Αρωμα Ινδίας στην κουζίνα σου! Όταν έχεις εξαντλήσει τις γνωστές συνταγές για κοτόπουλο και λαχταράς κάτι διαφορετικό για ένα ιδιαίτερο γεύμα, γιατί να μην δοκιμάσεις και αυτή την πεντανόστιμη ινδική συνταγή; Είναι σίγουρο ότι θα αρέσει σε όλους μιας και πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή – και με άπειρες παραλλαγές – πιάτα της ινδικής κουζίνας. Οι γνώμες για την προέλευση του κοτόπουλου tikka masala διίστανται, ωστόσο διάφορες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ινδική συνταγή με έντονες βρετανικές επιρροές, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στα ινδικά εστιατόρια της Μεγάλης Βρετανίας και εξελίχθηκε σε διάσημο “εξωτικό” comfort food. Ουσιαστικά πρόκειται για ψητά κομματάκια φιλέτου κοτόπουλου από μπούτι ή στήθος, μαριναρισμένα σε γιαούρτι και καρυκεύματα (tikka), τα οποία στη συνέχεια αναμειγνύονται με μια κρεμώδη, πορτοκαλί σάλτσα από ντομάτα και αρωματικά μπαχαρικά (masala). Προσοχή όμως. Αν και η παρασκευή του είναι σχετικά εύκολη – παρά το γεγονός ότι απαιτούνται κάποια μπαχαρικά που πιθανόν να χρειαστεί να προμηθευτείς εκ των προτέρων – το tikka masala θέλει στοργή, ενθουσιασμό, αφοσίωση και την πλήρη συγκέντρωση σου για να αποκαλύψει τα αρώματα και τη νοστιμιά του… Αυτά άλλωστε είναι απαραίτητα “συστατικά” για καθετί που ετοιμάζεις με τα χεράκια σου. Οι πειραματισμοί με τη δοσολογία των μπαχαρικών (καθώς κάθε συνταγή tikka masala που κυκλοφορεί διαφέρει στις λεπτομέρειες) και η εξάσκηση αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος. Επιπλέον, είναι από αυτές τις εξωτικές συνταγές που με λίγη προσπάθεια μπορείς να πετύχεις εξίσου καλά με εκείνη την τέλεια που πιθανόν δοκίμασες κάποτε σε ένα ινδικό εστιατόριο. Συνοδεύεται άψογα με ινδικό ψωμί ναν και ρύζι μπασμάτι και ως ορεκτικό μπορείς να προσφέρεις ινδικά πιτάκια Samosas (δες τη συνταγή του Street-Life.gr εδώ). Φόρεσε λοιπόν την καλή σου διάθεση και ξεκίνα. ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για το μαρινάρισμα – 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου χωρίς τα κόκκαλα (μπούτι ή στήθος ή και τα δυο), κομμένο σε μικρές μπουκίτσες – 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι – 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες – 2 κομμάτια φρέσκο τζίντζερ (στο μέγεθος ενός δάχτυλο το καθένα), τριμμένα – 1 κουτ. γλυκού ινδικό μίγμα μπαχαρικών garam masala (θα το βρεις σε καταστήματα με μπαχαρικά). Το garam masala είναι ένα μίγμα από κόλιανδρο, γαρύφαλο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο και φύλλα δάφνης σε σκόνη. – 1/2 κουτ. γλυκού κάρυ ή chicken masala (θα το βρεις σε καταστήματα με μπαχαρικά) – 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν – Λίγο αλάτι – Χυμό & ξύσμα από 2 limes ή ένα μεγάλο λεμόνι – 2 κουτ. σούπας λάδι Για τη σάλτσα – 2 μεσαία κρεμμύδια, τριμμένα ή πολτοποιημένα στο μπλέντερ για πιο βελουτέ υφή – 1 γεμάτη κουτ. σούπας φρέσκο, τριμμένο τζίντζερ – 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες – 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή πολτοποιημένες στο μπλέντερ (εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 κουτί ή κονσέρβα με έτοιμη τριμμένη ντομάτα) – 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας – 1 κούπα νερό – 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά (Ο κουρκουμάς αποτελεί βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας, δίνει αυτό το ωραίο πορτοκαλί χρώμα στις σάλτσες και ενδείκνυται περισσότερο από την πάπρικα η οποία δεν χρησιμοποιείται γενικά στα ινδικά φαγητά, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε αρκετές συνταγές για tikka masala ως υποκατάστατο.) – 