Το Street-Life.gr συγκέντρωσε για λογαριασμό των πολυάσχολων αναγνωστών του μερικές από τις πιο αξιόλογες και ενδιαφέρουσες αναλύσεις, απόψεις και συνεντεύξεις από την επικαιρότητα κατά το μήνα Απρίλιο του 2017, έτσι όπως εμφανίστηκαν στα ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Edito 611: Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Υπάρχουν οι αντίπαλοί μας και υπάρχουν οι εχθροί της δημοκρατίας – Από τον Φώτη Γεωργελέ | ATHENS VOICE

Οι κοινωνίες παθαίνουν και μαθαίνουν, όπως οδυνηρά μαθαίνουμε εμείς στην Ελλάδα. Οι εχθροί της Ευρώπης, η Ρωσία του Πούτιν, η Αμερική του Τραμπ, βρίσκουν εύκολα τους «χρήσιμους ηλίθιους» για να υπονομεύσουν και να κατεδαφίσουν την πιο προοδευτική ένωση λαών που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Φοβισμένοι μπροστά στις κοσμογονικές αλλαγές της τεχνολογικής επανάστασης στη ζωή τους, οι λαοί της δύσης γίνονται εύκολα θύματα της δημαγωγίας που, με το πρόσχημα «υπάρχει ένας καλύτερος κόσμος», προετοιμάζει τον χειρότερο. Είναι αδιανόητο πως οι σύγχρονοι, μορφωμένοι άνθρωποι του 21ου αιώνα πείθονται από απίθανους, ανερμάτιστους, αγράμματους δημαγωγούς.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/edito-611


 

Δικτατορίες – Aπό το Νικόλα Σεβαστάκη | LIFO

Μερικές χρήσιμες επισημάνσεις για τον νεώτερο αυταρχισμό που έχει ανάγκη τις λαοθάλασσες και την ένθερμη κοινότητα των οπαδών του και -φυσικά- τη σιωπή των αντιπάλων.
…Εδώ χρειάζεται όμως να θυμίσουμε και την άλλη πλευρά: ότι δεν υπάρχει ένας Λαός και μια ενσάρκωση της «αλήθειας του». Εκτός από τον λαό των οπαδών υπάρχουν και άλλες επιφάνειες του λαού. Το είδαμε τώρα και στο δημοψήφισμα της Τουρκίας με τον τρομερό διχασμό. Τις περισσότερες φορές, όμως, τα πράγματα δεν επιτρέπουν να φανούν δύο ξεκάθαρα «στρατόπεδα». Για παράδειγμα, στην ελληνική εμπειρία των χρόνων της χούντας υπήρχε και ο επιτήδειος λαός της ουδετερότητας, ο μισο-ωφελημένος από μέτρα της κυβέρνησης και πρόθυμος να ξεχάσει ή να παραμερίσει τις δυσάρεστες εικόνες.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/opinions/141516


 

Οι «αγανακτισμένοι» πυρηνάρχες των media – Από τον Άρη Χατζηστεφάνου | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η καταδίκη της επικεφαλής τάγματος εφόδου της Χ.Α, Θέμιδος Σκορδέλη, για τα επεισόδια στον Αγιο Παντελεήμονα το 2010, μας θυμίζει τη βιομηχανία δημιουργίας «αγανακτισμένων πολιτών» από τα Μέσα Ενημέρωσης. Μια ιστορία παλιά όσο και η Νύχτα των Κρυστάλλων.
…Η ολοκληρωτική νομιμοποίηση της Χ.Α. από τα ιδιωτικά MME θα ήταν δύσκολο να είχε επιτευχθεί εάν δεν είχε προηγηθεί η μαζική δημιουργία των «αγανακτισμένων πολιτών» που δικαιολογούσαν κάθε εγκληματική πράξη της ναζιστικής οργάνωσης.
Δυστυχώς η ιστορία της δημοσιογραφίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει να μας προσφέρει πολλά παραδείγματα «αγανακτισμένων πολιτών».

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-aganaktismenoi-pyrinarhes-ton-media


 

«Μια χούντα μας χρειάζεται»… – Από το Νίκο Μπογιόπουλο | ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Η ιστορική άγνοια αποτελεί λίπασμα για την πολιτική αφασία. Ο φασισμός γίνεται «ελκυστικός» έτσι: Πατώντας πάντα στο έδαφος της αφασίας και της άγνοιας.
Το κράτος μας με τους θύλακες της αέναης και μηδέποτε συντελούμενης «αποχουντοποίησης», συμπεριλαμβανομένης μερίδας της «τέταρτης εξουσίας» που υπηρετεί τον βούρκο, έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί την αφασία και την άγνοια, ώστε έτσι να κρατά πάντα ζεστό τον κόρφο που επωάζει τα «φίδια» του.
Πάνω σε αυτό το έδαφος, της καλλιεργούμενης άγνοιας και της αφασίας, της ιστορικής παραχάραξης και της μαζικού τύπου πολιτικής λοβοτομής, αναπτύσσονται σήμερα (…) οι γνωστές θεωρίες για το «πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα επί χούντας»…

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.imerodromos.gr/mia-chounta-mas-chriazete/


 

Η χούντα με τα μάτια της CIA – Από τον Τάσο Κωστόπουλο | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Όταν πριν από λίγο καιρό στην ιστοσελίδα της CIA αναρτήθηκαν 930.000 παλιότερα έγγραφα της υπηρεσίας, πολλοί πίστεψαν ότι έφτασε ίσως η στιγμή για τη διαλεύκανση κάποιων σκοτεινών σελίδων της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας – με πρώτη και καλύτερη την ανάμιξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967.
…Για την περίοδο ιδίως της χούντας του 1967-1974, οι αναλύσεις της CIA όχι μόνο αποτυπώνουν εναργώς τη στάση της υπηρεσίας απέναντι στο καθεστώς, αλλά μας πληροφορούν και για τεκταινόμενα στην κορυφή της εγχώριας κρατικής ιεραρχίας τα οποία, ελέω στρατοκρατίας και ασφυκτικής λογοκρισίας, παρέμεναν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.efsyn.gr/arthro/i-hoynta-me-ta-matia-tis-cia


 

Τα σκάνδαλα της Χούντας: Αυτή είναι η αλήθεια για την δικτατορία που “έφτιαξε και δρόμους” – Από τον Άρη Δημοκίδη | LIFO

Οικογενειοκρατία, σκάνδαλα, οικονομία, δικαιώματα: Ένα μικρό δείγμα από αυτά που έκανε η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» με τα «καθαρά χέρια».
Οι νοσταλγοί της θυμούνται μόνο τα καλά (όπως όλοι οι νοσταλγοί οποιουδήποτε πράγματος, ακόμα και της δραχμής) και ίσως δεν γνωρίζουν τα διάφορα σκάνδαλα ή τις ζημιές που προκάλεσε η χούντα. Πώς να τα γνώριζαν βέβαια όταν επί 7 χρόνια δεν υπήρχε η δυνατότητα ελεύθερης πληροφόρησης και κάθε αρνητικό γεγονός αποσιωπούνταν, λογοκρίνονταν ή και αυτολογοκρίνονταν.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/121783


 

