Μια γρήγορη, ελαφριά και εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για καλαμάρι, με προέλευση από την εξωτική Ταϊλάνδη.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αυτομάτως βραχυκυκλώνουν όταν βλέπουν τίτλο συνταγής από μακρινά μέρη, θεωρώντας ασυνείδητα και – εσφαλμένα συνήθως – ότι πρόκειται για κάτι περίπλοκο, με δυσεύρετα υλικά και γενικά βαριούνται να ασχοληθούν περαιτέρω, προτιμώντας να δοκιμάζουν τέτοια πιάτα σε εστιατόρια.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι το ακριβώς αντίθετο. Απλή, γρήγορη, ελαφριά και με λίγα υλικά που μπορεί να ετοιμάσει ο καθένας.

Έτσι λοιπόν, εάν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από τα κλασσικά τηγανητά ή γεμιστά καλαμαράκια, τότε τα πικάντικα –thai– καλαμαράκια του Street-Life.gr είναι ένα λαχταριστό πιάτο που μπορείς να μαγειρέψεις ανά πάσα στιγμή, χωρίς ταλαιπωρία και ανακατωσούρα στην κουζίνα σου. Επιπλέον, είναι ιδανικό διότι λειτουργεί εξίσου καλά ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο σε ένα τραπέζι, χαρίζοντας γεύση και άρωμα στα αγαπημένα καλαμαράκια.

 

ΥΛΙΚΑ (για 2-3 άτομα)

– 1/2 κιλό ολόκληρα καλαμάρια (φρέσκα κατά προτίμηση)
– 3 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
– 3 κουτ. σούπας soya sauce
– 1 κουτ. τσαγιού fish sauce
– 3 γεμάτες κουτ. σούπας φρέσκο, τριμμένο τζίντζερ
– 2 κουτ. σούπας μέλι
– 1 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
– λίγο πιπέρι καγιέν ή 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
– χυμό από 2 limes ή 1 λεμόνι και μερικές φετούλες για γαρνίρισμα
– ελαιόλαδο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ξεπλένεις και καθαρίζεις καλά το καλαμάρι. Το κόβεις σε μικρά καρέ ή μπαστουνάκια.

2. Ξεκινάς με το μαρινάρισμα του καλαμαριού. Ανακατεύεις καλά τζίντζερ, σκόρδο, soya sauce, fish sauce, το χυμό των limes, μέλι, πιπέρι ή πιπερίτσα τσίλι και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτεις τα τεμαχισμένα καλαμάρια και μισό ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ανακατεύεις πολύ καλά. Καλύπτεις το μίγμα με μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για 1-2 ώρες ιδανικά για να μαριναριστεί. Εάν βιάζεσαι, μισή ώρα μαρινάρισμα αρκεί.

3. Ζεσταίνεις σε υψηλή θερμοκρασία 2 κουτ. σούπας λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Στραγγίζεις από τα υγρά τους τα μαριναρισμένα καλαμαράκια και τα σοτάρεις για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία, προσθέτεις το ζουμί από τη μαρινάδα και ανακατεύεις καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά και να απορροφηθούν τα υγρά. Χρειάζεται προσοχή στο συνολικό χρόνο σωταρίσματος, για να μην σκληρύνουν τα καλαμαράκια.

4. Σερβίρεις τα ζεστά καλαμαράκια κατευθείαν στο πιάτο και γαρνίρεις με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και φετούλες lime. Συνοδεύονται ιδανικά με ρύζι μπασμάτι.

Kαλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published.