αφήνει τους φτωχούς δημότες να ζουν σε ανασφαλή κτίρια, στα οποία τέτοια «ατυχήματα» είναι αναπόφευκτα.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/112821/Kai-tora-neo-malako-Brexit-me-miden-lipara


 

Εμανουέλ Μακρόν: Πολιτικό Uber ή νέος Ντε Γκολ; – Από την Μαρία Χούκλη | INSIDE STORY

Ο ancien monde εξαερώθηκε, τι είδους θα είναι ο καινούργιος που υπόσχεται να δημιουργήσει ο πολιτικά άκαπνος, πλην θεσμικά πανίσχυρος, 39χρονος νέος ένοικος του Palais de l’Élysée;

…Προφανώς συνέτρεξαν πολλοί παράγοντες και επ’ αυτού συμφωνεί η πλειονότητα έγκριτων –Γάλλων και μη– αρθρογράφων, οι οποίοι ενέκυψαν στο φαινόμενο Μακρόν.
Κύριος παράγοντας υπήρξε η παρακμή της παραδοσιακής πολιτικής τάξης. Διαψευσμένες υποσχέσεις, εναλλαγή σε υψηλά οφίτσια φθαρμένων προσώπων, διαφθορά και αποξένωση από μια κοινωνία που άλλαζε κατά τη διαδοχή των χρόνων υπό το βάρος νέων προβλημάτων, νέων προσκλήσεων, νέων κινδύνων.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/Emmanuel-Macron-neos-de-Gaulle?token=HIQQT58MK5&utm_source=insideStory&utm_medium=email&utm_campaign=freenl&utm_content=%2Farticle%2FEmmanuel-Macron-neos-de-Gaulle&utm_source=insideStory&utm_campaign=c882d698ef-unsubscribed20170624&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-c882d698ef-125885477&ct=t(unsubscribed_Newsletter_24_6_2017)


 

Αβέβαιη Γερμανία – Από τον Κώστα Βεργόπουλο | HUFFPOST GREECE

Εάν η Γαλλία νοσεί λόγω των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν, η Γερμανία νοσεί ακόμη περισσότερο, λόγω της επίσπευσης αυτών των μεταρρυθμίσεων. Τρεις δείκτες καταγράφουν τη σημερινή «γερμανική παθογένεια»: α) το ύψος της φτώχειας, θλιβερός δείκτης οικονομικής και κοινωνικής αποδόμησης, β) ο χαμηλός σχηματισμός κεφαλαίου, δείκτης μειωμένης εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου, γ) η υψηλή εθνική αποταμίευση, δείκτης μειωμένης εμπιστοσύνης του κοινού.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/kostas-vergopoulos/-_12060_b_17081518.html


 

Οι πολιτικές αποχρώσεις του Ισλάμ – Από τον Μοχάμεντ Μπεν Γκούζι | THE PRESS PROJECT

Τώρα που περνάνε τα χρόνια και μπορεί κανείς να αρχίσει να αναλύει τις επιδράσεις της αραβικής άνοιξης, τα αποτελέσματα που διαπιστώνουμε είναι χαρμόσυνα, αλλά στη βάση του το πράγμα έχει ξεφύγει. Τα θετικά της αραβικής άνοιξης, το βήμα προς τα μπρος, είναι η πολυπόθητη ελευθερία του λόγου που υπάρχει στην Τυνησία και τη Λιβύη. Το βήμα προς τα πίσω, όμως, είναι η σφαίρα που συνεχίζει και δολοφονεί το στόμα που μιλάει. Ηθικός αυτουργός πίσω από τις δολοφονίες; Ο ισλαμοφασισμός.