Στο φως οι φάκελοι στρατιωτικών που αγωνίστηκαν ενάντια στην χούντα | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Μια σειρά εγγράφων ανάμεσα στους 2.110 φακέλους πολιτικών φρονημάτων που επί δεκαετίες φυλάσσονται στα αρχεία υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύουν ότι η χούντα των συνταγματαρχών παρακολούθησε, φακέλωσε και δίωξε άγρια όχι μόνο απλούς πολίτες που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στο δικτατορικό καθεστώς, αλλά και στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν ενστερνίζονταν τις «εθνοσωτήριες» αντιλήψεις των πραξικοπηματιών.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ φέρνει σήμερα στο φως άγνωστα ντοκουμέντα με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την επιβολή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Αποκαλυπτικά στοιχεί από τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων τεσσάρων εμβληματικών στρατιωτικών, οι οποίοι αγωνίστηκαν σθεναρά ενάντια στη δικτατορία και συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού για την ανατροπή του καθεστώτος: του Σπύρου Μουστακλή, του Νίκου Παππά, του Λεωνίδα Βασιλικόπουλου και του Μιχάλη Βαρδάνη.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.efsyn.gr/arthro/sto-fos-oi-fakeloi-stratiotikon-poy-agonistikan-enantia-stin-hoynta


 

Γρηγόρης Λαμπράκης: Η «άλλη» 21η Απριλίου – Από το Νίκο Μπογιόπουλο | ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Σήμερα συμπληρώνονται 54 χρόνια από την «άλλη» 21η Απρίλη. Την 21η Απριλίου του 1963, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πορεία Ειρήνης, με τον Γρηγόρη Λαμπράκη να ξεδιπλώνει το λάβαρο από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.imerodromos.gr/grigoris-labrakis-h-alli-21i-apriliou/


 

8 περιπτώσεις που η Χρυσή Αυγή ξεπέρασε τον νόμο – Aπό τον Γιάννη Πανταζόπουλο | LIFO

Τάγματα εφόδου, άγριες επιθέσεις και τραμπουκισμοί σ’ έναν ατελείωτο κύκλο βίας.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/print/buzz/139892


 

Ο φασισμός στο εδώλιο, δύο χρόνια μετά – Από τον Θάνο Καμήλαλη | THE PRESS PROJECT

Στις 20 Απριλίου του 2017 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το ξεκίνημα της δίκης της Χρυσής Αυγής, μία μαραθώνια αλλά εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που, μολονότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, έχει ήδη αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της οργάνωσης. Μαρτυρίες, καταθέσεις θυμάτων, έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό απεικονίζουν, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος, μία εγκληματική, νεοναζιστική οργάνωση με αυστηρή ιεραρχία, συγκεκριμένους στόχους και συνήθη τρόπο δράσης.

Όταν η Χρυσή Αυγή πραγματοποιούσε αυτές τις επιθέσεις απολάμβανε απόλυτη ασυδοσία από τις αρχές, γεγονός που εξυπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τους σκοπούς της. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο Κώστας Σκαρμέας «η γραμμή τους είναι η βία. Στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ το δήλωσαν εξαρχής, «είμαστε η Χρυσή Αυγή και θα σας γαμ..» Η αστυνομία δεν τους άγγιζε και τα ΜΜΕ τους έπαιρναν φιλικές συνεντεύξεις. Δεν φοβόντουσαν οπότε αυτό κάνανε. Παρουσιάζονταν σε ομάδες, με ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά, χωρίς καλυμμένο πρόσωπο και πραγματοποιούσαν δολοφονικές επιθέσεις ανενόχλητοι».

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/110402/Duo-xronia-diki-tis-Xrusis-Augis-I-eikona-mias-egklimatikis-organosis


 

«Συνεργοί στο έγκλημα»: Ο καταστροφικός ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ στην παράταση της οικονομικής κρίσης και προσαρμογής – Από τον Θάνο Κατσάμπα | HUFFPOST GREECE

Σε λίγες βδομάδες συμπληρώνονται επτά χρόνια από την έγκριση του πρώτου Μνημονίου της Ελλάδος από τους διεθνείς πιστωτές της τότε Τρόικας. Στη διάρκεια αυτών των επτά ετών, αποκαλύφθηκε ο καταστροφικός ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ στην παράταση αρχικά της κρίσης και μετέπειτα της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Πέρα από τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον κίτρινο τύπο για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων (η οποία έχει και εκτενώς και επιτυχώς αναλυθεί υπό τον όρο «διαπλεκόμενα συμφέροντα» ή «διαπλοκή»), η ελληνική οικονομική κρίση αποκάλυψε επίσης την πολύ ρηχή και επιφανειακή γνώση των υποτιθέμενων έγκυρων ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με βασικές μακροοικονομικές έννοιες και πολιτικές. Παράλληλα με τους Έλληνες πολιτικούς (βλ. άρθρο μου «Η Συνομωσία των Ασχέτων» ) τα ελληνικά ΜΜΕ (ειδικά τα έντυπα μέσα και τα τηλεοπτικά κανάλια) έχουν τα τελευταία χρόνια ξεσκεπάσει μια θλιβερή πραγματικότητα: ότι οι εκδότες, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι και σχολιαστές των ελληνικών ΜΜΕ είναι οδυνηρά απληροφόρητοι σχετικά με οικονομικές έννοιες και με το θεσμικό πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/thanos_catsambas/-_11209_b_16077316.html?ir=Greece


 

Αξιολόγηση: Tι έχει η έρμη και …ψοφάει; – Aπό τον Δημήτρη Μηλάκα | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Στην εγχώρια πολιτική σκηνή η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ικανότητα ή όχι των κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τους στόχους της αξιολόγησης. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις από το 2010 μέχρι και σήμερα βλέπει κανείς ότι όλες οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις του πλαισίου των δανειστών. Παρ όλα αυτά η χώρα δε διασώθηκε για ένα πολύ απλό λόγο: στόχος δεν ήταν η διάσωσή της αλλά η διαιώνιση της διασωλήνωσής της έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υπερ-απόδοση των κεφαλαίων των δανειστών.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.topontiki.gr/article/214949/axiologisi-ti-ehei-i-ermi-kai-psofaei


 

Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός 6-1 – Από τον Θάνο Καμηλάλη | THE PRESS PROJECT

«Καταφέραμε να πάρουμε για πρώτη φορά πιστεύω, μία διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα -Πανελευσινιακός, αλλά με σκορ θετικό» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη. Όντως για μία ομάδα σαν τον Πανελευσινιακό ένα σκορ 6-1 με γκολ της τιμής στις καθυστερήσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό. Το αν η εικόνα όμως καλύπτει την πραγματικότητα της συντριβής, είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.
… Είναι ομολογουμένως θαυμαστή η ικανότητα της κυβέρνησης να «αναδιπλώνεται» και να υποχωρεί από τις προηγούμενες θέσεις της σε διάστημα λίγων μηνών, ή ακόμα και λίγων ημερών (βλ. επίσης τα πρώην αντιδημοκρατικά προληπτικά μέτρα).