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών garam masala – 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή ή 2 αποξηραμένες, θρυμματισμένες πιπερίτσες τσίλι (αν σου αρέσουν οι πιο καυτερές γεύσεις μπορείς να προσθέσεις περισσότερο) – 1/2 κουτ. γλυκού κάρυ ή chicken masala – 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι – 1 κούπα κρέμα. Τι κρέμα όμως; Η καλύτερη κατά την προσωπική μου άποψη είναι η κρέμα καρύδας, που μπορείς να βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ, διότι δίνει μια ωραία, αρωματική και γλυκόξινη γεύση στη σάλτσα ντομάτας. Κάποιες συνταγές χρησιμοποιούν εναλλακτικά κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι (το γιαούρτι θα ξινίσει λίγο παραπάνω την ντομάτα, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να προσθέσεις λίγο ζάχαρη στη σάλτσα). Είναι θέμα γούστου σε κάθε περίπτωση. Λάβε υπόψη σου ότι η προσθήκη κρέμας θα μειώσει αρκετά την ένταση των μπαχαρικών και πιθανόν να χρειαστεί να συμπληρώσεις κάποια από αυτά στην πορεία. – 2 κουτ. σούπας λάδι – Φρεσκοκομμένο κόλιανδρο για το γαρνίρισμα Φωτο: Street-Life.gr ΕΚΤΕΛΕΣΗ Μαρινάρισμα & ψήσιμο κοτόπουλου (tikka) 1. Τοποθετείς τα μικρά κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτεις τα καρυκεύματα και στη συνέχεια τα υγρά και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά. Αφήνεις το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε όταν ψηθεί να είναι μαλακό και ζουμερό. 2. Μόλις μαριναριστεί έχεις 3 επιλογές: α) Το ψήνεις σε σχάρα (σε αυτή την περίπτωση βάζεις ολόκληρα τα φιλέτα και τα τεμαχίζεις αφού ψηθεί το κρέας). β) Aπλώνεις τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί πάνω σε ταψί και το βάζεις στο γκριλ (200ºC), σε προθερμασμένο φούρνο, για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί. γ) Τα μαγειρεύεις σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ψηθούν τα βγάζεις στην άκρη. Πιο εύκολη και γρήγορη λύση. Σάλτσα (masala) 1. Η προετοιμασία και το μαγείρεμα της σάλτσας μπορούν να γίνουν παράλληλα με το μαρινάρισμα-ψήσιμο του κοτόπουλου. 2. Αν χρησιμοποιήσεις φρέσκες ντομάτες, τότε αφού τις πλύνεις και αφαιρέσεις τα κοτσάνια, τις πολτοποιείς στο μπλέντερ και ρίχνεις μια κοφτή κουτ. γλυκού ζάχαρη. 3. Ξεκινάς με σκόρδο, τζίντζερ και τριμμένο κρεμμύδι, τσιγαρίζοντας τα ελαφρά στο λάδι (2 κουτ. σούπας) για 1 λεπτό σε φαρδιά, αντικολλητική κατσαρόλα και μεσαία θερμοκρασία για να αναδυθούν τα αρώματα. 4. Προσθέτεις όλα τα μπαχαρικά (εκτός από το αλάτι), ανακατεύεις καλά και τσιγαρίζεις για 1 λεπτό ακόμα. 5. Ρίχνεις την πολτοποιημένη ντομάτα, τον πελτέ, το αλάτι και μισή κούπα νερό στην κατσαρόλα και ανακατεύεις καλά. Χαμηλώνεις λίγο τη θερμοκρασία και αφήνεις τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Προσθέτεις επιπλέον νερό αν χρειαστεί. 6. Προσθέτεις τις ψημένες μπουκίτσες κοτόπουλου στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύεις καλά. Αφήνεις το κοτόπουλο να αναμιχθεί και να σιγοβράσει με τη σάλτσα για λίγα λεπτά. 7. Ρίχνεις την κρέμα καρύδας στο μίγμα της σάλτσας, ανακατεύεις, δοκιμάζεις λίγη σαλτσούλα και προσθέτεις επιπλέον μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι ή νερό αν χρειαστεί. Προσοχή: Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει τα κομματάκια κοτόπουλου, να είναι μπόλικη και σχετικά πηκτή. 8. Mόλις δέσει η σάλτσα, αφαιρείς την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτεις λίγο στυμμένο lime και επιπλέον λάδι αν χρειάζεται. 9. Το κοτόπουλο tikka masala είναι έτοιμο! Γαρνίρεις με λίγο ψιλοκομμένο, φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρεις με ρύζι μπασμάτι ή/και φρυγανισμένο ψωμί ναν. Καλή όρεξη! Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