…Ποιο είναι, όμως, αυτό το κακό που βρήκε τις αραβικές εξεγέρσεις και λέγεται ισλαμιστές; Από πού αντλούν τη δύναμη τους; Είναι νέο φαινόμενο; Πόσες αποχρώσεις έχει το πολιτικό Ισλάμ; Είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι (ΑΜ), το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η Αλ Κάιντα το ίδιο πράγμα; Βασικά, υπάρχει στ’ αλήθεια Αλ Κάιντα; Και το πιο σημαντικό: ποια είναι η σχέση όλων αυτών με τον νέο-ιμπεριαλισμό;

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/112546/Oi-politikes-apoxroseis-tou-Islam


 

ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία – Από την Σώτη Τριανταφύλλου | ATHENS VOICE

Τι ενώνει τις ΗΠΑ με μια ισλαμική μοναρχία που τροφοδοτεί τα πιο φανατικά τζαμιά στη Δύση και εξοπλίζει τις τρομοκρατικές ομάδες; Το χρήμα.

…Κοντολογίς, οι δύο χώρες ήταν και παραμένουν εμπορικοί εταίροι αλλά δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν. Αντιθέτως, έχουν πολλά να μοιράσουν.
Οι διπλωματικές τους σχέσεις δείχνουν το αυτονόητο: η οικονομία, το χρήμα, υπερβαίνει οποιαδήποτε λογική ή ηθική υπόθεση. Οι ΗΠΑ θρηνολογούν για τα αυταρχικά καθεστώτα και απαγχονίζουν δικτάτορες, αλλά ανέκαθεν αντιμετώπιζαν με θάμβος τη χώρα του Ιμπν Σαούντ.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/ipa-saoydiki-aravia


 

«Mπίσνες» στο Ριάντ, αίμα σε Λονδίνο – Μάντσεστερ – Aπό το Νίκο Μπογιόπουλο | ENIKOS.GR

Κατ΄αρχάς ας δούμε πάνω σε ποιο έδαφος καλλιεργείται το αφιόνι που οπλίζει το χέρι αυτών των αιμοσταγών δολοφόνων.
Ας δούμε πάνω σε ποιο βομβαρδισμένο – κατά κυριολεξία – τοπίο λειτουργούν τα εργαστήρια των Φρανκενστάιν του ισλαμοφασισμού και ποιά είναι η «πρώτη ύλη» που τους προσφέρεται για να στρατολογούν το εγκληματικό τους δίκτυο.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/519348/bisnes-sto-riant-aima-se-londino-mantsester


 

Η Κατάρ(α) του Κόλπου – Από το Νίκο Γεωργιάδη | ATHENS VOICE

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι του ξημερώνει. Ιδίως εκεί κάτω, στην Ανατολική Μεσόγειο.

…Η Ντόχα είναι ένας από τους βασικούς πελάτες σε πολεμικό υλικό της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Διαθέτει ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο «ασκό» φυσικού αερίου στον πλανήτη. Διαμορφώνει δηλαδή, ή καλύτερα συνδιαμορφώνει, τη διεθνή τιμή ανά κυβικό τόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην απομόνωση του Κατάρ δεν συμμετέχουν δύο χώρες κλειδιά του Περσικού Κόλπου. Το Κουβέιτ και το Ομάν. Η Ντόχα είναι υποχρεωμένη λόγω γειτνιάζουσας υφαλοκρηπίδας να «συνεννοείται» με το Ιράν. Το παζλ είναι σύνθετο.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/i-katara-toy-kolpoy


 

Άμεση ανάλυση: τι σηματοδοτεί η πρώτη επίθεση του ISIS στο Ιράν – Από το Νίκο Άγουρο | HUFFPOST GREECE