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/110598/Mpartselona—Paneleusiniakos-6-1


 

Reality Check – Από το Νίκο Άγουρο | HUFFPOST GREECE

Η πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού προσφέρεται για reality check με πολλούς αποδέκτες.
Για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια δημόσια παραδοχή ότι δεν είναι ούτε ριζοσπάστης αριστερός, ούτε καν αριστερός. Ποιος αριστερός, άλλωστε, θα κατέφευγε στη πρόχειρη λαϊκοδεξιά συλλογιστική ότι αφού «ο κόσμος πήγε στα χωριά του το Πάσχα», τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα;
…Τα στελέχη της ΝΔ αντί να προσπαθούν να εξηγήσουν στη κοινωνία το σχέδιο τους για την επόμενη ημέρα και να πείσουν ότι δεν θα είναι η συνέχεια των Μεταπολιτευτικών κατσαπλιάδων, επιμένουν να μιλούν για Βενεζουέλα ή να προσπαθούν να αποδείξουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ενδόμυχα προτιμούν μια εκλογή της Λεπέν. Είναι σαν η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αναλάβει, ανεπιτυχώς, τον ρόλο εκπόνησης ενός σχεδίου εξόδου από την εξουσία για λογαριασμό του πρωθυπουργού, χωρίς να διαθέτει η ίδια εκείνο το σχέδιο που θα την φέρει πιο γρήγορα στη θέση να κυβερνήσει.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/nikos-agouros/thug-life_b_16268160.html


 

Τα ηθικά διλήμματα του δημοσιογράφου: ο Τάσος Τέλλογλου μιλά για τη Siemens – Από τον Τάσο Τέλλογλου | INSIDE STORY

Όταν το 2007 ξεκινούσα την έρευνα για την υπόθεση Siemens, ήξερα ότι ένας δημοσιογράφος δεν έχει τα όπλα για να διαλευκάνει μιαν υπόθεση. Στόχος μου ήταν να κινητοποιήσω τους θεσμούς και όταν το κατάφερνα, θα τελείωνε η δική μου δουλειά. Σήμερα έχει φτάσει η ώρα της δίκης. Είναι όμως αμφίβολο εάν θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
…Όπως και η κυρίως υπόθεση, η δίκη της οποίας δεν έχει ακόμα μπει στην ουσία της, έτσι και η υπόθεση Μαντέλη έχει στην καρδιά της ένα και μόνο ερώτημα: Ζημιώθηκε ο ΟΤΕ από τη σύμβαση 8002 που διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε το 1997 η ηγεσία του με τη Siemens και ενέκρινε ο υπουργός;
…Με απλά λόγια, πρέπει να αποδειχθεί από πραγματογνώμονες πως οι τιμές στις οποίες πούλαγε η Siemens στον ΟΤΕ ήταν υψηλότερες από τις τιμές στις οποίες είχε πουλήσει σε άλλους πελάτες-τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/tasos-tellogloy-mila-gia-siemens?token=GR99633LO9&utm_source=insideStory&utm_campaign=b3f278646f-unsubscribed20170415&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-b3f278646f-125885477&ct=t(unsubscribed_Newsletter_15_4_2017)


 

Ο Θάνος Βερέμης αναλύει (αλύπητα) το φαινόμενο Ανδρέα Παπανδρέου σε μια συναρπαστική συνομιλία – Από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο | LIFO

Ένας διάλογος με τον γνωστό πανεπιστημιακό και συγγραφέα για το φαινόμενο Ανδρέας Παπανδρέου με αφορμή την έκδοση δύο εύληπτων βιβλίων για τον αμφιλεγόμενο και χαρισματικό πολιτικό που διαμόρφωσε τη νεότερη Ελλάδα.
“Άλλοτε με ορθούς, άλλοτε με λάθος τρόπους, είναι γεγονός ότι προσέδωσε σημασία, αυτοπεποίθηση και περηφάνια στον «μικρό» άνθρωπο, τον μεροκαματιάρη, τον μη προνομιούχο. Πυροδότησε άλλωστε με τις πολιτικές του τη μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα και αναδιανομή εισοδήματος που συνέβη μεταπολεμικά, κάτι που βέβαια στηρίχθηκε στις ανεξέλεγκτες παροχές και τον διαρκή δανεισμό.
…Η Οικονομική του πολιτική ήταν ακριβώς ο τομέας όπου απέτυχε περισσότερο, μεταθέτοντας μάλιστα τις ευθύνες του στους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών – δεν είναι τυχαίο που άλλαξε τόσους! Επένδυσε στον αφειδή δανεισμό και την παροχολογία αντί για τη δημιουργήσει αναπτυξιακές υποδομές, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να μειώσει τις υπέρογκες κρατικές δαπάνες, φοβούμενος το πολιτικό κόστος.”

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/book_articles/140412


 

Ποιος μελετά την Ελλάδα; – Από τον Ιωάννη Ιωαννίδη | HUFFPOST GREECE

Ποιος μελετά την Ελλάδα, την ιστορία, τη γλώσσα, τις ιδέες που ακτινοβόλησε; Όχι με αποφθέγματα «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες» ή με ληθαργικά λογύδρια σε παρελάσεις. Όχι με αρχαία κράνη στις ποδοσφαιρικές κερκίδες ή με «τηλεφωνήστε 5 τόμοι 30 ευρώ». Ούτε με κινηματογραφικές υπερπαραγωγές με μπρατσαρά Θεμιστοκλή και σέξυ Αρτεμισία. Ποιος περισώζει, διαδίδει, αναδεικνύει με επιστημονική ακεραιότητα και αυθεντική σπουδή τον ελληνικό πολιτισμό;

…Οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες λόγιοι χάνουν μαγικά την επιρροή τους στη μεθόριο. Μετά το συνοριακό φυλάκιο δεν τους ξέρει κανένας. Κείμενα γράφονται πολλά, αλλά σπάνια φτάνουν (και ακόμα σπανιότερα επηρεάζουν) διεθνές κοινό. Για τους άριστους, η αφάνεια είναι μεγάλη αδικία. Αρκετά ελληνικά βιβλία που γράφονται σήμερα αξίζουν διεθνή παρουσία. Όμως η χώρα παραμένει εν πολλοίς αμετάφραστη, εσωστρεφής, ανάδελφη. Από την άλλη, πολλοί κύκλοι διατυμπανιζόμενων ελλαδικών διανοουμένων αποτελούν κλίκες καφενέ που αλληλοϋποστηρίζονται ή αλληλομαχαιρώνονται συντροφικά στον μικρόκοσμό τους.
…Το να παρηγορηθούμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός διαθέτει οικουμενικότητα και έτσι όλοι ασχολούνται μαζί μας, είναι επικίνδυνα αφελής απλούστευση.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/ioannis-ioannidis/-_10959_b_15773324.html


 

Εκπαίδευση: Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για να πετύχουν; – Aπό την Όλγα Αυγουστάτου | INSIDE STORY

Ξεχάστε τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Τα παιδιά του 21ου αιώνα θα αλλάξουν επτά δουλειές στη διάρκεια της ζωής τους και θα πρέπει να διαθέτουν ένα οπλοστάσιο από δεξιότητες που δεν τους παρέχει η κλασική εκπαίδευση. Από του χρόνου μάλιστα οι λεγόμενες «παγκόσμιες ικανότητες» θα εξετάζονται στην αξιολόγηση του PISA.

