Αγαπητοί επισκέπτες, δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς ντάκο με ντομάτα και φέτα! Πρόκειται για κλασσικό πιάτο της κρητικής κουζίνας και ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, όχι μόνο λόγω καταγωγής αλλά κι επειδή μου φέρνει στο νου γλυκές αναμνήσεις από καλοκαιρινές διακοπές στην Κρήτη. Μπορείτε να το σερβίρετε ως ορεκτικό ή να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο όταν θέλετε κάτι ελαφρύ, γρήγορο και χορταστικό. Εδώ, λοιπόν, θα βρείτε την αυθεντική συνταγή, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στα καλής ποιότητας υλικά και στον τρόπο εκτέλεσης. Στην Κρήτη ονομάζεται και “κουκουβάγια” ή “κουλουκόψωμο”. Είναι ακατανόητο πως ένα τόσο απλό και εύκολο πιάτο αλλοιώνεται διαρκώς στα κατά τόπους εστιατόρια εκτός Κρήτης, όταν δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή κατά τη διαδικασία παρασκευής του. Καταρχάς, το βασικότερο στοιχείο είναι η επιλογή του ντάκου. Ντάκος είναι το κριθαρένιο παξιμάδι στα κρητικά. Για να πετύχει η συνταγή πρέπει να χρησιμοποιηθεί το σκληρό κριθαρένιο παξιμάδι (κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές όπως κριθαροκουλούρα, παξιμαδάκια κ.α.) που μπορείτε να προμηθευτείτε στα μαγαζιά με κρητικά προϊόντα ή ακόμα και στα σουπερμάρκετ, αρκεί να προέρχονται από κρητικό παραγωγό. Υπάρχει και το αφράτο κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο περιέχει λιγότερο κριθάρι και είναι πιο ανοιχτόχρωμο στην όψη, όμως καλό είναι να το αποφεύγετε γιατί παπαριάζει και χαλάει τη γεύση και το τελικό αποτέλεσμα. Επειδή λοιπόν οι ποιότητες ποικίλουν, δοκιμάζετε πρώτα το παξιμάδι και μετά κρίνετε αν είναι κατάλληλο, για να μην μπερδευτείτε. Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθούν γλυκές, ζουμερές ντομάτες και σε μεγάλη ποσότητα (σε κάποια μέρη της Κρήτης το παξιμάδι σκεπάζεται από ένα βουνό ψιλοκομμένες ντοματούλες), προκειμένου να μαλακώσει το παξιμάδι. Όταν το κριθαρένιο παξιμάδι είναι πολύ σκληρό μπορείτε να το ψεκάσετε ελαφρά με νερό προτού το χρησιμοποιήσετε. Συμβουλή: Mην τσιγκουνευτείτε τις ποσότητες των υλικών, όπως κάνουν πολλά εστιατόρια στην προκειμένη περιπτώση. ΥΛΙΚΑ – 1 κρητική κριθαροκουλούρα – 2 σχετικά ώριμες και μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια ή τριμμένες στον τρίφτη – 100 γρ. θρυμματισμένη φέτα ή ξύγαλο Σητείας ή ξινομυζήθρα – λάδι – χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι – 1 κουτ. σούπας κάπαρη – Ρίγανη ή θυμάρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Βρέχετε ελαφρά την κριθαροκουλούρα, αν είναι πολύ σκληρή και την τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Προσοχή, το παξιμάδι δεν πρέπει να μουλιάσει. 2. Αλείφετε λίγο λάδι στο παξιμάδι. 3. Προσθέτετε από πάνω τις ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες, αφού τις έχετε αλατίσει προηγουμένως. 4. Προσθέτετε την θρυμματισμένη φέτα πάνω στις ντομάτες. 5. Ρίχνετε λάδι κατά βούληση και πασπαλίζετε με ρίγανη/θυμάρι, κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αυτή είναι η βασική, αυθεντική συνταγή. Από εκεί κι έπειτα μπορείτε να προσθέσετε υλικά της αρεσκείας σας για να την εμπλουτίσετε. Σερβίρεται κατευθείαν με παγωμένη τσικουδιά. Καλή όρεξη και εβίβα! “Ο ντάκος μας ο κρητικός Δεν φτιάχνεται όπως λάχει Ντάκο, ντομάτα και τυρί Τσι Κρήτης πρέπει να’χει” Υ.Γ.: …Kαι μια φωτογραφία – bonus track από την μαγευτική Κρήτη. Leave a Reply Cancel ReplyYour email address will not be published.CommentName* Email* Website Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Notify me of follow-up comments by email. Notify me of new posts by email. Current ye@r * Leave this field empty Δ