Η επιχειρησιακή υπέρβαση του ISIS στο Ιράν σηματοδοτεί δυο σημαντικές εξελίξεις: αντίθετα με την κυρίαρχη άποψη, αν το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί στρατιωτικά στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ένα διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο που θα στραφεί σταδιακά όλο και πιο συντονισμένα και εκδικητικά απέναντι στα συμφέροντα και τα εδάφη του Ιράν. Μάλιστα, πυρήνες του ISIS ενδεχομένως να συνεργαστούν με διάφορα αποσχιστικά κινήματα και ομάδες ανταρτών που δρουν στις περιοχές του Μπαλουχιστάν, στο Κουρδιστάν αλλά και στη δυτική επαρχία του Κουζεστάν και οι οποίοι προσβλέπουν στην ευρύτερη αποσταθεροποίηση του Ιράν. Οι φόβοι της Τεχεράνης για αυξανόμενη δράση του ISIS γύρω αλλά και μέσα από τα σύνορα της ήταν άλλωστε ένας από τους κύριους λόγους (πέρα από τους στρατηγικούς ηγεμονικούς σχεδιασμούς) για τους οποίους η ανάμειξη της στη Συρία και το Ιράκ υπήρξε τόσο μεγάλη.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/nikos-agouros/post_15192_b_16989884.html


 

Κλιματική Αλλαγή Στην Ελλάδα | ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Η διαΝΕΟσις ανοίγει το θέμα της κλιματικής αλλαγής και μελετά τις σημαντικές επιπτώσεις της στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες.
Ποιες θα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα το διάστημα 2046-2065; Πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή; Πόσο θα επιβαρυνθεί το αστικό περιβάλλον; Πόσο θα κινδυνεύσουν τα δάση και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς; Πώς θα επηρεαστεί η ακτογραμμή της χώρας; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στη δημόσια υγεία;

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται ήδη και στην Ελλάδα, η διαΝΕΟσις ανέθεσε σε μια οκταμελή ομάδα επιστημόνων, με συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Καρτάλη, την εκπόνηση μιας μελέτης, η οποία επιχειρεί να αποτυπώσει τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή -όπως διαμορφώνεται και όπως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα μέσα του αιώνα- θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.dianeosis.org/research/climate_change/


 

Γιατί χάθηκαν τ’ αστέρια από τον ουρανό της Aθήνας; – Από τον M. Hulot | LIFO

Πώς κατέληξε η πόλη μας να κατέχει τα πρωτεία στην φωτορρύπανση; Επιστήμονες και ειδικοί εξηγούν στη LIFO.

…Σήμερα, που όλοι γνωρίζουν καλά την εικόνα του ουρανού από φωτογραφίες και βίντεο, που γίνεται θέμα στις ειδήσεις η ανακάλυψη ενός ακόμα πλανήτη ή οι βροχές από αστέρια και μετεωρίτες, οι άνθρωποι έχουν χάσει τον πραγματικό ουρανό. Έχει εξαφανιστεί σχεδόν από κάθε μεγάλη πόλη, από κάθε αστική περιοχή, ακόμα και από το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών περιοχών – είναι πολύ σπάνιο να δεις σε περιοχή του πολιτισμένου κόσμου τον ίδιο ουρανό που έβλεπαν οι παππούδες μας, ακόμα και αυτόν που βλέπαμε όταν ήμασταν μικροί. «Κάποτε, σε σκοτεινό ουρανό, μπορούσε να διακρίνει κανείς 5.000-6.000 άστρα. Σήμερα, στην πόλη, μπορεί να διακρίνει 50 περίπου, κάντε τη σύγκριση» λέει ο Αριστείδης Βούλγαρης, αστρονόμος και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η κατάσταση που δημιουργεί τη νύχτα το έντονο φως, η οποία είναι πλέον μη αναστρέψιμη, καθιστώντας μη ορατό το μεγαλύτερο μέρος του νυχτερινού ουρανού: πρόκειται για τη φωτορρύπανση. Το 80% της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δεν μπορεί να έχει πια την εμπειρία της «απόλυτης νύχτας».
«Η φωτορρύπανση είναι η άσκοπη διάχυση φωτός στην ατμόσφαιρα», λέει ο κ. Βούλγαρης.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/environment_articles/147824


 

Δεν εγκαταλείπει το πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά η Ελλάδα – Από την Μάχη Τράτσα | INSIDE STORY

Ο βασικός λόγος που το ρεύμα είναι ακριβό είναι οι χρεώσεις ΥΚΩ, που καλύπτουν κυρίως το αυξημένο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, με πετρελαϊκές μονάδες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που η πολιτεία δεν είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει, παρότι βλάπτει εκτός από την τσέπη μας και το περιβάλλον.