…Με τον όρο global competency εννοούμε «τη δυνατότητα να αναλύει κανείς παγκόσμια διαπολιτισμικά θέματα με κριτική μάτια και από διαφορετικές θεωρήσεις· να αντιλαμβάνεται πόσο οι διαφορές επηρεάζουν την αντίληψη, την κρίση, την ιδέα του εαυτού, την ιδέα μας για τους άλλους· να αφοσιώνεται σε δημιουργική διάδραση με άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/mathites-global-competencies?token=HU0UA3P568&utm_source=insideStory&utm_campaign=336d557408-unsubscribed20170408&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-336d557408-125885477&ct=t(unsubscribed_Newsletter_8_4_2017)


 

Από όλα τα χάλια στην Παιδεία, ο υπουργός διάλεξε να καταργήσει τη «διαγωγή» – Από την Κατερίνα Παναγοπούλου | ΑΤΗΕΝS VOICE

Η πρώτη σκέψη είναι προφανής: Πού ζει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας; Σε ποιον κόσμο, σε ποια δεκαετία, σε ποια χώρα; Ότι δηλαδή το πρόβλημα των σχολείων στη χώρα μας είναι ότι είναι πολύ αυστηρά (;!). Δεν τους έχει μιλήσει κανείς για τη ζούγκλα που επικρατεί μέσα στις σχολικές αίθουσες με καθημερινά φαινόμενα bullying, βίας και στοχοποίησης μαθητών, επέκταση της επιρροής της ΧΑ στα σχολεία;
Η δεύτερη σκέψη βέβαια δίνει την απάντηση: Ουδείς κόπτεται επί της ουσίας για τη διαγωγή. Βασική επιδίωξη είναι ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης από την αξιολόγηση, από την οικονομική ασφυξία και τη νέα περικοπή των συντάξεων που ήδη συμφώνησαν κυβέρνηση- τρόικα. Αντί οι βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλία για την ανάκαμψη της οικονομίας, για την εισροή επενδύσεων που θα μείωναν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, περί άλλων τυρβάζουν.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/apo-ola-ta-halia-stin-paideia-o-ypoyrgos-dialexe-na


 

H αναλφάβητη υπερδύναμη – Aπό τον Μιχάλη Γιαννεσκή | THE PRESS PROJECT

Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομικής και στρατιωτικής υπερδύναμης στον κόσμο είναι αναλφάβητο ή μόλις εγγράμματο. Το κράτος που στέλνει διαστημόπλοια σε κάθε πλευρά του ηλιακού συστήματος έχει ποσοστό αναλφαβητισμού παρόμοιο με τα ποσοστά τριτοκοσμικών κρατών.
…Κατά αυτόν τον τρόπο, η κοινωνία των ΗΠΑ διαχωρίζεται σε δύο ομάδες. Για τη μία από αυτές, η μόνη πηγή ενημέρωσης είναι τα επιδέξια χειραγωγημένα τηλεοπτικά και άλλα οπτικοακουστικά μέσα, τα οποία τους παρέχουν απλοϊκές αφηγήσεις, στερεότυπα, κλισέ, και φθηνά συνθήματα. Ένα σημαντικό μέρος του αμερικανικού εκλογικού σώματος ψηφίζει βάσει μιας κυριολεκτικά «εικονικής» αντίληψης για τους υποψηφίους και την πραγματικότητα των πολιτικών εξελίξεων. Και ένα βασικό πρόβλημα των αναλφάβητων είναι ότι δεν μπορούν να ψάξουν να βρουν την αλήθεια πίσω από την κατασκευασμένη πραγματικότητα που τους πλασάρουν.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/109680/H-analfabiti-uperdunami


 

Πεθαίνοντας πολλές φορές – Από την Αγγελική Σπανού | ATHENS VOICE

Θα υπερασπιστούμε την “ανοιχτή κοινωνία” και δεν θα ηττηθούμε από το φόβο για τα τυφλά φονικά χτυπήματα. Η αλήθεια είναι πως οι τρομοκράτες έχουν ήδη κερδίσει. Ο τρόπος ζωής μας δεν αλλάζει δραματικά γιατί πολύ απλά, όσο και να αλλάξει, δεν μπορούμε να προστατευθούμε από εγκληματίες έτοιμους να πεθάνουν αφού μας σκοτώσουν.
…Δεν αλλάζει ο τρόπος ζωής μας, αλλάζει ο τρόπος ύπαρξής μας. Σκεφτόμαστε αλλιώς, αισθανόμαστε αλλιώς, είμαστε αλλιώς.
…Αλλωστε πόσο αποτροπιασμό να αντέξουμε; Να πονέσουμε περισσότερο για τα θύματα των τζιχαντιστών ή για τα παιδιά του Ασαντ που πνίγηκαν στα χημικά;
Είναι τόσο άρρωστο όλο αυτό. Υποκρισία, ανευθυνότητα και τοξική υπεκφυγή. Οι ηγεσίες της Δύσης κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο, πλένουν τα χέρια τους και αντιμετωπίζουν την έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας κάπως σαν φυσικό φαινόμενο, όπως άλλωστε και το χάος στην Μέση Ανατολή. Σαν να ήρθε και να μας βρήκε, σαν να μην πήγαμε εμείς εκεί.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/pethainontas-polles-fores


 

«Η Πόλη του Φόβου» ερευνά πώς ο Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την κρίση χρέους της Νέας Υόρκης για να ενισχύσει τη δική του περιουσία. – Από την Ναόμι Κλάιν για το The Intercept | ΤΗΕ PRESS PROJECT

Όταν δημοσίευσα «Το δόγμα του Σοκ» πριν από μια δεκαετία, μερικοί μου είπαν ότι έλειπε ένα βασικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της τακτικής που ανέφερα. Αυτή η τακτική περιλάμβανε τη χρήση περιόδων κρίσης για την επιβολή μιας ριζοσπαστικής φιλο-εταιρικής ατζέντας. Είπαν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η ιστορία αυτή δεν ξεκινά με τον Ρίγκαν στη δεκαετία του 1980, όπως είχα πει εγώ, αλλά μάλλον στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ΄70. Τότε ήταν όταν η σχεδόν ολέθρια πτώχευση χρησιμοποιήθηκε για να αναδιαμορφωθεί με δραματικό τρόπο η μητρόπολη. Η μαζική και σκληρή λιτότητα, οι αγαπημένες ευκαιρίες για τους πλούσιους, οι ιδιωτικοποιήσεις.

…Διαβάζοντας το βιβλίο, με εντυπωσίασε το πώς η όλη καριέρα του Τραμπ διαμορφώθηκε από την εκμετάλλευση της κρίσης. Και αυτό μπορεί να μας δείξει το τι μπορούμε να περιμένουμε από την κυβέρνησή του τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται. Γι’ αυτό και είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι με τη σπουδαία ιστορικό, Κιμ Φίλιπς-Φέιν, στο στούντιο του The Intercept.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/110582/I-Poli-tou-Fobou-ereuna-pos-o-Ntonalnt-Tramp-ekmetalleutike-tin-krisi-xreous-tis-Neas-Uorkis-gia-na-enisxusei-ti-diki-tou-periousia


 

Έρευνα: Η Ακραία Φτώχεια Στην Ελλάδα | ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Μια λεπτομερής καταγραφή του προβλήματος της ακραίας φτώχειας στη χώρα, με αξιολόγηση των πολιτικών πρόνοιας που έχουν εφαρμοστεί και διατύπωση συγκεκριμένων, ρεαλιστικών προτάσεων για την αντιμετώπισή του.
Τι είναι η φτώχεια; Ποιος είναι φτωχός; Ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο του προβλήματος στην Ελλάδα, και πώς έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων;
Για να αναλύσει τη φύση και το μέγεθος του προβλήματος, και για να καταλήξει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισής του, η διαΝΕΟσις διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα. Αυτή περιλαμβάνει την καταγραφή του ορίου της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα μέχρι και το 2016, την καταγραφή του ποσοστού του πληθυσμού τα εισοδήματα του οποίου είναι κάτω από αυτό το όριο, την καταγραφή των απόψεων των πολιτών για την εικόνα της φτώχειας μέσα στην κρίση, την αξιολόγηση υφιστάμενων πολιτικών πρόνοιας, και τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.dianeosis.org/research/poverty_greece/


 

