Ποιος θα το φανταζόταν ότι ένα καλομαγειρεμένο, αχνιστό πιάτο με ρεβύθια μπορεί να κρύβει τόση νοστιμιά;

Οι θρεπτικές ιδιότητες και η διατροφική αξία των οσπρίων είναι γνωστές σε όλους, ωστόσο πολλές φορές πιθανόν να μην αποτελούν την πρώτη μας επιλογή κατά τη διαδικασία λήψης μαγειρικών αποφάσεων τύπου “τι να φτιάξω σήμερα;”.

Κάποιοι, στο βάθος του μυαλού τους, ταυτίζουν το θρεπτικό με το άνοστο, ενώ άλλοι θεωρούν τα όσπρια ελαφρώς παρακατιανά λόγω της χαμηλής τους τιμής και του χαρακτηρισμού τους ως “το κρέας των φτωχών”, μέχρι να έρθει φυσικά η στιγμή που θα τα ανακαλύψουν στο μενού κάποιου “γκουρμέ” εστιατορίου και θα πρέπει να τα χρυσοπληρώσουν, ώστε να καταδεχτούν να ασχοληθούν επαρκώς μαζί τους.

Η αλήθεια είναι ότι, παρά το γεγονός ότι τα όσπρια κατέχουν περίοπτη θέση στη μεσογειακή διατροφή, στην Ελλάδα  τείνουμε να μην παρεκκλίνουμε από τους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος τους, με αποτέλεσμα να περιορίζουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες.

Καιρός λοιπόν να “επαναλανσάρουμε” τα όσπρια στην κουζίνα μας, κάνοντας τα λιγότερο προβλέψιμα και βαρετά και να τολμήσουμε νέους συνδυασμούς και συνταγές.

Επιπλέον, γιατί πρέπει οτιδήποτε “γκουρμέ” να είναι ντε και καλά συνώνυμο του ακριβού; Ακόμα και στις πιο απλές ή “ταπεινές” συνταγές τα καλής ποιότητας υλικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και απογειώνουν τη νοστιμιά ενός φαγητού.

Aυτό ακριβώς πρεσβεύει και η φιλοσοφία της “Cucina Povera” (κουζίνα των φτωχών), η οποία έχει αναδειχθεί πλέον σε κυρίαρχη τάση στο εξωτερικό – ειδικά στην Ιταλία – με εκπροσώπους διάσημους σεφ, όπως ο Mario Batali και ο Cesare Casella : Οι περιορισμένοι πόροι σε συνδυασμό με ταπεινά, απέριττα, αλλά φρέσκα και ποιοτικά υλικά δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργική μεταμόρφωση απλών συνταγών σε εμπνευσμένα, λαχταριστά πιάτα. Με άλλα λόγια, απενεχοποιημένη γαστριμαργική απλότητα!

Σε αυτό το πλαίσιο, ψάχνοντας κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα για τα ρεβύθια, ανακάλυψα την ακόλουθη υπέροχη συνταγή: ρεβύθια σωταρισμένα με σπανάκι και κρέμα καρύδας. Πρόκειται για ένα εύκολο, πεντανόστιμο και αρωματικό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε! Σερβίρεται ως κυρίως πιάτο ή ορεκτικό.

 

ΥΛΙΚΑ (για 2-3 άτομα)

– 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 1/2 πακέτο ρεβύθια, βρασμένα
– 300 γρ. σπανάκι baby (αυτό με τα μικρά φύλλα). Αν δεν βρεις, χρησιμοποιείς το σπανάκι με τα μεγαλύτερα φύλλα, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 2-3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
– 1-2 κομμάτια φρέσκο τζίντζερ στο μέγεθος αντίχειρα, τριμμένο
– 2 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
– χυμός & ξύσμα από ένα λεμόνι
– 200 ml κρέμα καρύδας
– 1 αποξηραμένη κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, τριμμένη ή πιπέρι καγιέν
– αλάτι, πιπέρι
– φρέσκος, ψιλοκομμένο κόλιανδρος για το σερβίρισμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Τοποθετείς αποβραδίς τα ρεβύθια σε μια λεκάνη με νερό για να μουλιάσουν και να βράσουν πιο γρήγορα.

2. Βράζεις τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα ξαφρίζεις και αποφεύγεις να ρίξεις αλάτι κατά τη διάρκεια του βρασίματος για να μην ξεφλουδίσουν.

3. Μόλις ψηθούν, τα στραγγίζεις και αφαιρείς τυχόν φλούδες. Μπορείς να έχεις ετοιμάσει τα ρεβύθια και από την προηγούμενη μέρα.

4. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνεις λίγο λάδι και σωτάρεις σε μεσαία θερμοκρασία το τριμμένο σκόρδο με το τζίντζερ για 1 λεπτό ώστε να αναδυθούν τα αρώματα τους. Προσοχή να μην καεί το σκόρδο.

5. Προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σωτάρεις μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα.

6. Προσθέτεις τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το ξύσμα λεμονιού, λίγο αλάτι και την τριμμένη πιπεριά τσίλι και ανακατεύεις καλά. Τα αφήνεις να σιγοβράσουν για 5 λεπτά και ρίχνεις λίγο νερό αν χρειαστεί.

7. Ρίχνεις στο μίγμα το σπανάκι, προτιμότερο σιγά σιγά και όχι όλο μαζί για να σωταριστεί καλύτερα. Ανακατεύεις το μίγμα και το αφήνεις να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι.

8. Προσθέτεις τα βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια και ανακατεύεις καλά για 1-2 λεπτά ώστε να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.

9. Ρίχνεις την κρέμα καρύδας, το χυμό λεμονιού και επιπλέον αλάτι-πιπέρι αν χρειαστεί, ανακατεύεις και αφήνεις το φαγητό να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις να σιγοβράσει για 10 περίπου λεπτά.
Το συγκεκριμένο πιάτο είναι αρκετά πηκτό. Εάν θέλεις να το κάνεις πιο σουπέ, προσθέτεις περισσότερη κρέμα καρύδας.

10. Το καταπληκτικό φαγητό σου είναι έτοιμο! Mπορείς να προσθέσεις επιπλέον λάδι στο τέλος αν επιθυμείς, γαρνίρεις τα ρεβύθια με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και τα σερβίρεις με φρυγανισμένο ψωμί.

Καλή όρεξη!

 

Υ.Γ.  Περισσότερη έμπνευση και συνταγές για όσπρια μπορείς να βρεις εδώ: 

 Ιταλική σούπα μινεστρόνε

 Εξωτικές φακές

Leave a Reply

Your email address will not be published.