…Η καύση πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά έχει επίσης και βαρύ τίμημα υγείας, το οποίο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μάντζαρης επιδεινώνεται από το γεγονός ότι «οι ελληνικοί πετρελαϊκοί σταθμοί υπάγονται σε εξαιρέσεις και τους επιτρέπεται να υπερβαίνουν κατά πολύ τα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών σε οξείδια του αζώτου και διοξείδιο του θείου».
…Ωστόσο, τα οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα δεν φαίνεται να μπορούν να υπερκεράσουν τις αγκυλώσεις της διοίκησης και τις όποιες πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/petrelaio-ilektroparagogi-nisia-ellada?token=08K56F403Z&utm_source=insideStory&utm_medium=email&utm_campaign=freenl&utm_content=%2Farticle%2Fpetrelaio-ilektroparagogi-nisia-ellada&utm_source=insideStory&utm_campaign=3dfc2c5ceb-unsubscribed20170617&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-3dfc2c5ceb-125885477&ct=t(unsubscribed_Newsletter_17_6_2017)


 

Μαθήματα ζωής από κηδείες – Από τον Ιωάννη Ιωαννίδη | HUFFPOST GREECE

Οι κηδείες αποτελούν ευκαιρία να ξαναγραφτεί η ιστορία. Η ελληνική ιστορία δε γράφεται προοπτικά στο μέλλον, αλλά παραγράφεται αναδρομικά στις κηδείες. Ό,τι συνέβη μπορεί να ξαναγραφτεί από την ανάποδη. Φτάνει να έχεις αρκετούς σκηνοθέτες, αρθρογράφους και τρολ να μπουκώσουν την ιστορία με σκουπίδια. Φτιασιδώνεται η πραγματικότητα με μαλάματα ώσπου να φαγωθεί το πρόσωπό της. Η κηδεία είναι σκηνοθετικό γεγονός, μια ταινία πολύ (μα πάρα πολύ) μακρού μήκους, ένα ανοικονόμητο θρίλερ που καταντάει περισσότερο βαρετό παρά ανατριχιαστικό στην πλαδαρότητά του. Ένα ατέλειωτο Survivor για πεθαμένους. Οι διάσημοι αναπαύονται στην κάσα τους, οι μαχητές ξεσκίζονται μεταξύ τους πάνω από το κουφάρι. Αγωνίσματα: όλων των ειδών οι κωλοτούμπες. Κερδίζει: όποιος παραχαράξει την αλήθεια περισσότερο.
…Μακάρι να μπορούσαμε να μαθαίνουμε και να χαιρόμαστε από τις επιτυχίες των ζωντανών, των νέων, να κοιτάμε μπροστά.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/ioannis-ioannidis/-_11981_b_16991688.html


 

Η ζωή μου στο Ριάντ – Από την Ντιάνα Καρτσαγκούλη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη Σαουδική Αραβία όπου έμενε τα τελευταία τρία χρόνια, ισχύει ο ισλαμικός νόμος.