Γιατί πληρώνουμε τόσα λεφτά στη ΔΕΗ; – Aπό τον Γιάννη Πανταζόπουλο | LIFO

Τι σημαίνουν όλες οι επιπρόσθετες κατηγορίες που φουσκώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τι πληρώνουμε και που πάνε τα λεφτά μας: μελετήσαμε τους λογαριασμούς και ζητήσαμε εξηγήσεις.
…Ήταν ο βαρύς χειμώνας η μόνη αιτία που δημιούργησε το χάος των αυξημένων τιμολογίων ή υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που υπερδιπλασίασαν τους λογαριασμούς; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι καταναλωτές βρίσκονται στα όρια της απελπισίας και ταυτόχρονα η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Γιατί χρεώνεται η ΔΕΗ, και κατ’ επέκταση οι πολίτες, τις προσλήψεις των αρχαιολόγων που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και αγγίζουν τις 2.338; Και τι κρύβουν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας; Όλα αυτά σε μια περίοδο που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία και το μπαλάκι των ευθυνών μετατοπίζεται διαρκώς.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/greece_articles/142527


 

Η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το αφορολόγητο – Aπό την Δήμητρα Καδδά | INSIDE STORY

Ένας χρήσιμος οδηγός για να αποφύγετε τις παγίδες και τα θολά σημεία κατά το “χτίσιμο” του αφορολόγητου. Η πρώτη και πιο βασική συμβουλή των ειδικών είναι να κρατάτε τις χάρτινες αποδείξεις, γιατί θα τις χρειαστείτε, και φέτος αλλά και… στο μέλλον.
…Τα καλά νέα είναι ότι το ποσό που ζητείται ως δαπάνη είναι μικρό –κυμαίνεται από το 10% έως το 20% του ετήσιου εισοδήματος– και οι δαπάνες που “περνούν” καλύπτουν σχεδόν τα πάντα: από την αγορά τροφίμων, ποτών και ρούχων έως τις ΔΕΚΟ, τα κοινόχρηστα και τα έξοδα για υπηρεσίες υδραυλικού ή ηλεκτρολόγου (αν βεβαίως οι τελευταίοι έχουν POS).
Μόνο που τα ψιλά γράμματα των σχετικών διατάξεων ξεδιπλώνουν, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, μια σειρά από πεδία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, τώρα αλλά και στο μέλλον. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/aparaitites-apodeixeis?token=5H3LVW2765&utm_source=insideStory&utm_campaign=b072cf2646-unsubscribed20170429&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-b072cf2646-125885477&ct=t(unsubscribed_Newsletter_29_4_2017)


 

Σκέψεις μετά και πριν από τις γαλλικές εκλογές – Από την Σώτη Τριανταφύλλου | ATHENS VOICE

Η προεκλογική περίοδος στη Γαλλία και ό,τι θα επακολουθήσει επιβεβαιώνει παλιές αλήθειες: το πώς το κοινό επηρεάζεται από ψέματα και υπερβολές, το πώς χειραγωγείται από την πολιτική δημαγωγία όπως χειραγωγείται από τη διαφήμιση: είμαστε περισσότερο καταναλωτές παρά πολίτες ― άλλωστε, η αριστερά που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο, αν και είχε ξεκινήσει προβάλλοντας τον άνθρωπο-πολίτη, βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για την αγοραστική δύναμη· αυτό την ενδιαφέρει πρωτίστως.

…Εν τω μεταξύ, στο εξωτερικό δημιουργείται η εντύπωση ότι στη Γαλλία επικρατεί φτώχεια και εξαθλίωση· αλλά δεν είναι καθόλου αλήθεια: οι οικονομικές αντιθέσεις εντείνονται για πολλούς λόγους (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι διαχειρίσιμοι) αλλά η ανάλυση περί φτώχειας και εξαθλίωσης είναι λανθασμένη. Η κρίση στη Γαλλία δεν είναι οικονομική, δεν είναι καν θεσμική· είναι ψυχολογική και ταυτοτική· είναι συνέπεια μιας επιβλαβούς νοοτροπίας.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/skepseis-meta-kai-prin-apo-tis-gallikes-ekloges


 

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις γαλλικές εκλογές – Aπό την Τζένη Τσιροπούλου | THE PRESS PROJECT

Στο ημι-προεδρικό σύστημα που ισχύει στη Γαλλία, δημιούργημα του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκωλ, ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από το λαό και δεν είναι ανεύθυνος άρχοντας. Είναι αρχηγός του κράτους, επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και διορίζει τον πρωθυπουργό της «Πέμπτης Δημοκρατίας».
Την Κυριακή, στις 23 Απριλίου, έντεκα υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Στην περίπτωση που κάποιος από τους υποψηφίους κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα έχουμε τον νέο κάτοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων. Διαφορετικά, ένας δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου ανάμεσα στους δύο που θα έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη προτίμηση του λαού. Πρόεδρος θα αναδειχθεί αυτός που τελικά θα συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/109825/Oti-prepei-na-gnorizete-gia-tis-gallikes-ekloges


 

Ο Ταγίπ Έρντογαν μέσα από τα δικά του λόγια – Από τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα | INSIDE STORY

Εδώ και χρόνια, η Τουρκία κατακρημνίζεται στον αυταρχισμό. Ο λαός της ενέκρινε χθες οριακά την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας και σήμερα όλα τα φώτα στρέφονται στο πρόσωπο που ευθύνεται για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, που όπως φαίνεται δίχασαν τη χώρα: τον Ταγίπ Έρντογαν. Οι δηλώσεις του στοιχειοθετούν ένα αρκετά καθαρό, όσο και άμεσο, πορτρέτο του.
…Το μόνο βέβαιο είναι πως η αστάθεια, στην οποίαν παραπαίει η χώρα εδώ και χρόνια, θα επιταθεί. Η πόλωση της τουρκικής κοινωνίας δεν πρόκειται να εκτονωθεί, ενώ κάθε προστριβή με τις γειτονικές της χώρες θα ενταθεί –με απρόβλεπτες για τη χώρα και την περιοχή συνέπειες.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://insidestory.gr/article/erdogan-logia?token=QW777H3T76&utm_source=insideStory&utm_campaign=816da1f168-unsubscribed20170422&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-816da1f168-125885477&ct=t(unsubscribed_Newsletter_22_4_2017)


 

Τουρκία: Η γεωγραφία της επόμενης μέρας – Aπό το Νίκο Γεωργιάδη | ATHENS VOICE

Η Τουρκία εισήλθε για τα καλά στον κύκλο του διχασμού με τρία ευδιάκριτα κομμάτια και ένα χαρακτηριστικό τέταρτο (το ευρύ μητροπολιτικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης). Αυτά τα 3 plus γεωγραφικά διαμερίσματα θα καθορίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις μεσοπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα.

…Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αφαιρεί από τον Ερντογάν το δικαίωμα πειστικής νομιμοποίησης του συστήματος της εξουσίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή σκηνή. Το 51% δεν είναι ούτε αρκετό ούτε πειστικό. Το «σύστημα Ερντογάν», ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είναι ολοκληρωμένα οικογενειοκρατικό και κοινωνικά κοτζαμπάσικο. Για να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων χρειάζεται τη συνεχή αντιπαράθεση με εχθρούς. Η εξουσία του Ερντογάν είναι κάτι σαν το ποδήλατο. Πρέπει συνεχώς να κινείται, αλλιώς καταρρέει.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/politiki/toyrkia-i-geografia-tis-epomenis-meras


 

Η ελληνική αμηχανία μπροστά στον «χαλίφη» Ερντογάν – Από τον Κώστα Τυρογιάννη | HUFFPOST GREECE

Ορισμένοι, αγιάτρευτα αισιόδοξοι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ελπίζουν ακόμη ότι η ρητορική του Ερντογάν εναντίον των χωρών τους και της Δύσης, αποκλειστικό σκοπό έχει την συσπείρωση των εθνικιστών και των ισλαμιστών ψηφοφόρων. Ευελπιστούν στην μεγαλοψυχία του και προσπαθούν να μην δίνουν αφορμές (αγνοώντας τον σχετικό μύθο του Αισώπου με τον λύκο και το αρνάκι), μέχρι να διαψευστούν εκ νέου από τα γεγονότα. Η «αισιοδοξία» αυτή συγκεκριμένων προσώπων, θα πρέπει κάποτε να τύχει και μιας πολιτικής αξιολόγησης, μέσω της εξέτασης των αιτίων, των σκοπιμοτήτων και των συνεπειών της.

Εδώ και δεκαετίες, η Τουρκία προχωράει σταθερά στην αναβάθμιση του ρόλου της και στην επέκταση της ισχύος της, χρησιμοποιώντας την οικονομική ανάπτυξη, την στρατιωτική ισχυροποίηση, την πολιτιστική αφομοίωση και την κατευθυνόμενη παιδεία, αλλά και τις απειλές προς τις γειτονικές της χώρες, τους εκβιασμούς προς ισχυρές χώρες και την πίεση προς τους Τούρκους πολίτες.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/kostas-tyrogiannis/-_11016_b_15844576.html


 

To 1915 ξεκινά η Γενοκτονία των Αρμενίων – Από την Α. Κολοβού | LIFO

Σαν σήμερα 250 διανοούμενοι Αρμένιοι δολοφονούνται από τους Τούρκους για να καταστραφεί ο πυρήνας της αρμένικης κουλτούρας.
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι σφαγές και ο εκτοπισμός ολοκληρώθηκαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι της Τουρκίας ήταν νεκροί και πολλοί περισσότεροι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα. Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποκαλούν το συμβάν γενοκτονία. Μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία, για την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος αυτών των γεγονότων. Παρά την πίεση από τους Αρμένιους και τους υποστηρικτές της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι παράνομη στην Τουρκία οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα γεγονότα αυτής της εποχής.

…Σήμερα, η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, και έτσι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είναι απρόθυμες να καταδικάσουν την εξόντωση των Αρμένιων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν χρησιμοποιούσαν για πάρα πολλά χρόνια τη λέξη “γενοκτονία” για να περιγράψουν τα εγκλήματα της Τουρκίας. Η φράση “γενοκτονία Αρμενίων” εμφανίζεται στην εφημερίδα τον New York Times, μόλις το 2004.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/now/san_simera/142335


 

Από τη λήθη στην εκταφή – Aπό την Μάγδα Φυτιλή | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

O ισπανικός εμφύλιος πόλεμος έλαβε χώρα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αποσταθεροποίησης, απότοκο της κρίσης των δημοκρατιών και της ανόδου του κομμουνισμού και του φασισμού, συνιστώντας την τελευταία μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι φασιστικές ενισχύσεις στον Φράνκο από την Ιταλία και τη Γερμανία, οι όποιες «υπόγειες» ενισχύσεις και η συνδρομή της ΕΣΣΔ στο δημοκρατικό στρατόπεδο, καθώς και η συμμετοχή των Διεθνών Ταξιαρχιών (περίπου 35.000 μαχητές από 53 διαφορετικές χώρες που πέρασαν τα σύνορα στο πλευρό της Ισπανικής Δημοκρατίας) μετέτρεψαν τον ισπανικό Eμφύλιο στην πλέον διεθνοποιημένη εθνική σύγκρουση του 20ού αιώνα.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.efsyn.gr/arthro/apo-ti-lithi-stin-ektafi


 

Έκθεση του Χάρβαρντ: Aσυνόδευτα προσφυγόπουλα αναγκάζονται να προσφέρουν σεξ για 15ευρώ στους δρόμους της Αθήνας | LIFO

Στοιχεία που σοκάρουν για την σεξουαλική εκμετάλλευση των ανήλικων προσφύγων.
…Η έκθεση, που υπογράφεται από την Δρ. Βασιλεία Διγιδίκη και την Δρ. Ζακελίν Μπάμπχατα, από το κέντρο του πανεπιστημίου για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκαλύπτει αυτό που περιγράφουν ως «αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα».
…Η έκθεση κάνει έκκληση για να μπει ένα τέλος στα κέντρα κράτησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα, ζητώντας να δημιουργηθούν πιο εξειδικευμένα καταφύγια για τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ενώ καλεί επίσης για ένα εγκεκριμένο νομικό πρόγραμμα συνοδείας, καλύτερη συλλογή στοιχείων σχετικά με αυτά τα παιδιά, ανεξάρτητους μεταφραστές και ξεχωριστούς χώρους στους καταυλισμούς προσφύγων για αυτά και τις οικογένειες.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/now/greece/141480


 

Οι «Αντεντοκούνμπο» που ζουν μαζί μας: Τέσσερις μετανάστες δεύτερης γενιάς αφηγούνται την ιστορία τους – Aπό τον Αλέξη Γαγλία | HUFFPOST GREECE

Τα αδέλφια Αντεντοκούνμπο, όταν ακόμη αγωνίζονταν στον Φιλαθλητικό, αντιμετώπιζαν την καθημερινότητα που κάθε δεύτερης γενιάς μετανάστης βιώνει σε ένα κράτος όπου το «γένος» θεωρούνταν η σημαντικότερη προϋπόθεση για να είσαι πολίτης του: η γλώσσα, η παιδεία, η τήρηση του συντάγματος υποβαθμίζονταν σε συμπληρωματικούς παράγοντες «ελληνικότητας». Έπρεπε να επιλεγεί ο Γιάννης στα ντραφτ του NBA για να τους αποδοθεί η ελληνική υπηκοότητα, με δόξες και τιμές στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσημα και με το «γράμμα του νόμου» τότε έγιναν ισότιμα αποδεκτοί.

Η HuffPost Greece παρουσιάζει τις ιστορίες 4 νέων ανθρώπων που, όπως και ο Giannis “Greek Freak” Αντεντοκούνμπο, γεννήθηκαν ή ακολούθησαν τους μετανάστες γονείς τους εδώ. Μιλησαμε μαζί τους για την Ελλάδα αλλά και τη χώρα καταγωγής τους, για την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, την οικονομική κρίση, την αποδοχή ή τον αποκλεισμό, την αγάπη ή τον ρατσισμό, τους Έλληνες συμπολίτες και φίλους τους αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού. Είναι νέοι άνθρωποι που έχουν «κάνει πράγματα». Οι ιστορίες τους δεν είναι “success stories” όπως του Γιάννη κατεξοχήν, εμπεριέχουν όμως το ίδιο κίνητρο, την ίδια θέληση και αισιοδοξία. Δεν τις παρουσιάζουμε ως ιστορίες αριστείας ή επιτυχίας, αλλά σαν παραδείγματα αγωνιστικότητας.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/25/afierwmata-metanasteytiko-oi-antetokounmpo-poy-zoyn-mazi-mas-tesseris-metanastes-deytergs-genias-afhgoyntai-thn-istoria-toys-_n_16229228.html?utm_hp_ref=afieromata


 