…Σε μια τέτοια χώρα, λοιπόν, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι τα δικαιώματα των γυναικών σχεδόν δεν υφίστανται. Δεν τους επιτρέπεται να κάνουν οτιδήποτε χωρίς την άδεια κάποιου άντρα πρώτου βαθμού συγγένειας, άνω των 18. Απαγορεύεται να οδηγούν, να μιλούν με άντρες εκτός της οικογένειάς τους, να καπνίζουν δημοσίως, να ταξιδεύουν χωρίς τη γραπτή άδεια του «κηδεμόνα» τους. Στα καταστήματα δεν υπάρχουν δοκιμαστήρια. Αναγκάζονται να αγοράζουν ρούχα και, αν δεν τους κάνουν, τα επιστρέφουν. «Γενικά, για να κάνεις το οτιδήποτε ως γυναίκα είναι μια ταλαιπωρία. Ένα πράγμα να θέλεις να πάρεις από το σούπερ μάρκετ, ή θα πρέπει να το φέρει ο άντρας σου μετά τη δουλειά ή θα πρέπει να βρεις οδηγό να σε πάει, αν δεν είναι ώρα προσευχής γιατί πέντε φορές την ημέρα κλείνουν τα πάντα· υπάρχει και εφαρμογή για κινητά, που σου λέει πότε θα είναι η επόμενη προσευχή, για να μπορείς να οργανώσεις την ημέρα σου αναλόγως. Τα δύο φύλα δεν συνυπάρχουν ούτε στα γλέντια.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.kathimerini.gr/915104/article/periodiko-k/an8rwpoi/h-zwh-moy-sto-riant


 

Amazon: στην καρδιά του κτήνους – Από τον Άρη Χατζηστεφάνου | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ο λόγος της ανησυχίας δεν ήταν μόνο η ευκολία με την οποία η Amazon πρόκειται να καταπιεί έναν γίγαντα του λιανικού εμπορίου χωρίς καμία επίπτωση στα λογιστικά της βιβλία (το κόστος καλύφθηκε σε λίγα 24ωρα από την άνοδο στην τιμή της μετοχής της), αλλά ο τρόπος με τον οποίο ελάχιστες επιχειρήσεις απλώνονται σαν χταπόδια σε δεκάδες διαφορετικούς κλάδους.
Η Amazon δεν ελέγχει απλώς το 43% του ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ, αλλά και τις υποδομές μέσω των οποίων αυτό πραγματοποιείται, με αποτέλεσμα να καρπώνεται ένα στα δύο δολάρια που δαπανώνται στο ίντερνετ.
Σήμερα ελέγχει το 33% της αγοράς online αποθήκευσης δεδομένων (cloud storage), περισσότερο δηλαδή από το αντίστοιχο άθροισμα της Google, της IBM και της Microsoft.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.efsyn.gr/arthro/amazon-stin-kardia-toy-ktinoys


 

Aφιέρωμα: Yπέρτατος Μάνος Χατζιδάκις | LIFO

Ένα αφιέρωμα του LIFO.gr στον άνθρωπο που διαμόρφωσε αποφασιστικά την Ελλάδα που αγαπάμε.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/topics/view/38


 

Τα βιβλία του καλοκαιριού – Aπό τον Άθω Δημουλά | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μεγάλα ονόματα της σύγχρονης λογοτεχνικής σκηνής, ελληνικά μυθιστορήματα και διηγήματα, αστυνομικά και θρίλερ, κλασικά και διαχρονικά, αλλά και non fiction, από φιλοσοφία μέχρι κβαντική βιολογία.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.kathimerini.gr/915136/article/periodiko-k/reportaz/ta-vivlia-toy-kalokairioy


 

Oι 30 καλύτερες παραλίες της Αττικής – Από τον Γιάννη Πανταζόπουλο | LIFO

Ένας πλήρης και αναλυτικός οδηγός με τις ακτές –ελεύθερες ή οργανωμένες, απόμερες ή πολυσύχναστες, κοντινές ή μακρινές– που μπορείς να επισκεφθείς στην Αττική.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/greece_articles/148855


 

Tα 12 πρόσωπα της γαστρονομικής χρονιάς – Aπό τον Άγγελο Ρέντουλα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ποιοι σεφ και άνθρωποι του φαγητού ξεχώρισαν μέσα στο 2017

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.kathimerini.gr/913042/gallery/periodiko-k/an8rwpoi/ta-12-proswpa-ths-gastronomikhs-xronias

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.