Η «ταμπέλα» πληγώνει την παιδική ψυχή – Από την Αντιγόνη Συμεωνίδου | HUFFPOST GREECE

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζήσει όλη τους την ζωή και έχουν συναισθανθεί ολοκληρωτικά την ύπαρξη τους, πίσω από μια ή πολλές ταμπέλες…Ταμπέλες που πνίγουν τα όμορφα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να εξελιχθεί και να βρει την πραγματική του ταυτότητα.
Ταμπέλες όπως «νευρικό», «αντιδραστικό», «ευαίσθητο», «υπερκινητικό» που μας ακολουθούν στην ζωή μας και δεν μας αφήνουν απλά να Υπάρχουμε.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/antigoni-symeonidou/-_10917_b_15722490.html?utm_hp_ref=greece


 

Η θεραπεία του κοινωνικού τραύματος. Τι μαθαίνουμε από τους μαθητές του Ιησού – Aπό τον Σωτήρη Χτούρη | HUFFPOST GREECE

Γιατί όμως εδώ επιμένω στο τραύμα και όχι στην Ανάσταση του σώματος του Ιησού που είναι και το καθοριστικό σημείο για την μεταμόρφωση του Ιησού εκ νέου σε Θεϊκή οντότητα, δίπλα στον Πατέρα του. Ο Ιησούς δεν μετασχηματίζεται σε Θεό τραυματισμένος. Η σωματική του -ανθρώπινη- του υπόσταση τελειώνει με την Ανάσταση, σε αυτή δεν υπάρχουν πλέον τραύματα ή πόνος. Αν υπάρχει κάτι από το ανθρώπινο του Είναι, αυτό είναι η ικανότητα του να δείχνει συμπόνια στους ανθρώπους και αυτό γιατί έχει ζήσει και έχει καταλάβει τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις της ανθρωπινότητας. Ο Ιησούς την ώρα της Ανάστασης και ιδιαίτερα τη στιγμή της μεταμόρφωσης αποτελεί τη σύνθεση και την υπέρβαση αυτών των αντιθέσεων σε κάτι ανώτερο.

Το τραύμα το αφήνει ο Ιησούς πίσω του. Είναι και παραμένει μεταξύ των ανθρώπων, ως η δεικτική πράξη και η οδυνηρή αναζήτηση της αλήθειας. Η εικόνα της πληγής είναι η ιστορία της αλήθειας μιας κοινότητας μαθητών που θα συγκροτηθεί για να βοηθήσει μέσα από την συλλογική της ύπαρξης ως χριστιανική κοινότητα στο ξεπέρασμα του τραύματος.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-xtouris/-_11118_b_15963142.html?utm_hp_ref=greece


 

Όταν τα (κόκκινα) αυγά γράφονταν με «υ» – Aπό την Ναταλί Χατζηαντωνίου | LIFO

Ή πώς τα τηλεοπτικά πάθη του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» μπορούν να αλλάξουν -κι όχι πάντα για καλό- τη γνώμη ενός παιδιού για το Πάσχα.
…Τα επόμενα χρόνια έπαψα σταδιακά να κλαίω με αναφιλητά για τα Πάθη του Ρόμπερτ Πάουελ και αποχώρησα από την προετοιμασία του Επιταφίου, προτιμώντας να απολαμβάνω το άρωμα από τις πασχαλιές στους ανοιξιάτικους δρόμους και το «Ω γλυκύ μου έαρ» αποσυνδεδεμένο από το θρησκευτικό του φορτίο, περισσότερο ως μια τελετουργία της ελληνικής παράδοσης που αγάπησα πολύ.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/print/plagiometopika/140621


 

Η εξωστρεφής Θεσσαλονίκη – Aπό τον Κώστα Κουκουμάκα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Είναι όλοι νέοι, επιτυχημένοι στον τομέα τους και, το κυριότερο, εξωστρεφείς, με έργο και παρουσία στο εξωτερικό. Και επίσης, είναι όλοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Το «Κ» παρουσιάζει τα πρόσωπα και τις ομάδες στον Βορρά που μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι και να χαμογελάμε στη σκέψη ότι εδώ πάνω φυσάει ακόμη φρέσκος αέρας.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.kathimerini.gr/906193/article/periodiko-k/an8rwpoi/h-e3wstrefhs-8essalonikh


 

Η Λίνα Νικολακοπούλου είναι αυτό που νομίζεις. Ένας υπέροχος άνθρωπος – Από τον Αντώνη Μποσκοϊτη | LIFO

Μια από τις πιο αβίαστες, τολμηρές και αυτοβιογραφικές αφηγήσεις που έκανε η κορυφαία στιχουργός στη μεγάλη πορεία της η οποία άλλαξε το ελληνικό τραγούδι.
…”Ό,τι και να γίνει, όμως, ο κεντρικός δρόμος είναι χαλασμένος και μοιραία θα πας από τον κατσικόδρομο.
Όποιος δίνει τώρα βήμα σε κάποιον, θα τον κρίνει η Ιστορία. Το ίδιο δεν είχε προσπαθήσει να κάνει και ο Χατζιδάκις με τον Σείριο, όταν γκρεμίστηκαν όλα; Θυμήσου και τον Τσιτσάνη, που όταν μπούχτισε από τις εταιρείες και τα ινδοπρεπή, βρήκε μια γυναίκα που ‘χε μια εταιρεία κάτω απ’ την Ομόνοια και της είπε «Πάρ’ το εσύ αυτό, να το βγάλεις». Ποιος; Ο Τσιτσάνης, που είχε μια ζωή ολόκληρη την Ελλάδα στα χέρια του. Ερχόμαστε από τη φουρνιά της μεγάλης επιτυχίας που της συμβαίνει μετά να κολλάει στον τοίχο. Είναι ενδημικό το πρόβλημα, κάποιος που φτάνει στην κορυφή να φτάνει και σε ένα τραγικό αδιέξοδο.”

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/print/athinaioi/142433


 

Ποιος έφτιαξε τα ρούχα που φοράς; – Aπό τον Γιάννη Νένε | ATHENS VOICE

Μπες στο Fashion Revolution. Η επανάσταση στη μόδα αρχίζει από τα χέρια που την κατασκευάζουν.
Το Fashion Revolution δεν είναι κανένα νέο trend στη μόδα, αλλά μία σημαντική νέα κινητοποίηση για ευαισθητοποίηση απέναντι στις συνθήκες με τις οποίες κατασκευάζονται τα ρούχα των μεγάλων εταιρειών.
Ένα κίνημα ήδη τριών χρόνων που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια μέσα από εμπεριστατωμένη έρευνα, πληροφοριακό υλικό, ένθερμη δράση και δημιουργικά events. Όλα αυτά, φυσικά, αποκτούν περισσότερη αξία και δύναμη μόνο όταν έχουν και τη δική μας υποστήριξη. Τη συμπαράσταση του κόσμου.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.athensvoice.gr/look/thema/poios-eftiaxe-ta-royha-poy-foras


 

Η «σφηνωμένη» γενιά (πρώην «Generation X») – Από τον Δημήτρη Πολιτάκη | LIFO

Υπάρχει πραγματικά μια κοινή αίσθηση μεταξύ αυτών που κυλάνε αργά και επώδυνα προς τα πενήντα φορτωμένοι άγχος, ανασφάλειες και πικρίες («Πώς την πατήσαμε έτσι, ρε παιδιά; Πού εξατμίστηκαν οι υποσχέσεις των 90s;») ότι συνθλίφτηκαν χωρίς να το πάρουν χαμπάρι ανάμεσα στους φαταούλες του χθες και στους οργισμένους του σήμερα; Οι προηγούμενοι τα ήθελαν (και τα πήραν, και σε σημαντικό βαθμό τα διατηρούν ακόμα) όλα δικά τους και οι επόμενοι μας κοιτάνε με μισό μάτι ως κατάλοιπα μιας επιζήμιας και τελειωμένης αντίληψης, ως μέρος του προβλήματος.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/articles/opinions/141591


 

1 Μαΐου – Ημέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη – Από τον Δημήτρη Λαμπρόπουλο | THE PRESS PROJECT

Η 1η Μάη είναι παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης. Γεννήθηκε το 1886 στις ΗΠΑ μέσα από την πάλη των εργαζόμενων για 8ωρη εργασία. Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν παγκόσμια μέρα διεθνούς δράσης και αλληλεγγύης των εργαζόμενων από τη Σοσιαλιστική Διεθνή το 1889. Από τότε είναι συνδεδεμένη με αγώνες που πολλές φορές βάφτηκαν με αίμα. Αγώνες για το 8ωρο, για τους μισθούς, για τα εργασιακά δικαιώματα.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.thepressproject.gr/article/110766/1-Maiou—Imera-orosimo-gia-tous-agones-tou-ergati


 

Κάνοντας την documenta14 εύκολη κι ανάλαφρη για όλους – Από τον Γιάννη Κωνσταντινίδη | LIFO

Ένας πρακτικός οδηγός εμπλουτισμένος με χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες για να φτιάξει καθένας μόνος του το δικό του πλάνο επίσκεψης στους διάσπαρτους εκθεσιακούς χώρους.
…Το Σάββατο 8 Απριλίου ανοίγει για το κοινό της Αθήνας η σημαντικότερη διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης, η documenta 14. Είναι αλήθεια ότι δεν έχει ξανασυμβεί στην εικαστική ζωή της Αθήνας κάτι τόσο ευρύ και τόσο πυκνό, ώστε να έχουμε την προηγούμενη εμπειρία που θα μας επέτρεπε να το αφομοιώσουμε στις πλήρεις διαστάσεις του.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.lifo.gr/print/arts_feature/139808


 

What is the historical evidence that Jesus Christ lived and died? – Από τον Dr Simon Gathercole | ΤΗΕ GUARDIAN

Today some claim that Jesus is just an idea, rather than a real historical figure, but there is a good deal of written evidence for his existence 2,000 years ago.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.theguardian.com/world/2017/apr/14/what-is-the-historical-evidence-that-jesus-christ-lived-and-died?


 

The desperate journey of a trafficked girl – Από τον Ben Taub | ΤΗΕ ΝΕW YORKER

Every year, thousands of teen-agers from one city in Nigeria risk death and endure forced labor and sex work on the long route to Europe.
…In recent years, tens of millions of Africans have fled areas afflicted with famine, drought, persecution, and violence. Ninety-four per cent of them remain on the continent, but each year hundreds of thousands try to make it to Europe. The Mediterranean route has also become a kind of pressure-release valve for countries affected by corruption and extreme inequality.
…As African migrants head toward the Mediterranean, they unwittingly follow the ancient caravan routes of the trans-Saharan slave trade. For eight hundred years, black slaves and concubines were transported through the same remote desert villages. Now that the old slave routes are ungovernable and awash in weapons, tens of thousands of human beings who set out voluntarily find themselves trafficked, traded between owners, and forced to work as laborers or prostitutes. The men who enter debt bondage come from all over Africa, but the overwhelming majority of females fit a strikingly narrow profile: they are teen-age girls from around Benin City, the capital of Edo State, in southern Nigeria—girls like Blessing.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.newyorker.com/magazine/2017/04/10/the-desperate-journey-of-a-trafficked-girl


 

The new status symbol: it’s not what you spend – it’s how hard you work – Από τον Ben Tarnoff | ΤΗΕ GUARDIAN

The rich used to show how much they could spend on things they didn’t need. Today, a public display of productivity is the new symbol of class power.
…But conspicuous production isn’t about meeting one’s material needs. It’s about the public display of productivity as a symbol of class power. In an era of extreme inequality, elites need to demonstrate to themselves and others that they deserve to own orders of magnitude more wealth than everyone else. Cook is approximately 500,000% richer than the average American – but he wakes up at 3.45 in the morning. This is the hallmark of conspicuous production: it justifies the existence of an imperial class by showcasing their superhuman levels of industry.
The irony is that grueling workweeks aren’t exclusively an elite phenomenon. Far from it. Many less fortunate Americans perform similar feats of productivity, although they have fewer incentives and opportunities to advertise it.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.theguardian.com/technology/2017/apr/24/new-status-symbol-hard-work-spending-ceos


 

The New Meaning of Fast Fashion – Από την Vanessa Friedman | THE NEW YORK TIMES

“Faster fulfillment” is the mantra of the moment, a response by companies to what has been called the culture of impatience. But I can’t help wondering if at least when it comes to designer fashion — the clothes that define a particular moment in time and often filter down to shape the styles of every day — it’s solving a problem that doesn’t exist. And maybe creating a new one.
…A handbag is not a bottle of milk for a baby. It’s not a staple. And it’s not necessarily a good idea to create a situation in which it is equated to one. It may not be sustainable, in any sense of the word.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.nytimes.com/2017/04/20/fashion/farfetch-gucci-designer-delivery.html


 

Are you still afraid of Javier Bardem? – Από την Jessica Pressler | ESQUIRE

How one of the best actors of our time finds the soul inside the beast.
…”People say, ‘Stick to your business. You’re an actor,’ ” Bardem says. “Excuse me! One part of what we do is bring light to darkness. And let me tell you, it’s not nice. Sometimes you’re saying and doing things that you regret, that you feel disgusted by. But you are doing it because you want to put focus on what happened that made him become who he became, how it’s possible that somebody feels so much less empathy for others. And when a performance really hits its goal, it can touch us deeply, to a place where we have to confront ourselves. Could I be like that person? Why do I feel so sorrow for that person? That’s art. That’s what art is supposed to do.”

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.esquire.com/entertainment/a54551/javier-bardem-interview/


 

10 Insightful Quotes (and Great Business Lessons) From ‘Billions’ – Aπό τον Jeff Haden | ΙΝC.

Why bother searching through the usual list of famous quotes when the best show on television provides plenty of insight on business, strategy, and leadership.
…Billions is the best show on TV. It’s wildly entertaining. But more than that, with characters like Bobby Axelrod (Axe), the head of Axe Capital, facing off against U.S. Attorney Chuck Rhodes, Billions is a show filled with cool quotes on business, startups, leadership, interpersonal dynamics, and more.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
https://www.inc.com/jeff-haden/10-great-quotes-and-business-lessons-from-billions.html


 

Learning These 7 Tough Skills Will Immediately Improve Your Entire Life – Aπό την Elle Kaplan | HUFFPOST USA

We often focus only on learning skills that are directly pertinent to our jobs during the busy workweek.
Wealthy and successful people, on the other hand, never stop reaching for new heights and learning new skills, even if a teacher or boss isn’t telling them to.

The ultra-successful know that there are some other skills outside of their job description that can also immensely improve their wealth and their life. Well after they graduate, they’re still constant learners.
Start off by implementing one or two of these skills into your daily routine, and you’ll start to notice a massive difference in your success.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.huffingtonpost.com/entry/learning-these-7-tough-skills-will-immediately-improve_us_58f8cd11e4b0f02c3870e75d

Leave a Reply

Your email address will not be published.